Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ελένη Θεοχάρους: Πρέπει να δικαιώσουμε τη θυσία του Κατσίφα

❱❱ H Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, που το αλβανικό κράτος χαρακτήρισε «ανεπιθύμητη», μιλά αποκλειστικά στην «Espresso»Από τον
Νίκο Νικόλιζα

Για τους Βορειοηπειρώτες η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, η γυναίκα που έγινε ένα με το ανθρώπινο «ποτάμι» που βρέθηκε στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, είναι πλέον το δικό τους σύμβολο στον αγώνα που κάνουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ελληνικών χωριών της Βορείου Ηπείρου.

Είναι το ανάχωμά τους απέναντι στο αλβανικό κράτος και στην τρομοκρατία που δέχονται εκεί οι Βορειοηπειρώτες. Η ίδια έκλαψε πολλές φορές πάνω από το άψυχο κορμί του ήρωα.

Ολες αυτές τις ημέρες μετά τη δολοφονία του 35χρονου Βορειοηπειρώτη, η Ελένη Θεοχάρους ήταν η μοναδική ευρωβουλευτής που έδινε μάχη για να μάθει όλη η οικουμένη τι συνέβη. Και όλοι οι κάτοικοι της Βορείου Ηπείρου την έμαθαν με το μικρό της όνομα, θεωρώντας την πλέον μέλος των οικογενειών τους.

Σήμερα, σε μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής, μιλάει αποκλειστικά στην «Espresso» για την εν ψυχρώ δολοφονία, τις δηλώσεις Πάγκαλου και Φίλη, ορκίζεται ότι ο θάνατος του Κωνσταντίνου δεν πρόκειται να ξεχαστεί και ότι «είναι μόνο η αρχή…».

Κυρία Θεοχάρους, θα ήθελα να αρχίσουμε από το γεγονός ότι πλέον είστε «ανεπιθύμητη» στην Αλβανία. Πώς ακούστηκε στα αυτιά σας αυτή η λέξη, δεδομένου ότι είστε η εντεταλμένη για την είσοδο της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

Εχω συνηθίσει να με πολεμούν διεφθαρμένα καθεστώτα. Ωστόσο, δεν παύει να είναι μια μεγάλη ανοησία από μέρους των Αλβανών.

Δεν έχω κάνει τίποτε παράνομο και είναι τιμή για μένα να μπαίνω στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών ενός απολυταρχικού καθεστώτος που το αποστρέφονται όλοι οι δημοκράτες στην Ευρώπη. Προσπαθούν να με τρομάξουν, να με φιμώσουν, να με διασύρουν. Μου θυμίζουν τη σύλληψή μου, το 2011, μαζί με άλλους ευρωβουλευτές, από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο που, όταν κατάλαβαν την γκάφα τους, δεν 4 1ήξεραν πού να κρυφτούν. Ακόμη κι αν δεν μπω ποτέ ξανά στη Βόρειο Ηπειρο -που θα μπω-, αφενός δεν θα σταματήσω να στηρίζω παντού τον βορειοηπειρωτικό αγώνα για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφετέρου η Αλβανία δεν θα μπει ποτέ στην Ε.Ε. Τουλάχιστον στον βαθμό που εξαρτάται από τη δική μου δράση. Κι όχι από εχθρικότητα απέναντι στον αλβανικό λαό. Τουναντίον, από σεβασμό απέναντι σε αυτό που κάθε λαός αξίζει να έχει για να ευημερεί: δημοκρατία!

Εχετε απειληθεί και στο παρελθόν από αυτήν τη χώρα για τις απόψεις σας;

Ναι, δέχθηκα διαδικτυακές επιθέσεις μετά την ομιλία μου στα Τίρανα, αλλά φαινομενικά όχι από επίσημες πηγές.

Τι πιστεύετε ότι ενόχλησε περισσότερο το αλβανικό κράτος από εσάς;

Οι συνεχείς αναφορές μου στην καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου από ένα διεφθαρμένο, διαπλεκόμενο, δικτατορικό καθεστώς αδαών πολιτικά κυβερνώντων, αλλά αρίστων στις μηχανορραφίες και στην εγκληματικότητα. Επίσης, η παρουσία μου στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα και το tweet που έκανα στον Ράμα.

Εχετε καταλάβει τελικά τι συνέβη και ο Κωνσταντίνος Κατσίφας εκτελέστηκε;

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογώ και δεν στηρίζω την παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. 

Ακόμη κι αν σε απολυταρχικά και διεφθαρμένα καθεστώτα αυτή η πρακτική αποτελεί άγραφο νόμο, γιατί οι μπράβοι τους εκφοβίζουν τον κόσμο, μόνο με τη δημοκρατία και τον σεβασμό μπορούμε να κάνουμε διάλογο και να πάμε μπροστά.

Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, έπειτα από προσχεδιασμένες ενέργειες και καλοστημένες ενέδρες. Δεν υπήρχε περίπτωση να ξεφύγει, άλλωστε δεν το επεδίωξε.

Ο κάθε άνθρωπος κάποια στιγμή εκρήγνυται, το θυμικό του θολώνει, οι ύβρεις και οι προσβολές τού καίνε τα φρένα.

Ολα σχεδιάστηκαν στην εντέλεια. Από την προσβολή στη σημαία μας έως την κακοποίηση της οικογένειάς του από ένοπλους κουκουλοφόρους, από την οργή που του προκάλεσαν οι μυστικοί αστυνομικοί εξυβρίζοντάς τον έως την από την προηγούμενη μέρα κατάληψη της περιοχής από ειδικές δυνάμεις, από τις ένοπλες απειλές εναντίον του έως την καταδίωξή του προς το βουνό, όπου εκτελέστηκε από ελεύθερους σκοπευτές. Προσέξτε, όμως, ο Κωνσταντίνος καίτοι κράδαινε όπλο, δεν έριξε εναντίον ανθρώπων ούτε αστυνομικών οχημάτων. Αυτά τα έκαναν μόνοι τους οι Αλβανοί.

Τι σας είπαν συγχωριανοί του για τον Κωνσταντίνο;

Μου είπαν ότι ήταν ένα καλοκάγαθο πλάσμα, αλλά φλογερός πατριώτης, υπερασπιζόταν το έθνος μας και τα ελληνικά ιδεώδη, ήταν εργατικός και δημιουργικός, και προσπαθούσε να κρατήσει ψηλά το φρόνημα των Βορειοηπειρωτών. Με συγκίνησε ιδιαίτερα ότι αγαπούσε πολύ τα λουλούδια και φύτευε παντού άνθη και δένδρα. Κατανοώ την ψυχολογική κατάσταση του Κωνσταντίνου τις συγκεκριμένες στιγμές. «Σύντροφοι, πρέπει να πεθάνω» είπε ο Αυξεντίου.

Σας είδα πολλές φορές να βουρκώνετε, να λυγίζετε. Τι σας συγκλόνισε περισσότερο από όσα ζήσατε πριν και μετά την κηδεία;

Εκλαψα για τον Κωνσταντίνο, όπως κλαίω για κάθε λεβέντη, Ελληνα ή Ελληνίδα, για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται και πέφτει για τα ιδανικά για τα οποία αγωνίζομαι κι εγώ.

Το ότι ο Κωνσταντίνος είναι πια σύμβολο του αγώνα μας με συγκινεί βαθύτατα και με συγκλονίζει. Κοιτάζοντας κλεφτά τη Βασιλική θυμόμουν τις μητέρες των Κυπρίων ηρώων, σιωπηλές, μέσα στην εγκαρτέρηση και τον θαυμασμό για το σπλάχνο τους, όπως τα έζησα στα πρώτα μου χρόνια και όπως τα συντηρώ στην ψυχή μου ως τα άγια των αγίων του Ελληνισμού. Γι’ αυτό πρέπει να δικαιώσουμε τη θυσία του.

Στο Ευρωκοινοβούλιο δεν πέρασε η πρόταση να συζητηθεί το θέμα της δολοφονίας του Κωνσταντίνου. Πιστεύετε ότι θα ξεχαστεί με τον χρόνο;

Δεν πέρασε η πρόταση γιατί έγινε πρόχειρα και χωρίς προετοιμασία. Ομως, όλοι γνώριζαν τα γεγονότα, γιατί μίλησα προσωπικά σε συνεδρία της ολομέλειας, εκμεταλλευόμενη ένα μικρό γράμμα του κανονισμού του Ε.Κ. Φυσικά και δεν θα ξεχαστεί τίποτε από τον αγώνα των Ελλήνων σε αυτή την κοιτίδα του Ελληνισμού, τη Βόρειο Ηπειρο.

Τη «σημαία της επανάστασης» για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου τη σηκώσατε ουσιαστικά εσείς, ο Νότης Μαριάς και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Πιστεύετε ότι μπορείτε να καταφέρετε κάτι;

Μια σπίθα είναι αρκετή για να κάνει τεράστια πυρκαγιά μια θρακιά που πάει να σβήσει.

Πιστεύετε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη ή θα έχουμε απλά ακόμη έναν νεκρό;

Ναι, θα αποδοθεί δικαιοσύνη όταν κατοχυρώσουμε τα ανθρώπινα και πολιτικά, τα εκπαιδευτικά και γλωσσικά, και περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Το αλβανικό κράτος δεν θα τιμωρήσει κανέναν, απλώς θα συνεχίσει να διασύρει την ιερή μνήμη του Κατσίφα και όλων όσοι συμμετέχουμε στον αγώνα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Κάτω από ποιες συνθήκες ζουν εκεί οι Βορειοηπειρώτες; Είναι υπό καθεστώς τρομοκρατίας;

Ζουν μέσα σε μεγάλη φτώχεια και καθεστώς τρόμου, με συνεχείς απειλές, εκφοβισμούς, προπηλακισμούς, καταπάτηση κάθε δικαιώματός τους, των περιουσιών τους, βάρβαρη προσβολή της αισθητικής του πεδίου στο οποίο βρίσκονται ελληνικά χωριά, με την ανέγερση παντού τζαμιών και μιναρέδων, τη βίαιη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού και την υποχρεωτική μετανάστευση που σημαίνουν εθνικό ξεκαθάρισμα.

Η Αλβανία είναι έτοιμη να μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

Οχι, στο προβλεπτό μέλλον δεν θα μπει η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι σχεδιασμοί της θα εξοργίσουν σύντομα και τους πολίτες άλλων κρατών των δυτικών Βαλκανίων και κάθε ελεύθερο πνεύμα επί της γης. Μην ξεχνάτε ότι μέντορας, καθοδηγητής και χρηματοδότης τους είναι ο Ερντογάν.

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας;

Η πραγματοποίηση μιας ad hoc αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Βόρειο Ηπειρο που θα εξετάσει επιτέλους τι πραγματικά συμβαίνει εκεί.

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έγινε τελικά ήρωας;

Τον τίτλο του ήρωα τον απονέμει η Ιστορία. Πρόκειται για στυγνή, προμελετημένη και εν ψυχρώ δολοφονία ενός νέου ιδεολόγου, όχι ενός εγκληματία που τα βάζει με την Αστυνομία για ναρκωτικά, όπως μας τον παρουσίασαν οι μεταμοντέρνοι εκσυγχρονιστές των Αθηνών.

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Βορειοηπειρώτες;

Ο αγώνας μας είναι κοινός. Δεν θα τους εγκαταλείψουμε και δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ, και προσωπικά θα είμαι δίπλα τους όσο αναπνέω.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια:  

offer

Πυρά σε Φίλη και Πάγκαλο

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας στο τραπέζι πέφτουν και τα ονόματα των Φίλη και Πάγκαλου. Και εκεί η Ελένη Θεοχάρους δεν μασά τα λόγια της.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Φίλης μίλησε για νότια Αλβανία. Τι σημαίνει ένας Ελληνας βουλευτής να μη μιλάει για Βόρειο Ηπειρο;

Η Βόρειος Ηπειρος δεν έσβησε από τον χάρτη και την Ιστορία όταν έγινε ο Φίλης βουλευτής. Και δεν μπορεί να μιλάνε όσοι μεταμοντέρνοι εκσυγχρονιστές πιστεύουν τα ίδια για δυτική και ανατολική Θράκη, βόρεια και νότια Μακεδονία, βόρεια και νότια Κύπρο, αλλά δεν πιστεύουν σε Βόρειο Ηπειρο.

Ολοι τούτοι θα σβήσουν, θα ξεχαστούν, αλλά ο Κατσίφας, ο Γκούμας, οι Βορειοηπειρώτες αγωνιστές θα λάμπουν στο στερέωμα του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Γιατί όποιος αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών του Βιετνάμ, της Μιανμάρ, της Συρίας, της Αφρικής, είναι ακτιβιστής αγωνιστής και όποιος μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Κύπρου και της Βορείου Ηπείρου είναι εθνικιστής, τρελός, ακραίος, εξτρεμιστής;

Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι οι Αλβανοί αστυνομικοί έκαναν καλά που πυροβόλησαν τον Κωνσταντίνο, αφού κρατούσε όπλο…

Μα εξήρε και τον αγέρα που σήκωσε την ελληνική σημαία από τα Ιμια. Δεν ξέρω καμία επανάσταση που έγινε με γλαδιόλες και μενεξέδες. Δεν λέω ότι τώρα εξελίσσεται επανάσταση στη Βόρειο Ηπειρο, αλλά ο Κωνσταντίνος έκανε την προσωπική του επανάσταση. Θα μπορούσε κάποιος να τον αποτρέψει να κάνει κάτι ξεκάθαρα παράνομο. Το έκανε εν βρασμώ ψυχής. 

Οι 300 τόσοι μυστικοί, φανεροί ένοπλοι αστυνομικοί, οι ειδικές δυνάμεις, τα ελικόπτερα και οι ελεύθεροι σκοπευτές δεν θα μπορούσαν να τον συλλάβουν ή να τον αδρανοποιήσουν χτυπώντας τον στο πόδι ή στον ώμο, χωρίς να τον σκοτώσουν; Στόχος ήταν η εξόντωσή του και επετεύχθη. Πολλά στοιχεία που θα αποδείκνυαν το προμελετημένο του εγκλήματος εξαφανίστηκαν.

{{-PCOUNT-}}51{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...