Στα 7.000 € το επίδομα στέγασης

❱❱ Θα δοθεί σε 300.000 νοικοκυριά από την 1η Ιανουαρίου! Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεωνΠερισσότερα από 300.000 νοικοκυριά αναμένεται να λάβουν από την 1η Ιανουαρίου το στεγαστικό επίδομα των 70 ως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους. Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η τελική δαπάνη για το στεγαστικό επίδομα του 2019 θα κυμανθεί στα 400.000.000 ευρώ. Αρχικά είχε προϋπολογιστεί στα 600.000.000 ευρώ, αλλά μειώθηκε μετά το «πράσινο φως» της Κομισιόν για να μη γίνουν περικοπές στις συντάξεις, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης του αφορολόγητου και ακατάσχετου επιδόματος για νοικοκυριά που νοικιάζουν κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας θα βασιστούν στην Υπουργική Απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου.

Το ποσό του επιδόματος αναμένεται να είναι 70 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, με προσαύξηση 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος. Ειδικά για μονογονεϊκή οικογένεια και για νοικοκυριό με απροστάτευτο τέκνο για το πρώτο ανήλικο μέλος ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα. Ως ανώτατο όριο του επιδόματος ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως.

Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet. Το επίδομα θα δοθεί βάσει εισοδήματος ως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος.

Πλαφόν

Ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες για το πρώτο ανήλικο μέλος θα υπάρχει προσαύξηση 7.000 ευρώ. Το ανώτατο πλαφόν του ετήσιου εισοδήματος θα οριστεί στα 21.000 ευρώ. Ακόμη, για μονοπρόσωπο νοικοκυριό κριτήριο είναι η ως 120.000 ευρώ φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και ως τα 180.000 ευρώ. Επιπλέον το ως 7.000 ευρώ ύψος καταθέσεων, τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Το πλαφόν θα προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος και ως τα 21.000 ευρώ.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα είναι υποχρεωτική η υποβολή μισθωτηρίου. Η λεπτομέρεια αυτή είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι πολλοί ενοικιαστές, αν και αρχικά υποβάλουν μισθωτήριο, στη συνέχεια δεν το ανανεώνουν για να αποφύγουν διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες, που συνήθως οδηγούν σε αύξηση του ενοικίου.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ