Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

«Σασμός»: Βασιλική και Μαθιός ζουν με την απειλή της αποκάλυψης της αλήθειας...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Εύα...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...

Το μεγαλύτερο έπαθλο όλων των εποχών στην Ελλάδα

Το έπαθλο ρεκόρ ύψους 98 εκατ. ευρώ διεκδικούν οι...

Νέο μπαράζ τουρκικών προκλήσεων

❱❱ Ο παροξυσμός της Αγκυρας χτύπησε «κόκκινο», με μαχητικά αεροσκάφη της να κάνουν «εικονικές προσβολές» σε νησιά του Αιγαίου

Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατούσε χθες στο Αιγαίο μετά την ελληνική στρατιωτική αντίδραση στην προκλητικότητα της Τουρκίας που χτύπησε «κόκκινο», κάνοντας ρεκόρ με 10 υπερπτήσεις μαχητικών που προέβησαν σε «εικονικές προσβολές» στο Καστελόριζο και άλλα νησιά.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Aμυνας Χουλουσί Ακάρ συνέχιζε την πολεμική ρητορική, επαναλαμβάνοντας τα περί «γαλάζιας πατρίδας» και μη αποδοχής «τετελεσμένων» στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο τουρκικός παροξυσμός εκδηλώθηκε λίγο μετά την αποχώρηση του υπουργού Εθνικής Aμυνας Πάνου Καμμένου με Σινούκ από το Καστελόριζο όπου είχε διανυκτερεύσει συνοδευόμενος από τους Α/ΓΕΣ και Α/ΓΕΝ, αλλά και μετά τη συμφωνία Τσίπρα – Νετανιάχου – Αναστασιάδη για την κατασκευή του αγωγού EastMed το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά, το γεγονός ότι το Καστελόριζο αποκλείει την Τουρκία από τα κοιτάσματα της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου και η απομόνωσή της, όπως είπε χθες ο Γιώργος Κατρούγκαλος, συνδέονται άμεσα με το μπαράζ των επιθετικών ενεργειών της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Χθες η Τουρκία φάνηκε ότι είχε προετοιμάσει το σχέδιο «επίθεσής» της στο Αιγαίο, λόγω της επίσκεψης Καμμένου στο Καστελόριζο, αλλά και για να δείξει την ενόχλησή της για τη δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη «θα σας ισοπεδώσουμε αν τολμήσετε να ανεβείτε σε ελληνική βραχονησίδα».

Από τις πρώτες πρωινές ώρες μετέφερε επιπλέον μαχητικά από άλλες βάσεις στην αεροπορική βάση του Ντάλαμαν, με σκοπό να διεξάγει μπαράζ προκλήσεων.
Νωρίς νωρίς, στις 8.42, ένα ζευγάρι τουρκικών F-16 μπήκε στο FIR Αθηνών και στις 8.43 πέταξε πάνω από το Καστελόριζο σε ύψος μόλις 4.000 ποδών. Ηταν λίγο αφότου είχε απογειωθεί από το νησί το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας στην περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου.

Ζεύγη F-16

Ακολούθησε σωρεία παραβιάσεων και πτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος. Στις 11.25 δύο τουρκικά F-16 πέταξαν 25.000 πόδια πάνω από το Καστελόριζο και ξανά στις 11.31 σε ύψος 30.000 ποδών, ενώ συνέχισαν κάνοντας υπερπτήση και στη νήσο Ρω.
Στις 14.14 άλλο ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τη Μεγίστη στα 28.000 πόδια.

Στο μεταξύ, οι Τούρκοι «χτυπούσαν» και στο σύμπλεγμα των Οινουσσών. Ζεύγος F-16 πέταξε πάνω από το νησί στις 10.43, στις 10.48 και τις 10.59 σε ύψος 25.000 ποδών, ενώ στις 10.51 ένα τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσσες και ακόμη ένα πάνω από τη νήσο Παναγιά.

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε διαρκώς στον αέρα μαχητικά για να αναχαιτίζει τα τουρκικά. Πηγές του Πενταγώνου ανέφεραν ότι τα τουρκικά αεροσκάφη πολιορκούσαν το Καστελόριζο εισερχόμενα και από το FIR Λευκωσίας, όπου η Αγκυρα είχε δεσμεύσει περιοχή, δήθεν για άσκηση.

offer

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του 4χρονου γιου τους

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...

Ο ανάδρομος στο νέο συμβόλαιο με το Mega και η Ελένη που μόλις… ξύπνησε

Αφιλτράριστη Μενεγάκη και ανάδρομος Ερμής! Μπορεί η Ελένη Μενεγάκη...