Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες...

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

«Next please» μόνο τα Σαββατοκύριακα

Τέλος η Αννίτα Πάνια τις καθημερινές από το ψυχαγωγικό...

Η Ναταλία ετοιμάζει εκπλήξεις για το «Secret song»

H Ναταλία θα δείξει τη δύναμή της! Ονόματα πρώτης...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της...

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Κατερίνα Παπακώστα: Happy New Year στο… γραφείο!

❱❱ Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα εξομολογείται ότι το νέο έτος θα τη βρει στο υπουργείο
❱❱ Τι λέει για τον Ρουβίκωνα, τα Εξάρχεια, την «καραμανλική σχολή», την οποία υπηρετεί, και τη Συμφωνία των Πρεσπών ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗ ΒΙΒΙΑΝ • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Εύχεται το 2019 να κατάφερνε να λύσει όλα τα προβλήματα των Ελλήνων, για να περπατά εκείνη στον δρόμο βλέποντας μόνο χαρούμενους ανθρώπους. Αυτό επιθυμεί η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα για τον νέο χρόνο που έρχεται.

Η υφυπουργός, η οποία συμμετέχει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεργαζόμενη ως πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (ΝΕΟ), λέει με θάρρος κι έξω από τα δόντια ότι ο φόβος είναι πολυτέλεια για την… Κατεχάκη. Κι έτσι τολμηρή κι άφοβη καθώς είναι, δεν δίστασε και ως υφυπουργός να κάνει βόλτα στα Εξάρχεια, για την κατάσταση των οποίων πολλά αρνητικά πιστώνουν οι πολίτες στην Αστυνομία.

Οσον αφορά τον Ρουβίκωνα, η ίδια επιμένει να λέει ότι «ο βανδαλισμός δημόσιας περιουσίας δεν είναι ακτιβισμός».

Στόχος του κόμματός της είναι να κατέβει αυτόνομο στις εκλογές, όμως οι αποφάσεις θα παρθούν όταν έρθει η ώρα, όπως χαρακτηριστικά διατείνεται.

Για την αρνητική κριτική που δέχεται σε σχέση με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση δηλώνει: «Είναι υποκριτικό και φτηνό να κατηγορούμαι εγώ και το ΝΕΟ για συνεργασία με μια αριστερή κυβέρνηση».

Θεωρεί τον καραμανλισμό τη σχολή σκέψης στην οποία η ίδια γαλουχήθηκε και είναι υπερήφανη γι’ αυτό.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μπορεί η Αγγέλα κι ο Κωνσταντίνος, τα παιδιά της, να ήθελαν τη μαμά στο σπίτι, δυστυχώς όμως… το φως στο γραφείο της στο υπουργείο θα παραμείνει ανοιχτό και αυτή τη νύχτα του ερχομού του νέου έτους.

img 6965

Τρεις μήνες στο πολύ απαιτητικό αυτό υπουργείο υπήρξε νύχτα ή νύχτες που δεν κοιμηθήκατε ή φοβηθήκατε, και γιατί;

Πρόκειται για ένα υπουργείο με πολύ επικίνδυνο έργο και ως προς το έσω και ως προς το έξω. Η εμπιστοσύνη δεδομένη προς όλους και ζητούμενο ταυτόχρονα προς όλους.

Σοβαρά και επείγοντα προβλήματα, ιδιαίτερα των τελευταίων δύο δεκαετιών, παρουσιάζουν συχνά πλευρές οι οποίες καθιστούν ακόμη και τον ύπνο πολυτέλεια. Στην επαγγελματική και πολιτική σταδιοδρομία μου όμως θεωρούσα πάντα τον φόβο πολυτέλεια – και με την πολυτέλεια ως άνθρωπος μιας λαϊκής γειτονιάς της δυτικής Αθήνας ποτέ δεν είχα καμία σχέση. Αυτό που με εκπλήσσει και διερωτώμαι ως πού μπορεί να φτάσει η μωροφιλοδοξία είναι η ευκολία με την οποία προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες επιρρίπτουν σήμερα ευθύνες για εκκρεμότητες που όχι απλώς δεν ακούμπησαν σε αυτό το υπουργείο αλλά προτίμησαν να κρύψουν κάτω από το χαλί.

Ο Ρουβίκωνας και το «μάζεμά του» φαίνεται κάποιες στιγμές ότι για εσάς είναι «προσωπική υπόθεση». Τι γίνεται με αυτή την υπόθεση;

Ενδεχομένως αυτό να φαίνεται όπως λέτε, αλλά είναι μακριά από την πραγματικότητα. Εγώ δεν έχω ποτέ «προσωπικά» με κανέναν, πόσο μάλλον στην πολιτική. Θεωρώ ότι ο Ρουβίκωνας ασκεί πολιτική και οι πράξεις του απέχουν από τον υγιή ακτιβισμό, καθώς ο βανδαλισμός δημόσιας περιουσίας δεν είναι ακτιβισμός.

Στην πολιτική οι απαντήσεις είναι πολιτικές. Στην παρανομία πρέπει να είναι νομικές.

Σε κάποιους πολιτικούς που έσπευσαν να μιλήσουν για ανεπάρκεια του κράτους θυμίζω την εγκατάσταση μελών του Ρουβίκωνα στο πανεπιστήμιο και τις ευθύνες που κάποιοι επέρριψαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στους χώρους του πανεπιστημίου την ευθύνη έχει το ίδιο το πανεπιστήμιο, το οποίο μάλιστα είναι αυτοδιοίκητο και άρα έχει την υποχρέωση να προστατέψει τους χώρους του.

Η Ελληνική Αστυνομία δρα έγκαιρα και αποτελεσματικά όποτε της ζητηθεί και όπως οι νόμοι ορίζουν.

Το θέμα των Εξαρχείων μπορεί να λυθεί;

Προσωπικά έχω κάνει βόλτα στα Εξάρχεια και σας προτρέπω να κάνετε και εσείς για να διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει, όπως λέτε, θέμα, που μάλιστα δεν μπορεί να λυθεί.

Εάν αναφέρεστε στη δράση αντιεξουσιαστών στην επέτειο του Πολυτεχνείου και του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα επεισόδια που σημειώθηκαν ήταν μικρότερης κλίμακας από κάθε άλλη χρονιά, παρότι στην πολιτική σκηνή κάποιοι θα ήθελαν να δείξουν ότι δύο γυναίκες στην κορυφή αυτού του υπουργείου δεν μπορούν να βοηθήσουν ώστε η Αστυνομία να ανταποκριθεί στην αποστολή της.

Συνολικά το κέντρο της Αθήνας έχει τα χάλια του. Χρειάζεται συνεχή και μεγάλη αστυνόμευση. Τι θα γίνει με αυτό;

Δεν συμμερίζομαι την άποψή σας και μπορώ να σας διαβεβαιώσω περί του αντιθέτου, ακριβώς επειδή τα γραφεία της Νέας Ελληνικής Ορμής, του κόμματος του οποίου είμαι πρόεδρος, βρίσκονται στην καρδιά της Αθήνας, στην Ομόνοια. Η Αθήνα είναι και μία από τις ασφαλέστερες πόλεις, και αυτό φαίνεται από τον μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο τουρισμό της. Το Πεδίον του Αρεως αναπτύσσεται, η περιοχή του Φιλοπάππου είναι γεμάτη κόσμο σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο και ασφαλής για όλους, και αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Μάλιστα με την εφαρμογή του σχεδίου «Περσέας» η αστυνόμευση είναι και συνεχής και εμφανής, ώστε να εμπεδώνεται καθημερινά το αίσθημα ασφάλειας στους συμπολίτες μας και στους επισκέπτες της πόλης.

Τι θα κάνετε με τη Συμφωνία των Πρεσπών; Θα την ψηφίσετε;

Εχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι τα ελληνικά πολιτικά κόμματα βιάστηκαν να τοποθετηθούν για μια συμφωνία η οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Τι εννοώ με αυτό; Η συμφωνία αυτή αποτελεί έναν οδικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθήσει η γειτονική μας χώρα, υλοποιώντας τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει η Ελλάδα και οι εταίροι. Δεν αποτελεί τίποτε το δεσμευτικό για την Ελλάδα, εφόσον η ΠΓΔΜ δεν ολοκληρώσει την αναθεώρηση του Συντάγματός της σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει η συμφωνία αυτή. Από την άλλη πλευρά, εγώ ως πρόεδρος του ΝΕΟ έχω επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο ότι ακόμα και να ολοκληρωνόταν η συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα υπήρχε έλλειμμα στο ζήτημα της αποσαφήνισης της εθνότητας.

Λιγότερο της γλώσσας, η πρόνοια της οποίας υπάρχει μέσα στη συμφωνία, ότι δηλαδή δεν είναι μακεδονική αλλά ανήκει σε άλλη οικογένεια γλωσσών και δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας την αρχαία μακεδονική, την ελληνική δηλαδή. Το ζήτημα της εθνότητας, όμως, είναι αυτό που αποτέλεσε αντικείμενο του διχασμού και σηκώθηκαν οι τόνοι ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα. Η πρόταση που είχα κάνει, δηλαδή να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση, ειδικότερα στο θέμα της εθνότητας, είναι ότι δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα και ότι αυτό αφορά το citizenship. Αυτό εφόσον επιλυθεί θα είναι μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη, η οποία θα αξιολογηθεί στην ώρα της. Και αυτή δεν έχει έρθει ακόμα.

Εχει κάνει ζημιά το Μακεδονικό τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ ή υπερβάλλουν όσοι το πιστεύουν;

Το ζήτημα δεν είναι εάν το Μακεδονικό έχει κάνει ή όχι ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι εάν ο τρόπος με τον οποίον όλα τα κόμματα και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση ασχολούνται με αυτό το θέμα είναι ωφέλιμος ή επιζήμιος για τον τόπο βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Εγώ ως πρόεδρος του ΝΕΟ θέλω να λειτουργούμε όλοι οι πολιτικοί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Να υπερβούμε και τις κομματικές γραμμές και τις προσωπικές μας απόψεις αλλά και την κοσμοθεωρία μας, όταν πρόκειται για εθνικά θέματα. Να αποφασίσουμε τι θέση πρέπει να έχει η Ελλάδα στα Βαλκάνια, αν θα είναι περιφερειακή ηγέτιδα δύναμη ή όχι, και αν θέλουμε ειρήνη και γαλήνη στην περιοχή. Αυτές τις εθνικές προοπτικές υπηρέτησε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στη σύγχρονη Ιστορία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και οι παρακαταθήκες του είναι και πρέπει να είναι οδηγός μας.

Η Νέα Ελληνική Ορμή (ΝΕΟ) θα κατέβει αυτόνομη στις εκλογές; Θα συνεργαστείτε ή θα πολιτευθείτε με τον Πάνο Καμμένο;

Στόχος μας είναι να κατέβουμε αυτόνομα στις εκλογές, όμως αντιλαμβάνεστε ότι οι καιροί αλλάζουν και οι κυβερνήσεις είναι ήδη πολυκομματικές. Θυμίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝ.ΑΛ.), ενώ η σημερινή είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝ.ΕΛ., τους Οικολόγους και το ΝΕΟ. Συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. υπάρχει ήδη στο πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης στους τομείς της Κοινωνικής Ατζέντας και της Ασφάλειας με όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην παρούσα κυβέρνηση. Εάν θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ του ΝΕΟ και κάποιου άλλου κόμματος, είναι, νομίζω, πρώιμο να απαντηθεί.

Με τη Ν.Δ. θα συνεργαζόσασταν ξανά και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Για να υπάρξει συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τις θέσεις της, το πρόγραμμά της. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, αν και είναι ξεκάθαρο από την ακραία ρητορική της ηγετικής ομάδας και του προέδρου της ότι η Νέα Δημοκρατία έχει απομακρυνθεί από τις αρχές και τις αξίες του φιλελεύθερου κοινωνικού Κέντρου, τις οποίες αρχές και αξίες πρεσβεύουμε σήμερα εμείς στο ΝΕΟ.

Οι διαγραφές καραμανλικών γραμμών σε αυτό το κόμμα είναι αδιανόητες, όταν μάλιστα γίνονται για να αναπτυχθούν στους κενούς χώρους που αφήνουν ακροδεξιές τάσεις, που δεν έχουν σχέση με τις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Πώς κρίνετε τις κινήσεις Μητσοτάκη για άνοιγμα σε κεντροαριστερούς και εκσυγχρονιστές;

Ξέρετε, εγώ διεγράφην από τη Νέα Δημοκρατία ακριβώς επειδή υποστήριξα με σθεναρότητα τις αρχές του φιλελευθερισμού και τις αξίες του καραμανλισμού που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Κατηγορήθηκα και κατηγορούμαι ότι συμμάχησα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι είμαι μέχρι και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ έχω ακούσει να λέγεται, όταν από τις 20 Ιουλίου έχει ιδρυθεί το ΝΕΟ και όταν στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων συμμετέχω στην κυβέρνηση. Θεωρώ, λοιπόν, υποκριτικό και φτηνό να κατηγορούμαστε εγώ και το ΝΕΟ για συνεργασία με μια αριστερή κυβέρνηση και, επειδή διαπιστώνουν την υποκρισία και τα αδιέξοδα στα οποία κινούνται, προσπαθούν να κάνουν δήθεν «αριστερόστροφα μπαλώματα» μήπως και κοροϊδέψουν τον κόσμο.

Πολλοί ενοχλούνται που συχνά επικαλείστε την καραμανλική λεγόμενη σχολή για τη δική σας πολιτική τοποθέτηση. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Δεν έχω κάτι να σχολιάσω γι’ αυτό. Ξέρετε, η καραμανλική σχολή σκέψης δεν αφορά κάποιο κόμμα, δεν περιορίζεται ούτε προσαρμόζεται σε μικροκομματικές στρατηγικές. Υπερβαίνει τα πολιτικά κόμματα και προτάσσει την κοινωνία και το εθνικό συμφέρον με στόχο να ενώσει και όχι να διχάσει στον βωμό σκοπιμοτήτων και προσωπικών φιλοδοξιών. Δείτε και εσείς και ο κ. Μητσοτάκης ιδιαίτερα τις υπερβάσεις με τις οποίες ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνένωνε πολιτικούς και πολιτικές δυνάμεις. Αυτή είναι η σχολή σκέψης στην οποία γαλουχήθηκα και έχω κάθε λόγο να υπερηφανεύομαι και όχι να απολογούμαι γι’ αυτό.

Μάλλον αυτοί που ενοχλούνται είναι αυτοί ακριβώς που είτε λησμόνησαν είτε ηθελημένα αδιαφορούν για τα πολιτικά διδάγματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αντιλαμβανόμενοι την πολιτική ως πεδίο που δεν έχει στο επίκεντρο τον πολίτη και το εθνικό συμφέρον, αλλά ως χώρο προσωπικών και κομματικών στρατηγικών.

Πού θα σας βρει ο καινούργιος χρόνος; Πώς θα γιορτάσετε; Παρέα με τα Σώματα Ασφαλείας ή με την οικογένεια;

Θα με βρει να υπηρετώ από τη θέση μου την ασφάλεια των πολιτών, και αυτές τις ημέρες πρέπει όλοι να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

offer

«Είμαι υπερήφανη για τη στάση των παιδιών μου»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας η υφυπουργός μιλά για τα δύο της παιδιά και αποκαλύπτει τι θα ήθελε να της φέρει το 2019.  

Η Αγγέλα κι ο Κωνσταντίνος τι λένε για τη μαμά υφυπουργό;

Αντιλαμβάνονται τη θέση ως μια κοινωνική αποστολή και είμαι υπερήφανη για τη στάση των παιδιών μου διαχρονικά.

Ευτυχισμένη με τις αποφάσεις που έχετε πάρει μέσα στον χρόνο που έφυγε;

Εχθρός του καλού υπάρχει πάντα και είναι το καλύτερο.

Εχετε μετανιώσει για κάτι;

Είμαι άνθρωπος και προσπαθώ να είμαι όσο πιο ταπεινός γίνεται, για να είμαι χρήσιμη στους συνανθρώπους μας, αφού εκεί προς το παρόν είμαι ταγμένη.

Τι σας λείπει σε προσωπικό επίπεδο;

Δεν μου λείπει η επιθυμία να ήταν όλα καλύτερα για τη χώρα μας και για τους πολίτες της, πολλοί εκ των οποίων βγάζουν τη μέρα, τον μήνα, τον χρόνο με ηρωισμό και αυταπάρνηση. Αρα μας λείπουν ακόμα πολλά.

Το 2019 τι θα θέλατε να φέρει για εσάς;

Να έλυνε όλα τα προβλήματα των Ελλήνων και να περπατούσα βλέποντας πρόσωπα γελαστά.

 

Εύχεται το 2019 να κατάφερνε να λύσει όλα τα προβλήματα των Ελλήνων, για να περπατά εκείνη στον δρόμο βλέποντας μόνο χαρούμενους ανθρώπους. Αυτό επιθυμεί η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα για τον νέο χρόνο που έρχεται.Η υφυπουργός, η οποία συμμετέχει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεργαζόμενη ως πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (ΝΕΟ), λέει με θάρρος κι έξω από τα δόντια ότι ο φόβος είναι πολυτέλεια για την… Κατεχάκη. Κι έτσι τολμηρή κι άφοβη καθώς είναι, δεν δίστασε και ως υφυπουργός να κάνει βόλτα στα Εξάρχεια, για την κατάσταση των οποίων πολλά αρνητικά πιστώνουν οι πολίτες στην Αστυνομία. Οσον αφορά τον Ρουβίκωνα, η ίδια επιμένει να λέει ότι «ο βανδαλισμός δημόσιας περιουσίας δεν είναι ακτιβισμός».Στόχος του κόμματός της είναι να κατέβει αυτόνομο στις εκλογές, όμως οι αποφάσεις θα παρθούν όταν έρθει η ώρα, όπως χαρακτηριστικά διατείνεται.Για την αρνητική κριτική που δέχεται σε σχέση με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση δηλώνει: «Είναι υποκριτικό και φτηνό να κατηγορούμαι εγώ και το ΝΕΟ για συνεργασία με μια αριστερή κυβέρνηση». Θεωρεί τον καραμανλισμό τη σχολή σκέψης στην οποία η ίδια γαλουχήθηκε και είναι υπερήφανη γι’ αυτό.Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μπορεί η Αγγέλα κι ο Κωνσταντίνος, τα παιδιά της, να ήθελαν τη μαμά στο σπίτι, δυστυχώς  όμως… το φως στο γραφείο της στο υπουργείο θα παραμείνει ανοιχτό και αυτή τη νύχτα του ερχομού του νέου έτους.
Τρεις μήνες στο πολύ απαιτητικό αυτό υπουργείο υπήρξε νύχτα ή νύχτες που δεν κοιμηθήκατε ή φοβηθήκατε, και γιατί;Πρόκειται για ένα υπουργείο με πολύ επικίνδυνο έργο και ως προς το έσω και ως προς το έξω. Η εμπιστοσύνη δεδομένη προς όλους και ζητούμενο ταυτόχρονα προς όλους.Σοβαρά και επείγοντα προβλήματα, ιδιαίτερα των τελευταίων δύο δεκαετιών, παρουσιάζουν συχνά πλευρές οι οποίες καθιστούν ακόμη και τον ύπνο πολυτέλεια. Στην επαγγελματική και πολιτική σταδιοδρομία μου όμως θεωρούσα πάντα τον φόβο πολυτέλεια – και με την πολυτέλεια ως άνθρωπος μιας λαϊκής γειτονιάς της δυτικής Αθήνας ποτέ δεν είχα καμία σχέση. Αυτό που με εκπλήσσει και διερωτώμαι ως πού μπορεί να φτάσει η μωροφιλοδοξία είναι η ευκολία με την οποία προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες επιρρίπτουν σήμερα ευθύνες για εκκρεμότητες που όχι απλώς δεν ακούμπησαν σε αυτό το υπουργείο αλλά προτίμησαν να κρύψουν κάτω από το χαλί.
Ο Ρουβίκωνας και το «μάζεμά του» φαίνεται κάποιες στιγμές ότι για εσάς είναι «προσωπική υπόθεση». Τι γίνεται με αυτή την υπόθεση;Ενδεχομένως αυτό να φαίνεται όπως λέτε, αλλά είναι μακριά από την πραγματικότητα. Εγώ δεν έχω ποτέ «προσωπικά» με κανέναν, πόσο μάλλον στην πολιτική. Θεωρώ ότι ο Ρουβίκωνας ασκεί πολιτική και οι πράξεις του απέχουν από τον υγιή ακτιβισμό, καθώς ο βανδαλισμός δημόσιας περιουσίας δεν είναι ακτιβισμός.Στην πολιτική οι απαντήσεις είναι πολιτικές. Στην παρανομία πρέπει να είναι νομικές.Σε κάποιους πολιτικούς που έσπευσαν να μιλήσουν για ανεπάρκεια του κράτους θυμίζω την εγκατάσταση μελών του Ρουβίκωνα στο πανεπιστήμιο και τις ευθύνες που κάποιοι επέρριψαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στους χώρους του πανεπιστημίου την ευθύνη έχει το ίδιο το πανεπιστήμιο, το οποίο μάλιστα είναι αυτοδιοίκητο και άρα έχει την υποχρέωση να προστατέψει τους χώρους του. Η Ελληνική Αστυνομία δρα έγκαιρα και αποτελεσματικά όποτε της ζητηθεί και όπως οι νόμοι ορίζουν.
Το θέμα των Εξαρχείων μπορεί να λυθεί;Προσωπικά έχω κάνει βόλτα στα Εξάρχεια και σας προτρέπω να κάνετε και εσείς για να διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει, όπως λέτε, θέμα, που μάλιστα δεν μπορεί να λυθεί.Εάν αναφέρεστε στη δράση αντιεξουσιαστών στην επέτειο του Πολυτεχνείου και του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα επεισόδια που σημειώθηκαν ήταν μικρότερης κλίμακας από κάθε άλλη χρονιά, παρότι στην πολιτική σκηνή κάποιοι θα ήθελαν να δείξουν ότι δύο γυναίκες στην κορυφή αυτού του υπουργείου δεν μπορούν να βοηθήσουν ώστε η Αστυνομία να ανταποκριθεί στην αποστολή της.
Συνολικά το κέντρο της Αθήνας έχει τα χάλια του. Χρειάζεται συνεχή και μεγάλη αστυνόμευση. Τι θα γίνει με αυτό;Δεν συμμερίζομαι την άποψή σας και μπορώ να σας διαβεβαιώσω περί του αντιθέτου, ακριβώς επειδή τα γραφεία της Νέας Ελληνικής Ορμής, του κόμματος του οποίου είμαι πρόεδρος, βρίσκονται στην καρδιά της Αθήνας, στην Ομόνοια. Η Αθήνα είναι και μία από τις ασφαλέστερες πόλεις, και αυτό φαίνεται από τον μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο τουρισμό της. Το Πεδίον του Αρεως αναπτύσσεται, η περιοχή του Φιλοπάππου είναι γεμάτη κόσμο σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο και ασφαλής για όλους, και αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Μάλιστα με την εφαρμογή του σχεδίου «Περσέας» η αστυνόμευση είναι και συνεχής και εμφανής, ώστε να εμπεδώνεται καθημερινά το αίσθημα ασφάλειας στους συμπολίτες μας και στους επισκέπτες της πόλης.
Τι θα κάνετε με τη Συμφωνία των Πρεσπών; Θα την ψηφίσετε;Εχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι τα ελληνικά πολιτικά κόμματα βιάστηκαν να τοποθετηθούν για μια συμφωνία η οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Τι εννοώ με αυτό; Η συμφωνία αυτή αποτελεί έναν οδικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθήσει η γειτονική μας χώρα, υλοποιώντας τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει η Ελλάδα και οι εταίροι. Δεν αποτελεί τίποτε το δεσμευτικό για την Ελλάδα, εφόσον η ΠΓΔΜ δεν ολοκληρώσει την αναθεώρηση του Συντάγματός της σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει η συμφωνία αυτή. Από την άλλη πλευρά, εγώ ως πρόεδρος του ΝΕΟ έχω επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο ότι ακόμα και να ολοκληρωνόταν η συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα υπήρχε έλλειμμα στο ζήτημα της αποσαφήνισης της εθνότητας. Λιγότερο της γλώσσας, η πρόνοια της οποίας υπάρχει μέσα στη συμφωνία, ότι δηλαδή δεν είναι μακεδονική αλλά ανήκει σε άλλη οικογένεια γλωσσών και δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας την αρχαία μακεδονική, την ελληνική δηλαδή. Το ζήτημα της εθνότητας, όμως, είναι αυτό που αποτέλεσε αντικείμενο του διχασμού και σηκώθηκαν οι τόνοι ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα. Η πρόταση που είχα κάνει, δηλαδή να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση, ειδικότερα στο θέμα της εθνότητας, είναι ότι δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα και ότι αυτό αφορά το citizenship. Αυτό εφόσον επιλυθεί θα είναι μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη, η οποία θα αξιολογηθεί στην ώρα της. Και αυτή δεν έχει έρθει ακόμα.
Εχει κάνει ζημιά το Μακεδονικό τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ ή υπερβάλλουν όσοι το πιστεύουν;Το ζήτημα δεν είναι εάν το Μακεδονικό έχει κάνει ή όχι ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι εάν ο τρόπος με τον οποίον όλα τα κόμματα και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση ασχολούνται με αυτό το θέμα είναι ωφέλιμος ή επιζήμιος για τον τόπο βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Εγώ ως πρόεδρος του ΝΕΟ θέλω να λειτουργούμε όλοι οι πολιτικοί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Να υπερβούμε και τις κομματικές γραμμές και τις προσωπικές μας απόψεις αλλά και την κοσμοθεωρία μας, όταν πρόκειται για εθνικά θέματα. Να αποφασίσουμε τι θέση πρέπει να έχει η Ελλάδα στα Βαλκάνια, αν θα είναι περιφερειακή ηγέτιδα δύναμη ή όχι, και αν θέλουμε ειρήνη και γαλήνη στην περιοχή. Αυτές τις εθνικές προοπτικές υπηρέτησε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στη σύγχρονη Ιστορία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και οι παρακαταθήκες του είναι και πρέπει να είναι οδηγός μας.
Η Νέα Ελληνική Ορμή (ΝΕΟ) θα κατέβει αυτόνομη στις εκλογές; Θα συνεργαστείτε ή θα πολιτευθείτε με τον Πάνο Καμμένο;Στόχος μας είναι να κατέβουμε αυτόνομα στις εκλογές, όμως αντιλαμβάνεστε ότι οι καιροί αλλάζουν και οι κυβερνήσεις είναι ήδη πολυκομματικές. Θυμίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝ.ΑΛ.), ενώ η σημερινή είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝ.ΕΛ., τους Οικολόγους και το ΝΕΟ. Συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. υπάρχει ήδη στο πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης στους τομείς της Κοινωνικής Ατζέντας και της Ασφάλειας με όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην παρούσα κυβέρνηση. Εάν θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ του ΝΕΟ και κάποιου άλλου κόμματος, είναι, νομίζω, πρώιμο να απαντηθεί.
Με τη Ν.Δ. θα συνεργαζόσασταν  ξανά και υπό ποιες προϋποθέσεις;Για να υπάρξει συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τις θέσεις της, το πρόγραμμά της. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, αν και είναι ξεκάθαρο από την ακραία ρητορική της ηγετικής ομάδας και του προέδρου της ότι η Νέα Δημοκρατία έχει απομακρυνθεί από τις αρχές και τις αξίες του φιλελεύθερου κοινωνικού Κέντρου, τις οποίες αρχές και αξίες πρεσβεύουμε σήμερα εμείς στο ΝΕΟ.Οι διαγραφές καραμανλικών γραμμών σε αυτό το κόμμα είναι αδιανόητες, όταν μάλιστα γίνονται για να αναπτυχθούν στους κενούς χώρους που αφήνουν ακροδεξιές τάσεις, που δεν έχουν σχέση με τις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Πώς κρίνετε τις κινήσεις Μητσοτάκη για άνοιγμα σε κεντροαριστερούς και εκσυγχρονιστές;Ξέρετε, εγώ διεγράφην από τη Νέα Δημοκρατία ακριβώς επειδή υποστήριξα με σθεναρότητα τις αρχές του φιλελευθερισμού και τις αξίες του καραμανλισμού που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Κατηγορήθηκα και κατηγορούμαι ότι συμμάχησα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι είμαι μέχρι και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ έχω ακούσει να λέγεται, όταν από τις 20 Ιουλίου έχει ιδρυθεί το ΝΕΟ και όταν στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων συμμετέχω στην κυβέρνηση. Θεωρώ, λοιπόν, υποκριτικό και φτηνό να κατηγορούμαστε εγώ και το ΝΕΟ για συνεργασία με μια αριστερή κυβέρνηση και, επειδή διαπιστώνουν την υποκρισία και τα αδιέξοδα στα οποία κινούνται, προσπαθούν να κάνουν δήθεν «αριστερόστροφα μπαλώματα» μήπως και κοροϊδέψουν τον κόσμο.
Πολλοί ενοχλούνται που συχνά επικαλείστε την καραμανλική λεγόμενη σχολή για τη δική σας πολιτική τοποθέτηση. Πώς το σχολιάζετε αυτό;Δεν έχω κάτι να σχολιάσω γι’ αυτό. Ξέρετε, η καραμανλική σχολή σκέψης δεν αφορά κάποιο κόμμα, δεν περιορίζεται ούτε προσαρμόζεται σε μικροκομματικές στρατηγικές. Υπερβαίνει τα πολιτικά κόμματα και προτάσσει την κοινωνία και το εθνικό συμφέρον με στόχο να ενώσει και όχι να διχάσει στον βωμό σκοπιμοτήτων και προσωπικών φιλοδοξιών. Δείτε και εσείς και ο κ. Μητσοτάκης ιδιαίτερα τις υπερβάσεις με τις οποίες ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνένωνε πολιτικούς και πολιτικές δυνάμεις. Αυτή είναι η σχολή σκέψης στην οποία γαλουχήθηκα και έχω κάθε λόγο να υπερηφανεύομαι και όχι να απολογούμαι γι’ αυτό.Μάλλον αυτοί που ενοχλούνται είναι αυτοί ακριβώς που είτε λησμόνησαν είτε ηθελημένα αδιαφορούν για τα πολιτικά διδάγματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αντιλαμβανόμενοι την πολιτική ως πεδίο που δεν έχει στο επίκεντρο τον πολίτη και το εθνικό συμφέρον, αλλά ως χώρο προσωπικών και κομματικών στρατηγικών.
Πού θα σας βρει ο καινούργιος χρόνος; Πώς θα γιορτάσετε; Παρέα με τα Σώματα Ασφαλείας ή με την οικογένεια;Θα με βρει να υπηρετώ από τη θέση μου την ασφάλεια των πολιτών, και αυτές τις ημέρες πρέπει όλοι να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση.

 
{{-PCOUNT-}}55{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...