Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το δικαίωμα επαγγελματιών στη σύνταξη

ΕΦΚΑ: Εγκύκλιος αποσαφηνίζει με παραδείγματα τι χρειάζεται να κάνει κάθε αυτοαπασχολούμενοςΗ διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας δεν είναι πλέον απαραίτητη για όποιον αυτοαπασχολούμενο θέλει να καταθέσει αίτηση για να λάβει σύνταξη. 

Αυτό ξεκαθαρίζει εγκύκλιος την οποία εξέδωσε ο ΕΦΚΑ και στην οποία αποσαφηνίζεται πως η σύνταξη γήρατος καταβάλλεται από τον επόμενο μήνα έπειτα από εκείνο κατά τον οποίο καταθέτει ένας ασφαλισμένος το σχετικό αίτημα. Με τον όρο, όμως, ότι τα δικαιολογητικά τα οποία κατέθεσε είναι πλήρη.
Σε κάθε περίπτωση, έχει έως έξι μήνες για να υποβάλει όλα τα εκκρεμή δικαιολογητικά του. Διαφορετικά, θα ακυρώνεται η αίτησή του.
Το δικαίωμα στη σύνταξη λήγει στο τέλος του μήνα κατά τον οποίο επέρχεται ο θάνατος του δικαιούχου.
Αναλυτικά, η εν λόγω εγκύκλιος προβλέπει για την έναρξη και τη λήξη του δικαιώματος στη σύνταξη (σ.σ.: γήρατος και θανάτου/χηρείας) τα ακόλουθα:

►Σύνταξη λόγω γήρατος
Η σύνταξη λόγω γήρατος αρχίζει να καταβάλλεται από την πρώτη ημέρα του επόμενου της κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα. Εάν, όμως, κατά την ημερομηνία κατάθεσης αυτής της αίτησης δεν συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, η έναρξη του δικαιώματος με τα συνεπαγόμενα οικονομικά αποτελέσματα μεταφέρονται στην πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται εκείνου κατά τον οποίο πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Παράδειγμα:
Εάν η αίτηση συνταξιοδότησης κατατεθεί στις 15 Ιανουαρίου 2019, ο υποψήφιος συνταξιούχος οφείλει να έχει καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά έως τις 31 Ιουλίου 2018.

►Σύνταξη λόγω θανάτου ή αφάνειας
Το δικαίωμα σε σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου αρχίζει από την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται της ημερομηνίας θανάτου.
Ομως, εάν η αίτηση συνταξιοδότησης για την αιτία αυτή κατατεθεί πολύ μεταγενέστερα, η έναρξη συνταξιοδότησης δεν μπορεί να ανατρέξει σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από ένα έτος πριν από το τέλος του μήνα στον οποίο υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης. Σε καμία δε περίπτωση πριν από την πρώτη μέρα του μήνα που έπεται της ημερομηνίας θανάτου. Παράδειγμα:
Εστω ότι η ημερομηνία θανάτου είναι 10/9/2018 και η αίτηση για συνταξιοδότηση λόγω θανάτου υποβάλλεται στις 15/11/2019. Με αφετηρία το τέλος του μήνα κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης, η έναρξη του δικαιώματος τοποθετείται την 1/12/2018.
Εάν η αίτηση είχε υποβληθεί στις 25/8/2019, ημερομηνία έναρξης θα ήταν η 1/10/2018.

►Λήξη δικαιώματος συνταξιοδότησης
Το δικαίωμα στη σύνταξη λόγω γήρατος και λόγω θανάτου λήγει στο τέλος του μήνα κατά τον οποίο επέρχεται ο θάνατος του δικαιούχου.
Ειδικά για το δικαίωμα στη σύνταξη που χορηγείται λόγω θανάτου επιπλέον ορίζεται ότι λήγει στο τέλος του μήνα κατά τον οποίο υφίσταται ένας από τους ακόλουθους λόγους:
• Ο δικαιούχος τελεί γάμο ή συνάπτει σύμφωνο συμβίωσης.
• Παύει η ανικανότητα προς εργασία, σύμφωνα με νεότερη οριστική κρίση υγειονομικής επιτροπής.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...