Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

Σάσα Μπάστα: Ποιους τσάκωσε ο φακός στα γενέθλια της τραγουδίστριας

Glamorous γενέθλια για τη Σάσα Μπάστα. Η γνωστή τραγουδίστρια...

Μαρίνα Σάττι: Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι σε κατάστημα ΟΠΑΠ

Λίγες ημέρες πριν την αναχώρησή της για το Μάλμε...

Τραβάει αυτιά η Μέρκελ

❱❱ Ερχεται για να «πνίξει» τις αντιδράσεις για Σκοπιανό και τις φωνές για τις γερμανικές αποζημιώσειςΣτην Αθήνα φτάνει το απόγευμα σε ρόλο… ηγεμόνα η Ανγκελα Μέρκελ, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψή της και η πρωτεύουσα θα θυμίζει φρούριο με 2.000 αστυνομικούς στους δρόμους. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος έρχεται άρον άρον με στόχο να κατευνάσει τις σφοδρές αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών από το εγχώριο πολιτικό σύστημα, αλλά και με κρυφή ατζέντα να αποτρέψει την ελληνική πλευρά από τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, ύψους άνω των 300 δισ. ευρώ.

Οι πιέσεις που θα ασκήσει στον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συναντάται στις 6.10, και τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο θα δει αύριο το πρωί, αναμένονται ισχυρές, ώστε να μην προχωρήσει η διεκδίκηση και να μην κατατεθεί μέσα στον Ιανουάριο το πόρισμα της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο πρωθυπουργός έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα όχι μόνον δεν παραιτείται από τις αξιώσεις, αλλά θεωρεί τις απαιτήσεις της νομικά ενεργές, καθώς και η Πολωνία προτίθεται να διεκδικήσει δικαστικά ανάλογες πολεμικές αποζημιώσεις.

Μια τέτοια εξέλιξη, καθώς Αθήνα και Βαρσοβία ζητούν το ιστορικά και ηθικά αυτονόητο, θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα στο Βερολίνο και ντόμινο διεκδικήσεων από άλλες χώρες που υπέστησαν ναζιστικές θηριωδίες. Διόλου τυχαία, η Γερμανίδα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς έσπευσε να δηλώσει, όταν ανακοίνωνε το ταξίδι της καγκελαρίου στην Αθήνα: «Τα θέματα των γερμανικών αποζημιώσεων έχουν οριστικά διευθετηθεί».

Ωστόσο, τα γερμανικά ΜΜΕ αναδεικνύουν ως σκοπό της επίσκεψης τη στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας το ζήτημα των αποζημιώσεων. Το μείζον ερώτημα είναι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός θα θέσουν τις ελληνικές αξιώσεις στην καγκελάριο.

Παρατάσεις

Πάντως, παρά τις σχετικές εξαγγελίες, το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής δεν έχει κατατεθεί στην Ολομέλεια, παίρνοντας διαρκώς παρατάσεις, αν και θα έπρεπε να έχει ήδη ψηφιστεί και να αποτελεί την απαρχή επίσημης διεκδίκησης της Αθήνας προς το Βερολίνο, με τελική κατάληξη τη δικαστική αξίωση των αποζημιώσεων στο Δικαστήριο της Χάγης, στην περίπτωση που η γερμανική πλευρά συνεχίσει να κωφεύει.

Στο μεταξύ, στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί μεγάλη δυσφορία για τον ερχομό της Ανγκελα Μέρκελ σε αυτή τη συγκυρία, καθώς συμπίπτει χρονικά με τον αναβρασμό που επικρατεί σχετικά με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας τη διαφωνία του.

«Θερμή» υποδοχή στη Γερμανίδα καγκελάριο ετοιμάζει μεγάλος αριθμός οργανώσεων και ομάδων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, με συγκέντρωση στα Προπυλαία την ώρα που θα συναντάται με τον πρωθυπουργό.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...