Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Η κόρη της Κιμ Καρντάσιαν και του Γουέστ κερδίζει 28.000 ευρώ για...

Η 10χρονη Νορθ Γουέστ, που στο πλευρό του διάσημου...

«Akis’ Food Tour»: Κόνιτσα, Ζαγοροχώρια, Μαστοροχώρια

Το γαστρονομικό οδοιπορικό του Άκη Πετρετζίκη συνεχίζεται με ένα...

Αira Αdomaityte: Η όμορφη Λιθουανή έφυγε από τον Αγιο Δομίνικο μία εβδομάδα...

Το πιο sexy κορίτσι του φετινού «Survivor» έφτασε στην...

«Κούρεμα» και δόσεις

❱❱ Ρύθμιση-εξπρές από το υπουργείο Εργασίας για εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτώνΔιπλό «κούρεμα» των οφειλών και πολλές μηνιαίες δόσεις που θα φτάνουν και τις 120 προβλέπει η ρύθμιση-εξπρές που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.

Πρόκειται για μία ρύθμιση περιορισμένης διάρκειας έξι μηνών, που θα περιλαμβάνει και περικοπή της βασικής οφειλής ως και 70%, μέσω του επανυπολογισμού των οφειλών.

Η ρύθμιση θα «κουμπώνει» με σχετικό πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ, το οποίο θα δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους ελεύθερους επαγγελματίες να επαναδραστηριοποιηθούν ή να ανοίξουν ξανά τα μπλοκάκια τους. Η νέα ρύθμιση προς τα Ταμεία, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου αφού πάρει το πράσινο φως των δανειστών, θα αφορά όλους ανεξαιρέτως τους μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες.

Αυτό σημαίνει ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους, έχουν παλιές οφειλές και σήμερα εξαιρούνται αυτομάτως από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, επαγγελματίες και αγρότες που είναι ενεργοί, καθώς και όσοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση και, ενώ πληρούν τα ασφαλιστικά κριτήρια για να λάβουν σύνταξη, δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση, καθώς έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ, που πλέον έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Ο επανυπολογισμός σχεδιάζεται να γίνει με βάση το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που είχαν οι οφειλέτες την περίοδο δημιουργίας των χρεών, ενώ μελετάται και ο αναπροσδιορισμός με βάση την ελάχιστη εισφορά των 158 ευρώ τον μήνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και των 58 ευρώ για τους αγρότες.

Ποιοι θα ωφεληθούν

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το «κούρεμα» για έναν επαγγελματία με οφειλές 25.000 ευρώ θα είναι της τάξης των 10.000 ευρώ. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι από τη ρύθμιση θα ωφεληθούν όλοι οι οφειλέτες με χρέη έως 55.000 ευρώ. Οι προσαυξήσεις θα «κουρεύονται» κατά 85% στα πρότυπα του εξωδικαστικού.

Μετά το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και τον επαναπροσδιορισμό της οφειλής θα προκύπτουν οι δόσεις, οι οποίες θα είναι 36 για οφειλές έως 3.000 ευρώ και έως 120 για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ. Το ύψος της μηνιαίας δόσης έχει προταθεί να είναι χαμηλό -πιθανότατα 50 ευρώ- και ο αριθμός των δόσεων να είναι συνδεδεμένος με το ύψος της οφειλής. Ωστόσο, οι οφειλέτες θα έχουν μόνο μία φορά δικαίωμα να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Οσο για το πρόγραμμα επιδότησης των επαγγελματιών που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, αναμένεται το επόμενο διάστημα να προκηρυχθεί από τον ΟΑΕΔ. Οι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα έναρξης ή επανέναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα και παραμένουν ενήμεροι καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος.

Προϋπόθεση για να λάβουν την ενημερότητα είναι να πληρώνουν με συνέπεια τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, ακόμη κι αν οφείλουν εισφορές και δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Από την επιχορήγηση του ΟΑΕΔ θα παρακρατείται ποσοστό 25%, που θα αποδίδεται στον ΕΦΚΑ έναντι εξόφλησης των οφειλών.

Με τις συνολικές οφειλές προς τα Ταμεία να υπερβαίνουν τα 34 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι περίπου 600.000 οφειλέτες είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, 350.000 είναι αγρότες και περίπου 20.000 αυτοαπασχολούμενοι. Από αυτούς εκτιμάται ότι περίπου 80.000 είναι οι οφειλέτες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

offer

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...