Ιερό «σάλπισμα»

❱❱ Δυναμικό «παρών» από την κοινότητα του Αγίου Ορους στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Σύνταγμα

Το Aγιον Oρος αναμένεται να δώσει δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών της Κυριακής στο Σύνταγμα.

Η πνευματική κοιτίδα της Ορθοδοξίας αποδεικνύει ακόμη μια φορά ότι διαθέτει εξαιρετικά αντανακλαστικά, όχι μόνο όταν πρόκειται για αμιγώς θεολογικά και δογματικά θέματα, αλλά και για κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Oρους συνεδρίασε εκτάκτως χθες και αποφάσισε να στείλει αντιπροσωπία στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 20 Ιανουαρίου. Παράλληλα, ζητεί από την κυβέρνηση και τη Βουλή να σεβαστούν τη βούληση του ελληνικού λαού, προχωρώντας σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή.

Σε ανακοίνωσή της η Ιερά Κοινότητα τονίζει ότι «θεωρεί ως περιφρόνηση της Ιστορίας και της αληθείας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσης” και “μακεδονικής εθνικότητος” υπό της Ελληνικής Πολιτείας εις το γειτονικό Κράτος. Ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να σεβασθεί την βούληση του ελληνικού λαού προχωρώντας εις την διεξαγωγήν δημοψηφίσματος προ της κυρώσεως της Συμφωνίας, δεδομένου ότι με αυτήν παραχωρείται το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας εις γειτονικό έθνος με όλες τις συνέπειες τούτου. Επομένως, θα πρέπει οπωσδήποτε να εκφρασθεί ο ελληνικός λαός».

Μαζική συμμετοχή

Στο μεταξύ, παρά την αφωνία του Αρχιεπισκόπου και την αδιαφορία της Ιεράς Συνόδου, αναμένεται να είναι μαζική και δυναμική και η συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα, όπου εκτιμάται ότι θα δώσουν το «παρών» περισσότεροι από 20 μητροπολίτες που τάσσονται κατά της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η Ιερά Σύνοδος φαντάζει αδύναμη -ή και αδιάφορη- να καθορίσει τις εξελίξεις, επιλέγοντας να μείνει απλός παρατηρητής. Και πέρυσι η ΔΙΣ καθυστέρησε να πάρει θέση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ανακοινώνοντας εν τέλει ότι δεν δέχεται τη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, διότι στο συγκεκριμένο όνομα «περικλείονται και κορυφώνονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε συρθεί σε αυτή την απόφαση μόνο μετά τις σφοδρές πιέσεις της πλειονότητας των μητροπολιτών, την ώρα που η «γραμμή» του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στρεφόταν κατά των συλλαλητηρίων με σχεδόν μονότονες «παραινέσεις» εναντίον τους.

Τώρα είναι 14 οι μητροπολίτες που έχουν ήδη αποφασίσει να κατέβουν την Κυριακή στο Σύνταγμα. Πρόκειται για τους Πειραιώς Σεραφείμ, Μεσογαίας Νικόλαος, Βεροίας Παντελεήμων, Καστορίας Σεραφείμ, Σερρών Θεολόγος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Ζιχνών Ιερόθεος, Φιλίππων Στέφανος, Φθιώτιδος Νικόλαος, Χίου Μάρκος, Κίτρους Γεώργιος, Νέας Κρήνης Ιουστίνος, Φωκίδος Θεόκτιστος, Αιγιαλείας Αμβρόσιος, Μάνης Χρυσόστομος και Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας. Βέβαια, υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 10 που θα τους ακολουθήσουν.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ