Ντόμινο αστάθειας!

❱❱ Η αύξηση του κατώτατου μισθού εκτινάσσει έως 29% τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιώνΑυξημένες εισφορές ως 29% θα κληθούν να καταβάλλουν περίπου 680.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, μαζί με τα αναδρομικά για επικούρηση και πρόνοια της διετίας 2017-18, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 506,08 στα 650 ευρώ. Στη μεγάλη πλειονότητά τους θα πληρώνουν συνολικά έως 299,6 ευρώ (δηλαδή 67,12 ευρώ παραπάνω τον μήνα).

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό από 1ης Φεβρουαρίου θα συμπαρασύρει τις κατώτατες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων. Από τους πάνω από 800.000 δικηγόρους, συμβολαιογράφους, επιμελητές, μηχανικούς και υγειονομικούς, το 85% καταβάλλει τις κατώτατες εισφορές.

Σύμφωνα με την επιστημονική ανάλυση της Ενωσης Εμμισθων Δικηγόρων, αυτοί είναι που θα έχουν τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, ενώ ελαφρύνσεις θα έχουν όσοι δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα άνω των 10.500 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι αυτοί με δραστηριότητα άνω της πενταετίας θα κληθούν να πληρώνουν 185,17 ευρώ τον μήνα υπέρ ΕΦΚΑ, από 167,95 ευρώ. Επίσης, υπέρ ΕΤΕΑΕΠ από 64,46 ευρώ θα πρέπει να αποδίδουν 71,5 ευρώ τον μήνα, συν 42,98 ευρώ τον μήνα για τα αναδρομικά επικούρησης και εφάπαξ της διετίας 2017-18!

Επιβάρυνση στον ΕΦΚΑ

Αυξήσεις θα επέλθουν στις εισφορές του ΕΦΚΑ και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους κάτω της πενταετίας. Ως σήμερα κατέβαλλαν εισφορές από 95,55 έως 108,25 ευρώ. Με την αύξηση του κατώτατου μισθού οι εισφορές θα φτάσουν στα 102,27 ευρώ. Οσοι ασκούν δραστηριότητα έως δύο έτη θα επιβαρυνθούν κατά 6,72 ευρώ, ενώ όσοι έχουν από τρία έως πέντε έτη θα έχουν ελάφρυνση 5,98 ευρώ τον μήνα.

Επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι κάτω της πενταετίας θα πληρώνουν έως 50,05 ευρώ τον μήνα στο ΕΤΕΑΕΠ, από 45,12 ευρώ. Στο ποσό αυτό θα προστεθούν έως 30,09 ευρώ από τα αναδρομικά της διετίας 2017-18 για επικουρική και πρόνοια.

Συνολικά, υπέρ ΕΤΕΑΕΠ θα αποδίδουν 80,14 ευρώ (μόνο οι δικηγόροι εκτός Αθηνών θα καταβάλλουν 51 ευρώ).
Ειδικά οι έμμισθοι δικηγόροι θα αποδίδουν 45,5 ευρώ για επικούρηση. Οι έμμισθοι νομικοί Αθηνών θα πρέπει, επιπλέον, να πληρώνουν 26 ευρώ για πρόνοια.

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση για τις εισφορές των αμειβομένων με απόδειξη δαπάνης, που θα έχουν εισφορά 13,3% για κύρια ασφάλιση και 6,9% για ΕΟΠΥΥ επί της καθαρής αξίας του παραστατικού (μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου και λοιπών επιβαρύνσεων).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Γιώργος Τσίνας: Ψηφιακός μετασχηματισμός στον Δήμο Περιστερίου

Ο σκοπός μας στο newsbreak.gr είναι να ελέγχουμε την εξουσία, είτε...

Φιλιππάκης για προανακριτική: «H προσπάθεια σπίλωσής μου, αλλά και ομηρίας της εφημερίδας μας έπεσε στο κενό»

«Σήμερα έπεσε η αυλαία της πρώτης πράξης φαρσοκωμωδίας που παρακολουθούμε εδώ...

Αχιλλέας Μπέος: «Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι ένα νούμερο»!

❱❱ Ο δήμαρχος Βόλου εξαπολύει νέα επίθεση στον τραγουδοποιό με αφορμή...

Ντόρα Μπακογιάννη: Γιόρτασε τα γενέθλια της με την πιο όμορφη παρέα και δώρο έκπληξη τούρτα υπερπαραγωγή!

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, γιόρτασε χθες τα γενέθλια...

Διαφωνία Μητσοτάκη – Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων

Διαφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και της Νίκης Κεραμέως έχει προκαλέσει το...