Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Γιώργος Ορφανός: ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ «ΑΝΤΑΡΤΗΣ»!

❱❱ Ο Γιώργος Ορφανός μιλά για την υποψηφιότητά του στον Δήμο της Θεσσαλονίκης με τη στήριξη των κατοίκων της πόλης 
❱❱  Η σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η παράδοση στον αθλητισμόΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗ ΒΙΒΙΑΝ • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Εξάντλησε έξι κοινοβουλευτικές θητείες και διατέλεσε δύο φορές υπουργός με δύο πρωθυπουργούς. Σήμερα κατεβαίνει διεκδικώντας τον Δήμο Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον».

Αυτό αποφάσισε ο Γιώργος Ορφανός, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, χωρίς την κομματική στήριξη της Ν.Δ. όπως θα έπρεπε, αλλά με τη στήριξη των Θεσσαλονικέων, που πυκνώνουν γύρω από την παράταξή του.

Ο ίδιος με σύνθημα «Το είπαμε. Θα το κάνουμε» πιστεύει ότι στα αυτοδιοικητικά δεν χωρά η έννοια του αντάρτικου, γι’ αυτό και δεν συμμερίζεται τον χαρακτηρισμό αυτό για τον εαυτό του. Υποστηρίζει δε ότι τα κόμματα «πρέπει να τηρούν τη δέουσα απόσταση από τα δρώμενα» της Αυτοδιοίκησης.

Ο Γιώργος Ορφανός είναι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από όσους τοποθετούνται στον χώρο της Ν.Δ. θα τον επιλέξουν ως δήμαρχο, γιατί η διαδρομή του καθενός, όπως υποστηρίζει, δύσκολα ξεχνιέται. Αυτή η διαδρομή περιλαμβάνει φυσικά και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο έχει φιλία 30 ετών.

Ορφανός βέβαια χωρίς αθλητισμό δεν υπάρχει. Παίζει ποδόσφαιρο με βετεράνους, μπάσκετ, περπατά και λατρεύει τα σταυρόλεξα και τα Sudoku.

Με ποιο σκεπτικό μπήκατε στη μάχη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης; Είναι αντάρτικο στη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντί σας;

Η πραγματικότητα είναι πολύ απλή. Δεν περιέχει σενάρια συνωμοσίας ούτε καχύποπτους συνδυασμούς κινήσεων. Εχω εκλεγεί έξι φορές βουλευτής, εκπρόσωπος των πολιτών της Θεσσαλονίκης και διετέλεσα δύο φορές υπουργός με δύο διαφορετικούς πρωθυπουργούς (Καραμανλής, Σαμαράς).

Στην πραγματικότητα δεν μου λείπουν η πολιτική επιτυχία και η θετική άποψη των συμπολιτών μου Θεσσαλονικέων. Οπως όλοι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, διαπίστωσα την ύπαρξη κενού ηγεσίας για την πόλη και μια μορφή εγκατάλειψης μη αποδεκτή. Επειτα από έντονη διερεύνηση και συζήτηση με τους πολίτες αποφάσισα ότι αξίζει τον κόπο να αλλάξω πολιτική κατεύθυνση και να ασχοληθώ με την πόλη μας, τις γειτονιές της και τους ανθρώπους της με αποκλειστικό τρόπο.

Θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπερισχύει η αγάπη για τον τόπο σου σε σχέση με οποιεσδήποτε άλλες επιλογές και δεν υπάρχει η έννοια του αντάρτικου, καθώς πιστεύω ότι τα κόμματα πρέπει να τηρούν τη δέουσα απόσταση από τα δρώμενα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σχέση σας με τη σημερινή Ν.Δ.; Υπάρχει απογοήτευση ή, καλύτερα, ποια συναισθήματα έχετε;

Η σχέση μου τόσο με την ηγεσία όσο και με τα υπόλοιπα στελέχη είναι εξαιρετική. Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα και η πορεία μέσα στον χρόνο, ώστε να επηρεάζομαι από οποιεσδήποτε επιμέρους κινήσεις. Εξάλλου οι πολίτες που τοποθετούν τον εαυτό τους στη Ν.Δ. μού συμπεριφέρονται εξαιρετικά, και πιστεύω ότι θα είμαι η επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας. Βλέπετε, η διαδρομή του καθενός μας δεν ξεχνιέται εύκολα.

Ποιο είναι το δικό σας όραμα για τη Θεσσαλονίκη;

Θέλω τη Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια. Με απωθούν οι μίζερες προσεγγίσεις για τις ευθύνες των άλλων και στέκομαι στις προσωπικές ευθύνες του καθενός μας, στην προφανή έλλειψη συνεργασιών, στην έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού.

Θέλω μια πόλη καθαρή, με καλύτερες συγκοινωνίες, με βελτιωμένο κυκλοφοριακό, ασφάλεια για τους πολίτες κατοίκους της, με υψηλότερη ποιότητα ζωής.

Μια πόλη που θα τιμά την ιστορική της διαδρομή, θα εκμεταλλεύεται τα γεωγραφικά της προσόντα, θα παρέχει γνώση, θα πρωταγωνιστεί στα τεχνολογικά επιτεύγματα, θα αποτελεί διαμετακομιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, θα προσελκύει το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό, θα παρέχει ευκαιρίες για τη νέα γενιά και θα αγκαλιάζει όλους τους κατοίκους της. Μια πόλη με εξωστρέφεια και καθαρούς στόχους. Γιατί «η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον».

img 7196

Στην πολιτική δεν πιστεύω πως υπάρχουν απολύτως ανεξάρτητες υποψηφιότητες. Εσείς τι πιστεύετε; Εχετε πολιτική στήριξη;

Προσωπικά πιστεύω στην εξάρτηση από τον λαό. Απ’ αυτόν εκλέγεσαι, σ’ αυτόν λογοδοτείς στο τέλος της θητείας σου. Την ανεξαρτησία σου τη χτίζεις με τη συμπεριφορά σου, τις επιλογές σου, την ελεύθερη σκέψη σου. Ακόμη και όταν είσαι σ’ ένα κόμμα, μπορείς να διατηρείς την ανεξάρτητη προσέγγιση των επιμέρους θεμάτων.

Στη δεύτερη υποερώτηση, εάν εννοείτε κομματική στήριξη, δεν έχω. Ομως οι πολίτες της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλοι πολλοί απ’ όλη την Ελλάδα, που συμπαραστέκονται και συμμετέχουν στην προσπάθειά μου, είναι πολιτική στήριξη, και με ικανοποιεί απόλυτα ως γεγονός.

Τι αφήνει πίσω του ο Μπουτάρης;

Δυστυχώς, δεν αφήνει και πολλά. Τα πρώτα του χρόνια ως δημάρχου υπήρξαν ενθαρρυντικά. Ομως η καλή εικόνα δεν κράτησε πολύ. Ιδιαίτερα η δεύτερη θητεία ήταν αρνητική, δυστυχώς για την πόλη μας και τους κατοίκους της. Η εικόνα εγκατάλειψης, η έλλειψη καθαριότητας, το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα αναίρεσαν καταρχάς τις αρχικές θετικές προσπάθειες στον τουρισμό και ανέστρεψαν το κλίμα, με αποτέλεσμα την τάση μείωσης των επισκεπτών. Κάποιοι προσπάθησαν, αλλά δεν αρκούσαν για να αντιστραφεί η πτωτική πορεία.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια μεγάλη απογοήτευση για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Πρόκειται για ένα απαράδεκτο και κατάπτυστο κείμενο, που υπέγραψε κατ’ εντολήν ο κ. Τσίπρας, το οποίο χαρίζει όνομα, γλώσσα, εθνότητα μακεδονική, δικαιώματα στα προϊόντα μας, ΑΟΖ στο Αιγαίο και μελλοντικές διεκδικήσεις από ανύπαρκτες «μακεδονικές» μειονότητες και άλλους «απίθανους» διεκδικητές της «μακεδονικότητας» αλλά και της γνήσιας ελληνικής μακεδονικής γης. Η άποψή μου είναι ότι η συμφωνία είναι ένα αρνητικό συμβάν στην ιστορική διαδρομή της Μακεδονίας και της Ελλάδας, και ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος.

Τελικά «μια φορά πολιτικός, για πάντα πολιτικός»; Εχουν δίκιο όσοι το λένε;

Αν εννοείτε τον τίτλο, σίγουρα σε συνοδεύει εφ’ όρου ζωής. Αν εννοείτε την πραγματικότητα, η άποψή μου είναι ότι πολύ μεγάλο ποσοστό εκείνων που ενδιαφέρονται για τα κοινά γρήγορα απομακρύνεται. Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και την αντέχουν λίγοι.

Τα χρόνια που μεσολάβησαν εκτός πολιτικής τι σας προσέφεραν, θετικό ή αρνητικό;

Εκείνο που σίγουρα προσφέρει ο χρόνος μακράν των πολιτικών δράσεων είναι η αναθεώρηση των στόχων σου, η εκ νέου προσέγγιση διάφορων καταστάσεων του παρελθόντος, η απόσταση από τα γεγονότα που διαδραματίζονται και προφανώς η πιο αντικειμενική εικόνα που δημιουργείται. Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει αρνητικό στοιχείο, καθώς αντικαθιστάς την πολιτική με άλλες δραστηριότητες, κυρίως όμως με την οικογένειά σου.

Το κεφάλαιο «Καραμανλής» υπάρχει ακόμη για εσάς;

Με τον Κώστα Καραμανλή έχουμε μια εξαιρετική φιλική σχέση για τρεις δεκαετίες. Υπήρξα υπουργός Αθλητισμού, όταν ήταν πρωθυπουργός, και καταφέραμε πολλά πράγματα. Πολιτικά ο ίδιος ξέρει για το μέλλον του καλύτερα.

Μιλήστε μου για την αγαπημένη σας γωνιά, συνοικία ή μέρος της Θεσσαλονίκης. Για τη δική σας Θεσσαλονίκη, δηλαδή.

Μου αρέσει πολύ η περιοχή του Διοικητηρίου, ίσως επειδή περνούσα κάθε μέρα για να φτάσω στο Δ’ Γυμνάσιο Αρρένων στην οδό Συγγρού καθημερινά. Μου θυμίζει τα μάρμαρα όπου παίζαμε συχνά ποδόσφαιρο.

Λίγο παρακάτω η πλατεία Εμπορίου με τα παραδοσιακά μαγαζιά της είναι μια περιοχή που με προσελκύει, δεδομένου ότι πολύ κοντά ήταν για 25 χρόνια το επαγγελματικό μου γραφείο, οπότε γνώρισα πολύ καλά τις ομορφιές της και τους ανθρώπους της.

Δεν θα ξεχάσω την περιοχή των Κάστρων, που θυμίζει τη βυζαντινή διαδρομή της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις πρώτες σχολικές εκδρομές μας.

Ενας καλός δήμαρχος ποια προσόντα πρέπει να διαθέτει;

Να αναλύει σε βάθος τα προβλήματα του δήμου, να σχεδιάζει τις λύσεις που απαιτούνται και κυρίως να τις πραγματοποιεί. Να υπόσχεται μόνον όσα μπορεί να πραγματοποιήσει, να βρίσκεται κοντά στα προβλήματα των πολιτών, να προλαβαίνει καταστάσεις στις έκτακτες ανάγκες και κυρίως να είναι προσβάσιμος. Είναι η κοντινότερη εξουσία στον πολίτη και πρέπει να δίνει λύσεις. Με βάση τα παραπάνω επιλέξαμε ως κύριο σύνθημά μας «Το είπαμε. Θα το κάνουμε».

Ο αθλητισμός, για όσους σας γνωρίζουν, είναι συστατικό στοιχείο σας. Μέχρι και τζούντο, νομίζω, κάνατε… Σήμερα με τι ασχολείστε από όλα αυτά;

Η οικογένειά μου έχει μεγάλη παράδοση στον αθλητισμό. Πραγματικά, όπως το αναφέρετε, είναι βασικό συστατικό στοιχείο της ζωής μου. Βεβαίως είναι σχήμα καθ’ υπερβολήν ότι ασχολήθηκα με το τζούντο, όμως πολλά αθλήματα μού άρεσαν και ασχολήθηκα. Στην κορυφή του ενδιαφέροντός μου ήταν το ποδόσφαιρο.

Συνεχίζω μέχρι σήμερα να αγωνίζομαι σε πρωτάθλημα βετεράνων και μου αρέσει ιδιαίτερα. Προσθέστε αρκετό περπάτημα και λίγο μπάσκετ, και έχετε τη συνταγή της τωρινής αθλητικής μου ζωής. Παρακολουθώ βεβαίως τηλεοπτικά σχεδόν όλα τα αθλήματα και σαφώς τις μεγάλες διοργανώσεις.

Η οικογένεια και η αγάπη για το Sudoku

img 7210

Ας μιλήσουμε για το κεφάλαιο «οικογένεια».

Η σύζυγός μου Μερόπη και εγώ αποκτήσαμε τρία παιδιά, την Ηρώ, τον Δημήτρη και τη Γεωργία. Η Ηρώ σπούδασε πολιτικός μηχανικός, ο Δημήτρης ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, η δε Γεωργία Νομική. Οι δύο, Ηρώ και Δημήτρης, εργάστηκαν πολλά χρόνια στη Νορβηγία σε εταιρία πετρελαίων, τώρα ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Η Γεωργία ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Για εμάς δεν είναι εύκολη η απουσία τους. Ολοι παλεύουμε για το καλύτερο.

Με τι είστε χαρούμενος σήμερα; Τι κάνετε για εσάς που σας ευχαριστεί;

Παραπάνω κάναμε μια αναφορά στην αθλητική δράση μου, που πραγματικά με ευχαριστεί. Ακόμη πνευματικά παιχνίδια, όπως σταυρόλεξο, Sudoku, συμπληρώνουν τον ελεύθερο χρόνο μου. Μου αρέσει ο κινηματογράφος και αναζητώ ευκαιρίες για καλές ταινίες. Οι κοινωνικές σχέσεις και οι καλές παρέες συμπληρώνουν υπέροχα τον χρόνο μας, τον δικό μου και της συζύγου, αφού είμαστε πλέον οι δυο μας.

Ποιος έρωτας κρατάει για πάντα;

Δύσκολη απάντηση, όταν βλέπουμε γύρω μας ζωές που γίνονται συντρίμμια, αποτέλεσμα συνεχών χωρισμών. Θα έλεγα όμως ότι ο νεανικός έρωτας αφήνει βαθύ αποτύπωμα στις καρδιές των νέων και μπορεί να λειτουργήσει είτε ως πραγματικότητα είτε ως θύμηση για πάντα.

Τσίπουρο, ουζάκι ή κρασί;

Με μέτρο είναι όλα αποδεκτά. Σαφώς μετράει και ο μεζές. Ομως το κυριότερο είναι η παρέα. Πολύ παλιά και καλή συνήθεια των Ελλήνων από την αρχαιότητα. Θυμηθείτε το Συμπόσιο, τα γλέντια στην περιφέρεια της χώρας μας, τα καφενεδάκια. Ολα αυτά μάς θυμίζουν ότι μπορούμε να προχωρούμε ενωμένοι και να περνάμε καλά.

offer

{{-PCOUNT-}}51{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...