Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Εκατομμυριούχος «ορφανή» εξπέρ στις σούπερ απάτες

Εκατομμυριούχος 32χρονη στη Βοστόνη έπεισε κόσμο και κοσμάκη ότι...

Ο Μπον Τζόβι πλάγιασε με πάνω από 100 ερωμένες

Οταν πρόσφατα ο Τζον Μπον Τζόβι παραδεχόταν δημόσια ότι...

Η Μπρίτνεϊ πληρώνει ακριβά τον πατέρα της

Το φυσάει και δεν κρυώνει η Μπρίτνεϊ Σπίαρς μετά...

«Πότε μια γυναίκα πρέπει να φύγει» – Η Παρασκευή Φασούλη μιλά για...

Η ψυχίατρος-ψυχαναλύτρια και τακτικό μέλος της Βορειοελλαδικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας...

Μαυρόγατα, πενιές και Μαρινάκης!

❱❱ Τα… απρόοπτα κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην Αγια-Σοφιά και ο Ελληνας μουσικός που έκλεψε την παράσταση στο δείπνοΥπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφτασε το πρωθυπουργικό ζεύγος στον εμβληματικό Ναό της Αγίας Σοφίας, όπου περίμεναν δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία και μια… γοητευτική ξεναγός, η οποία μαγνήτισε τα βλέμματα! Ομως, την παράσταση έκλεψε μια μαύρη γάτα, που «έκοβε βόλτες» μέσα στο μνημείο-σύμβολο της Ορθοδοξίας! 

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε να κρύψει την έκπληξή του όταν την είδε και τα φλας άστραψαν απαθανατίζοντας τα γέλια του πρωθυπουργικού ζεύγους, το οποίο μάλλον δεν είναι προληπτικό! Η Μπέτυ Μπαζιάνα προτίμησε να κάνει μια απλή, κλασική επιλογή στην εμφάνισή της, φορώντας λευκό πουκάμισο, μαύρο παντελόνι και δερμάτινο πανωφόρι, ενώ επέλεξε παπούτσια χωρίς τακούνι για να είναι άνετη. Στον λαιμό της ένα μακρύ μενταγιόν τής έδινε την απαραίτητη λάμψη.

f9 4707099

Μετά την ξενάγηση στην Αγια-Σοφιά, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του κατευθύνθηκαν στο σκάφος που θα τους μετέφερε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Παρά τη βροχή, σταμάτησε και χαιρέτησε διά χειραψίας τους Τούρκους μικροπωλητές που είχαν στήσει πάγκους κοντά στο λιμάνι. Ο κ. Τσίπρας τούς είπε στα ελληνικά «γεια σας» και εκείνοι απαντούσαν στα τουρκικά «μέρχαμπα» (καλημέρα).

Πλούσιο μενού

Το δείπνο που παρέθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα και στην ελληνική αποστολή στην Αγκυρα είχε… άρωμα Ελλάδας! Συνοδεία μπουζουκιού, οι δύο ηγέτες απόλαυσαν μελιτζανοσαλάτα, αγκινάρες λαδερές και λαχανοντολμάδες με φρυγανισμένο ψωμί για πρώτο πιάτο, μάντι με βούτυρο, αποξηραμένο γιαούρτι και καρύδια, καθώς και σος ντομάτας με βασιλικό, πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ ροδιού και καρύδια. Για κυρίως πιάτο υπήρχαν αρνάκι καρέ γεμιστό με συνοδευτικά, Αντανα κεμπάπ, μοσχάρι και μίνι λαχματζούν. Για επιδόρπιο γεύτηκαν ποικιλία τουρκικών γλυκών με κυδώνι και μπακλαβά με φιστίκι.

2 10

H ορχήστρα που έντυσε μουσικά το δείπνο έπαιξε και το συμβολικό τραγούδι «Μες στου Βοσπόρου τα στενά» («Toύρκος εγώ κι εσύ Ρωμιός»). Τις εντυπώσεις έκλεψε όμως με το μπουζούκι του ο μουσικός Γιώργος Μαρινάκης, που διαπρέπει στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία στην παραδοσιακή μουσική, και πρόσφατα έδωσε μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Μπέτυ Μπαζιάνα εμφανίστηκε στο δείπνο με σκούρο πράσινο φόρεμα, ενώ η Εμινέ Ερντογάν επέλεξε και πάλι μαύρο ένδυμα, συνοδεύοντάς το με μπεζ-χρυσή μαντίλα. Προσκεκλημένοι στο δείπνο ήταν και τρεις Ελληνες αθλητές που αγωνίζονται στην Τουρκία, ο Κώστας Σλούκας, ο Κώστας Μήτρογλου και ο Γιώργος Τζαβέλλας.

f4 19

Ο Ελληνας γκαρντ της Φενέρ ήταν ο μόνος που κατάφερε να δώσει το «παρών» και ανέβασε περιχαρής στα social media μια φωτογραφία μέσα από το Λευκό Παλάτι, με κάποια από τα εδέσματα και την καρτέλα με το όνομά του, που αναφέρει στα τουρκικά: «Αξιότιμε Κώστα Σλούκα».

Συνάντησή με «Γέφυρες» προς το Φανάρι

f2 ap 19037358699847

Το πρώτο βήμα στην προσπάθεια γεφύρωσης των σημαντικών διαφορών ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην ελληνική κυβέρνηση έγινε χθες, ενώ η επιτροπή του Φαναρίου θα ταξιδέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Εκτός του συμβολικού χαρακτήρα της, η επίσκεψη Τσίπρα στη Χάλκη είχε ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση 20 λεπτών με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην οποία συζήτησαν θέματα για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ταυτόχρονα, έγινε συνάντηση εργασίας της επιτροπής του Φαναρίου με τον Κώστα Γαβρόγλου. Τα μέλη της ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της πρότασης της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τις αρχές της διαπραγμάτευσης με την ελλαδική Εκκλησία, με βάση το προσύμφωνο Τσίπρα – Ιερωνύμου για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τη μισθοδοσία των κληρικών.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει διατυπώσει εγγράφως την αντίθεσή του στην πρόταση αναθεώρησης των άρθρων 3 και 21 του Συντάγματος, αλλά και στο πώς επιχειρείται να ολοκληρωθεί η συμφωνία, καθώς έχει παρακαμφθεί επιδεικτικά, παρότι επιχειρείται να μπουν ως πακέτο στη συμφωνία οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, των Δωδεκανήσων και η Εκκλησία της Κρήτης που υπάγονται στο Φανάρι.

Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών, την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, θα γίνει με διευρυμένη σύνθεση εκ μέρους του Πατριαρχείου, καθώς θα εκπροσωπηθούν οι Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων και η Εκκλησία της Κρήτης.

Κοινό ηχηρο μήνυμα με Βαρθολομαίο προς τον «σουλτάνο» για τη Χάλκη

Ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία της κλειστής εδώ και 48 χρόνια Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώτος εν ενεργεία Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε τη φημισμένη Σχολή έπειτα από 86 ολόκληρα χρόνια. Στις 29 Σεπτεµβρίου του 1933 επίσκεψη είχε πραγματοποιήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Παρουσία του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η επαναλειτουργία της Χάλκης «δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, αλλά αυτόβουλης υποχρέωσης και απόδειξης ότι είμαστε κράτη και κυβερνήσεις που σεβόμαστε την αρχή της ισοπολιτείας, της ισότητας και των θρησκευτικών ελευθεριών των πολιτών μας». Ετσι απάντησε στην αναφορά του Ερντογάν που ζήτησε -εν είδει παζαριού- να εκχωρηθεί η δυνατότητα εκλογής των μουφτήδων στη Θράκη ως αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι η επαναλειτουργία της Χάλκης εμπίπτει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο λιμανάκι του γραφικού Πριγκιπόννησου περίμεναν τον πρωθυπουργό ο μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος και πλήθος ντόπιων. Παρά τη βροχή, οι υψηλοί προσκεκλημένοι θαύμασαν τον δρόμο προς τον Λόφο της Ελπίδας, όπου βρίσκονται η Μονή της Αγίας Τριάδας και η Θεολογική Σχολή και θαυμάσια παραδοσιακά σπίτια, που πολλά ανήκαν σε Ρωμιούς. Ως παλιός απόφοιτος της Σχολής ο Πατριάρχης ξενάγησε τον Αλέξη Τσίπρα στους χώρους της, ενώ φύτεψαν ένα δέντρο στον κήπο.

offer

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Τζένη Βάνου: Οι δύο άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της

Ο γιος της μεγάλης τραγουδίστριας Μιχάλης μιλά για τον...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...