Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Ο διδάκτωρ καρδιολόγος Χαράλαμπος Κάββουρας μιλάει για τα πολλά εμφράγματα στη showbiz...

Τι συμβαίνει πλέον και νέοι άνθρωποι από τον χώρο...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Πέτρος Κόκκαλης: Το οικολογικό όραμά του, η φυγή του από τον ΣΥΡΙΖΑ,...

«Οι ευρωεκλογές θα δώσουν στον Κόσμο τη δυνατότητα να...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...

Ελενα Ράπτη: Στην πολιτική έχασα την ανεμελιά μου!

❱❱ Η βουλευτής της Ν.Δ. Ελενα Ράπτη μιλά για το «θερμό» επεισόδιο με τον Κοτζιά και την «πολακιάδα» 
❱❱ Η απόφαση να μη μιλήσει ξανά δημοσίως για την προσωπική της ζωή και η… συμπάθειά της στη ΝοτοπούλουΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗ ΒΙΒΙΑΝ • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

«Φως» στο επεισόδιο που συνέβη στη Βουλή μεταξύ της ίδιας και του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά ρίχνει η βουλευτής της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη Ελενα Ράπτη μιλώντας στην «Espresso». Η Ελενα, σε μία από τις τελευταίες Ολομέλειες της Βουλής, ύψωσε δυνατά τη φωνή της στον Νίκο Κοτζιά, όταν αυτός της έκανε παρατήρηση ότι εκείνη άκουγε δυνατά στην τηλεόραση του εντευκτηρίου την ομιλία του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου.

«Αν ο Κοτζιάς ήθελε να μην ακούει τον Καμμένο, ας μην έκανε τόσα χρόνια παρέα στην κυβέρνηση…» επιμένει η βουλευτής, που δηλώνει ξεκάθαρα ότι η δική της καρδιά ξέρει μόνο μία Μακεδονία.

Η «ωραία Ελένη της Βουλής», η οποία θα είναι εκ νέου υποψήφια βουλευτής στη γενέτειρά της, δηλώνει τη συμπάθειά της στην Κατερίνα Νοτοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους δύο υποψήφιους δημάρχους της πόλης της που προέρχονται από τη Ν.Δ., τους κ. Ταχιάο και Ορφανό, χαρακτηρίζοντας και τους δύο «έμπειρα στελέχη, προερχόμενα από τη Ν.Δ.».

Η Ελενα, ως συντονίστρια της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, είναι σχεδόν προσηλωμένη σε αυτό, γιατί, όπως παρατηρεί η ίδια, «ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα κακοποιείται σεξουαλικά».

Η αεικίνητη βουλευτής Θεσσαλονίκης με τα χρόνια άρχισε να γίνεται εσωστρεφής όσον αφορά την προσωπική της ζωή, για την οποία αποφάσισε να μη μιλά πια δημοσίως. Τουλάχιστον αυτό μας είπε εκείνη.

Οπως η ίδια εξομολογείται, μπορεί η πολιτική να της έμαθε να είναι πειθαρχημένη και προγραμματισμένη, αλλά της στέρησε την ανεμελιά που είχε ως κοριτσάκι!

Θα υπάρξει για εσάς, που είστε γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά, Βόρεια Μακεδονία;

Για εμένα δεν υπάρχει Βόρεια Μακεδονία.

Η ονομασία για μένα θα είναι πάντα Σκόπια, μέχρι να μπει το θέμα στη σωστή ιστορική και πολιτική του διάσταση. Οποιου του βγαίνει από την ψυχή του να αποκαλεί τους απέναντι «Μακεδόνες» ας βρει λογαριασμό με τη συνείδησή του. Η δική μου καρδιά ξέρει μόνο μία Μακεδονία και μόνο εμάς ως Μακεδόνες.

Ετος εκλογών το 2019. Πότε τις βλέπετε;

Υποθέτω πως η κυβέρνηση θα τις κάνει όποτε νιώθει πως θα χάσει με τη μικρότερη διαφορά. Δική μου εκτίμηση είναι πως θα τις προκηρύξει παράλληλα με τις ευρωεκλογές. Ο,τι και να κάνει, ο Οκτώβριος είναι κοντά. Ούτε η τεχνητή παράταση ζωής στην κυβέρνηση «κουρελού» που έφτιαξε ούτε οι κομματικές προσλήψεις και τα χρήματα που μοιράζει μπορούν να σώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την επερχόμενη ήττα. Απολαμβάνει τις τελευταίες του μέρες στην εξουσία, κάνοντας όσο περισσότερη εθνική ζημιά μπορεί.

Θα είστε υποψήφια όπως πάντα στην περιφέρειά σας ή αλλάζει κάτι; 

Θα είμαι σταθερά στο πλευρό του κόσμου της Θεσσαλονίκης, όπως έκανα όλα αυτά τα χρόνια. Με μάχες που δώσαμε και κερδίσαμε, στηρίζοντας τα αιτήματα των συμπολιτών μου και της Θεσσαλονίκης. Για να αποκτήσουμε το αληθινό δικαίωμα στην ελπίδα και να απαλλαγούμε από μια κυβέρνηση που μας γέμισε ψεύτικα εγκαίνια μετρό, λεωφορεία ΟΑΣΘ που μένουν στους δρόμους, έρημη βιομηχανική ζώνη, συνταξιούχους που ψάχνουν στα σκουπίδια, στρατιές κομματικών βολεμένων και φίλων που μας κουνάνε το μαντίλι φεύγοντας από την Ελλάδα.

elena rapti 1
Mε τη Βίβιαν Μπενέκου • Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Ποια η γνώμη σας για τους Ταχιάο, Νοτοπούλου, Ορφανό και Τζιτζικώστα;

Οι δημοτικές εκλογές είναι μια πολύ ξεχωριστή διαδικασία. Δεν έχει πολιτικά έπαθλα ούτε πρέπει να γίνει μέρος της πολιτικής διαμάχης. Στη Θεσσαλονίκη κατεβαίνουν δύο έμπειρα στελέχη προερχόμενα από τη Νέα Δημοκρατία, ο Ταχιάος και ο Ορφανός, επιβεβαιώνοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των δημοτικών εκλογών.

Η Ν.Δ. στηρίζει τον Νίκο Ταχιάο, για τον οποίο πιστεύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στο όραμα και στις ανάγκες της πόλης.

Αντιθέτως, θεωρώ πως η κυρία Νοτοπούλου, η οποία μου είναι συμπαθής ως άνθρωπος, πολιτικά αποτελεί τον καθρέφτη της κυβερνητικής αποτυχίας, ούσα και μέλος της, και νομίζω πως θα το εισπράξει στις κάλπες.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω πως η υποψηφιότητά της μου μοιάζει περισσότερο σαν σάκος εκτόνωσης των αντικυβερνητικών αισθημάτων παρά ως επιλογή για την πόλη. Τέλος, ο Απόστολος Τζιτζικώστας έδειξε με το έργο και την πορεία του πως αξίζει τη θέση του περιφερειάρχη και είμαι βέβαιη πως θα συγκεντρώσει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πώς είδατε τον πρόσφατο ανασχηματισμό;

Θα αστειεύεστε. Προφανώς και δεν πρόκειται για ανασχηματισμό, αλλά για προσπάθεια της κυβέρνησης να θολώσει τα πολιτικά νερά, λεηλατώντας το Κίνημα Αλλαγής. Αν, μάλιστα, η διακυβέρνηση της χώρας δεν ήταν τόσο σοβαρό θέμα, θα ήταν πολύ διασκεδαστικό να δει κάποιος τις προηγούμενες δηλώσεις των κ. Μωραΐτη και Τόλκα κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, όπως είπαμε, καθένας έχει την «τιμή» του. Υπουργοί που μπήκαν προτού φύγουν, που κλήθηκαν να δώσουν παράσταση φιλοσοσιαλισμού και που το προσόν τους είναι ότι «στην ελεύθερή τους ώρα σκέφτονται» δεν μπορεί να είναι μέρος μιας σοβαρής πολιτικής συζήτησης.

Η «πολακιάδα» με τα δάνεια κι όλα τα άλλα τι σκέψεις σάς γεννά; 

Κοιτάξτε. Προφανώς δεν θα μπω στην ανάλυση της ουσίας του θέματος. Υπάρχουν και πιο ειδικοί, αλλά και θεσμοί που μπορούν να το κρίνουν καλύτερα από εμένα. Εγώ θα μείνω σε δύο ζητήματα.

Πρώτον, στην αντίδραση του κυρίου Πολάκη ως πολιτικού που υποτίθεται πως θα έπρεπε να επιζητεί τον έλεγχο και τη διαφάνεια και όχι να μαίνεται εναντίον όλων γιατί τόλμησαν να ελέγξουν τη νομιμότητα του δανείου του. Και, δεύτερον, ενοχλούμαι από την ίδια την αισθητική της πολιτικής του συμπεριφοράς, που με βρίσκει κάθετα αντίθετη. Ισως ο ίδιος πιστεύει ότι αυτή η αισθητική «πουλάει» στην κοινωνία και γι’ αυτό τη συνεχίζει και την εξελίσσει. Δεν ξέρω πόσοι υπάρχουν που την αποδέχονται. Εγώ τον μόνο που γνωρίζω είναι ο πρωθυπουργός.

Προ ημερών τσακωθήκατε στη Βουλή με τον πρώην υπουργό Νίκο Κοτζιά; Τι συνέβη εκεί;

Είναι πολύ απλό. Ο πρώην ΥΠΕΞ, επιλήσμων για τις υπηρεσίες του παλαιού κυβερνητικού συνεταίρου, δεν είχε ούτε την υπομονή να ακούσει τον κύριο Καμμένο ούτε κυρίως την ευγένεια να σεβαστεί αυτούς που ήθελαν να τον ακούσουν από τις τηλεοράσεις του καφενείου της Βουλής.

Θεώρησε λοιπόν λογικό να εκραγεί εναντίον ενός αστυνομικού που ανέβασε με παράκλησή μου την ένταση της τηλεόρασης, απαιτώντας να χαμηλώσει. Δεν μπορούσα παρά να του θυμίσω πού βρίσκεται και πώς οφείλει να συμπεριφέρεται σε έναν χώρο που έχει δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό.

Αν ο κύριος Κοτζιάς ήθελε να μην ακούει τον κύριο Καμμένο, μπορούσε να φύγει από την αίθουσα ή να μην κάνουν τόσα χρόνια παρέα στην κυβέρνηση. Διότι όταν ο κύριος Καμμένος στήριζε την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών, και τον άκουγε και τον χειροκροτούσε. Και αν ήθελε να εκραγεί, μπορούσε να το κάνει όταν οι Σκοπιανοί προέβαλλαν τα αιτήματά τους για γλώσσα και εθνότητα και για όλους τους γελοίους όρους της συμφωνίας.

Είστε πολλά χρόνια βουλευτής. Σας έχει ενοχλήσει το γεγονός ότι πέρασαν δύο δεξιές κυβερνήσεις και δεν γίνατε υπουργός, ενώ άλλοι, που μπορεί να μην είχαν τα δικά σας προσόντα, βρέθηκαν σε ανάλογες θέσεις;

Οποιος με παρακολουθεί ξέρει πως οι θέσεις δεν αποτελούν για μένα αυτοσκοπό. Ποτέ δεν τις ζήτησα, ποτέ δεν τις διεκδίκησα. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αυριανός πρωθυπουργός κρίνει πως του χρειάζεται η πείρα μου σε ένα κυβερνητικό σχήμα, ασφαλώς και θα είναι για μένα τιμή. Το προσωπικό μου όμως στοίχημα δεν είναι οι θέσεις, είναι άλλο: να φύγει αυτή κυβέρνηση που έκανε τόση ζημιά στον τόπο, να αποκαταστήσουμε τις αδικίες που έπληξαν την κοινωνία και να ξαναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μια φρέσκια αντίληψη της πολιτικής.

Κυριάκος Μητσοτάκης. Πώς τον κρίνετε;

Θεωρώ πως είναι ένας σύγχρονος πολιτικός, ο οποίος εγγυάται τις μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την πορεία της χώρας. Εγώ καλώ κάθε Ελληνα πολίτη να ακούσει και να διαβάσει τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις του για όλα τα θέματα. Και είμαι βέβαιη πως θα δει το μέτρο, τη σοβαρότητα, το σχέδιο για να κυβερνήσει την επόμενη μέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να επαναφέρει την αξιοπιστία στην πολιτική. Γιατί είναι το έλλειμμά της που αυτοτροφοδοτείται και παράγει αυτές τις εικόνες του Κοινοβουλίου και απωθεί τους πολίτες. Είναι ισχυρή μου πεποίθηση πως σε 12 μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει φέρει απτά αποτελέσματα στην πολιτική ζωή. Θα είμαστε όλοι δίπλα του.

Τι σας έχει προσφέρει η πολιτική; Τι προσθέτει στην προσωπικότητα και την ψυχή σας;

Πολλές και πλούσιες εμπειρίες που μου δίνουν τη δυνατότητα να είμαι αποτελεσματική, χρήσιμη και δημιουργική.

Αλλάξατε ως χαρακτήρας αυτά τα χρόνια της πολιτικής;

Εμαθα να πειθαρχώ, να τηρώ χρονοδιαγράμματα και να είμαι στοχοπροσηλωμένη. Εχασα όμως την ανεμελιά μου.

Στη μάχη κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

elena rapti 2
Η Ελένη Ράπτη με εθελοντές της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ»

Εδώ και έξι χρόνια έχετε έντονη δραστηριότητα για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα;

Δυστυχώς, το όνομα της συγκεκριμένης καμπάνιας αποτυπώνει μια θλιβερή πραγματικότητα. Με βάση πανευρωπαϊκή έρευνα, ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη κακοποιείται σεξουαλικά.

Ο λόγος που ξεκίνησε και συνεχίζει αυτή η καμπάνια με την αρωγή του Συμβουλίου της Ευρώπης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι η μετατροπή του θλιβερού αυτού ποσοστού σε μια νέα πραγματικότητα χωρίς περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι ανάλογο, γι’ αυτό και αποτελεί προτεραιότητα όλων μας να δράσουμε άμεσα για να αλλάξουμε την εικόνα, τη ζωή χιλιάδων παιδιών που υπήρξαν ή κινδυνεύουν να γίνουν θύματα.

Γιατί αφοσιωθήκατε τόσο στο ζήτημα αυτό; 

Πιστεύω ότι η ενημέρωση των παιδιών σχετικά με τον κανόνα του εσωρούχου είναι απολύτως αναγκαία ως εργαλείο αυτοπροστασίας ενός παιδιού.

Το παιδί μαθαίνει με ένα απλό αλλά ταυτόχρονα και σαφή τρόπο την περιοχή που απαγορεύεται να το αγγίζει κάποιος. Το έντυπο «Ο κανόνας του εσωρούχου» δίνει οδηγίες στους γονείς σχετικά με την ενημέρωση των παιδιών τους για τα σημεία του σώματός τους, πώς πρέπει να αντιδράσουν όταν τα αγγίζουν οι άλλοι, αλλά και πού πρέπει να στραφούν για βοήθεια.

Είναι επιβεβλημένη ανάγκη τα παιδιά να θωρακίζονται ενάντια σε μια κατάσταση που μπορεί να απειλήσει την ασφάλειά τους και να σημαδέψει τη ζωή τους.

offer

{{-PCOUNT-}}48{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

«Μουρμούρα» για Μπάμπη χωρίς το έτερον ήμισυ

Με τη δημοφιλή κωμική σειρά του τηλεοπτικού κοινού «Μην...