Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η North Star Entertainment παρουσιάζει τα σχέδια του Project VORIA του νέου...

Τα επίσημα σχέδια και τη στρατηγική της για το...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Σίμος βλέπει την φωτογραφία του Ντίνου

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – Αυξημένος κίνδυνος αναπηρίας για πρόωρα βρέφη

Η προωρότητα, που ορίζεται ως η γέννηση πριν από...

Μέτρα κατά του πρακτορείου Αργος

❱❱ Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να προχωρήσει η εταιρία εντός δέκα ημερών σε ανάκληση της εφαρμογής της νέας εμπορικής πολιτικής τηςΜεγάλη δραστηριότητα και εξαιρετική αποφασιστικότητα επιδεικνύει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η νέα πρόεδρός της Βασιλική Θάνου, θυμίζοντας στην ελληνική πραγματικότητα πώς ακριβώς πρέπει να λειτουργεί η Αρχή που έχει δημιουργηθεί για να προστατεύει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Συγκεκριμένα, η Ε.Α. προχώρησε σε αυτεπάγγελτη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του πρακτορείου Αργος, «τα οποία θα ισχύουν μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί της υπόθεσης» (έχει κινηθεί αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στην αγορά διανομής έντυπου Τύπου, για παράβαση των άρθρων 1 και 2 του Ν. 3959/2011 ή/και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης).

Η διαδικασία άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο, ύστερα από καίρια παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος με επιστολή προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που ως εκείνη τη στιγμή και υπό την προηγούμενη προεδρία εμφανιζόταν εντελώς αδρανής, ζητούσε να εξεταστεί εάν συντρέχει λόγος να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα κατά του πρακτορείου διανομής Τύπου Αργος (τότε αποκλειστικών συμφερόντων του Β. Μαρινάκη). Να υπενθυμίσουμε ότι το πρακτορείο Αργος είχε ανακοινώσει πως πρόκειται να αλλάξει μονομερώς την τιμολογιακή πολιτική του απέναντι στις εφημερίδες από τις αρχές Δεκεμβρίου, γεγονός που θα σηματοδοτούσε ένα ντόμινο καταστροφικών εξελίξεων για τον Τύπο.

Επιτακτική ανάγκη

Οπως ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Δραγασάκης, η ανάγκη της παρέμβασής του έγινε επιτακτική ύστερα από άρθρα που δημοσιεύτηκαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο «Documento» αλλά και στη «δημοκρατία» από τον εκδότη της εφημερίδας Ιωάννη Ν. Φιλιππάκη, ο οποίος είναι και γραμματέας της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), μέσα από τα οποία γίνονταν καταγγελίες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της Αργος. Μετά την επιστολή του υπουργού, που προσπάθησε να κινητοποιήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δόθηκε αναγκαστικά μια προσωρινή λύση, η οποία προέβλεπε τη μετάθεση της νέας τιμολογιακής πολιτικής για την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Με την τοποθέτηση της κυρίας Θάνου όμως ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Στις 31 Ιανουαρίου, μία ανάσα δηλαδή πριν ισχύσει η νέα τιμολογιακή πολιτική, εκδόθηκε απόφαση για προσωρινή διαταγή, με την οποία αποφασίστηκε να ανασταλεί η εφαρμογή της νέας εμπορικής πολιτικής μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης επί της εξέτασης λήψης ασφαλιστικών μέτρων.

Στη συνέχεια το πρακτορείο Aργος προσέφυγε στο διοικητικό δικαστήριο καταθέτοντας αίτηση αναστολής κατά της προσωρινής διαταγής που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η υπόθεση, που εκδικάστηκε στις 27 Φεβρουαρίου στο διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ανέδειξε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα συσπείρωση των εκδοτών (παρέστησαν υπέρ του κύρους της διοικητικής πράξης της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνολικά 22 εφημερίδες). Πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, η ΕΙΗΕΑ, υπό την προεδρία του Ν. Χατζηνικολάου, κατάφερε να συνασπίσει τους εκδότες για την προάσπιση της ανεξαρτησίας αλλά και των συμφερόντων των εφημερίδων.

Τώρα, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης λήψης ασφαλιστικών μέτρων, η Ε.Α. αποφάσισε -μεταξύ άλλων- να προχωρήσει η Αργος εντός δέκα ημερών σε ανάκληση της εφαρμογής της νέας εμπορικής πολιτικής της. Επίσης, να συνεχίσει να διανέμει έντυπο Τύπο όλων των εκδοτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα εμπορική πολιτική της, να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με το σύνολο των εκδοτικών επιχειρήσεων και να προτείνει εκ νέου, κατόπιν των διαπραγματεύσεων, τη νέα εμπορική πολιτική της, λαμβάνοντας υπόψη το κοινό συμφέρον αμφότερων των πλευρών.

Με όλες τις εκδοτικές επιχειρήσεις

Οι εν λόγω διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός χρονικού διαστήματος τριών μηνών και θα θεωρούνται ολοκληρωθείσες με τη σύναψη σύμβασης συνεργασίας με όλες τις εκδοτικές επιχειρήσεις. Ηδη με πρωτοβουλία της ΕΙΗΕΑ συγκροτήθηκε επιτροπή από πλευράς των εκδοτών, ώστε να εξεταστεί η λειτουργία του πρακτορείου και των διαδικασιών διανομής σχεδόν από μηδενική βάση, αφού είναι ιδανική αφορμή να επιλυθούν προβλήματα δεκαετιών.

Δυστυχώς, η παρουσία στη διοίκηση της Αργος δοτών στελεχών μηδενικής εμπειρίας, που εκπροσωπούν μερίδα μετόχων οι οποίοι έχουν στόχο τη λεηλασία του πρακτορείου και τον «έλεγχο» της διανομής, δεν δημιουργούν συνθήκες υγιούς διαλόγου και μπορεί να οδηγήσουν σε σύγκρουση, με απρόβλεπτες συνέπειες.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...