Αρης Σπηλιωτόπουλος: «Τα έδωσα όλα και μου χρωστούν!»

❱❱ O Αρης Σπηλιωτόπουλος μιλά για όσα έχουν συμβεί γύρω από τον Δήμο Αθηναίων, λέγοντας ότι η Ν.Δ. δεν τον υπολόγισε! 
❱❱ Είμαι παρών στην πολιτική! Αλλά όχι επαγγελματίας, θεσηθήρας, ούτε αμοραλιστής. Εργάζομαι για να έχω την πολυτέλεια της ελευθερίας απόψεων ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗ ΒΙΒΙΑΝ • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

«Το “εγώ” είναι η νόσος της πολιτικής και των πολιτικών της εποχής μας» λέει ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρώην υπουργός Αρης Σπηλιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στην «Espresso», με μια ισχυρή δόση πικρίας, καθώς δεν ήταν αυτός η επιλογή του κόμματός του για τον Δήμο Αθηναίων. Οπως θυμίζει, παραιτήθηκε από πρώτος βουλευτής στη Β’ Αθηνών για να κατέβει υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, με στόχο την ισχυρή παρουσία της Ν.Δ. εκεί, και η παράταξή του δεν τον υπολόγισε σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

«Την υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη την έμαθα από τις ειδήσεις» υποστηρίζει ο Αρης, επιμένοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι στη Ν.Δ. που τους χαρακτηρίζουν «αγοραίο ύφος, προβληματικές συμπεριφορές και οβιδιακές μεταμορφώσεις για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών».

Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος αποκαλύπτει ότι έχει δεχθεί προτάσεις και από άλλα κόμματα. Πιστεύει δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχει δείξει αντοχές και ευελιξία που κάθε άλλο παρά διαγράφουν την πολιτική του παρουσία».

Ο πρώην υπουργός σήμερα, ενώ είναι πιο ώριμος από ποτέ, δηλώνει ότι συνεχίζει να ψάχνει την ευτυχία, και ίσως να γινόταν μπαμπάς και εκτός γάμου.

Πριν από έναν χρόνο, σε συνέντευξη που κάναμε, μου είχατε πει: «Η εκλογή Μητσοτάκη με χαροποίησε. Είχαμε φτιάξει μεταξύ μας μια σχέση συνεργασίας και πολιτικής συναντίληψης που τη μοιραζόμαστε εγώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κωστής Χατζηδάκης και άλλοι». Ισχύει ακόμη αυτό; Ποια η σχέση σας με τη Ν.Δ. σήμερα;

Αυτό που αισθανόμουν τότε, αυτό και σας έλεγα. Σήμερα βλέπω ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα και πιο τολμηρά βήματα. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πιέσεις και ισορροπίες, αλλά αυτές δεν πρέπει να θολώνουν την εικόνα, το στίγμα σου.

Εγώ δεν απομακρύνθηκα από τις αρχές και τις αξίες που πιστεύω, ούτε από την αποστολή που μου ανέθεσε η Ν.Δ., δηλαδή το να είμαι η έκφραση της παράταξης στον Δήμο της Αθήνας. Θέλω να πιστεύω ότι και η Ν.Δ. παραμένει σε αυτό.

Τι θα κάνετε με το πολιτικό μέλλον σας; Δημαρχία ή Βουλή; Είχατε πει ότι θα διεκδικούσατε τον Δήμο Αθηναίων…

Οσο η Ν.Δ. δεν με είχε ενημερώσει για το αντίθετο και όσο εγώ ήμουν η επίσημη έκφρασή της στον δήμο, πράγματι είχα δηλώσει το ενδιαφέρον μου να συνεχίσω. Αλλωστε, παραιτήθηκα από βουλευτής γι’ αυτό. Στη συνέχεια, όμως, δεν μπήκε κανείς στον κόπο να με ενημερώσει για τις προθέσεις της Ν.Δ. Την υποψηφιότητα του κ. Μπακογιάννη για τον Δήμο της Αθήνας την έμαθα από τα ΜΜΕ! Μέχρι τότε δεν είχε έγινε καμία θεσμική συζήτηση με εμένα, που κατείχα και επισήμως τη θέση του εκπροσώπου της Ν.Δ. στον δήμο. Περίμενα για λόγους ηθικής τάξης να είμαι από τους πρώτους που θα μάθαινε τι θα έκανε η παράταξη σε κάτι που με αφορά.

Κι αυτό όχι γιατί «υποφέρω» από τεράστιο «εγώ», που είναι η νόσος της πολιτικής και των πολιτικών της εποχής μας, αλλά γιατί πιστεύω ότι όταν είσαι εντάξει, όπως ήμουν εγώ απέναντι στην παράταξη, πρέπει και εκείνη να σε υπολογίζει. Ετσι δίνει το παράδειγμα και σε άλλους για να αγωνιστούν. Εγώ αυτό έκανα για την παράταξη. Ρωτήστε την παράταξη για εμένα. Tα έδωσα όλα και μου χρωστούν.

Αυτό το «λούμπεν-λαϊκίστικο» στοιχείο που, όπως έχετε δηλώσει, υπάρχει στη Ν.Δ. είναι ακόμη κυρίαρχο ή όχι;

Οταν αναφέρομαι σε «λούμπεν στοιχεία», δεν αναφέρομαι σε απόψεις, αλλά στο αγοραίο ύφος, στις προβληματικές συμπεριφορές, στις οβιδιακές μεταμορφώσεις για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών. Και αυτό το στοιχείο ακόμη καλά κρατεί. Οι επιλογές της Ν.Δ. θα δείξουν αν αυτά τα λούμπεν στοιχεία θα αποδυναμωθούν ή θα ασκούν επιρροή.

Εάν εκλεγεί και κυβερνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστεύετε ότι θα είναι, όπως κάποιοι λένε, μια «δεξιά παρένθεση»;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι επιλογές που θα κάνει η Ν.Δ. σήμερα προδιαγράφουν τη μελλοντική εξέλιξή της. Αν καταφέρει να επιτύχει με πανστρατιά και συσπείρωση όλων μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, αν διεκδικήσει κυβέρνηση, τότε το αποτέλεσμα των εκλογών ίσως να μην παρέχει την ηθική νομιμοποίηση για σύντομες πρόωρες εκλογές.

Πώς ζείτε σήμερα; Γιατί δεν μαθαίνουμε νέα σας; Εχετε επαφές με στελέχη της Ν.Δ., παλαιούς φίλους;

Είμαι παρών στην πολιτική. Αλλά όχι επαγγελματίας, θεσηθήρας, ούτε αμοραλιστής.

Εργάζομαι για να έχω την πολυτέλεια της ελευθερίας απόψεων, επιλογών και φίλων. Και μετρώ αυτούς τους τελευταίους και στη Ν.Δ. και εκτός.

Επαφές με άλλα κόμματα είχατε ή έχετε; Προτάσεις;

Προφανώς και έχει συμβεί, και είναι φυσικό. Αλλά μιλάτε για μένα. Πολλά μπορεί κανείς να μου πει, όχι όμως ότι είμαι δογματικός ή ακραία φανατικός. Πιστεύω στο μέτρο και στη σύνθεση ιδεών και απόψεων. Σε προγραμματικές συζητήσεις.

Τον Τσίπρα πώς τον κρίνετε; Το Σκοπιανό θα είναι το βατερλό του;

Δεν χρειάζεται ούτε να είμαστε απόλυτοι ούτε προμηθείς ή επιμηθείς. Εχει επιδείξει σημαντικές αντοχές και ευελιξία, που θα ήταν λάθος να διαγράψουμε την πολιτική του παρουσία με την αλαζονική ανάγνωση της φωτογραφικής απεικόνισης των δημοσκοπικών απεικονίσεων της στιγμής. Και ακόμη μεγαλύτερο λάθος να αφήσουμε τις Πρέσπες να μας διχάσουν σε πατριώτες και μειοδότες.

Πιστεύετε στη σχέση που λένε ότι υφίσταται μεταξύ συριζαίων και καραμανλικών;

Στην πατρίδα μας η φαντασίωση στοιχειώνει τη ζωή μας και η συνωμοσιολαγνεία την πολιτική. Κατασκευάζουμε ενόχους για να εξαγνίσουμε τα δικά μας λάθη και σενάρια πολιτικής φαντασίωσης για να ερμηνεύσουμε τα αυτονόητα, όταν ο δογματισμός δεν μας αφήνει. Σχέσεις συνεργασίας με τη συνωμοσιολογική προσέγγιση δεν υπάρχουν.

Σας λείπει η πολιτική;

Είναι χώρος και τρόπος σκέψης, δράσης, προσφοράς. Εμεινα συνεπής σε αυτό που μου ζητήθηκε όταν με επιστράτευσαν για τον δήμο και μου ζήτησαν να μετακινηθώ από την κεντρική πολιτική σκηνή στην Αυτοδιοίκηση. Συνεπώς το να θητεύεις στην πόλη σου, στην Αυτοδιοίκηση, είναι πιο άμεση και ενεργός πολιτική.

Τι πιστεύετε ότι πήγε στραβά με εσάς και βγήκατε εκτός παιχνιδιού, έστω και προσωρινά; Ποιο το λάθος σας;

Πίστεψα ότι οι θέσεις ευθύνης σε μια παράταξη προδιαγράφουν αρχές και αξίες που υπάρχουν για να δίνουν το παράδειγμα στους πολίτες, στα στελέχη, στις επόμενες γενιές.

Και εξηγούμαι: Με επιστράτευσαν από τη Β’ Αθηνών, όπου εκλεγόμουν συνεχώς και υψηλά, για να κατέβω για τον Δήμο της Αθήνας. Δέχθηκα. Μου ζήτησαν να παραιτηθώ από βουλευτής, για να δώσω με μεγαλύτερες αξιώσεις τη μάχη του δήμου.

Δέχθηκα. Μου είπαν, όμως, ότι θα είμαι υποψήφιος. Πίστεψα. Μου είπαν ότι η προσφορά μου αναγνωρίζεται. Πίστεψα. Μου ζήτησαν να μείνω στην Αυτοδιοίκηση. Εμεινα. Ανακοίνωσαν άλλο υποψήφιο. Υπέμεινα. Ποιο είναι το δικό σας συμπέρασμα; Τι παράδειγμα δίνουμε;

Μετανιώνετε για κάτι από το παρελθόν σας;

Για πολλά, αλλά όχι για κάτι που έκανα ηθελημένα και έβλαψα τους συμπολίτες μου ή την παράταξη που με εμπιστεύτηκε. Ημουν ο εαυτός μου. Σε άλλους άρεσε. Στους υποκριτές όχι.

Η Φοίβη υπάρχει στη ζωή σας; Κουφέτα θα φάμε;

Ούτε κρύβω ούτε προβάλλω την προσωπική μου ζωή. Σήμερα όμως μιλάμε για πολιτική.

Θα σκεφτόσασταν να γίνετε μπαμπάς χωρίς γάμο;

Ισως. Δεν είμαι ούτε άκριτα συντηρητικός ούτε επιτήδειος μοντερνιστής. Η ζωή είναι ταξίδι συγκυριών και επιλογών.

Είστε ευτυχισμένος ή όχι;

Είναι η πιο δύσκολη ερώτηση να απαντηθεί μονολεκτικά, γιατί η επίτευξη της ευτυχίας δεν είναι παρά ένα ταξίδι που δεν έχει σημασία τόσο όταν μένεις στον προορισμό όσο η προσμονή, η διαδικασία, κάθε σταθμός, τα συναισθήματα που βιώνεις.

Ευτυχής είσαι όταν ανακαλύπτεις τον αληθινό, πραγματικό σκοπό της ζωής σου και όταν το πάθος για την επίτευξή του σε παρασύρει και καμπυλώνει τον χρόνο. Θα ήταν αλαζονικά αμετροεπές να πω ότι σίγουρα τον ξέρω. Κάθε μέρα τον αναζητώ.

{{-PCOUNT-}}41{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Γιώργος Τσίνας: Ψηφιακός μετασχηματισμός στον Δήμο Περιστερίου

Ο σκοπός μας στο newsbreak.gr είναι να ελέγχουμε την εξουσία, είτε...

Φιλιππάκης για προανακριτική: «H προσπάθεια σπίλωσής μου, αλλά και ομηρίας της εφημερίδας μας έπεσε στο κενό»

«Σήμερα έπεσε η αυλαία της πρώτης πράξης φαρσοκωμωδίας που παρακολουθούμε εδώ...

Αχιλλέας Μπέος: «Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι ένα νούμερο»!

❱❱ Ο δήμαρχος Βόλου εξαπολύει νέα επίθεση στον τραγουδοποιό με αφορμή...

Ντόρα Μπακογιάννη: Γιόρτασε τα γενέθλια της με την πιο όμορφη παρέα και δώρο έκπληξη τούρτα υπερπαραγωγή!

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, γιόρτασε χθες τα γενέθλια...

Διαφωνία Μητσοτάκη – Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων

Διαφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και της Νίκης Κεραμέως έχει προκαλέσει το...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Χάρης Βαρθακούρης για την διακοπή της συνεργασίας της Αντελίνας με τον Alpha: «Είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να έχει έναν μπαμπούλα...

Ο Χάρης Βαρθακούρης έκανε δηλώσεις στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου «Ευτυχείτε», αναφορικά με την πρόσφατη διακοπή της συνεργασίας της Αντελίνας Βαρθακούρη από τον Alpha,...

Τι συνδέει τη Ρασέλ με τον Σάκη Τανιμανίδη; (video)

Ο Νίκος Γεωργιάδης στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου «Ευτυχείτε» προχώρησε σε μια αποκλειστική συνέντευξη με την μητέρα της Ρασέλ. Η γνωστή διαγωνιζόμενη του γνωστού reality...

Νοικάρης στραγγαλιστής! Ανθρωποκυνηγητό για τον 22χρονο από το Μπανγκλαντές που «καθάρισε» ηλικιωμένο ζευγάρι

Από την Εύα Παπαδάτου Στην κεντρική Ελλάδα επικεντρώνονται οι έρευνες των διωκτικών Αρχών, καθώς φαίνεται ότι εκεί κατάφερε να φτάσει ο βασικός ύποπτος για τη...

Δωρεάν σεμινάριο από το Μαζί για το Παιδί «Οριοθέτηση στην οικογενειακή ζωή»

Το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, παιδιά και εφήβους του Μαζί για το Παιδί διοργανώνει μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς...

Χαμός στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά για τον βουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Μελά και το «κατάστημα» ακολασίας

Από τον Βασίλη Τζήμτσο Νέες αποκαλύψεις ήρθαν την περασμένη Δευτέρα στο φως της δημοσιότητας, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, με αφορμή το πρωτοσέλιδο...

Αδιανόητη τραγωδία! Αλεξίπτωτο «φονιάς» στη Ρόδο για δυο αδελφάκια

Το πιο φρικτό χτύπημα επέφερε η μοίρα σε μια οικογένεια Βρετανών που επισκέφθηκε τη Ρόδο για να κάνει διακοπές, αλλά θρηνούν τα δύο παιδιά...

Πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε 3.000 καταστήματα ΟΠΑΠ – Εύκολες, γρήγορες και ανέπαφες συναλλαγές

Διπλό ραντεβού με την εφορία έχουν αυτό τον μήνα οι φορολογούμενοι. Έως την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου καλούνται να πληρώσουν την τέταρτη δόση του φόρου...

Ο Έλληνας 007 της CIA Μαρκ Πολυμερόπουλος και η ασθένεια των πρακτόρων

Το «σύνδρομο της Μόσχας» και ο αόρατος πόλεμος Ελληνικής καταγωγής αξιωματούχος της CIA είναι το πρώτο κρούσμα μυστηριώδους ασθένειας έπειτα από επίσκεψή του στη Ρωσία....

Καταιγιστικές εξελίξεις στις «Άγριες μέλισσες» του ΑΝΤ1: Θα βγάλουν το άχτι τους στον Μάνο Βόσκαρη

Με το ίδιο νόμισμα πρόκειται να «πληρώσουν» τον Μάνο Βόσκαρη οι κρατούμενές του στις Γυναικείες Φυλακές της Λάρισας. Σύμφωνα με νέο σπόιλερ που κυκλοφορεί για...

«Ψαλίδι» στον «Joker» Γεωργούλη από το Open λόγω χαμηλών πτήσεων

Πρόωρο τέλος για το τηλεπαιχνίδι «Joker» που είχε παρουσιαστή τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη. Σύμφωνα με αλλαγή στη ροή του προγράμματος του Open,...