Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Πιερίδη με το νέο αγόρι της

«Ο έρωτας με έρωτα περνάει» λέει ένα λαϊκό διαχρονικό...

Ο τρόπος λειτουργίας του στρατού των χούλιγκαν και τα αντίποινα που οδήγησαν...

Ο «Ιωσήφ», ο μάνατζερ OΜΛΕ του Τρανού, ο «Καρχαρίας»...

Πανικός στο Romeo με Λε-Πα, Κοκκίνου, Μεταξά

Με το δεξί και διώχνοντας κόσμο άρχισαν οι νυχτερινές...

Αφυπνίστηκαν οι ελπίδες για τον Δημήτρη Κόκοτα

Σημάδια αισιοδοξίας στην προσπάθεια αφύπνισης του Δημήτρη Κόκοτα. Θετικές...

Βουρ(ος) για δήμαρχος

❱❱ Το στοίχημα του δημοφιλούς και καταξιωμένου ηθοποιού να δώσει πνοή στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗ ΒΙΒΙΑΝ • Από τη Βίβιαν Μπενέκου 

«Είναι το τελευταίο προπύργιο του ρομαντισμού στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Είναι σαν τον άτακτο εραστή που, μολονότι σε πληγώνει, πετυχαίνει να σε κάνει να τον ερωτευτείς περισσότερο». Αυτή είναι η ΑΕΚ, έτσι όπως τη βλέπει ο υποψήφιος δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος, που μπορεί να κατεβαίνει δίχως κομματικές σημαίες, αλλά έχει την οικογένεια της ιστορικής ομάδας στο πλευρό του. Ο σπουδαίος ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, πρώην βουλευτής και νυν υποψήφιος δήμαρχος αποφάσισε να μπει ξανά στην πολιτική, για να μπορέσει να δει τις γειτονιές στις οποίες μεγάλωσε -καθώς είναι γέννημα θρέμμα της περιοχής- να ζωντανεύουν με τη δική του ματιά.

Και ως φαίνεται, το σχέδιό του για την πόλη που αγαπάει το συμμερίζονται και οι συμπολίτες του. Υποψήφιοι που στις δημοτικές εκλογές του 2014 βρίσκονταν σε πέντε διαφορετικά ψηφοδέλτια τώρα υπογράφουν «Βούρο».

Ο δημοφιλής ηθοποιός, που δίνει την πολιτική μάχη του την ίδια στιγμή που σκηνοθετεί και παίζει στη θεατρική παράσταση «Dream story», είναι παθιασμένος με ό,τι καταπιάνεται, είτε αυτό είναι τα επαγγελματικά του είτε τα πολιτικά του.

Αυτή «η πρόταξη των επαγγελματικών του υποχρεώσεων», όμως, υπήρξε πάντοτε ο λόγος, όπως ο ίδιος μας λέει, που δεν του ταίριαξαν ποτέ οι μόνιμες δεσμεύσεις.

Οι υποχρεώσεις του «έπνιγαν» την εκάστοτε σύντροφό του.

«Τα συνειδησιακά μου αδιέξοδα αφορούν τη συμπεριφορά μου προς τους δικούς μου ανθρώπους» αποκαλύπτει, ανοίγοντας την καρδιά του στην «Espresso», ο υποψήφιος δήμαρχος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας.

Τον συναντήσαμε στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή σταδίου της ΑΕΚ, του οποίου τα εγκαίνια, αν λάβουμε υπόψη μας την προσφώνηση «δήμαρχε» που του απηύθυναν στον δρόμο ήδη οι Φιλαδελφειώτες, θα κάνει εκείνος το 2020.

Η απόφαση να διεκδικήσετε τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας ήταν μια πολιτική πρόταση κόμματος (γιατί κατεβαίνετε, όπως μαθαίνουμε, με τη στήριξη ΚΙΝ.ΑΛ. – Ν.Δ. και της οικογένειας της ΑΕΚ) ή υπήρξε κάποιο γεγονός που σας έκανε να πείτε «θα κατέβω γιατί θέλω να αλλάξω, π.χ., αυτό ή το άλλο». Ποιο ήταν το έναυσμα δηλαδή;

Το έναυσμα για να ασχοληθώ με τα κοινά της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας ήταν η απαξίωση του δήμου, τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και η προσπάθεια ορισμένων να αποκτήσουν πανελλήνιας εμβέλειας δημοσιότητα μέσω των διχαστικών απόψεών τους. Η αγανάκτησή μου για το «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια στον δήμο με αφορμή και το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Δεν μπορεί να μεταχειρίζεσαι τον αθλητισμό ως όχημα εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων και να χωρίζεις τους πολίτες σε Πράσινους και Βένετους, σε Γηπεδομάχους και Γηπεδολάτρες, αποσπώντας την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, όπως είναι π.χ. η έλλειψη καθαριότητας, οι ισχνές πολιτιστικές δράσεις, ο ελλιπής φωτισμός, που κατά τους υπολογισμούς της Αστυνομίας είναι υπεύθυνος για την αύξηση της παραβατικότητας στις απομακρυσμένες από το κέντρο περιοχές του δήμου. Επίσης γεγονότα που μου επισήμαιναν διαρκώς παλιοί γείτονες και φίλοι και στα οποία δεν θέλω να μείνω αμέτοχος.

Ο συνδυασμός μας, όπως επανειλημμένως έχω τονίσει, δεν φέρει κομματική σημαία, καθώς, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, οι υποψήφιοί μας προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους. Συνεργάτες που στις δημοτικές εκλογές του 2014 βρίσκονταν σε πέντε διαφορετικά ψηφοδέλτια!

Είστε γέννημα θρέμμα αυτής της περιοχής. Τι έχει και τι της λείπει;

Η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα, η Νέα Χαλκηδόνα και η Νέα Φιλαδέλφεια, έχουν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει η πόλη μας πρότυπο για άλλους δήμους. Μια πολύ ωραία περιοχή, που δεν θυμίζει σε τίποτα την τσιμεντούπολη του αθηναϊκού κέντρου.

Ας αφήσουμε κατά μέρος τη βιτρίνα του κέντρου με τους εξαιρετικούς χώρους εστίασης, τα φώτα, τους πεζόδρομους, και ας μετακινηθούμε προς τις γειτονιές.

Εκεί απουσιάζει σε ένα πρώτο επίπεδο το όραμα για ένα «level up» και σε ένα δεύτερο, πρακτικό στάδιο η οργάνωση σε πρωτεύοντα ζητήματα, όπως είναι λ.χ. η αξιοποίηση εγκαταλειμμένων χώρων, απόρροια, βεβαίως, της απουσίας οράματος των ανθρώπων που κρατούν τα ηνία του δήμου. Αν περπατήσετε την περιοχή, θα δείτε δημοτικούς χώρους να είναι έρμαια της φθοράς και του χρόνου, τη στιγμή που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για ποικίλες δραστηριότητες (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πολυχώρος Δροσίνη στη Νέα Χαλκηδόνα). Το άλσος επίσης, ένας πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής, δεύτερος σε έκταση στην Αττική μετά το Πάρκο Τρίτση, δεν έχει την εικόνα που όλοι θα θέλαμε. Το αυτό και για τα μικρότερα πάρκα.

Οι νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να επιλύσουν χρονοβόρα και καθημερινά προβλήματα απουσιάζουν παντελώς από τον σχεδιασμό της σημερινής δημοτικής Αρχής.

Με βάση τις προσωπικές σας εμπειρίες, τι λέτε, τελικά, ο άνθρωπος δεν είναι γεννημένος για μόνιμες δεσμεύσεις;

Οι προσωπικές μου εμπειρίες μαρτυρούν ότι δεν τα πήγα καλά με τις μόνιμες δεσμεύσεις. Ομως ακριβώς επειδή είναι προσωπικές αυτές οι εμπειρίες, δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για τη δημιουργία αξιώματος, δεν υπάρχουν κανόνες σε αυτά τα πράγματα. Είναι υπόθεση κάθε χαρακτήρα η προσωρινότητα ή η μονιμότητα της δέσμευσης.

mg 0348
Ο δημοφιλής ηθοποιός στο εργοτάξιο της «Αγια-Σοφιάς» (Φωτό: Χρήστος Ζήνας)

Πολλοί, κυρίως επιστήμονες ψυχολόγοι, υποστηρίζουν ότι τα διαζύγια είναι σαν «μικροί θάνατοι» και τα θεωρούν αποτυχία στη ζωή ενός ανθρώπου. Εσείς που μετράτε ήδη τρία τι λέτε σε σχέση με αυτές τις απόψεις;

Οπωσδήποτε ένα διαζύγιο είναι απόδειξη ότι κάτι δεν έχεις κάνει καλά στις προσωπικές σου υποθέσεις και εμπεριέχει μεγάλη δόση ψυχολογικής φθοράς. Δεν το θεωρώ, όμως, αποτυχία. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι είναι η πιο υπεύθυνη στάση έναντι ενός γάμου που βαλτώνει και ενός συντρόφου που δεν περνάει καλά μαζί σου. Αποτυχία είναι η συγκαταβατική συνέχιση σχέσεων και γάμων που έχουν προ πολλού «ξεψυχήσει» μόνο και μόνο για τη συμμόρφωση με το φαίνεσθαι και τις συμβάσεις της… καλής κοινωνίας.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να αποδεσμεύεστε με ευκολία; Ψάχνετε κάτι που δεν το έχετε βρει ακόμη;

Δεν αποδεσμεύομαι με ευκολία. Το αντίθετο, θα έλεγα. Καθένας που σε συντροφεύει για μια συγκεκριμένη περίοδο είναι και μια εμπειρία ζωής, έχει να σου δώσει πράγματα, θετικά και αρνητικά. Είναι ο δάσκαλός σου για εκείνο το χρονικό διάστημα που ζεις μαζί του. Η αποδέσμευση έρχεται ως φυσική κατάληξη της καθημερινότητάς μου, του τρόπου που ζω, των υποχρεώσεων που έχω, οι οποίες «πνίγουν» την εκάστοτε σύντροφο. Ευθύνομαι ως προς το ότι δεν πέτυχα ποτέ την ιδανική ισορροπία σε αυτό το πεδίο.

Εάν σας ζητούσα να με πάτε στο ωραιότερο σημείο της Ν. Φιλαδέλφειας, πού θα με πηγαίνατε;

Στο άλσος. Εκεί που παίξαμε, που μάθαμε ποδήλατο, που ερωτευτήκαμε, που πετάξαμε αετό τις Καθαρές Δευτέρες, που ήπιαμε τον πρώτο μας καφέ στον κατεδαφισμένο πια Κένταυρο, που αγωνιστήκαμε σε αγώνες ανωμάλου δρόμου… Αυτό το άλσος που επιθυμώ να ξαναδώ φωτισμένο, φροντισμένο, ενεργό για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για τους δημότες της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας. Ενα άλσος που θα είναι σημείο αναφοράς για όλη την Αττική.

TΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ «ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΩΣΙΤΙΚΟ DNA

Φιλαδέλφεια και ΑΕΚ είναι σχέση άρρηκτα δεμένη. Εσείς υπήρξατε αθλητής στον στίβο και στο ποδόσφαιρο. Τι έχει διαφορετικό η ΑΕΚ και αγαπιέται… χειμώνα καλοκαίρι;

Η ΑΕΚ φέρει έντονο το κοινωνικό και ιστορικό πρόσημο της προσφυγιάς, είναι το τελευταίο προπύργιο του ρομαντισμού στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και αυτό την κάνει ξεχωριστή. Αλλά και αμιγώς ποδοσφαιρικά να το δούμε, η πορεία της δεν υπήρξε ποτέ γραμμική, μονότονη, αντιθέτως μας προσφέρει δυνατές συγκινήσεις, δάκρυα λύπης (βλέπε υποβιβασμός στη Γ΄ Εθνική) και χαράς (Βλέπε Ευρώπη, πρωτάθλημα και Κύπελλο). Πρέπει εδώ να συνυπολογίσω και το θαύμα της ανάστασης της μπασκετικής ΑΕΚ. Αυτό το κλαμπ είναι σαν τον άτακτο εραστή που, μολονότι σε πληγώνει, πετυχαίνει να σε κάνει να τον ερωτευτείς περισσότερο. Είναι DNA, είναι σαν το αίμα που δεν μπορεί σε μια μετάγγιση παρά να είναι συμβατό.

Το γήπεδο της «Αγια-Σοφιάς» πότε παραδίδεται; Εχουν γίνει έργα υποδοχής του κόσμου και των αυτοκινήτων τους στη γύρω περιοχή;

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το 2020 θα έχουμε εγκαίνια. Οχι, προς το παρόν δεν έχουν γίνει έργα υποδοχής του κόσμου στη γύρω περιοχή, παρά μόνον αυτά που αφορούν το πάρκινγκ του γηπέδου. Το έργο βάσει του σχεδιασμού που έχει κατατεθεί και θα ξεκινήσει άμεσα είναι αυτό της υπογειοποίησης. Και πώς να γίνουν, άλλωστε, όταν η νυν δημοτική Αρχή εξάντλησε τη δυναμική της σε έναν πόλεμο κατά της ανέγερσης του γηπέδου και δεν υπήρξε αρκούντως προνοητική ώστε να αξιοποιήσει το έργο αυτό για την οικονομική εκτόξευση του δήμου; Καμία συνεννόηση, καμία συζήτηση, καμία συνεργασία για τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει η πόλη από αυτό το μεγάλο έργο.

Η ομάδα πώς σας φαίνεται; Χρειάζεται τονωτικές ενέσεις;

Φέτος πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την ομάδα. Εγιναν ορισμένα λάθη, έγιναν και διορθωτικές κινήσεις στο μέτρο του εφικτού, βεβαίως. Η έλευση του Χιμένεθ ήταν από μόνη της μια «τονωτική ένεση», άλλαξε την ψυχολογία των παικτών και την εικόνα της ομάδας. Πλέον εστιάζουμε στο Κύπελλο, να σώσουμε ο,τι μπορούμε από μια χρονιά κατά την οποία αδικήσαμε τους εαυτούς μας και μετά στρεφόμαστε σε αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε η νέα αγωνιστική χρονιά να μας βρει εκεί που πρέπει, δηλαδή στο βάθρο του πρωταθλητή.

offer

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...