«Τα Γλυπτά ανήκουν στον Παρθενώνα!»

❱❱ Την ανάγκη επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος……που έκανε λόγο για «μεγάλο και δίκαιο αγώνα με παγκόσμιες διαστάσεις, αναμφισβητήτως, για το πιο εμβληματικό Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Κηρύσσοντας την έναρξη ημερίδας με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», ο ΠτΔ επισήμανε: «Ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά, αφορά τον πολιτισμό, εν γένει, δοθέντος ότι κατ’ αποτέλεσμα η δικαίωσή του θα είναι έμπρακτη επιβεβαίωση της έννοιας του πολιτισμού ως κορυφαίου επιτεύγματος του ανθρώπινου πνεύματος».

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε: «Ο αγώνας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ήδη μακρύς και αδιάλειπτος, αφού ουσιαστικά άρχισε λίγο μετά τη συντέλεση του ιερόσυλου εγκλήματος του Ελγιν. Εγκλήματος διαρκούς, το οποίο συντελέσθηκε όταν ο λόρδος Ελγιν το συνέλαβε και το εκτέλεσε μεταξύ 1801-1804 διαπράττοντας τυμβωρυχία, επικαλούμενος δήθεν ανασκαφικές δραστηριότητες».

«Ο αγώνας αυτός συνδέεται, αρρήκτως, με την ικανοποίηση ενός καθ’ όλα δίκαιου αιτήματος, το οποίο οφείλουμε να υπηρετούμε όλοι μας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, δοθέντος ότι κατ’ ουσίαν πρόκειται για αίτημα της ανθρωπότητας επειδή αφορά τον πυρήνα της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Πριν απ’ όλα είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι τα Γλυπτά αυτά ανήκουν δικαιωματικώς και πολιτισμικώς στον Παρθενώνα και στα μνημεία του» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ