Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Οι 6 διάσημες Ελληνίδες που περιμένουν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους τα...

Baby boom προσεχώς! Γεννητούρια αναμένονται το επόμενο διάστημα στην...

Στις 28 Απριλίου η πρεμιέρα του ριάλιτι «TV Queen» στο Open

Ολοταχώς ετοιμάζεται να βγει στον «αέρα» στις 28 Απριλίου...

Χωρισμένη και λαμπερή η Λάσπα!

Λαμπερή και ανανεωμένη Κατερίνα Λάσπα σε μία από τις...

Ο πρίγκιπας Χάρι «έκοψε» επισήμως τους δεσμούς με τη Βρετανία

Να δίνει ο πατέρας σου μάχη με τον καρκίνο...

Εύα Καϊλή: Θέλω πολύ να κάνω παιδιά

❱❱ H υποψήφια ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Εύα Καϊλή ανοίγει την καρδιά της στην «Espresso» ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗ ΒΙΒΙΑΝ • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Ως ευρωβουλευτής ενθουσιάστηκε όταν συνάντησε τον Βρετανό μεγιστάνα των επιχειρήσεων, τον δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον. Στο Ευρωκοινοβούλιο ξεχωρίζει τους Ιταλούς πολιτικούς για το στιλ τους.

Ως γυναίκα, ψωνίζει καλλυντικά στα καταστήματα των αεροδρομίων, μαγειρεύει φοβερό παστίτσιο, αλλά τρώει… σαλάτες!

Αυτή είναι η υποψήφια ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Εύα Καϊλή, έτσι όπως η ίδια περιγράφει τον εαυτό της στην αποκαλυπτική συνέντευξή της στην «Espresso».

Η Εύα, που έκλεισε ήδη μία θητεία στην Ευρωβουλή και θέλει να συνεχίσει, λέει ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμούσε να εμπλακεί στη διεκδίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης λόγω της απλής αναλογικής, η εφαρμογή της οποίας, κατά τη γνώμη της, θα δυσκολέψει πολύ τους δημάρχους. Κατά τα άλλα, μάλλον είναι η πολιτικός με τις περισσότερες σεξιστικές επιθέσεις εναντίον της, κυρίως στα social media, από «οργανωμένο πληρωμένο παρεάκι», όπως η ίδια καταγγέλλει.

Θαυμαστές και διάφοροι άλλοι περίεργοι κατά καιρούς την έχουν δυσκολέψει και χρειάστηκε να στραφεί εναντίον τους με ασφαλιστικά μέτρα.

Ομως η Εύα δεν πτοείται. Επιμένει ότι θέλει να κάνει οικογένεια και παιδιά, αλλά αποφεύγει να μας μιλήσει για τον τωρινό αγαπημένο της. Εχει φίλους δημοφιλέστατους τραγουδιστές, όπως ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Κωνσταντίνος Αργυρός και ο Νίκος Βέρτης, μόνο που δεν αντέχει στα μπουζούκια την πολύ δυνατή μουσική τους. Η Εύα Καϊλή, λοιπόν, αποκαλύπτεται στην «Espresso».

Γιατί πάλι στην Ευρωβουλή; Δεν έχει μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον η κεντρική πολιτική σκηνή;

Πέρασα από την κεντρική πολιτική σκηνή και βρέθηκα εκεί όπου λαμβάνονται πλέον οι πιο κρίσιμες αποφάσεις. Αυτή την περίοδο μπορώ να προσφέρω πολύ περισσότερα για τη χώρα μου από τη θέση του ευρωβουλευτή. Τα τελευταία πέντε χρόνια μού έχουν ανατεθεί αρκετές νομοθετικές εκθέσεις, στις οποίες πάντα έχω καταφέρει να προσθέσω τροπολογίες που βοηθούν την Ελλάδα, είτε πρόκειται για την προστασία της πρώτης κατοικίας είτε για τη Μακεδονία ή για παραινέσεις προς την Τουρκία για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Γιατί είπατε «όχι» στη διεκδίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης;

Στο Ευρωκοινοβούλιο έχω χτίσει με τη δουλειά μου ένα δίκτυο επαφών με άλλους ευρωβουλευτές και σημαντικούς ανθρώπους, στη βάση αμοιβαίας συνεργασίας, ώστε να μπορώ να διεκδικήσω για την πόλη μου ζωτικά κεφάλαια για περιφερειακή ανάπτυξη, υποδομές και επενδύσεις, καθώς και για την οικονομική δομή της πόλης. Με βάση την εμπειρία των πέντε τελευταίων χρόνων στην Ευρωβουλή, έκρινα ό,τι ως ευρωβουλευτής μπορώ να κάνω πιο πολλά για τη Θεσσαλονίκη μου απ’ ότι σε ένα σύστημα απλής αναλογικής χωρίς σωστή προετοιμασία.

Σε κάποια φάση των δημόσιων παρεμβάσεών σας, έτσι όπως τις παρακολουθώ, μου δώσατε την εντύπωση ότι ίσως να μην είστε 100% σύμφωνη με όλες τις επιλογές του Κινήματος Αλλαγής, έτσι όπως τις εκφράζει η Φώφη Γεννηματά. Τι λέτε γι’ αυτό; Εχουν γίνει λανθασμένες επιλογές;

Σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα εκφράζονται διαφορετικές απόψεις. Ετσι και στο Κίνημα Αλλαγής όλα τα στελέχη εκφράζουμε θέσεις τις οποίες πιστεύουμε με επιχειρήματα και κάθε φορά που μπορεί να έχω διαφοροποιηθεί αυτό γίνεται μόνο σε επίπεδο πολιτικής. Οποιες απόψεις και να έχουμε, τις συζητάμε στα όργανα του κόμματος και βρίσκουμε συγκλίσεις ή αποκλίσεις, και έτσι παράγεται πολιτική.

Αυτή τη στιγμή είμαστε ένα κόμμα ενωμένο, που στηρίζει την πρόεδρό του στην προσπάθεια που κάνει να ενώσει και να αντιμετωπίσουμε τις πολιτικές λαϊκισμού τού «πρώτη φορά αχταρμά» των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.

Το παπανδρεϊκό στοιχείο στο ΚΙΝ.ΑΛ. είναι συν ή πλην για το μέλλον του κόμματος;

Η παρακαταθήκη και ο συμβολισμός της προσωπικότητας του Ανδρέα είναι ο συνεκτικός κρίκος μας και οι ρίζες μας. Στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ έφερε την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική αυτοπεποίθηση, χτίζοντας ένα σύγχρονο κράτος και ενώνοντας τους Ελληνες στη Μεταπολίτευση. Αυτά δεν τα αφήνουμε να τα οικειοποιηθεί μια ψευτοπροοδευτική παράταξη που έφερε διχασμό και αύξησε τις ανισότητες διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό και τη μεσαία τάξη.

Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος, ποια η γνώμη σας;

Η άποψή μου για τον κύριο Θεοχαρόπουλο εκφράστηκε ήδη από τον Ιανουάριο, όταν τον κάλεσα να παραδώσει την έδρα του. Είναι ένας καιροσκόπος της πολιτικής, ο οποίος αντάλλαξε την ψήφο του για τη Μακεδονία για μια θέση διορισμένου στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν διαπίστωσε ότι δεν εκλέγεται. Διαπραγματεύτηκε επίσης κάτι που δεν του ανήκει: τη θέση στο Επικρατείας στην οποία διορίστηκε, δηλαδή. Λυπάμαι πραγματικά που καταχράστηκε την εμπιστοσύνη που του έδειξε η πρόεδρός μας όταν τον διόρισε βουλευτή Επικρατείας. Επρεπε να παραιτηθεί. Εκανε ανεπανόρθωτη ζημιά στη χώρα, σαν μικρός Κουβέλης κι αυτός.

Εάν κάτι πάει στραβά στις εθνικές εκλογές για το ΚΙΝ.ΑΛ., έχετε σκεφτεί -ή θα θέλατε- να μπείτε μπροστά για τη διεκδίκηση του κόμματος;

Χρειαζόμαστε στρατιώτες και όχι πάντα στρατηγούς… Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι χρήσιμη και να μην μπερδευτώ πιστεύοντας πως είμαστε αναντικατάστατοι.

Θέμα «Βόρεια Μακεδονία». Πώς νιώθετε όταν στο εξωτερικό ίσως πρέπει να εξηγείτε από πού ακριβώς κατάγεστε;

Προσωπικά νιώθω μια βαθιά ταπείνωση, σαν να με χτύπησε κάποιος στο στομάχι… όποτε χρειαστεί να εξηγήσω σε συναδέλφους μου από ποια Μακεδονία είμαι και πως η γλώσσα που μιλάω είναι τα ελληνικά, γλώσσα που μιλιόταν πάντα από τα αρχαία χρόνια στην περιοχή. Αυτό που βλέπω είναι ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι η Μακεδονία είναι ελληνική, αλλά κατανοούν ότι αυτό το σλαβικό έθνος που κατοικεί στην ΠΓΔΜ χρειάζεται κι αυτό μια ταυτότητα για να επιζήσει. Κανένας σοβαρός πολιτικός με τον οποίο έχω μιλήσει, όμως, δεν μπερδεύει την ιστορική αλήθεια με την πολιτική. Γνωρίζουν την αλήθεια ακόμα κι αν θέλουν να επιλυθούν τα ανοιχτά διπλωματικά θέματα στα Βαλκάνια. Και είχαμε συμμάχους που μας σέβονταν. Κάθε μέρα θα προσπαθώ να αποκαταστήσω τη ζημιά που έγινε.

eva kaili 2
Η Εύα Καϊλή ποζάρει στον φακό της «Espresso» •  Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Ποιο ήταν το ωραιότερο ταξίδι που κάνατε με αφορμή την παρουσία σας στο Ευρωκοινοβούλιο;

Οταν συνάντησα τον Ρίτσαρντ Μπράνσον και περάσαμε λίγες μέρες με ανθρώπους που διαπρέπουν σε όλο τον πλανήτη μιλώντας για έναν καλύτερο κόσμο και πώς πρακτικά μπορούμε να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Καλή η πολιτική, όμως τα χρόνια περνάνε και οι γυναίκες έχουμε αυτό το φοβερό «βιολογικό ρολόι». Θέλετε να αποκτήσετε παιδιά;

Ναι! Είναι στο πρόγραμμα… θέλω πολύ.

Σχέση έχετε αυτή την περίοδο; Υπάρχει τυχερός;

Τυχερή είμαι εγώ που έχω δίπλα μου ανθρώπους να με νοιάζονται και να με προσέχουν.

Ποιος είναι ο ωραιότερος Ευρωπαίος πολιτικός, υψηλόβαθμος ή μη, που ίσως σας έκανε να τον προσέξετε περισσότερο ως γυναίκα; Υπάρχει τέτοιος;

Ωραιότατο στιλ έχουν οι Ιταλοί πολιτικοί. Δεν είναι τυχαίο που διακρίνονται για την αισθητική τους και το design.

Τι μουσική ακούτε; Μπουζούκια πηγαίνετε;

Μου λείπει η ελληνική διασκέδαση. Παλιότερα έβλεπα τον φίλο μου τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, τη στιχουργό Ελεάννα Βραχάλη, τον Κωνσταντίνο Αργυρό ή τον Νίκο Βέρτη, που μου αρέσει πολύ. Μάλιστα κάποτε στη Νέα Υόρκη με ρώτησαν «από πού είστε;» και, όταν τους είπα από την Ελλάδα, μου είπαν δυνατά: «Αγαπάμε τον Νίκο Βέρτη».

Ελπίζω το καλοκαίρι να ξεκλέψω χρόνο για να δω τους φίλους μου. Το βασικό μου είναι καλή παρέα και, επειδή δεν αντέχω πολλή ώρα τη δυνατή μουσική γιατί θέλω να συζητάω, αυτό δεν με κάνει ιδανική για μεταμεσονύκτιες εξόδους, οπότε επιλέγω ελληνικές ταβερνούλες και συζητήσεις.

Μαγειρεύετε; Και αν ναι, έχετε κάποια σπεσιαλιτέ;

Σπεσιαλιτέ μου είναι το παστίτσιο. Οταν ασχοληθώ, πειραματίζομαι με ό,τι πράσινα υλικά έχω και συνήθως πλούσιες σαλάτες.

Εχετε δεχθεί κατά καιρούς σεξιστικές επιθέσεις ακόμη και μέσα στη Βουλή. Γιατί γίνεται αυτό σε εσάς;

Αλήθεια είναι αυτό. Εχω υποστεί σεξιστική επίθεση εναντίον μου, ειδικά την περίοδο της έντασης και της κρίσης, το 2011, όταν υπουργοί της δικής μας παράταξης, μάλιστα, ο Χάρης Καστανίδης και ο Σωκράτης Ξυνίδης, αναφέρθηκαν στο πρόσωπό μου χαρακτηρίζοντάς με «γυναίκα που δεν είμαι και ο ογκόλιθος της πολιτικής», όχι ως προς την ουσία και το περιεχόμενο αυτών που λέω, αλλά ως γυναίκα. Εκαναν υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Και αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να επανέλθουν στην πολιτική.

Ο χαρακτηρισμός «καλτσοδέτα» που μου αποδόθηκε από τον Ξυνίδη θα τον συνοδεύει πάντοτε.

Δυστυχώς κάποιοι χάνουν τα λόγια τους, όταν δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα. Χρησιμοποιούν τον εύκολο τρόπο για να επιτεθούν σε μια γυναίκα.

Τότε τους έκανα καταγγελία στο Πειθαρχικό του κόμματος, αλλά εκκρεμεί μέχρι σήμερα, επειδή αυτοί αποχώρησαν από την πολιτική. Δεν προχώρησε ποτέ η δίωξη.

Εκτός από λεκτικές επιθέσεις υπήρξε και κάτι περισσότερο; Σεξουαλική παρενόχληση, ας πούμε;

Οταν είσαι στη δημοσιότητα, πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι είστε πολύ φίλοι… Είχα δυο τρεις τέτοιες περιπτώσεις και έχω κινηθεί με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον τους. Φυσικά δεν συζητάμε για τις επιθέσεις σεξιστικού χαρακτήρα στα social media…

Αυτούς όμως τους μπλοκάρω.

Ξέρω πως υπάρχει μια συγκεκριμένη παρέα, ένας συγκεκριμένος οργανισμός προπαγάνδας κάποιων media που πληρώνονται για να στοχοποιούν ανθρώπους. Χρησιμοποιούν από σεξιστικούς χαρακτηρισμούς μέχρι και λάσπη.

Παλαιότερα υπήρχε ένας μανιακός που μου έστελνε περίεργα και σχεδόν απειλητικά e-mails. Ηταν Ελληνας, όχι επώνυμος.

Οπου πήγαινα ήταν μπροστά μου. Ακόμη και στις Βρυξέλλες. Θεώρησα ότι ήταν και επικίνδυνο και έκανα εναντίον του ασφαλιστικά μέτρα. Υστερα από αυτό σταμάτησε. Δυστυχώς τώρα με τα social media μπορεί να δει κανείς πού βρίσκεσαι… Πλέον αποφεύγω να ποστάρω πού βρίσκομαι με ημερομηνίες, τοποθεσίες και ώρες.

offer

{{-PCOUNT-}}49{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...