Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

«Ψυχοκόρες»: Ο γοητευτικός απατεώνας Τάσος Μέρμηγκας

Όσα θα δούμε στο αποψινό διπλό επεισόδιο της σειράς «Ψυχοκόρες».Ο Τάσος...

Ο Γιώργος Μαργαρίτης έφερε το «Κελί 33» στο «Έναστρον»

Μια ιδιαίτερη στιγμή, τόσο για τον ίδιο τον Χρήστο...

«Πρωινό ΣουΣου»: Άνοδο στο δυναμικό κοινό

Άνοδο στο δυναμικό κοινό 18-54 καταγράφει η εκπομπή «Πρωινό...

Τραβάνε τα μαλλιά τους οι επικοινωνιολόγοι στα γραφεία της Κουμουνδούρου με τις…...

Λυτοί και δεμένοι έχουν πέσει πάνω του για να...

«Ασπίδα» με εκκρεμότητες

❱❱ Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που αντικαθιστά τον νόμο Κατσέλη

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα το νέο, αυστηρότερο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς όμως να είναι απόλυτα έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, ώστε να διεκπεραιώνει με αυτοματοποιημένο τρόπο τα αιτήματα των δανειοληπτών.

Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο διάστημα εφαρμογής του νόμου οι αιτούντες καλούνται να ανέβουν έναν γολγοθά, καθώς θα πρέπει να αναζητούν και να αναρτούν μόνοι τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία είναι ουκ ολίγα.
Οσοι, πάντως, πετύχουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους θα ανταμειφθούν με προσωρινή προστασία της κύριας κατοικίας τους από τους πλειστηριασμούς και για απλήρωτα χρέη προς το Δημόσιο.

Από σήμερα, λοιπόν, ανοίγει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή υπερχρεωμένων δανειοληπτών στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας (ν. 4605/2019), που αντικαθιστά τον ν. 3869/2010, γνωστός ως νόμος Κατσέλη. Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr) θα γίνεται με τους υφιστάμενους κωδικούς του TAXISnet. Η πλατφόρμα αναμένεται να είναι πλήρως έτοιμη στις αρχές Ιουνίου, ίσως και λίγο αργότερα, οπότε και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα ανακτώνται αυτόματα. Το μόνο δικαιολογητικό που θα καλείται να υποβάλλει ο δανειολήπτης είναι το πιστοποιητικό βαρών από το υποθηκοφυλακείο.

Ρύθμιση των οφειλών

Η συμφωνία του ιδιοκτήτη της κατοικίας με τις τράπεζες για συναινετική ρύθμιση των οφειλών του προς αυτές προκαλεί αυτοδίκαια προστασία της κατοικίας από πλειστηριασμό και για απλήρωτα χρέη προς το Δημόσιο. Η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο παρέχεται, αν και ο νέος νόμος δεν προβλέπει ρύθμιση των οφειλών αυτών.

Σύμφωνα με τον ν. 4605/2019, κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα δικαιούται, προκειμένου να προστατεύσει την κύρια κατοικία του από την αναγκαστική ρευστοποίηση, να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του προς τις τράπεζες καθώς και τυχόν οφειλών του από στεγαστικά δάνεια προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εφόσον για τις οφειλές του αυτές έχει εγγράψει υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης σε ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία του και οι οφειλές αυτές βρίσκονταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Ωστόσο, οι αρμόδιες φορολογικές Αρχές εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν κατασχέσεις και στην κύρια και σε τυχόν δευτερεύουσες κατοικίες του, καθώς επίσης και στις καταθέσεις και στα εισοδήματά του, προκειμένου να εισπράξουν τις οφειλές του προς αυτές.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...