Το όνειρο ζωής από την υποψήφια δήμαρχο Τζιας Ρένα Βελισσαροπούλου

❱❱ «Σε μικρές κοινωνίες όπως η δική μας μετράει ο άνθρωπος» λέει στην «Espresso» η υποψήφια δήμαρχος Κέας, της γνωστής μας Τζιας δηλαδή, Ρένα Βελισσαροπούλου, που κατεβαίνει με τον συνδυασμό «Μαζί για την Τζια». ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗ ΒΙΒΙΑΝ • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Η ίδια συμμετέχει στα κοινά του όμορφου νησιού της περισσότερο από μία δεκαπενταετία και αποφάσισε φέτος να διεκδικήσει τη δημαρχία έχοντας ως μότο της ότι «ο συγκεντρωτισμός και ο εγωισμός είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι» στη διοίκηση.

Η Ρένα Βελισσαροπούλου, που έχει Κέντρο Ξένων Γλωσσών στην Τζια, ξέρει τους συμπολίτες της έναν προς έναν και στο νησί της ξεχωρίζει δυο ηλιοβασιλέματα: αυτό του αυγουστιάτικου φεγγαριού πάνω από τη Χώρα και το άλλο που ξεπροβάλλει στο Γιαλισκάρι.

Τι θέλετε να αλλάξει στην Κέα και αποφασίσατε ότι εσείς θα πρέπει να το κάνετε; Τι σας ώθησε δηλαδή στην υποψηφιότητα για τον δήμο;

Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους φιλοξενούμενους τουρίστες. Συγχρόνως, να διατηρήσουμε τη φυσιογνωμία μας ως κυκλαδονήσι, πράγμα που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημά μας.

Τι νησί είναι η Τζια; Πώς θα το χαρακτηρίζατε;

Η Τζια είναι ένα νησί με πολλές ομορφιές και δελεάζει τον επισκέπτη να τις ανακαλύψει. Παραδοσιακό κυκλαδίτικο τοπίο σε κοντινή απόσταση από την Αττική, μόλις μία ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου και μιάμιση ώρα από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Καθαρές θάλασσες (με τρεις και στο μέλλον και τέταρτη με γαλάζια σημαία), ιδανικός τόπος για περιπατητές, εφόσον έχουμε εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών που συνδέουν την ενδοχώρα με τις παραλίες του νησιού. Ιδανικός τόπος για τους λάτρεις των αρχαιολογικών χώρων, του καταδυτικού τουρισμού, των παραδοσιακών οικισμών.

Με ποια γωνία του νησιού θα δηλώνατε «ερωτευμένη»;

Δύσκολο να επιλέξω ένα σημείο. Θα σας μιλήσω για δύο εφάμιλλης ομορφιάς. Θα αρχίσω με το αυγουστιάτικο φεγγάρι που ξεπροβάλλει πάνω από τα σπίτια της Χώρας (Ιουλίδα).

Η Χώρα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και το φεγγάρι αναδύεται σαν ασημένιος δίσκος πίσω από τα λευκά σπίτια. Η δεύτερη γωνιά είναι το ηλιοβασίλεμα στην περιοχή του Γιαλισκαριού, Βουρκαριού, που βάφει μενεξεδένιο τον ουρανό σε συνδυασμό με το μπλε της θάλασσας.

Μιλήστε μου για την οικογένειά σας. Ποιος άνθρωπος στέκεται δίπλα σας;

Κατάγομαι από την Τζια από την πλευρά της μητέρας μου. Ηξερα από μικρή ότι η ζωή μου ήταν συνυφασμένη με το νησί. Εγκαταστάθηκα μόνιμα όταν παντρεύτηκα και έφτιαξα την οικογένειά μου, η οποία σύσσωμη με στηρίζει. Μεγάλωσα τα παιδιά μου σε μια κοινωνία ανθρωποκεντρική και όχι απρόσωπη, γεγονός για το οποίο θεωρώ τον εαυτό μου πολύ ευτυχή. Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά ως ιδιοκτήτρια Κέντρου Ξένων Γλωσσών και γνωρίζω προσωπικά τα προβλήματα των επαγγελματιών του νησιού, οι οποίοι χρειάζονται στήριξη.

Γιατί σας δελεάζει η πολιτική, μια και δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείστε ενεργά με αυτήν;

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά άρχισε πριν από 16 χρόνια, όταν δεν μπορούσα να μένω αδιάφορη στα προβλήματα του τόπου, που εκφράζονταν κυρίως από τα παιδιά. Μου δόθηκε η δυνατότητα να μάθω τις διαδικασίες και τον τρόπο που λειτουργεί ο δήμος.

Τόσο ο «Καλλικράτης» όσο και ο νεότερος νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο «Κλεισθένης», έχουν αλλάξει άρδην τον τρόπο λειτουργίας του. Δεν συγκρίνεται με την εποχή πριν από το 2010, όταν οι χρηματοδοτήσεις ήταν περίπου 60% υψηλότερες και οι διαδικασίες πιο εύκολες. Ξέρω ότι η άσκηση αρμοδιοτήτων στον δήμο χρειάζεται προγραμματισμό, ιεράρχηση των αναγκών, διαφάνεια, νοικοκύρεμα, στόχο και όραμα.

Από τις πιο σημαντικές αποφάσεις, η επιλογή των κατάλληλων συνεργατών που θα βοηθήσουν στη λειτουργία του δήμου, ενός δήμου υποστελεχωμένου στον τομέα της Τεχνικής Υπηρεσίας. Γι’ αυτόν τον λόγο επέλεξα συνεργάτες οι οποίοι είναι είτε τεχνοκράτες είτε γνώστες σπιθαμή προς σπιθαμή των περιοχών της Τζιας. Κάθε εκλεγμένος σύμβουλος θα αναλάβει από έναν τομέα κι έτσι με τη συνεργασία όλων θα έχουμε γρήγορα αποτελέσματα σε πολλούς τομείς.

Ποιο είναι το πρώτο έργο που θα κάνετε, αν εκλεγείτε;

Βασικό και πρωταρχικό μέλημα, η Υγεία και η Παιδεία στον τόπο μας. Δυστυχώς, οι δύο αυτοί νευραλγικοί τομείς μαστίζονται από έλλειψη προσωπικού και χρειάζονται ιδιαίτερη μέριμνα από εμάς. Η νέα δημοτική Αρχή παραλαμβάνει την 1η Σεπτεμβρίου και άμεσα ελέγχουμε τη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του νησιού. Επίσης, έλεγχος και βελτίωση της ποιότητας του νερού σε όλα τα δίκτυα. Δημοπράτηση της δεύτερης φάσης της αποχέτευσης, βελτίωση δρόμων και καθαρισμοί. Ως πρώτο έργο θα έθετα το πρώτο λιθαράκι για την ίδρυση βρεφονηπιακού σταθμού / κέντρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

Υπάρχουν διαφορές της γυναίκας υποψήφιας από τον άνδρα υποψήφιο ή αυτά έχουν πια ξεπεραστεί;

Διαφορές υπήρχαν και υπάρχουν. Σε μικρές κοινωνίες όπως η δική μας μετράει ο άνθρωπος – η προσωπικότητά του και κυρίως η συμβολή του στα κοινά. Προσωπικά δεν έκλεισα ποτέ το τηλέφωνό μου, προσπάθησα ακόμα και από την «άχαρη» θέση της αντιπολίτευσης να βοηθήσω σε ό,τι μου ζητήθηκε, αλλά και σε πράγματα που δεν μου ζητήθηκαν αλλά εγώ έκρινα ότι πρέπει να βοηθήσω.

Η Τζια είναι ο τόπος μας, το σπίτι μας. Οπως φροντίζουμε το σπίτι μας, έτσι, με την ίδια αγάπη και επιμέλεια, θα φροντίσουμε και τον δήμο. Τελικοί αποδέκτες είμαστε εμείς, τα παιδιά μας, οι φίλοι και οι συγγενείς μας. Το παρόν μας και το μέλλον μας. Είμαστε μια μικρή κοινωνία όπου λίγο ως πολύ γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Δραστηριοποιούμαι στο νησί περίπου 30 χρόνια στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης και αυτό που έχω λάβει είναι σεβασμός, ο οποίος ήταν και είναι αμοιβαίος.

Ως γυναίκα ποια θεωρείται ατού σας;

Ο προγραμματισμός των προτεραιοτήτων. Πολλές φορές μπορεί κάποιος να αναλωθεί σε μικρά και ασήμαντα θέματα που του αποσπούν χρόνο από τα μεγάλα και βασικά έργα που πρέπει να γίνουν. Βέβαια, δεν εννοώ ότι δεν θα μεριμνήσουμε για την καθημερινότητα, αλλά το κέντρο βάρους θα πέσει σε έργα που θα κάνουν το μέλλον μας διαφορετικό. Εχω επιμονή και υπομονή για να πραγματοποιήσω ένα σχέδιο. Και πάνω απ’ όλα συνεργασία, γιατί μόνο μέσα από αυτή μπορούμε να πετύχουμε στο έργο μας. Ο συγκεντρωτισμός και ο εγωισμός είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι.

Η Μακρόνησος διοικητικά σάς ανήκει. Ως εκπαιδευτικός πώς διδάσκετε την ιστορία αυτού του νησιού;

Η τοπική ιστορία δεν διδάσκεται στα σχολεία, γι’ αυτό είναι δική μας ευθύνη, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ευαισθητοποιήσουμε τα νέα παιδιά και να τα διδάξουμε ότι κι εμείς συμβάλαμε στην Ιστορία της Ελλάδας.

Αυτό μπορεί να γίνει με πολιτιστικές εκδηλώσεις μνήμης, ενημερωτικές ημερίδες και μέσα από προγράμματα στα οποία θα συμμετέχουν τα παιδιά. Στο παρελθόν, ως αντιδήμαρχος, είχα βοηθήσει να πραγματοποιηθεί στη Μακρόνησο μια θεατρική παράσταση που αφορούσε τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη. Την παράσταση παρακολούθησαν πολλές χιλιάδες άνθρωποι.

Με ποιους θα δείτε τα εκλογικά αποτελέσματα;

Στο εκλογικό μας κέντρο μαζί με τους συμπολίτες μας, οι οποίοι, παραδοσιακά, περιμένουν την ανακήρυξη του πλειοψηφούντος συνδυασμού.

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Το χαρτοφυλάκιο στον Γιατρομανωλάκη, ο ανασχηματισμός με τα 60 πρόσωπα και ο κλώνος του… Μπράτη!

«Λίφτινγκ» με δηλωμένο γκέι, σάρωση των τεχνοκρατών και τον... Άγγελο Μπράτη,...

Ριάλιτι θύμισε ο εμβολιασμός της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού

Σε κυβερνητικό επικοινωνιακό σόου εξελίχθηκε η πρώτη ημέρα εμβολιασμού στη χώρα,...

Η Τζένη Μπαλατσινού χάρισε στον υπουργό Υγείας τον διάδοχο

Σε πελάγη ευτυχίας πλέει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με τη...

Μάσκα (μόνο) για το show! Η επίσκεψη Πατούλη στη Βαρβάκειο Αγορά

Ο «αόρατος εχθρός» κάνει πάρτι στη Βαρβάκειο Αγορά, αλλά ο περιφερειάρχης...

Σε ξένα χέρια η εκπαίδευση των Ικάρων!

Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Ελληνική Λύση, με αφορμή το...

Τρομο-γιορτές! Βουβά Χριστούγεννα χωρίς (καν) κάλαντα!

Γιορτές χωρίς τα παραδοσιακά κάλαντα και τον μποναμά που τα συνοδεύει...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H J Lo… σταμάτησε τον χρόνο

Tα μυστικά «όπλα» της Λόπεζ που την κάνουν να δείχνει πιτσιρίκα ακόμη και στα 51 της.Μετά τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τις πρόσφατες διακοπές...

Αλίκη Βουγιουκλάκη – Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Αστέρια στο Χόλιγουντ του Βόλου

«Αστεράτοι» η «Αρχόντισσα» και ο «Αλήτης»Μια δεκαετία πέρασε από τότε που ο Έλληνας παραγωγός ταινιών του Χόλιγουντ Terry Dougas μαζί με μια ομάδα φοιτητών...

Ταινία με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη φλερτάρει με την πεντάδα υποψηφιοτήτων για το χρυσό αγαλματίδιο

«Μήλα» μου για Οσκαρ!Δέκα χρόνια μετά την υποψηφιότητα του «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, η κινηματογραφική ιστορία ενδέχεται να...

Το παράπονο της Σίσσης Χρηστίδου για τη χιονισμένη Θεσσαλονίκη μέσα από το «Έλα Χαμογέλα» (video)

Στα λευκά ντύθηκαν από νωρίς σήμερα το πρωί πολλές περιοχές της χώρας μας από την επέλαση του Λέανδρου, μέσα σε αυτές ήταν και η...

Espresso Girl: Αθηναΐς

«Επιλογή» που πέτυχε!Άλλαξε το καλλιτεχνικό της όνομα και έχει πάρει φόρα στα μουσικά πράγματα.Από την πρώτη στιγμή ακούγοντάς τη σε κερδίζει με τη φωνή...

Ζώδια: Προβλέψεις Σαββάτου 16 Ιανουαρίου

ΚΡΙΟΣ: Υπομονή, ψυχραιμία και διαλλακτικότητα είναι η... μαγική συνταγή για να βρείτε αυτά που έχουν αξία στη ζωή σας. Χαλαρώστε, διότι σας χαρακτηρίζει έλλειψη...