Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις 21χρονης για τον εφιάλτη που έζησε στα χέρια μεγαλογαιοκτήμονα...

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τον 57χρονο μεγαλογαιοκτήμονα,...

Bρήκαμε το κατοικίδιο της Στέλλας Μπεζαντάκου που έχει γίνει viral στο TikTok...

Στέλλα, μας ακούς; Πολύ μεγάλος σταρ ο Κυριάκος! Μην...

Δημήτρης Κόκοτας: Διασωληνωμένος με διπλό έμφραγμα ο τραγουδιστής!

Δύσκολες ώρες για τον Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος δίνει...

Ανοίγουν στόματα για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου

«Το είπα από την πρώτη στιγμή ότι θεωρώ ομιχλώδες...

Καραμπόλες και εκπλήξεις στον «χαρτη» της νέας κυβέρνησης

❱❱21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στο νέο υπουργικό συμβούλιοΚάθε κυβέρνηση φέρει την προσωπική σφραγίδα του εκάστοτε πρωθυπουργού, ωστόσο σε σχέση με το παρελθόν το υπουργικό συμβούλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακλά με σχεδόν απόλυτο τρόπο το πολιτικό προφίλ, αλλά αντικατοπτρίζει και τις προτεραιότητες του νέου πρωθυπουργού. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτη φορά ένα κυβερνητικό σχήμα έχει κατά 40% εξωκοινοβουλευτικά στελέχη!

Στο ίδιο ποσοστό, αυτοί που αναλαμβάνουν κυβερνητικό ρόλο είναι «νεοφώτιστοι».

Ο πρωθυπουργός επέλεξε 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, εκ των οποίων τρεις υπουργούς και 18 υφυπουργούς ενώ, όπως είχε δεσμευτεί, η κυβέρνησή του (που σχηματίστηκε και από καραμπόλες της τελευταίας στιγμής μετά το «όχι» της Ολγας Κεφαλογιάννη να αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού, μια και ο πρόεδρος της Ν.Δ. φέρεται ότι επέλεξε να μην προχωρήσει στη συνένωση των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού) διαθέτει μόλις δύο αναπληρωτές υπουργούς.

Βέβαια, για τις θέσεις των υπουργών ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε κατά τεκμήριο πολιτικά στελέχη, ενώ οι θέσεις των υφυπουργών καλύφθηκαν κυρίως από τεχνοκράτες εξωκοινοβουλευτικούς. Η κυβέρνηση δεν είναι ολιγομελής, καθώς αριθμεί 18 υπουργούς, δύο αναπληρωτές υπουργούς και 29 υφυπουργούς. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η γυναικεία παρουσία είναι αρκετά περιορισμένη, με μόλις πέντε γυναίκες σε θέσεις υπουργών και υφυπουργών.

Συνολικά, το στοιχεία που κυριαρχούν στο πολιτικό προφίλ της νέας «γαλάζιας» κυβέρνησης είναι η ανανέωση και το άνοιγμα στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται στο νέο υπουργικό συμβούλιο στελέχη όλων των τάσεων της Κεντροδεξιάς, μητσοτακικοί της νεότερης γενιάς, αλλά και πρόσωπα εκτός του πυρήνα της Ν.Δ.

Οι… εκπλήξεις σχετίζονται με τρία πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και ανήκουν στην κατηγορία των εξωκοινοβουλευτικών!

Πρόκειται για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που είχε το ίδιο χαρτοφυλάκιο επί κυβέρνησης Σημίτη, και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που υπηρέτησε στο ίδιο υπουργείο ως γενική γραμματέας την πενταετία 1999-2004. Και οι δύο χθες διαγράφηκαν από το ΚΙΝ.ΑΛ., αντίθετα με το νέο υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Πιερρακάκη, άλλοτε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επί Ευάγγελου Βενιζέλου. Στα νέα πρόσωπα για τη Ν.Δ. είναι και ο προερχόμενος από το Ποτάμι Χάρης Θεοχάρης, που αναλαμβάνει το υπουργείο Τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το χαρτοφυλάκιο στον έμπειρο Χρήστο Σταϊκούρα. Επίσης επελέγησαν πρόσωπα με «μεταρρυθμιστικό προφίλ», όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης στο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Κωστής Χατζηδάκης στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Μάκης Βορίδης στο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ έντονο είναι αυτό το στοιχείο και στην επιλογή των υφυπουργών.

Στα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης είναι και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής που γνωρίζει τα θέματα και ως τομεάρχης από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις σίγουρες λύσεις ανήκει και ο Γιάννης Πλακιωτάκης, που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας.

esr 0907 005 cmyk

offer

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...