Οι συντάξεις χηρείας και πώς θα υπολογίζονται

❱❱ Οδηγίες για την αναπροσαρμογή – αύξηση 57.522 συντάξεων χηρείας έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ…

…, ζητώντας να χορηγηθούν το συντομότερο δυνατόν τα επιπλέον ποσά μαζί με τα αναδρομικά, από τον Μάιο και μετά.

Σύμφωνα με τον νόμο 4611/19 (από τους τελευταίους της προηγούμενης κυβέρνησης), θα έπρεπε οι συντάξεις αυτές να έχουν αναπροσαρμοστεί από το 50% στο 70% του τελικού ποσού που δικαιούνταν ο θανών.

Ωστόσο, όπως έχουν αναφέρει ο κ. Βρούτσης και ο νέος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νότης Μηταράκης, οι προκάτοχοί τους δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια για την υλοποίηση των σχετικών διατάξεων.

Με βάση την εγκύκλιο Βρούτση επανακαθορίζεται στο 70% της σύνταξης που δικαιούνταν ο θανών «από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του σχετικού άρθρου» (15 Μαΐου 2019).

Εάν ο γάμος/σύμφωνο συμβίωσης έλαβε χώρα μετά την απονομή της σύνταξης γήρατος του θανόντος και η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και του συζύγου -αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου/συμφώνου συμβίωσης- είναι μεγαλύτερη των 10 ετών, το ποσοστό για κάθε πλήρες έτος διαφοράς μειώνεται.

Αν υπάρχει εκτός από τον επιζώντα και διαζευγμένος (με 10ετή γάμο), το ποσοστό του διαζευγμένου ορίζεται στο 25% του ποσού που δικαιούται ο επιζών σύζυγος, ήτοι 17,5% του ποσού της σύνταξης που δικαιούνταν ή ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος.

Σε αυτή την περίπτωση τα ποσοστά που δικαιούνται ο επιζών και ο διαζευγμένος σύζυγος ανακαθορίζονται. Αν ο θανών καταλείπει ένα τέκνο, αυτό λαμβάνει το 25% του ποσού της σύνταξής του. Εάν το τέκνο είναι αμφιτεροπλεύρως ορφανό και δεν δικαιούται σύνταξη από τους δύο γονείς, τότε λαμβάνει ποσοστό 50%.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ