«Τάπα» στους θεριακλήδες!

❱❱ Εγκύκλιος του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για την εφαρμογή του ανενεργού αντικαπνιστικού νόμου! Πού θα ισχύει η απαγόρευσηΠρο των ευθυνών τους θέτει τους συναρμόδιους φορείς ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με την εγκύκλιο για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, που παραμένει ανενεργός εδώ και 11 χρόνια, την οποία έστειλε χθες σε όλες τις Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Ενότητες, στο υπουργείο Εσωτερικών (ΟΤΑ, δημοτικά αστυνομικά τμήματα), στο Λιμενικό, στα Σώματα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας και Επιθεωρητών Εργασίας, και στο Τμήμα Αεροϋγειονομείου του αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος». 

Το υπουργείο τούς καλεί να δίνουν στοιχεία για την πορεία των ελέγχων που διενεργούν και των προστίμων που επιβάλλουν και εισπράττουν.

Για παράδειγμα, η Περιφέρεια Αττικής έκανε 10.000 ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυλικεία, σχολεία κ.λπ. και επέβαλε, σύμφωνα με τον νόμο 3780/2008, 5.000 πρόστιμα (από 50 έως 500 ευρώ για τους καπνιστές και 5.000 έως 10.000 ευρώ για τους καταστηματάρχες ή όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το κάπνισμα απαγορεύεται:

Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία δημοσίων υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το κράτος, οργανισμοί και άλλα ιδρύματα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛ.ΤΑ. κ.λπ).

Σε όλες τις μονάδες παροχής υπηρεσιών Υγείας, όπως νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, Κέντρα Υγείας, περιφερειακά και δημοτικά ιατρεία, ιδιωτικά ιατρεία – οδοντιατρεία, φαρμακεία, μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) κ.ά.

Σε όλους τους χώρους όπου παρέχεται εκπαίδευση, όπως σχολεία, πανεπιστήμια, τεχνολογικά ιδρύματα, φροντιστήρια.

Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδοτόπους.

Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.

Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς και σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια -εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά προσδιορίζονται για τους καπνιστές-, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα παντός είδους κυλικεία, στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των ταξί και των αγοραίων, στα πάσης φύσεως ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης αυτοκίνητα όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος χαιρετίζει την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και σημειώνει ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους έγινε για πρώτη φορά το έτος 1856, με Βασιλικό Διάταγμα του Οθωνα!

f2 326

offer

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ