Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Ασυλο τέλος

❱❱ Ρύθμιση βάζει «stop» στις καταλήψεις και στους βανδαλισμούς στα πανεπιστήμιαΣτο χρονοντούλαπο της Ιστορίας περνάει το πανεπιστημιακό άσυλο, που τόσο πολύ είχε κακοποιηθεί και είχε διαστρεβλωθεί. 

Οπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας φέρνει ρύθμιση με την οποία καταργείται το υφιστάμενο άρθρο για το άσυλο.

Στη θέση του εισάγεται μια γενική ρύθμιση για την ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών στα πανεπιστήμια -που πρέπει να θεωρούνται αυτονόητες-, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οι ερευνητές και οι φοιτητές θα μπορούν να εκφράζουν ακώλυτα επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής έρευνας και της θεραπείας των επιστημών.

Με τη νέα ρύθμιση επιχειρείται να μπει οριστικό -όπως όλοι ελπίζουν- τέλος σε εικόνες που δεν τιμούν καθόλου τη μακρά ακαδημαϊκή παράδοση της χώρας, με ομάδες παράνομων εμπόρων ή άτομα με ύποπτα κίνητρα να εκμεταλλεύονται τον νόμο για το άσυλο και να καταλαμβάνουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις πανεπιστημίων.

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα είναι η χρόνια βάναυση κακοποίηση και ο μόνιμος βανδαλισμός των εγκαταστάσεων στο ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, η κατάληψη από τον Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ή η μετατροπή του υπογείου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο σε αποθήκη λαθραίων εμπορευμάτων.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι βανδαλισμοί και οι καταλήψεις έχουν γίνει με την ανοχή ή και τη σιωπηρή αποδοχή και συναίνεση των τετελεσμένων από τις ίδιες τις πανεπιστημιακές Αρχές.

Δημόσιοι χώροι

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που φέρνει η Νίκη Κεραμέως, οι χώροι των πανεπιστημίων είναι δημόσιοι και σε αυτούς εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας, όπως οπουδήποτε αλλού.

Συνεπώς, η Αστυνομία θα μπορεί να εισέρχεται ελεύθερα χωρίς κανένα κώλυμα και χωρίς καμία άδεια πανεπιστημιακής Αρχής, εφόσον διαπιστώνονται αξιόποινες πράξεις είτε πλημμεληματικού είτε κακουργηματικού χαρακτήρα.

«Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας. Η ακαδημαϊκή ελευθερία καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών προστατεύονται σε όλους τους χώρους των ΑΕΙ, έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει. Εντός των χώρων των ΑΕΙ οι αρμόδιες Αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων» αναφέρεται στη ρύθμιση.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...