Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η εμφάνιση της συντρόφου του Μπέζος στο δείπνο του Μπάιντεν στον...

Τους βγήκαν τα μάτια στον Λευκό Οίκο όταν στο...

Κάτι τρέχει με τους Μπίμπερ

Μπήκε τέλος στον γάμο της Χέιλι Μπίμπερ και του...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Όλοι περιμένουν με αγωνία την απόφαση που θα...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Νέες «φωτιές» από Ερντογάν

❱❱ Η Τουρκία διεκδικεί ιερά κειμήλια της Παναγίας Σουμελά, που, όπως ισχυρίζεται, βγήκαν παράνομα από τη χώρα του «σουλτάνου»

Ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας η κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς, σύμφωνα με επίσημες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Milliyet», το υπουργείο Πολιτισμού της γείτονος έχει ήδη αρχίσει ενέργειες για να οικειοποιηθεί ιερά κειμήλια που ανήκουν στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα!

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, που τιτλοφορείται «Το υπουργείο (Πολιτισμού) διεκδικεί την περιουσία της Σουμελά» (!), ακαδημαϊκοί επισκέφθηκαν μουσεία, ιδιωτικούς συλλέκτες και πανεπιστήμια στην Τραπεζούντα, στην Κωνσταντινούπολη, στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στη Βρετανία και στις ΗΠΑ και συνέλεξαν πληροφορίες για ανεκτίμητης αξίας κειμήλια, που ανήκουν στο ορθόδοξο μοναστήρι και σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού επί 16 αιώνες.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της εξόρμησής τους οι Τούρκοι ακαδημαϊκοί κατέγραψαν μια σειρά από μεταλλικά αντικείμενα, χειρόγραφα, αλλά και ενδυμασίες από τη βυζαντινή περίοδο, πολλά από τα οποία φέρεται ότι βγήκαν στο εξωτερικό από τους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια αποστολής του ΝΑΤΟ στην περιοχή τη δεκαετία του ’50.

Ανάμεσα στα 77 κειμήλια που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί βρίσκονται και κάποια αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας, που αποδίδονται στον Αλέξιο Γ΄ τον Μέγα Κομνηνό, ο οποίος διετέλεσε αυτοκράτορας της Τραπεζούντας από το 1349 έως τον θάνατό του.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το οποίο έρχεται να ανάψει νέες φωτιές σε μία περίοδο που οι σχέσεις με τη γείτονα είναι ήδη τεταμένες, η λίστα αυτή με τους «χαμένους θησαυρούς» της Παναγίας Σουμελά έχει έρθει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση από τον υπουργό Πολιτισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι. Μάλιστα, με επιστολή του στο Κοινοβούλιο ο Τούρκος πολιτικός δηλώνει πως η Παναγία Σουμελά «είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια στην Ανατολία»!

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα έχει ήδη αρχίσει διαδικασίες για να επιστρέψουν στη χώρα του τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά.

Ειδικότερα, τόνισε πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιστραφούν κειμήλια της πολιτιστικής κληρονομιάς της Τουρκίας που βγήκαν παράνομα στο εξωτερικό, κυρίως μετά την ανταλλαγή πληθυσμών.

Την ίδια ώρα, σε ακόμα ένα κρεσέντο προκλητικότητας η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει τουριστικά το ιστορικό μοναστήρι, στο οποίο πραγματοποιούνται εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης.

Το εμβληματικό μοναστήρι της Παναγίας στην περιοχή της Ματσούκα της Τραπεζούντας, στην Τουρκία, που, σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε το 386 μ.Χ. από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο, αποτελεί εδώ και αιώνες πνευματικό κέντρο τεράστιας ακτινοβολίας και ιστορικής σημασίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι πέραν των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, πολλοί ισχυροί Οθωμανοί σουλτάνοι όχι μόνο σεβάστηκαν τη μονή, αλλά και επέκτειναν τα προνόμιά της επικυρώνοντάς τα με διατάγματα και προσφέροντας σημαντικές δωρεές προς το μοναστήρι.

9007872

offer

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

«TV Queens» στο Open με Χριστίνα Λαμπίρη

Η Χριστίνα Λαμπίρη θα γίνει τηλεοπτική δασκάλα; Ετσι θα...