Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Τέλος τα capital controls

❱❱ Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για «επιστροφή στην κανονικότητα» ύστερα από πενήντα μήνες!

Πανηγυρικό είναι το κλίμα στην κυβέρνηση μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής για την πλήρη άρση των capital controls.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να προβεί ο ίδιος στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, λίγο πριν καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τη σχετική τροπολογία στη Βουλή, επιδιώκοντας να πιστωθεί προσωπικά το μήνυμα της «επιστροφής στην κανονικότητα» και της υλοποίησης μιας προεκλογικής και προγραμματικής δέσμευσής του.

«Κλείνει ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας. Υστερα από 50 ολόκληρους μήνες τα capital controls καταργούνται. Και ταυτόχρονα -σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία- ανοίγει για τη χώρα μας ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας, και για την οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι υλοποιείται ακόμα μία δέσμευση, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η κυβέρνηση για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, ενώ οι ίδιες πηγές δεν παραλείπουν να εξαπολύσουν νέα επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησής του το 2015.

Σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζουν τις μετέπειτα δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης Τσίπρα και του πρώην πρωθυπουργού, που υποστήριζαν ότι θα γίνει άρση των capital controls ως το 2017.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε την πολιτική παράμετρο στην άρση των capital controls και τόνισε: «Η προοπτική της πολιτικής αλλαγής προεκλογικά αλλά κυρίως το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό μας σύστημα.

Ιστορικά χαμηλό επιτόκιο

Οπως, άλλωστε, αποδεικνύεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων και από το γεγονός ότι δανειστήκαμε από τις αγορές μέσω επταετούς ομολόγου 2,5 δισ. με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Ενώ τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και Εθνική Τράπεζα απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους».

Στο μεταξύ, προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, η οποία θα συνέβαινε ούτως ή άλλως εξαιτίας των κινήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης στην οικονομία, χαρακτήρισε την άρση των capital controls ο ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος Δημήτρη Τζανακόπουλου και άλλων στελεχών του.

Προσωπική παρέμβαση επί του θέματος έκανε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έπειτα από εβδομάδες αποχής από τα δημόσια πράγματα λόγω… διακοπών. «Η πλήρης άρση των capital controls είναι το τελευταίο βήμα μιας διαδικασίας που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Καλό είναι που στην οικονομική πολιτική η Ν.Δ. έχει κάτι από τα έτοιμα, γιατί καθαρές δικές της πρωτοβουλίες φαίνεται να αργούν» τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Η άρση των capital controls ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, που ωρίμαζε εδώ και μήνες και που η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -που τα επέβαλε- δεν ολοκλήρωσε» τονίζει το ΚΙΝ.ΑΛ.

offer

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...