ΣΤΗ... ΣΕΝΤΡΑ: Ο Νίκος Καρανίκας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «Espresso» κάνει dislike!

ΣΤΗ... ΣΕΝΤΡΑ: Ο Νίκος Καρανίκας

❱❱ Η δημοσίευση του νόμου για την ελεύθερη παραγωγή και διακίνηση της φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έκανε τον Νίκο Καρανίκα, σύμβουλο Στρατηγικής Ανάπτυξης του Αλέξη Τσίπρα, να... λάμπει από χαρά και υπερηφάνεια!

Μάλιστα, δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του, με αποτέλεσμα να αναρτήσει στον λογαριασμό του στο facebook το θριαμβευτικό σχόλιο: «Προχωράμε! Η κάνναβη στην υπηρεσία της κοινωνίας, μακριά από δεισιδαιμονίες και αναχρονισμούς. Η Ελλάδα με τον νόμο αυτό γίνεται η βασική δύναμη επενδύσεων στη φαρμακευτική κάνναβη στον κόσμο όλο. Ξεκινήσαμε».

Φυσικά, είναι γνωστό σε όλους ότι ο κ. Καρανίκας είναι υπέρμαχος της ελεύθερης διακίνησης και χρήσης της ναρκωτικής αυτής ουσίας. «Εγινε η αρχή! Ηταν δίκαιο, έγινε πράξη!» έγραφε παλαιότερα.

Ωστόσο, τη χαρά του δεν δικαιολογεί ο νόμος για τη φαρμακευτική κάνναβη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 16 Ιουλίου 2018, καθώς σε αυτόν αναφέρονται ρητά οι προϋποθέσεις για την κυκλοφορία των σκευασμάτων κάνναβης στην Ελλάδα, της εξαγωγής τους, αλλά και οι όροι για την έγκρισή τους από τον ΕΟΦ. Και, βέβαια, δεν προβλέπεται η χρήση της ως... ναρκωτικού!

Σύμφωνα με το υπ' αριθμόν 2840 ΦΕΚ, ως τελικό προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης ορίζεται η δραστική ουσία των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L. Για τα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης που εισάγονται στην Ελλάδα, είτε από κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε από τρίτη χώρα, απαιτείται ειδική έγκριση κυκλοφορίας, η οποία χορηγείται από τον ΕΟΦ και ισχύει για τρία χρόνια.

Επίσης, συστήνεται στον ΕΟΦ ειδική επιστημονική επιτροπή, με σκοπό την αξιολόγηση της δραστικής ουσίας για συγκεκριμένες ενδείξεις και παρενέργειες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ