Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Τα γενέθλια της συζύγου του Κώστα Καραμανλή και ο Πέπε ο ψιψίνος...

Αποχαιρέτησε τα 58 και μπήκε ολοταχώς στα 59 η...

Ρομπέρτο Καβάλι: Ντεφιλέ στους ουρανούς

Δύο γάμοι, έξι παιδιά (το τελευταίο το απέκτησε σε...

Το Σάββατο 20.04 με την Εspresso: Αυγουστίνος Καντιώτης

Μη χάσετε το Σάββατο 20.04 με την Espresso: Ο...

Μαρίνα Σάττι: Διπλά πλατινένιο σε ψηφιακές πωλήσεις το «Ζάρι»

Μέσα σε έναν μήνα από την κυκλοφορία του το...

Ασυλο τέλος

❱❱ Ρύθμιση βάζει «stop» στις καταλήψεις και στους βανδαλισμούς στα πανεπιστήμιαΣτο χρονοντούλαπο της Ιστορίας περνάει το πανεπιστημιακό άσυλο, που τόσο πολύ είχε κακοποιηθεί και είχε διαστρεβλωθεί. 

Οπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας φέρνει ρύθμιση με την οποία καταργείται το υφιστάμενο άρθρο για το άσυλο.

Στη θέση του εισάγεται μια γενική ρύθμιση για την ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών στα πανεπιστήμια -που πρέπει να θεωρούνται αυτονόητες-, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οι ερευνητές και οι φοιτητές θα μπορούν να εκφράζουν ακώλυτα επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής έρευνας και της θεραπείας των επιστημών.

Με τη νέα ρύθμιση επιχειρείται να μπει οριστικό -όπως όλοι ελπίζουν- τέλος σε εικόνες που δεν τιμούν καθόλου τη μακρά ακαδημαϊκή παράδοση της χώρας, με ομάδες παράνομων εμπόρων ή άτομα με ύποπτα κίνητρα να εκμεταλλεύονται τον νόμο για το άσυλο και να καταλαμβάνουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις πανεπιστημίων.

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα είναι η χρόνια βάναυση κακοποίηση και ο μόνιμος βανδαλισμός των εγκαταστάσεων στο ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, η κατάληψη από τον Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ή η μετατροπή του υπογείου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο σε αποθήκη λαθραίων εμπορευμάτων.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι βανδαλισμοί και οι καταλήψεις έχουν γίνει με την ανοχή ή και τη σιωπηρή αποδοχή και συναίνεση των τετελεσμένων από τις ίδιες τις πανεπιστημιακές Αρχές.

Δημόσιοι χώροι

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που φέρνει η Νίκη Κεραμέως, οι χώροι των πανεπιστημίων είναι δημόσιοι και σε αυτούς εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας, όπως οπουδήποτε αλλού.

Συνεπώς, η Αστυνομία θα μπορεί να εισέρχεται ελεύθερα χωρίς κανένα κώλυμα και χωρίς καμία άδεια πανεπιστημιακής Αρχής, εφόσον διαπιστώνονται αξιόποινες πράξεις είτε πλημμεληματικού είτε κακουργηματικού χαρακτήρα.

«Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας. Η ακαδημαϊκή ελευθερία καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών προστατεύονται σε όλους τους χώρους των ΑΕΙ, έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει. Εντός των χώρων των ΑΕΙ οι αρμόδιες Αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων» αναφέρεται στη ρύθμιση.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του 4χρονου γιου τους

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...