Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Τηλεταινία του BBC αποκαλύπτει πώς το μπλε χάπι εκτοξεύτηκε μέσα από ανθρακωρυχεία...

Τη «γέννηση» του Viagra θα παρακολουθήσουν ζωντανά οι τηλεθεατές...

Ο Τάσος Γιαννόπουλος αποκαλύπτει μια ξεχωριστή έκφραση θαυμασμού που είχε δεχθεί

Ο Τάσος Γιαννόπουλος, παραβρέθηκε καλεσμένος στο πλατό της εκπομπής...

Η αποκάλυψη του Σπύρου Παπαδόπουλου για τον Εκατομμυριούχο

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος, παραχώρησε μια συνέντευξη στο περιοδικό Gala....

Η Άννα Φλωρινιώτη για τον αδερφό της, Νίκο: «Δεν ξέρουμε πόσο θα...

Η Άννα Φλωρινιώτη, παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό...

«Νέα τάξη μηνυμάτων»! SMS για όλα! Από… ψώνια μέχρι εμβόλιο

Πέτσας: Οι μετακινήσεις για ψώνια θα γίνονται με κωδικό! Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και δεν προβλέπεται επίσκεψη στα εξοχικά

Στις εξαιρέσεις για τη μετακίνηση από νομό σε νομό την εορταστική περίοδο, καθώς και για το μέχρι πότε θα ισχύουν τα sms για τις μετακινήσεις, αναφέρθηκε χθες, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μίλησε ακόμη για τον κλάδο της εστίασης και το λιανεμπόριο.

πέτσας νέος
Ο Στέλιος Πέτσας

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας είπε χθες, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, πως για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά δεν προβλέπεται μετακίνηση στα εξοχικά.
Ωστόσο, θα υπάρχει μια ευελιξία για επανένωση οικογενειών, καθώς θα μπορούν να μετακινηθούν στον νομό τους όσοι δουλεύουν σε διαφορετικό νομό ή οι φοιτητές.

Παραμονές

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες θα ισχύσει καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, αν και η κυβέρνηση σκέφτεται να κάνει πιο ελαστικό το μέτρο για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, αν μπορεί να υπάρξει κάτι ευρύτερο από το συνηθισμένο ωράριο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, και από το θέμα του λιανεμπορίου» ανέφερε.

Σχετικά με τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες ώστε να μετακινηθούν είπε πως, αν και ακόμα δεν είναι τίποτα σίγουρο, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν ακόμα και αν απελευθερωθεί το λιανεμπόριο, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα στέλνουν τον σχετικό κωδικό και θα μπορούν να μετακινούνται για ψώνια από δήμο σε δήμο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως, αν ανοίξει το λιανεμπόριο, θα χρειαστεί να γίνει κάποια προσαρμογή στο νυχτερινό ωράριο, το οποίο μπορεί να είναι διευρυμένο, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και για να είναι εφικτή η επιστροφή στο σπίτι μετά το κλείσιμο των καταστημάτων. Οι οριστικές ανακοινώσεις, τόσο για το λιανεμπόριο όσο και για τις εκκλησίες και τα κομμωτήρια, θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας.

Κλειστή η εστίαση

Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι θα παραμείνει κλειστή η εστίαση έως τις 7 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει πως δεν θα ανοίξουν ούτε τα καφέ και τα εστιατόρια.
Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι την κυβέρνηση απασχολεί η «βραδεία», όπως τη χαρακτήρισε, πτώση του ιικού φορτίου. Και ακόμη μία φορά έριξε ένα μερίδιο της ευθύνης για τα αυξημένα κρούσματα στους πολίτες: «Το βασικό μας πρόβλημα για τη διασπορά του ιού είναι η κινητικότητα. Ας την περιορίσουμε λίγο. Έχουμε δει ότι στο δεύτερο lockdown, παρά τα μέτρα που είναι σχεδόν τα ίδια μετά το κλείσιμο των σχολείων, η κινητικότητα παραμένει 20% πιο υψηλή από το πρώτο lockdown και αυτό δικαιολογεί τα αυξημένα κρούσματα».

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό 850.000 πολιτών! Τα προκαθορισμένα ραντεβού με sms και η άυλη συνταγογράφηση

Τη διαδικασία με την οποία θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού περιέγραψε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

ζαριφόπουλος νέος
Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

«Είμαστε στην τελική ευθεία για τον σχεδιασμό του εμβολιασμού με το υπουργείο Υγείας. Είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση, που έχει να κάνει με τον εμβολιασμό συνολικά του πληθυσμού. Ο βασικός τρόπος που θα ενημερώνεται ο κόσμος θα είναι ψηφιακός για τους συμπολίτες μας που έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης και τους καλώ να το κάνουν» εξήγησε ο κ. Ζαριφόπουλος, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή.
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι 850.000 πολίτες, που έχουν ήδη ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα δεχτούν ένα sms στο κινητό τους ή ένα email όταν αρχίσει ο εμβολιασμός με προκαθορισμένο ραντεβού. Ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να απαντάει χωρίς χρέωση. Με το 1: αποδέχομαι και με το 2: δεν αποδέχομαι.

«Στην πρώτη περίπτωση, θα πηγαίνει στο ραντεβού την ημέρα και την ώρα στο κέντρο εμβολιασμού και στη δεύτερη ψάχνουμε τον τρόπο αν θέλει -γιατί είναι εθελοντικός ο εμβολιασμός- με ποιον τρόπο θα ζητά νέο ραντεβού, προκειμένου να κάνει το εμβόλιο» διευκρίνισε ο κ. Ζαριφόπουλος και πρόσθεσε: «Παρόμοιος θα είναι και ο τρόπος μέσα από το gov.gr. Θα υπάρχει η πλατφόρμα το emvolio.gov.gr, ώστε να κλείνει ψηφιακά το ραντεβού του. Υπάρχουν στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ηλικία του πολίτη, όπου οι μεγαλύτεροι θα δεχτούν πρώτα το σχετικό μήνυμα. Θα υπάρξουν και μη ψηφιακά μέσα, γιατί δεν έχουν όλοι οι συμπολίτες μας τις σχετικές ψηφιακές δεξιότητες, αλλά δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μέσα από ένα τηλεφωνικό κέντρο».

Ο κ. Ζαριφόπουλος ανέφερε επίσης ότι υπάρχει πολύ υψηλό ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού, όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία. Για την επικοινωνία χωρίς ψηφιακά μέσα τόνισε:

Βασικές αποθήκες

«Θα υπάρχουν για τους υπολοίπους και μη ψηφιακά μέσα. Είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση συνολικά. Θα υπάρξουν έξι βασικές αποθήκες στη χώρα, οι οποίες θα ανεφοδιάζουν τα κέντρα εμβολιασμού. Θα σχεδιαστεί σωστά ο εμβολιασμός, απλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο σχεδιασμός του. Θα είμαστε έτοιμοι, μην έχετε αμφιβολία. Απλά πρέπει να σταθμίσουμε όλους τους παράγοντες».

Σε ερώτηση πόσο εκτιμά ότι θα μείνει στη ζωή μας το 13033, ο υφυπουργός απάντησε:
«Είναι ένα εργαλείο που βοήθησε τους πολίτες και το κράτος για να παρακολουθήσουν πώς τηρούνται τα μέτρα. Ουσιαστικά, αντικαθιστά το χαρτί. Δεν κρατάμε κανένα στοιχείο, δεν έχουμε κανένα στατιστικό. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι το σύνολο των μηνυμάτων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό θα βγούμε επιτέλους από αυτή την πρωτόγνωρη περιπέτεια».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Παγιδευμένοι»: Αυτό είναι το νέο πρόσωπο που εισβάλλει στη σειρά και φέρνει αναταραχές

Ένα νέο πρόσωπο εισβάλλει στη σειρά «Παγιδευμένοι» και φέρνει...

Εξιτήριο από το μαιευτήριο για τη σύζυγο και το γιο γνωστού κυρίου της σόουμπιζ!

Εξιτήριο πήρε από το μαιευτήριο η σύζυγος και ο...

Παντρεύτηκαν η Δήμητρα Ματσούκα και ο Πέτρος Κόκκαλης – Οι πρώτες εικόνες

Η Δήμητρα Ματσούκα παντρεύτηκε τον Πέτρο Κόκκαλη το πρωί...

«Ο Ηλίας Ψινάκης έκανε την ανάγκη του μπροστά σε όλους στα διαλείμματα της εκπομπής…»

Μία αποκάλυψη έκανε ο Ανδρέας Μικρούτσικος κατά τη διάρκεια...

Χώρισαν ένα μήνα μετά τον ερχομό της κόρης τους λόγω απιστίας

Ένα μήνα μετά τον ερχομό του παιδιού του γνωστό ζευγάρι της σόουμπιζ χώρισε. Η είδηση του χωρισμού «έσκασε» σαν «βόμβα» καθώς κανείς δεν περίμενε το ζευγάρι που έδειχνε ερωτευμένο και ευτυχισμένο με το μωράκι του θα τραβούσε χωριστούς δρόμου

Γεωργία Σιακαβάρα – Κωνσταντίνος Πλεύρης: Νέα βραδινή έξοδος για το ζευγάρι

Η Γεωργία Σιακαβάρα και ο Κωνσταντίνος Πλεύρης δεν σταματούν...

Δε θα πιστέψετε ποιας παρουσιάστριας είναι μαμά η κυρία στην αγκαλιά του Αντώνη Ρέμου

Η καταξιωμένη παρουσιάστρια βγήκε για καφέ με τη μητέρα...

«Ο Απόστολος Γκλέτσος με είχε διεκδικήσει, του άρεσα»

Η γνωστή ηθοποιός παραχώρησε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης...