Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στη φόρα βίντεο με επτάχρονο να ξυλοκοπά οκτάχρονο στην Πάτρα για να...

Δεν έχει προηγούμενο το νέο περιστατικό βίας ανηλίκων που...

O Ιερός Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια κινδυνεύει με...

Με άμεσο «σφράγισμα», λόγω φθορών, κινδυνεύει ο Ιερός Καθεδρικός...

Στη φυλακή σάτυρος που θώπευσε 22χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 48χρονος άνδρας...

Η Μαρίνα Ασλάνογλου μιλά για τον ρόλο της στις «Ψυχοκόρες» του ANT1!

Τη στιγμή που η ταλαντούχα ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου περιοδεύει...

«Φόλα» το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Θυελλώδεις αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που τέθηκε σε διαβούλευση την Πέμπτη.

Παρά τις «εργώδεις» προσπάθειες του πρωθυπουργού να δείξει, μέσα από σκηνοθετημένες φωτογραφίες με τον Peanut, την αγάπη του για τα τετράποδα, το τελικό κείμενο που έχουν πολίτες και οι οργανώσεις στα χέρια τους απέχει πολύ από εκείνο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στοιχειωδώς φιλοζωικό.

Τα χιλιάδες σχόλια πολιτών, λίγα μόνο 24ωρα από τη στιγμή που το νομοσχέδιο ετέθη σε δημόσια διαβούλευση, δίνουν το στίγμα: «Αντιδημοκρατικό», «τριτοκοσμικό», «απαράδεκτο», «εμμονικό», «ελλιπές» είναι κάποιοι μόνο από τους χαρακτηρισμούς που αποδίδονται στο κυβερνητικό πόνημα.

«Αντιδρούμε γιατί υπάρχουν ασάφειες και μας κατηγορούν ότι το κάνουμε για κομματικούς σκοπούς, ότι στρεφόμαστε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία, εμείς αντιδρούμε σε διάφορα σημεία των άρθρων, στα οποία υπάρχουν ασάφειες» αναφέρουν στην «Espresso» εθελοντές και μέλη φιλοζωικών σωματείων.

Υποχρεωτική στείρωση

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τάσσεται κατά της υποχρεωτικής, οριζόντιας στείρωσης που προβλέπεται από το σχέδιο νόμου. Το άρθρο ορίζει ότι, σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα υποχρεωτικά μέσα στους έξι πρώτους μήνες και, σε κάθε περίπτωση, πριν από τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου ζωής του κατοικιδίου. H προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, ύστερα από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου, ενώ, κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα έπειτα από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

Σε περίπτωση μάλιστα που ο ιδιοκτήτης του ζώου δεν το στειρώσει θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα τσουχτερό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και θα έχει προθεσμία τριών μηνών προκειμένου να προχωρήσει στην επίπονη για το ζωντανό διαδικασία. Σε περίπτωση δε που ο ιδιοκτήτης επιμείνει και δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις, τότε το πρόστιμο επιβάλλεται εκ νέου.

«Ενα σημαντικό θέμα που πρέπει να απαλειφθεί από το σχέδιο νόμου είναι ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της στείρωσης σε όλα τα ζώα συντροφιάς. Πρόκειται για απόλυτα αντιεπιστημονική διάταξη. Η στείρωση θα πρέπει να αποτελεί ισχυρή σύσταση των κτηνιάτρων στους ιδιοκτήτες, στις περιπτώσεις που θα έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία και την ευζωία των κατοικιδίων τους. Αλλωστε, το γεγονός ότι προβλέπονται ειδική αδειοδότηση και περιορισμός σε μία φορά σε όσους επιθυμούν να αναπαράγουν το κατοικίδιό τους καθιστά τη στείρωση αχρείαστο μέτρο αποτροπής δημιουργίας νέων αδέσποτων από δεσποζόμενα ζώα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία.

Επιπτώσεις της στείρωσης

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως η στείρωση μπορεί να επιφέρει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην ευζωία του τετράποδου, οι οποίες έχουν καταγράφει μέσα από τη διεθνή κτηνιατρική βιβλιογραφία και τις μελέτες κτηνιάτρων διεθνώς, με ενδεικτικό παράδειγμα τη μείωση του μέσου όρου ζωής του ζώου. «Η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των αδεσπότων μάς προβληματίζει όλους, αλλά η λύση της στείρωσης-τιμωρίας κάθε δεσποζόμενου ζώου δεν θα λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα».

Στο μεταξύ, έντονες είναι οι ενστάσεις για το σημείο εκείνο του νομοσχεδίου που επιτρέπει την παρουσία ζώων σε ταράτσες πολυκατοικιών. «Δηλαδή, μπορεί κάποιος να έχει το ζώο στην ταράτσα μόνιμα δεμένο, στον ήλιο, χωρίς κάποιο σκέπαστρο ή τροφή, και το ζώο να πεθάνει. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις κακοποιήσεων» σημειώνει η Μαρία Μαρτόγλου, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα ζώων και μέλος του Φιλοζωικού Σωματείου Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Οργανώσεων Ελλάδας με ανακοίνωσή της αναφέρει πως το σχέδιο νόμου αδιαμφισβήτητα ανοίγει τον δρόμο στην ανάθεση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και σωματεία.

«Επιπλέον, αποσκοπεί στη νομιμοποίηση της παραμονής των αδέσποτων ζώων σε παράνομα καταφύγια που λειτουργούν από ιδιώτες και σωματεία μέσω του θεσμού του αναδόχου και άλλων διάτρητων και φωτογραφικών διατάξεων, καθώς και τη διευκόλυνση της διακίνησης και εμπορίας αδέσποτων ζώων» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Τέλος, στην κριτική τους οι φιλοζωικές οργανώσεις επισημαίνουν άλλη μια πτυχή του επίμαχου νομοσχεδίου που προκαλεί προβλήματα και σοβαρές αγκυλώσεις στις προσπάθειες για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς.

Συγκεκριμένα, η περισυλλογή και η φιλοξενία των ζώων θα επιτρέπονται μόνο από τα εγγεγραμμένα στο ειδικό μητρώο σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις, που υποχρεωτικά θα πρέπει να διαθέτουν καταφύγια. Αυτό που δεν αναφέρει, ωστόσο, το νομοσχέδιο είναι ότι η εντυπωσιακή φιέστα του πρωθυπουργού να φωτογραφίζεται χαρωπός δίπλα στον τετράποδο φίλο του δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει πραγματικότητα, αφού το καταφύγιο από το οποίο τον πήρε δεν διέθετε άδεια.

«Ο Peanut σώθηκε επειδή οι εθελοντές της Ζωοφιλικής Ηλιούπολης τον έσωσαν. Δεν πήραν την άδεια κανενός να τον μαζέψουν από τον δρόμο, δεν σκέφτηκαν ότι πρέπει να ανήκουν σε κάποιο ειδικό μητρώο για να τον αγγίξουν, ούτε ότι πρέπει να πάει ο δήμος αποκλειστικά και κανείς άλλος δεν επιτρέπεται» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, αφήνοντας αιχμές για το σχέδιο νόμου.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...