Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Χάρης Μαμουλάκης: «Οι υπουργοί του Κ. Μητσοτάκη, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ακολουθούν την ίδια λάθος πολιτική»

Είναι ο σκακιστής της Βουλής, πρώην πρωταθλητής Ελλάδας στο σκάκι, και σήμερα, βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Χάρης Μαμουλάκης, αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο σε διεθνείς και εγχώριους σκακιστικούς αγώνες, ενώ κάνει και τον δάσκαλο σε συναδέλφους του που διψάνε για… κινήσεις ματ!

  • Aπό τη Βίβιαν Μπενέκου

«Για μια επιτυχημένη παρτίδα σκάκι απαιτείται συγκέντρωση, διορατικότητα, στοχοπροσήλωση και ανάπτυξη» λέει στην «Espresso» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντάς μας συγχρόνως και τα προσόντα που τον διακρίνουν.

Πιστεύει ότι η πολυσυλλεκτικότητα του κόμματός του, που για πολλούς θεωρείται «μείον», είναι δύναμη και στρατηγική επιλογή διαμόρφωσης νέας προοδευτικής πλειοψηφίας. Υποστηρίζει δε, και σε πείσμα διαφόρων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μέλλον και ότι στις επόμενες εκλογές «η Ν.Δ. θα ψάχνει για νέο αρχηγό». Την ίδια ώρα διαμαρτύρεται που, ενώ έχει ανοίξει η οικονομική δραστηριότητα, η Βουλή παραμένει «σχεδόν κλειστή». Αναφερόμενος στον επαναστάτη συντοπίτη του Παύλο Πολάκη λέει ότι καθένας έχει την ιστορία του και κριτή τον λαό.

Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι παντρεμένος, αλλά και ερωτευμένος, με την Κάλλια Γαρεφαλάκη. Τέσσερα παιδιά, η Δέσποινα, η Ασπασία, ο Αντώνης και ο Μανώλης, του δίνουν ακόμη έναν τίτλο, αυτόν του πολύτεκνου. Το ωραιότερο σημείο της Κρήτης για εκείνον είναι αυτό που θα βρεθεί ο κάθε επισκέπτης, μέχρι να πάει στο επόμενο… Αρα όλα!
Παραδόξως, ενώ ακούει τη μουσική του «ψυχωμένου παλικαριού από την Αρκαδία», όπως χαρακτηρίζει τον φοβερό Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το αγαπημένο του τραγούδι είναι οι «Νταλίκες», των Ρασούλη και Νικολόπουλου.

Όταν η Αυτοδιοίκηση οδηγεί στη Βουλή: Ποια η προσωπική σας εμπειρία; Γιατί μπήκατε στην πολιτική;

Η εμπειρία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προέκυψε μέσα από τη συμμετοχή μου την πενταετία 2014-2019 στη Δημοτική Αρχή Ηρακλείου, ως αντιδημάρχου Τεχνικών Εργων αρχικά, Ανακύκλωσης και Καθαριότητας στη συνέχεια, αλλά και ως προέδρου του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης την περίοδο 2017-2019. Ήταν πέντε χρόνια με πολλές εμπειρίες και αλλεπάλληλες δύσκολες «ασκήσεις», που απαιτούσαν την εξεύρεση των ιδανικών λύσεων για τους συμπολίτες μου, πέντε χρόνια γεμάτα δράσεις και έργα. Και όταν το 2019 πήρα την απόφαση να συνεχίσω στην κεντρική πολιτική σκηνή, να συνεχίσω με τις όποιες δυνάμεις διαθέτω την προσφορά μου στην κοινωνία από ένα άλλο μετερίζι, οι συμπολίτες μου μού έδειξαν την αγάπη και την εκτίμησή τους εκλέγοντάς με πρώτο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον νομό Ηρακλείου. Κάτι που με γέμισε, όπως ήταν φυσικό, με ικανοποίηση, αλλά και ακόμα πιο έντονο αίσθημα ευθύνης για την επόμενη μέρα.

Το DNA του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πολλές και ποικίλες υποομάδες, νομίζω, εμποδίζει την εξέλιξή του. Εσείς τι πιστεύετε; Ανήκετε σε καμιά από αυτές τις ομάδες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολυσυλλεκτική δύναμη, η Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι σε καμιά περίπτωση μια ευκαιριακή συνεργασία. Είναι μια στρατηγική επιλογή διαμόρφωσης της νέας προοδευτικής πλειοψηφίας, της πλειοψηφίας που θα οδηγήσει και στην επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση. Γι’ αυτό και όλη αυτή η διαδικασία ανοιχτής συμπόρευσης με τους πολίτες και τις συλλογικότητες, με τις οποίες ενστερνιζόμαστε το ίδιο όραμα, μόνο ως εμπόδιο δεν λειτουργεί. Τουναντίον, εξελίσσεται σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα με τρόπο δυναμικό και θετικά αποτελέσματα.

Εάν στις εκλογές που έρχονται ηττηθεί ξανά το κόμμα σας, πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας μετά; Υπάρχει άλλος εκτός του Αλέξη Τσίπρα που να μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος;
Νομίζω ότι αυτή η ερώτηση, με άλλον όμως πρωταγωνιστή, πρέπει να γίνει σε συναδέλφους από τη Ν.Δ. Γιατί στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν επιλέξει ο Κ. Μητσοτάκης να τις διεξαγάγει, η Ν.Δ. θα ψάχνει για νέο αρχηγό.

Τι σας γοητεύει και τι σας απογοητεύει στη Βουλή σήμερα;

Το Κοινοβούλιο είναι ο ναός της δημοκρατίας. Αυτό το γεγονός από μόνο του προκαλεί δέος. Δύο πράγματα με απογοητεύουν: Πρώτον, η έλλειψη σεβασμού απέναντι στον θεσμό, κάτι που παρατηρείται από την πλευρά της κυβέρνησης κατά την εκτέλεση του νομοθετικού έργου, αλλά και του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Και δεύτερον, το ότι σήμερα, 16 μήνες μετά το πρώτο lockdown, το Κοινοβούλιο υπολειτουργεί επειδή η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία ως πρόσχημα και δεν επιτρέπει τη διά ζώσης παρουσία όλων των βουλευτών, πάντα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Είναι αδιανόητο, ενώ το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής έχει επαναλειτουργήσει, η Βουλή, όπως και τα πανεπιστήμια, να παραμένει σε αυτό το καθεστώς αναστολής. Και επιτρέψτε μου την άποψη ότι μόνο τυχαία δεν έχει γίνει αυτή η επιλογή.

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο καλύτερος και ο χειρότερος υπουργός του Μητσοτάκη;

Οι υπουργοί του Κ. Μητσοτάκη, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ακολουθούν την ίδια λάθος πολιτική: Μια πολιτική με ακραία νεοφιλελεύθερα συστατικά, που λειτουργεί εις βάρος των πολλών και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Οπότε, προκειμένου να «αδικήσω» κάποιον, θα μου επιτρέψετε να μην προχωρήσω σε ονομαστική αναφορά.

Τι έχετε να πείτε για τον συντοπίτη σας Κρητικό πρωθυπουργό;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα πρώτα δύο χρόνια της διακυβέρνησής του, δυστυχώς, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις μας. Είναι δέσμιος τόσο των εσωκομματικών ισορροπιών της Ν.Δ., κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στη χώρα, αφού λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ολοκλήρωση σημαντικών ενεργειών. Σε καίριους τομείς, όπως η Οικονομία, η Παιδεία, η Εργασία κ.ά., η κυβέρνηση της Ν.Δ. ενεργεί ως εντολοδόχος συμφερόντων και όχι ως μια υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση που νοιάζεται και αποφασίζει έχοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία κατά νου.

Σας αρέσει η εκπροσώπηση της κρητικής κουλτούρας και λεβεντιάς, όπως αυτή γίνεται από τον Παύλο Πολάκη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει την ικανότητα να γεφυρώνει πολλές φιλοσοφίες και απόψεις. Αυτή η πολυσυλλεκτικότητα είναι και η δύναμή του. Αυτό βέβαια μερικές φορές ξενίζει όσους δεν έχουν στη νοοτροπία τους τη σύνθεση, όσους είναι μακριά από τον προοδευτικό χώρο και δεν μπορούν να κατανοήσουν τη σημασία, τη σπουδαιότητα, καθώς και την αποτελεσματικότητα αυτής της προσπάθειας. Κάθε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει την ιστορία του και κριτή τους ίδιους τους πολίτες.

Με την πανδημία πώς τα πήγατε; Θα εμβολιαστείτε;

Η περίοδος της πανδημίας, μια περίοδος που εξακολουθούμε να βιώνουμε, αφού ο ιός είναι παρών, ήταν και παραμένει πολύ δύσκολη. Οι πολλές χιλιάδες των νεκρών, η καταστροφή ολόκληρων οικονομικών κλάδων, οι τεράστιες ζημιές σε άλλους, οι στρατιές των νέων ανέργων, η ανυπαρξία ουσιαστικής πολιτικής μέριμνας από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και η εκμετάλλευση της πανδημίας από τη Ν.Δ., για μια σειρά αντικοινωνικών μέτρων, έχουν επηρεάσει το σύνολο της κοινωνίας μας. Κι επειδή ως αν. τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχω άμεση επαφή και έχω συμμετάσχει σε δεκάδες ηλεκτρονικές συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα, έχω πλήρη και σαφή εικόνα για όλη τη χώρα.

Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, έχω ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, θα κάνω και τη δεύτερη.

Πώς και αποφασίσατε να κάνετε τέσσερα παιδιά, σε μια εποχή που τα ζευγάρια δεν κάνουν ούτε ένα, και επιπλέον πλήττεται πολύ το κλασικό πρότυπο οικογένειας;

Τα λατρεύω τα παιδιά, τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου, η Κάλλια. Θέλαμε μια μεγάλη οικογένεια, επιθυμούσαμε μια ευτυχισμένη οικογένεια και αισθανόμαστε υπέροχα που έχουμε φτάσει ως το σημείο που είμαστε σήμερα.

Η σύζυγός σας πώς τα καταφέρνει μαζί τους;

Τη γυναίκα μου τη θαυμάζω. Όχι μόνο για τον… μαγικό τρόπο που καταφέρνει και διαχειρίζεται τα πάντα, αλλά και για το πόσο αποτελεσματική είναι. Είναι ο πυλώνας της οικογένειάς μας.

Η πολυτεκνία σκοτώνει την προσωπική σχέση του ζευγαριού;

Δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο ισχύει, τουλάχιστον όχι στη δική μας περίπτωση. Τουναντίον, θα έλεγα, τα παιδιά ολοκληρώνουν με τον ιδανικότερο τρόπο την ευτυχία του ζευγαριού.

Σκάκι ποιος σας έμαθε; Τι πρωτάθλημα ακολουθεί στο σκακιστικό πρόγραμμά σας;

Ξεκίνησα από την ηλικία των έξι ετών κι είχα πολλούς δασκάλους. Μεταξύ αυτών που επηρέασαν καθοριστικά την πορεία μου είναι ο Στέφανος Γρατσέας, ο Τίμης Λυριτζάκης, ο Νίκος Γαβριλάκης και ο Κρουμ Γκεοργκίεφ. Σχετικά με το τι ακολουθεί, στόχος μου είναι να ενισχύσω τις προσπάθειες που καταβάλλονται έτσι ώστε να αναπτυχθεί το σκάκι ακόμα περισσότερο στη χώρα μας. Να μπει στα σχολεία, ακόμα και στο Κοινοβούλιο. Τα οφέλη θα είναι πολύ σημαντικά.

Γιατί δεν ακολουθήσατε πορεία πρωταθλητή στο σκάκι; Ποιο το μυστικό μιας πετυχημένης παρτίδας;

Κάποια στιγμή στην ηλικία των 16-17 ετών έπρεπε να απαντήσω στο δίλημμα: Συνεχίζω την πορεία μου στο σκάκι σε επαγγελματικό επίπεδο ή ακολουθώ τον δρόμο των σπουδών του πολιτικού μηχανικού, ένα επάγγελμα που επίσης με γοήτευε; Το τι επέλεξα, είναι προφανές… Για μια επιτυχημένη παρτίδα σκάκι απαιτείται συγκέντρωση, διορατικότητα, στοχοπροσήλωση και ανάπτυξη.

Ποια κίνηση ματ προτείνετε στον Αλέξη Τσίπρα, για να σώσει τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά τις κινήσεις, όχι για να σώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται, αλλά για να οδηγήσει τη χώρα ξανά σε μια προοδευτική διακυβέρνηση. Για να δώσει ξανά τη χαμένη αυτοπεποίθηση σε μια κοινωνία που σήμερα την έχει τόσο ανάγκη, για να δώσει ξανά ώθηση σε μια οικονομία που έχει τεράστιες δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Έχετε παίξει σκάκι με βουλευτή; Εχετε συναδέλφους βουλευτές σκακιστές;

Οποτε οι υποχρεώσεις το επιτρέπουν, δεν χάνω την ευκαιρία. Υπάρχουν συνάδελφοι βουλευτές που παίζουν σκάκι, όμως το ακόμα πιο θετικό είναι ότι πολύ περισσότεροι σκέφτονται να μάθουν να παίζουν σκάκι.

Πώς περνάτε τις ελεύθερες ώρες σας;

Επιδιώκω να τις περνάω με την οικογένειά μου. Οπως καταλαβαίνετε, με τέσσερα παιδιά ο χρόνος γεμίζει και μάλιστα με τον ιδανικότερο τρόπο. Συζητάμε, παίζουμε, πηγαίνουμε βόλτες, διαβάζουμε ή βλέπουμε ταινίες, ακούμε μουσική, γενικότερα κάνουμε ό,τι μας ευχαριστεί, δημιουργούμε όμορφες αναμνήσεις. Συνήθως δε εγώ ακολουθώ το πρόγραμμα και τις «απαιτήσεις» τους.

Το δικό σας σημείο στην Κρήτη που θεωρείτε το ωραιότερο του νησιού;

Αυτή κι αν είναι δύσκολη ερώτηση! Μιλάμε για την Κρήτη! Εναν τόπο που συνδυάζει αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα, την άγρια φύση με τις ανέσεις του πολιτισμού, την ιστορία και την παράδοση με την εξέλιξη και την τεχνολογία. Ολα δε με κοινό παρονομαστή την ξακουστή κρητική φιλοξενία, που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου σε όποιο μέρος κι αν βρεθείς, σε κάνει να το αγαπήσεις και να πεις «αυτό είναι το ωραιότερο σημείο του νησιού μας». Μέχρι να βρεθείς στο επόμενο.

Πόσες τσικουδιές έχετε πιει σε ρακοκάζανα;

Έχω πιει αρκετές, χωρίς όμως ποτέ να ξεφύγω και να χάσω τον έλεγχο. Και φυσικά, έπινα μόνο όταν είχα τη δυνατότητα να είμαι συνοδηγός και όχι οδηγός του αυτοκινήτου. Η καλή παρέα άλλωστε που γίνεται στα ρακοκάζανα δεν προϋποθέτει την υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Ποιος ο αγαπημένος σας τραγουδιστής; Με ποιο τραγούδι σηκώνεστε για χορό;

Το ψυχωμένο παλικάρι από την Αρκαδία, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου! Αγαπημένο τραγούδι, «Οι νταλίκες», σε στίχους του αξέχαστου Μανώλη Ρασούλη και μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου. Ενα τραγούδι που, νομίζω, όλους μάς συνεπαίρνει.

{{-PCOUNT-}}44{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...