Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Νεαρός στη Θεσσαλονίκη μετέτρεψε ανήλικη σε σεξουαλικό υποχείριό του

Σε ηλικία που θα έπρεπε να περνάει ξέγνοιαστες στιγμές...

Καλλιόπη Χάσκα: H ανερχόμενη ηθοποιός συμμετέχει σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή

Η «Μεταξία» της «Μάγισσας» γίνεται «Ιουλιέτα», με «Ρωμαίο» από...

Αράχοβα: Κακουργηματική δίωξη σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου για την κακοποίηση του χάσκι...

Με καθυστέρηση σχεδόν τεσσάρων μηνών από την κακοποίηση του...

Σημεία και τέρατα στην αμαρτωλή Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι της Λευκωσίας

Σείεται η Εκκλησία της Κύπρου με τον «Ρασπούτιν» ηγούμενο...

Ελενα Κουντουρά: «Η προσφορά στην πατρίδα μου είναι καθήκον»

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Κουντουρά ξεκαθαρίζει ότι πρέπει «να εκπαιδεύσουμε τα κορίτσια μας να μην ανέχονται καμία μορφή βίας»

«Να εκπαιδεύσουμε τα κορίτσια μας να μην ανέχονται καμία μορφή βίας. Να ακούγεται το “όχι” τους. Και τα αγόρια μας να σέβονται αυτό το “όχι”» λέει η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Ισότητας (FEMM) του Ευρωκοινοβουλίου Ελενα Κουντουρά.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Η Ελενα έχει δουλέψει πολύ πάνω στα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας και κατέληξε στο ότι η αλλαγή κουλτούρας θα πρέπει να περάσει μέσα από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Συγχρόνως, κατακεραυνώνει και τα ΜΜΕ για τα λάθος πρότυπα που προβάλλουν. Η πρώην υπουργός Τουρισμού βρίσκει εντελώς λανθασμένη την πολιτική διαχείρισης της τουριστικής περιόδου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η Ελενα Κουντουρά, «ιέρεια της μόδας» κάποτε, πιστεύει ότι «δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε στην εικόνα μας, γιατί η εξωτερική ομορφιά είναι εφήμερη», όπως χαρακτηριστικά λέει. Προσέχει το βάρος της, ενώ δεν παραλείπει τη μαστογραφία και το τεστ Παπ, παροτρύνοντας τις γυναίκες να μην ξεχνούν ποτέ τις ιατρικές τους εξετάσεις. Ακούει ελληνική μουσική και τα αγαπημένα της τραγούδια έχουν μεγάλη ποικιλία. Μητροπάνος, Αδαμαντίδης, Αλεξίου και Πρωτοψάλτη… δένουν γλυκά στα αυτιά της.

Τα περιστατικά βίας κατά γυναικών πληθαίνουν καθημερινά και είναι ακραία. Τι σάπιο υπάρχει στην κοινωνία σήμερα;

Ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση που ετοίμασα και υπερψηφίστηκε για τον αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας στις γυναίκες ανέλαβα να καταρτίσω προτάσεις και λύσεις για εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν όλη την Ευρώπη. Η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία βρίσκεται σε έξαρση λόγω της πανδημίας και του εγκλεισμού, και απαιτεί δραστικές λύσεις. Η γυναικοκτονία είναι η πιο ακραία μορφή της.

Εγώ εργάστηκα εντατικά και ολοκληρώνοντας πέντε μήνες συνεχών διαπραγματεύσεων, διαμόρφωσα μια έκθεση προοδευτική, ευρείας αποδοχής, που υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων και θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το φθινόπωρο. Η έκθεση αυτή αποτελεί μέσο πίεσης προς την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη, ώστε να δημιουργηθεί ένα ολιστικό πλαίσιο αντιμετώπισης, δίωξης και πρόληψης της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, και να εξαλειφθούν όλα τα θεσμικά κενά που υφίστανται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Νέες και μορφωμένες κοπέλες κάθονται και υφίστανται τέτοια βία. Μπορείτε να φανταστείτε γιατί;

Η έμφυλη βία εκδηλώνεται ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό, οικονομικό και βιοτικό επίπεδο του θύτη και του θύματος, υποδηλώνεται και υποκαταγγέλλεται. Δύο στις τρεις γυναίκες δεν προχωρούν σε καταγγελία εξαιτίας του φόβου και των απειλών που δέχονται, των κοινωνικών προκαταλήψεων, επειδή δεν έχουν την κατάλληλη ενημέρωση για τα δικαιώματά τους ή δεν έχουν εμπιστοσύνη στις Αρχές. Στην Ευρωβουλή κάνουμε εξαιρετική δουλειά με την έκθεση που έχω εκπονήσει για ακόμη μεγαλύτερη προστασία και στήριξη των θυμάτων, την τιμωρία των δραστών και την υποχρεωτική εξειδικευμένη εκπαίδευση του δικαστικού, αστυνομικού και ιατροδικαστικού προσωπικού για όλες τις μορφές ενδοοικογενειακής βίας και τους μηχανισμούς της.

Εκτός από τους γονείς και την οικογένεια που θα πρέπει να μην αναπαράγουν στερεότυπα, σε εθνικό επίπεδο και η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Διότι μόνο μέσα από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα έρθει η αλλαγή. Επιβάλλεται να εκπαιδεύσουμε τα κορίτσια μας να μην ανέχονται καμία μορφή βίας και διακρίσεις, να ακούγεται το «όχι» τους και τα αγόρια μας να σέβονται αυτό το «όχι», να εκτιμούν τις γυναίκες και κάθε παιδί να μάθει από νωρίς τον σεβασμό προς τον άνθρωπο, ανεξάρτητα από το φύλο. Επίσης, η τηλεόραση και τα ΜΜΕ οφείλουν να προβάλλουν τα σωστά πρότυπα.

f1koy

Ψηφίστηκε με πρωτοβουλία σας η «Στρατηγική της Ε.Ε. στην οδική ασφάλεια 2021-2030». Το θέμα είναι, όμως, να πειστούν οι νέοι στην εφαρμογή των νόμων. Στους δρόμους η ασυδοσία περισσεύει…

Πρόκειται για τη δεύτερη εξαιρετικά κρίσιμη έκθεση που κατάρτισα ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας, και τιμή για μένα προσωπικά, τα εγκωμιαστικά σχόλια που απέσπασε η έκθεσή μου από τον Ευρωπαίο συντονιστή για την οδική ασφάλεια Μάθιου Μπάλντγουιν και η υπερψήφισή της στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού. Η έκθεση προτείνει ευρύ φάσμα αναγκαίων παρεμβάσεων για ασφαλείς δρόμους, ασφαλείς υποδομές, ασφαλή οχήματα και ένα πλαίσιο πολιτικών για το μέλλον, ώστε να μειωθούν κατά 50% οι θάνατοι και οι τραυματισμοί από τροχαίες συγκρούσεις τη δεκαετία αυτή. Ενδεικτικά αναφέρω την οριζόντια μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ. και τη μηδενική ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Επιβάλλεται να υιοθετήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα και δυναμικές εκστρατείες ενημέρωσης, για να αλλάξει η νοοτροπία στους δρόμους.

Εγιναν λάθη φέτος στη διαχείριση της τουριστικής περιόδου;

Δυστυχώς, επαναλήφθηκαν λάθη της περσινής χρονιάς. Η κυβέρνηση δεν παρουσίασε έγκαιρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υγειονομικής θωράκισης για τον τουρισμό. Εκτός από τα ψηφίσματα, τις εκθέσεις και τις παρεμβάσεις μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου ζητούσαμε από πέρυσι ενιαία πρωτόκολλα και κανόνες στην Ε.Ε. για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού, σε δημόσιες τοποθετήσεις μου από τις αρχές της χρονιάς είχα προτείνει: υποχρεωτικά τεστ πριν από την άφιξη στις πύλες εισόδου, τακτικά τεστ στις υποδομές φιλοξενίας, κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των νησιών και των εργαζομένων στους κλάδους που έρχονται σε επαφή με τους επισκέπτες και ένα συνολικό σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού ύστερα από διαβούλευση με όλους τους φορείς. Προέχει η άμεση οικονομική ενίσχυση με ρευστότητα των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, διότι αιμορραγούν οικονομικά και έλαβαν ελάχιστη, με μεγάλη καθυστέρηση, βοήθεια από το κράτος. Επειδή ο τουρισμός στηρίζει την εθνική μας οικονομία και εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζομένους, ευχή και ελπίδα όλων μας είναι η τουριστική μας περίοδος φέτος να έχει διάρκεια ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας και εισοδήματα.

Τι σκέφτεστε για το πολιτικό σας μέλλον; Σας αρέσει η Ευρωβουλή ή είναι καλύτερη η ελληνική Βουλή;

Οπως αγωνίστηκα σκληρά και μεθοδικά όλα τα προηγούμενα χρόνια και στη θητεία μου ως υπουργός καταστήσαμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στον παγκόσμιο τουρισμό, σήμερα, έχοντας εκλεγεί να εκπροσωπήσω το συμφέρον του ελληνικού λαού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εργάζομαι για το καλύτερο για την πατρίδα μου. Οι διεργασίες στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οι αποφάσεις που τελικά λαμβάνονται επηρεάζουν άμεσα τις ζωές των πολιτών στην Ευρώπη και φυσικά και τη χώρα μας. Γι’ αυτό η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη. Οι διεθνείς μου γνωριμίες, η εμπειρία μου, οι σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης που έχτισα στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια όλα αυτά τα έχω αξιοποιήσει και σήμερα πιέζω και διεκδικώ ευρωπαϊκές πολιτικές και αποφάσεις προς όφελος των Ελλήνων και της Ελλάδας. Για μένα η προσφορά στην πατρίδα μου είναι καθήκον.

Αυτό το διαρκές κυνήγι της ομορφιάς, από τη γυναίκα, δεν είναι ένα είδος ανελευθερίας;

Ολοι θέλουμε την ομορφιά στη ζωή μας και πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας ώστε να νιώθουμε καλά με την εξωτερική εμφάνιση. Ομως, δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε στην εικόνα μας, γιατί η εξωτερική ομορφιά είναι εφήμερη. Η πραγματική ομορφιά βρίσκεται μέσα μας, στις αξίες μας, κρατά για πάντα, και η καλλιέργεια του πνεύματός μας και η προσωπικότητά μας είναι αυτά που ακτινοβολούν και εμπνέουν τους ανθρώπους γύρω μας. Οταν το συνειδητοποιούμε αυτό, άνδρες και γυναίκες, λειτουργεί απελευθερωτικά. Απολαμβάνουμε να είμαστε ο εαυτός μας και δεν διστάζουμε να δείξουμε ότι μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε.

Τι θυσιάσατε σε προσωπικό επίπεδο για να είστε πρώτη παντού (αθλήτρια, μοντέλο, διευθύντρια περιοδικών, υπουργός κ.λπ.);

Είμαι ένας άνθρωπος με ενέργεια, πείσμα, όρεξη για δουλειά και θέλω να είμαι αποτελεσματική. Η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό από πολύ μικρή ηλικία μού έδωσε εφόδια για όλη τη μετέπειτα πορεία μου. Απέκτησα πειθαρχία, αρχές και αξίες και συνειδητοποίησα ότι μόνο με επιμονή και σκληρή δουλειά θα πετύχω τους στόχους μου. Με αυτή την αθλητική νοοτροπία, που απαιτεί συνεχείς μικρές και μεγάλες στερήσεις και θυσίες στην καθημερινότητα, πορεύομαι στον στίβο της ζωής.

Ποια γυναικεία συνήθεια κρατάτε πάντοτε από την εποχή που εργαστήκατε ως μοντέλο;

Από επιλογή και όχι από συνήθεια προσέχω το σωματικό βάρος μου και τη φυσική μου κατάσταση, για λόγους υγείας, επειδή γνωρίζω ότι αν είμαι υγιής μπορώ να πετύχω τα πάντα. Οι γυναίκες πρέπει να φροντίζουμε για τη σωματική και την ψυχική μας ευεξία, γιατί είμαστε σύντροφοι, μητέρες και έχουμε οικογένεια και παιδιά να στηρίξουμε. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε τακτικά τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ιδιαίτερα τη μαστογραφία και το τεστ Παπ. Θα πρέπει, όμως, επίσης, να αφιερώνουμε και χρόνο σε ασχολίες που μας ευχαριστούν και μας απαλλάσσουν από το καθημερινό στρες. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας.

Κρατάει ο έρωτας μέσα στον γάμο; Εσείς πώς τον καλλιεργείτε;

Σε μια σχέση ζωής πρέπει συνεχώς να δουλεύεις για τη σχέση σου, να μην αδιαφορείς. Είναι πολύ σημαντικό και οι δύο να κρατούν την αγάπη που τρέφουν ο ένας για τον άλλον, την αυτονομία που χρειάζονται, αλλά και τη συνεργασία για να προχωρήσουν μαζί.

Ποιος ο τρόπος ζωής σας στις Βρυξέλλες; Γκρινιάζει η οικογένεια πίσω;
Ως ευρωβουλευτής, έχω αφοσιωθεί στο έργο μου. Οπως γνωρίζετε, σε φυσιολογικές συνθήκες οι ευρωβουλευτές μοιράζουν την εβδομάδα τους ανάμεσα στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες.

Από την αρχή της πανδημίας, επειδή είμαι συντονίστρια της πολιτικής μου ομάδας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού, στους τομείς που έχουν δεχτεί πολύ ισχυρό πλήγμα, αλλά και ως μέλος της Επιτροπής Ισότητας FEMM, που τα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διεργασιών μας στο Ευρωκοινοβούλιο, πέρασα πολύ μεγάλα διαστήματα μακριά από την οικογένειά μου και είναι πολύ φυσικό να μου λείπουν και να τους λείπω. Καθώς, όμως, έχω εμβολιαστεί, ξεκίνησα να πηγαινοέρχομαι για να είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου και στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες.

Το αγαπημένο σας τραγούδι ποιο είναι; Πώς ξεκουράζεστε;

Η ξεκούραση είναι για μένα ένα καλό βιβλίο, λίγη μουσική και ενδιαφέρουσες ταινίες. Και, φυσικά, οι πολύτιμες στιγμές χαλάρωσης με αγαπημένους φίλους και την οικογένειά μου. Αγαπημένα τραγούδια έχω πολλά και είναι διαχρονικά. Ενδεικτικά ξεχωρίζω το «Θες» του Μητροπάνου, «Στην καρδιά» του Αδαμαντίδη, το «Ζήτα μου ό,τι θες» της Αλεξίου, το «Χειροκρότημα» της Πρωτοψάλτη και το «Προσωπικά» της Δήμου.

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Τα γράμματα της Νταϊάνα στον εραστή της και το «διαζύγιο» Ουίλιαμ – Κέιτ

Τρόμος πιάνει το παλάτι του Μπάκιγχαμ στην ιδέα ότι...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...