Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Η Φωτεινή Μπακαδήμα ανοίγει τα χαρτιά της για τον Γιάνη Βαρουφάκη, τις σπουδές πιάνου αλλά και το… kick boxing

Η γνώση... εννέα γλωσσών, το πάθος για τη μαγειρική που της δίδαξε ο Πάνος Ιωαννίδης και ο... κατάλληλος έρωτας που ακόμη δεν έχει έρθει.

Μιλάει εννέα γλώσσες και είναι «αίλουρος της γυμναστικής». Μάλιστα δηλώνει και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του προγράμματος γυμναστικής Body Pump. Κάνει kick boxing, παίζει πιάνο και συγχρόνως ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25.

Όλα αυτά συνθέτουν την προσωπικότητα της Φωτεινής Μπακαδήμα, της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βαρουφάκη και βουλευτού Β’ Πειραιώς. που ανοίγει σήμερα τα χαρτιά της στην «Espresso». Η ίδια υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κόμματος και ήταν συνεργάτρια του Γιάνη Βαρουφάκη, όταν εκείνος ήταν υπουργός Οικονομικών. Κάποια στιγμή αποφάσισε ότι δεν θέλει να γράφει ομιλίες για άλλους, αλλά μόνο για εκείνη. Τότε διεκδίκησε θέση στη Βουλή και τα κατάφερε.

Αλλά, ως φαίνεται, δεν της φτάνει, καθώς πήρε «δίπλωμα» γυμναστή μυϊκής ενδυνάμωσης με βάρη, ασχολείται με τη νέα μόδα του Animal Movement, που είναι γυμναστική που μιμείται τις κινήσεις των ζώων, ενώ λατρεύει και τη μαγειρική, που την έμαθε από τον κορυφαίο του «ΜasterChef» και φίλο της Πάνο Ιωαννίδη. Πολυπράγμων η βουλευτής του ΜέΡΑ25.

«Μάθε τέχνη κι άσ’ τηνε κι αν πεινάσεις πιάσ’ τηνε» για τη Γιαννιώτισσα Φωτεινή Μπακαδήμα, που ακόμη, όπως χαρακτηριστικά λέει, δεν έχει βρει τον έρωτα της συγκεκριμένης περιόδου που διανύει, αφού εκείνη, με αυτόν τον τρόπο, κατηγοριοποιεί τον έρωτα.

Πώς γνωριστήκατε με τον Γιάνη Βαρουφάκη;

Είχα την τύχη να δουλέψω δίπλα στον Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών το 2015. Οταν αποχώρησα κι εγώ μετά τη δική του παραίτηση, αρχίσαμε να οργανώνουμε τη δημιουργία του Πανευρωπαϊκού Κινήματος για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης, του DiEM25, εκλογικός βραχίονας του οποίου είναι στην Ελλάδα το ΜέΡΑ25. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Γαλλία, τον Αύγουστο του 2015, όταν είδα σχεδόν 4.000 κόσμο να στέκεται με ομπρέλες στη βροχή, διψώντας να ακούσει τι συνέβη στην Ελλάδα πριν από τον συμβιβασμό του Ιουλίου, ήμουν πλέον σίγουρη πως η μόνη ελπίδα να αλλάξει κάτι στη χώρα μας θα ήταν μόνο αν ξεκινούσε μια πανευρωπαϊκή πορεία αντιμετώπισης και αγώνα των κοινών προβλημάτων και αγωνιών. Γι’ αυτό και το DiEM25 προσέφερε από την αρχή μια νέα πνοή που εμφύσησε στο ΜέΡΑ25 την πνοή του πραγματικού διεθνισμού και της στήριξης των εκατοντάδων χιλιάδων μελών του DiEM25 που βρίσκονται, πραγματικά, σε όλο τον κόσμο. Θυμάμαι πόσο εντυπωσιακό ήταν, ειδικά στην αρχή της πορείας του DiEM25, το 2016, όταν βλέπαμε να γράφονται μέλη του στην Ινδία, στο Βιετνάμ και σε άλλες μακρινές χώρες.

Έχετε δουλέψει στο πλάι υπουργών. Πώς ήταν;

Ήταν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα και χρήσιμη εμπειρία. Εξάλλου αυτή η σχεδόν 10ετής επαγγελματική μου θητεία με βοηθά πολύ τώρα, τόσο στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα και δράση όσο και σε αυτή καθαυτή τη λειτουργία του πολιτικού μου γραφείου. Όμως, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, πριν από τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 είχα αποφασίσει πως είχα συλλέξει αρκετές εμπειρίες, δουλεύοντας με πολιτικούς και υπουργούς. Εξάλλου, εργαζόμουν ήδη στην Τράπεζα Αττικής, άρα θεωρούσα πως αυτός ο επαγγελματικός κύκλος είχε κλείσει. Αλλαξα γνώμη μετά την πρόταση να δουλέψω δίπλα στον Γιάνη στο Οικονομικών, γιατί ήταν μια τεράστια τιμή να δουλέψω κοντά σε έναν άνθρωπο που θαύμαζα και είχε το όραμα να παράξει έργο, αλλάζοντας την επικρατούσα κατάσταση.

Ποια η έως τώρα εμπειρία σας από τη Βουλή; Θετικό ή αρνητικό το ισοζύγιο;

Σίγουρα θετικό. Είναι εντελώς διαφορετικό να έχεις περάσει χρόνια προετοιμάζοντας ομιλίες, άρθρα κ.λπ. άλλων και να ετοιμάζεις πλέον τα δικά σου. Σαφέστατα χρειάζεται αρκετή δουλειά, ειδικά με δεδομένο πως έχουμε ακόμη μικρή Κοινοβουλευτική Ομάδα, άρα πέφτει περισσότερος φόρτος στον καθέναν μας. Παρ’ όλα αυτά είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και κάθε μικρή «νίκη» που έρχεται έπειτα από δράσεις ή κοινοβουλευτικές ερωτήσεις δεν μπορεί παρά να με γεμίζει μεγάλη χαρά.

Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος μια βουλευτίνα ενός μικρού κόμματος; Τι σας λένε;

Ο κόσμος είναι απογοητευμένος όσο και κουρασμένος από τα δέκα χρόνια Μνημονίων και κρίσης. Έχει ανάγκη να νιώσει πως κάποιος τον ακούει. Μπορώ να πω πως δεν έχω αντιμετωπίσει κακόβουλα ή κακεντρεχή σχόλια μέχρι τώρα, ακριβώς το αντίθετο, θετικά σχόλια, κυρίως γιατί προσπαθώ να είμαι η φωνή των συμπολιτών μου στη Βουλή, ακόμη κι αν δεν έχουν ψηφίσει το ΜέΡΑ25 ή αν δεν ζουν στη Β΄ Πειραιά. Νιώθω πως οφείλω να συνδράμω και περιφέρειες όπου δεν έχουμε καταφέρει να εκλέξουμε βουλευτή, κάτι που κάνουν και οι υπόλοιποι συνοδοιπόροι του ΜέΡΑ25. Σε ό,τι αφορά τη Β΄ Πειραιά, νιώθω πως είναι σπίτι μου και είναι πραγματικά μεγάλη τιμή να την εκπροσωπώ στο Κοινοβούλιο, μια και είναι μια όμορφη περιφέρεια με ξεχωριστούς ανθρώπους αλλά και πολλά προβλήματα.

Σε προσωπικό επίπεδο, σας επηρέασε η πανδημία; Εμβολιαστήκατε ή όχι και γιατί;

Φυσικά με επηρέασε, όπως όλους μας, τόσο στον περιορισμό των επαφών και των δραστηριοτήτων όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Το μόνο που δεν περιορίστηκε ήταν η κοινοβουλευτική παρουσία, μια και το Κοινοβούλιο συνέχισε να λειτουργεί στην πρώτη καραντίνα για τη συζήτηση και την ψήφιση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και έπειτα με κανονικό νομοθετικό έργο. Ναι, έχω κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Ως ΜέΡΑ25, εξάλλου, έχουμε από την αρχή ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού αλλά, για να αποσαφηνίσουμε κι αυτό το σημείο, κατά της διχόνοιας και του πιστοποιητικού υγειονομικών φρονημάτων που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση.

Είστε ευχαριστημένη από την κοινοβουλευτική παρουσία του ΜέΡΑ25, γιατί υπάρχουν γκρίνιες και παραιτήσεις συναδέλφων σας…

Ναι, είμαι ευχαριστημένη από τη μέχρι τώρα παρουσία μας εντός και εκτός της Βουλής, γιατί, παρότι λίγοι βουλευτές, έχουμε κατορθώσει να παρουσιάζουμε έργο και δράση εφάμιλλο μεγαλύτερων κομμάτων.

Υπάρχουν λάθη στον χειρισμό της πανδημίας αυτό το καλοκαίρι;

Υπάρχουν λάθη διαχείρισης από την αρχή, τα οποία γιγαντώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο η τουριστική περίοδος και φέτος. Ενώ θα μπορούσε να έχει ενισχύσει η κυβέρνηση το ΕΣΥ, να έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο δωρεάν μαζικών τεστ και χώρους όπου θα γίνονταν τα τεστ αυτά και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εμβολιαστικά κέντρα και κέντρα υγείας στη συνέχεια, όπως προτείναμε από την πρώτη στιγμή, επέλεξε να μην κάνει τίποτα και να βασιστεί στην επικοινωνιακή διαχείριση. Επιλογή της, που τώρα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες και ο τουρισμός.

Βλέπω στο βιογραφικό σας ότι μιλάτε εννέα γλώσσες… και αραβικά… Αλήθεια είναι αυτό; Πώς γίνεται; Ταλέντο είναι ή το επιδιώξατε;

Είναι αλήθεια και σκοπεύω, αν έχω χρόνο στο μέλλον, όχι μόνο να συνεχίσω να ασχολούμαι με αυτές, αλλά και με άλλες. Θα έλεγα πως είναι δεξιότητα. Όπως άλλοι άνθρωποι έχουν ευκολία με τους αριθμούς ή το σχέδιο, εγώ έχω με τις ξένες γλώσσες. Φυσικά, είναι κάποιες, λ.χ. τα αραβικά ή τα τουρκικά, που αν «τις αφήσεις, σε αφήνουν», γι’ αυτό, όταν μπορώ, αφιερώνω έστω και λίγο χρόνο σε αυτές.

Έχετε σπουδάσει μουσικολογία και παίζετε πιάνο. Τι μουσική προτιμάτε να ακούτε ή να παίζετε στο πιάνο;

Αν και παίζω πιάνο, ασχολούμαι κυρίως με το κλασικό τραγούδι, γι’ αυτό και προτιμώ να παίζω κομμάτια κλασικού ρεπερτορίου. Εξάλλου το πιάνο βοηθά να μαθαίνω τις άριες και να μελετώ ευκολότερα. Μπορώ να ακούσω σχεδόν όλα τα είδη μουσικής, έχοντας μια μικρή αδυναμία στην jazz και την easy listening αμερικανική μουσική, με αγαπημένους καλλιτέχνες τους Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr. κ.ά.

Η αγάπη για τη μαγειρική πώς προέκυψε;

Η μαγειρική ήταν πάντα μια αγαπημένη ασχολία, όμως αφορμή να ασχοληθώ περισσότερο μαζί της ήταν η γνωριμία και μια σύντομη συνεργασία που είχα με τον Πάνο Ιωαννίδη, τον οποίο και νιώθω αναγκαίο να ευχαριστήσω, καθώς, πραγματικά, σε εκείνον χρωστάω την επαφή μου με έναν μοναδικό κόσμο, αυτόν της γαστρονομίας, που έχει αρκετά κοινά με τη μουσική, τη δημιουργία, τα υλικά, τον πειραματισμό, την αγωνία, την προσπάθεια, το αποτέλεσμα. Θυμάμαι παλιά έναν καθηγητή μονωδίας να λέει χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί ένας άνθρωπος που τραγουδά ή παίζει κάποιο όργανο να μη μαγειρεύει καλά.

Τι κρύβεται μέσα σας από την ηπειρώτικη καταγωγή σας; Συν και πλην του χαρακτήρα σας;

Νομίζω, πολλά στοιχεία. Επιμονή, πείσμα, όρεξη για προσπάθεια, αλλά και ξεροκεφαλιά. Όλα λειτουργούν τόσο θετικά όσο και αρνητικά κάποιες φορές».

Πώς και δεν βρέθηκε μέχρι στιγμής ο κατάλληλος έρωτας; Ή βρέθηκε και δεν τον κρατήσατε;

Θεωρώ πως όλοι οι άνθρωποι έρχονται στη ζωή μας για κάποιον λόγο. Ορισμένοι για να μείνουν, άλλοι για να μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε και να ανακαλύψουμε πράγματα για τον εαυτό μας και να φύγουν. Υπό αυτή την έννοια πιστεύω πως ο κατάλληλος έρωτας δεν είναι ένας και μοναδικός, αλλά διαφέρει ανάλογα με την περίοδο που βρισκόμαστε. Ετσι, δεν έχει βρεθεί ο κατάλληλος έρωτας της συγκεκριμένης περιόδου κατά την οποία αισθάνομαι πιο ώριμη και συνειδητοποιημένη απ’ ό,τι ήμουν παλαιότερα. Ισως οι έρωτες του παρελθόντος έκλεισαν τον κύκλο τους. Αν κάποιος επιστρέψει κάποτε, σημαίνει πως «χρωστούσαμε» ο ένας στον άλλον στιγμές που δεν ζήσαμε την προηγούμενη φορά.

Ποια στιγμή στη ζωή σας ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη;

Ως καλύτερη μπορώ να χαρακτηρίσω την ημέρα των εκλογών και της εισόδου του ΜέΡΑ25 στη Βουλή, όχι γιατί εκλέχθηκα βουλεύτρια, αλλά γιατί είδα μια προσπάθεια λίγων ανθρώπων που αγωνιστήκαμε να μπει, με τη στήριξη, φυσικά, των συμπολιτών μας, αυτή η φωνή στο Κοινοβούλιο, να καρποφορεί. Ως χειρότερη θα χαρακτηρίσω ένα θέμα υγείας που, ευτυχώς, ξεπεράστηκε γρήγορα.

Πώς είναι μια μέρα σας;

Πέρα από τις κοινοβουλευτικές και πολιτικές δράσεις και επαφές βασική θέση στην καθημερινότητά μου έχει η γυμναστική. Είτε είναι βάρη είτε κάποιας μορφής αερόβια άσκηση, φροντίζω να κλείνω ένα δίωρο στο γυμναστήριο κάθε μέρα. Είναι το καταφύγιο και ο χώρος εκτόνωσής μου. Παρότι λατρεύω τα βάρη -εξάλλου, είμαι πιστοποιημένη instructor του προγράμματος Body Pump της Les Mills-, το τελευταίο διάστημα έχω αρχίσει να ασχολούμαι με το kick boxing, άθλημα που θεωρώ πως μου ταιριάζει και δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο πιο ενεργούς ενασχόλησης, ακόμη και με τη μορφή συμμετοχής σε αγώνες. Φυσικά, εξίσου ενδιαφέρον είναι το Animal Movement, που δοκίμασα πρόσφατα και σκοπεύω να συνεχίσω, ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα εκγύμνασης διασκεδαστικό, απαιτητικό και, ταυτόχρονα, αποτελεσματικό. Εχοντας ολοκληρώσει το 1ο επίπεδο εκπαίδευσης με τον Πάνο Θεοδώρου, ο οποίος και το έχει εισαγάγει στη χώρα μας, μπορώ να πω πως πράγματι είναι ο πιο έξυπνος τρόπος άσκησης μυαλού και σώματος ταυτόχρονα και το συστήνω ανεπιφύλακτα.

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...