Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Ιωαννίδης

Θλίψη στον κόσμο του μπάσκετ με την είδηση του...

Χριστίνα Χειλά Φαμέλη: «Προς το παρόν δεν λέω να κάνω δικό μου...

Η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη μίλησε στην εκπομπή «Happy Day»...

«Το προξενιό της Ιουλίας»: Όσα αποκάλυψαν οι πρωταγωνιστές λίγες ώρες πριν την...

Η κάμερα της εκπομπής «Super Κατερίνα» βρέθηκε στα γυρίσματα...

Μαρκέλλα Γιαννάτου: «Με δυσκόλεψε η επιστροφή στη δουλειά, λίγες ημέρες μετά τον...

Η Μαρκέλλα Γιαννάτου σε συνέντευξή της μίλησε για την...

Γιώργος Πατούλης: Η δύσκολη απόφαση του διαζυγίου και ο χαμός της μητέρας του που δεν θα ξεπεράσει ποτέ

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μιλά για την επόμενη μέρα στα προσωπικά του.

Επίμονος, εργατικός και με αυτοπεποίθηση στο ζενίθ. Αυτό δείχνει και αυτό είναι ο Γιώργος Πατούλης, όπως καθαρά παραδέχεται ο ίδιος.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, που πέρασε ένα καλοκαίρι μέσα στα πύρινα μέτωπα της Αττικής, αλλά κι έναν δύσκολο χειμώνα πέρυσι, μετρώντας την απώλεια της μητέρας του, ένα διαζύγιο και έναν κορονοϊό, έρχεται σήμερα δυνατότερος από ποτέ να αποκαλύψει στην «Espresso» ότι οι φιλοδοξίες του στην πολιτική δεν σταματούν στην περιφέρεια, την οποία θα διεκδικήσει ξανά το 2023. Μαζί με την περιφέρεια, όμως, ετοιμάζεται να διεκδικήσει και μια καινούργια ζωή, με μια άλλη γυναίκα.

Παραδέχεται ότι δεν θα ξεπεράσει ποτέ τον χαμό της μητέρας του. Παραδέχεται, επίσης, ότι η απόφαση του διαζυγίου του από τη Μαρίνα ήταν πολύ δύσκολη, γιατί έζησαν χρόνια μαζί.
Παρ’ όλα αυτά, δεν λέει «όχι» σε καινούργιες ερωτικές προκλήσεις, και όταν ερωτάται εάν υπάρχει άλλο πρόσωπο στη ζωή του εκείνος απλά παρατηρεί ότι ακόμη είναι νωρίς για αυτό!

Ποια ήταν η πιο δύσκολη και ποια η πιο ωραία στιγμή της έως τώρα θητείας σας;

Έχω περάσει πολλά. Πλημμύρες, προβλήματα, αναποδιές, φωτιές φέτος… Δύσκολες καταστάσεις. Αυτό το καλοκαίρι βρέθηκα πολύ κοντά στα πύρινα μέτωπα. Δεν μου φεύγει από το μυαλό η φωτιά στο Τατόι, όπου ξαφνικά ήμουν ανάμεσα σε φλόγες 30 μέτρων. Η ένταση και η έκταση της φωτιάς ήταν τέτοιες, που αληθινά υπήρξαν στιγμές που φοβήθηκα ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι πολύ κακό για την Αττική. Είναι παράξενο πώς αντέχει κανείς, αλλά τελικά, όταν υπάρχουν τα προβλήματα, η αδρεναλίνη δεν σε αφήνει να κάνεις κάτι λιγότερο από αυτό που πρέπει. Είναι γεγονός, επίσης, ότι η θητεία μου συνέπεσε με τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, και βέβαια η περιφέρεια κλήθηκε να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπισή της. Αυτό είναι κάτι που δεν θα το θεωρούσα δύσκολο, αλλά πολύ απαιτητικό, καθώς προϋποθέτει καθημερινή μάχη για εύρεση πόρων, συντονισμό δραστηριοτήτων, συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές και επαφή με τους πολίτες. Όταν δίνουμε λύσεις όμως στα προβλήματα, οι άσχημες στιγμές δίνουν τη θέση τους στις καλές. Παίρνουμε χαρά από αυτό.

Είναι ο περιφερειάρχης ένας «μεγάλος δήμαρχος», ένας πολυυπουργός, κυβερνήτης ή κάτι άλλο;

Προσωπικά, παραμένω συνεπής και φανατικός οπαδός της Αυτοδιοίκησης. Πάντα πίστευα ότι ο πραγματικός ρόλος καθενός δεν περιορίζεται από το στενό πνεύμα ενός νόμου, αλλά διαμορφώνεται από το πόσο καθένας πραγματικά θέλει να προσφέρει σε ό,τι κάνει. Ο περιφερειάρχης, θεσμικά, έχει σημαντικό ρόλο για την αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, σημασία έχει να μπορεί να διεκδικεί, να συνεργάζεται, αλλά και να προτείνει ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις, ώστε να φέρει το αποτέλεσμα. Εδώ και πολλά χρόνια, αλλά σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται ουσιαστική αποκέντρωση με ανακατανομή και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, πάντα βέβαια με την αντίστοιχη μεταβίβαση των αναγκαίων οικονομικών πόρων και του προσωπικού.

patoulis 5

Ποια έργα θα θέλατε να αφήσετε πίσω σας, όταν κλείσει ο κύκλος;

Τώρα προέχουν οι fast track διαδικασίες για να φτιαχτούν αντιπλημμυρικά έργα για τον χειμώνα που έρχεται. Ήδη ξεκινήσαμε. Δρομολογούμε, επίσης, την υλοποίηση του σχεδιασμού μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας για πολλές δεκαετίες. Βασικός μας στόχος είναι να σταματήσει η Δυτική Αττική να αποτελεί τον σκουπιδότοπο του λεκανοπεδίου. Δίνουμε βάρος στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, ώστε κανένας πολίτης της Αττικής να μην αισθάνεται μόνος στα δύσκολα. Είναι προτεραιότητά μας η αναβάθμιση του οδικού δικτύου της περιφέρειας, ώστε οι μετακινήσεις να είναι πιο ασφαλείς. Θέλουμε να αναδείξουμε την Αττική ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος σε πράσινα έργα που προστατεύουν το περιβάλλον, όπως η ενίσχυση του αποχετευτικού δικτύου της Ανατολικής Αττικής. Παράλληλα, θέλουμε να ολοκληρώσουμε ή να ξεκινήσουμε εμβληματικά έργα, όπως είναι η ανάπλαση του Φαληρικού, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, το νέο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού με led, η δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Γενικά, εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια, με την επέκταση του μετρό, της Αττικής Οδού, τον μεγάλο ποδηλατόδρομο στη Νότια Αθήνα και τη διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας, τη σημαντική ιδιωτική επένδυση στο Ελληνικό, που ξεμπλοκάρει, θα υπάρχει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση, με προφανείς θετικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των πολιτών της Αττικής.

Η Περιφέρεια είναι το τέλος των φιλοδοξιών σας;

Εάν σας πει κάποιος πολιτικός ότι δεν έχει φιλοδοξίες, είναι ή υποκριτής ή ψεύτης. Η δική μου φιλοδοξία είναι να υπηρετήσω με συνέπεια και αποτελεσματικότητα μια άλλη Αυτοδιοίκηση, με περισσότερες αρμοδιότητες, περισσότερους πόρους και πραγματική δυνατότητα σχεδιασμού, αλλά και υλοποίησης σε κεντρικά ζητήματα που αφορούν τη ζωή των πολιτών. Όσον αφορά τις άμεσες φιλοδοξίες μου, θέλω να ανανεώσω τη θητεία μου το 2023, ώστε να υλοποιήσω το στοχευμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμά μας για την αντιμετώπιση διαχρονικών προβλημάτων της Αττικής.

Είναι αλήθεια ότι σε κρίσιμες περιόδους κοιμάστε στο γραφείο σας;

Έχει χρειαστεί να κοιμηθώ και στο γραφείο μου, όπως προσφάτως με τη φωτιά, αλλά τις περισσότερες φορές που υπάρχει κρίση προτιμώ να κοιμάμαι, έστω και λίγο, στο σπίτι, γιατί αυτό μου δίνει μεγαλύτερη ηρεμία. Βέβαια, το τηλέφωνο είναι πάντα ανοιχτό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πώς κρίνετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας σύγχρονος πολιτικός, ο οποίος στα δύο πρώτα χρόνια θητείας του βρέθηκε αντιμέτωπος με τεράστιες προκλήσεις, από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση μέχρι τη διαχείριση μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης και ζητημάτων που αφορούν την εξωτερική πολιτική. Εκτιμώ ότι έχει σχέδιο και μεθοδικότητα, έχει δημιουργήσει θετικό κλίμα όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας τον εμπιστεύεται και έχει πειστεί ότι κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας νέος πολιτικός, που, ανεξάρτητα από την ήττα του στις εκλογές και τα «βάρη» που του δημιουργεί η πρόσφατη περίοδος που είχε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, καταφέρνει και διατηρεί υψηλό ποσοστό. Εκτιμώ ότι, έστω με αργά βήματα, θα προσπαθήσει να εκσυγχρονίσει το κόμμα του.

Είστε ένας άνθρωπος που μοιάζει εντελώς ακομπλεξάριστος. Είστε όντως έτσι; Κι αν ναι, ποιο το μυστικό της αυτοπεποίθησης;

Νομίζω ότι η αυτοπεποίθησή μου οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι πάντα πίστευα σε αυτό που έκανα και στο ότι γενικά είμαι πολύ επίμονος και εργατικός όταν θέλω να πετύχω κάτι.

Πώς ξεπεράσατε την απώλεια της μητέρας σας και τι άλλαξε μέσα σας ύστερα από αυτό το γεγονός;

Η μάνα για καθέναν μας είναι κάτι ιερό, γιατί είναι αυτή που μας φέρνει στη ζωή, αλλά και διαμορφώνει σε σημαντικό σημείο την προσωπικότητά μας. Αλλά, πέρα από αυτό, η μητέρα μου ήταν πραγματικά μια ηρωίδα, η οποία δούλευε από 13 ετών και, παρότι χώρισε (κάτι το οποίο δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο εκείνη την εποχή), επέλεξε να μην ξαναφτιάξει ποτέ τη ζωή της και να αφιερωθεί στην ανατροφή των παιδιών της, τη δική μου και του αδερφού μου, του Γιάννη. Την απώλεια κάποιων δικών σου ανθρώπων δεν την ξεπερνάς ποτέ. Απλώς μαθαίνεις να ζεις με αυτήν.

Τι σας τη φέρνει στη σκέψη σας; Γιατί γράψατε βιβλίο για εκείνη;

Έγραψα βιβλίο επειδή αισθάνθηκα την ανάγκη να την τιμήσω, αλλά και να την αναδείξω ως ένα παράδειγμα προς μίμηση. Ήταν κάτι ελάχιστο που όφειλα να κάνω απέναντι σε όλα όσα έκανε αυτή για μένα. Θέλω να σας εξομολογηθώ ότι, με αφορμή αυτό το βιβλίο, ξαναβρέθηκα και ξαναμίλησα με πολλούς παλιούς φίλους από εκείνη τη γειτονιά και ξαναθυμήθηκα μαζί τους πολλές ξεχωριστές στιγμές από μια πιο δύσκολη, αλλά και πολύ πιο αληθινή εποχή από τη σημερινή.

Κορονοϊός και Πατούλης. Τι σχέση έχετε;

Νομίζω ότι την πρώτη φορά που αναμετρηθήκαμε επέδειξα την απαραίτητη αντοχή και υπομονή και τον κέρδισα. Από κει και πέρα, πρόκειται για μια πανδημία που έχει επιφέρει δραματικές αλλαγές στη ζωή όλων μας και που τις πραγματικές υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές της συνέπειες θα μπορέσουμε να τις αποτιμήσουμε τα επόμενα χρόνια. Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι η Περιφέρεια Αττικής μέχρι σήμερα έχει διαθέσει 250.000.000 ευρώ για την ενίσχυση των νοσοκομείων, των δημόσιων δομών υγείας και του ΕΟΔΥ, την πληρωμή γιατρών και νοσηλευτών που προσλήφθηκαν την περίοδο της πανδημίας, την αγορά και διάθεση υγειονομικού υλικού, την πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων σε συνεργασία με τον ΙΣΑ. Επίσης, έχει διαθέσει 250.000.000 ευρώ για τη δωρεάν και μη επιστρεπτέα επιχορήγηση περίπου 10.000 επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής.

Κατά καιρούς έχετε γίνει στόχος του συστήματος διαδικτυακά (Ακρίτα κ.λπ.). Είναι αθώα όλα αυτά;

Δεν γνωρίζω αν είναι αθώα ή όχι και, για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές είναι μέρος και του παιχνιδιού όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο. Κάποιοι θα σε συμπαθούν και κάποιοι άλλοι θα σε αντιπαθούν. Κάποιοι θα συμφωνούν και κάποιοι θα διαφωνούν. Αυτό που προσέχω εγώ όταν βλέπω ένα αρνητικό σχόλιο είναι να δω αν έχει κάποιο ποσοστό αλήθειας, ώστε να μπορέσω να κάνω τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Κόστισε ψυχικά το διαζύγιο; Το παιδί πώς το πήρε;

Ήταν σίγουρα μια δύσκολη απόφαση, γιατί με τη Μαρίνα είχαμε μια κοινή πορεία για πάρα πολλά χρόνια. Από κει και πέρα, καθένας μας αντιμετωπίζει τον άλλον με σεβασμό και αγάπη, και προσπαθούμε και οι δύο να είμαστε δίπλα στο παιδί μας.

4539 MARINA PATOYLI GIORGOS PATOYLIS 15122019

Νέο πρόσωπο υπάρχει στη ζωή σας;

Νομίζω ότι είναι ακόμα νωρίς.

Παλιά φορούσατε κοστούμια και γραβάτες, με αγαπημένο σχεδιαστή τον Βερσάτσε, νομίζω. Γιατί από τα Βερσάτσε περάσετε στα πόλο μπλουζάκια και στο μούσι;

Δεν είχα ποτέ κάποιον αγαπημένο σχεδιαστή με την έννοια που το λέτε, γιατί πιστεύω ότι το ντύσιμο, πέρα από την προσωπική αισθητική, έχει σχέση και με τη φάση στην οποία βρίσκεται καθένας. Άρα, μπορείτε να το ερμηνεύσετε ως μια αλλαγή διάθεσης.

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέταξε τα μαύρα και τα όπλα από τον «Σασμό» και έγινε «γιατρός» για να σώσει ζωές

Στον «Σασμό» ντυμένος στα μαύρα και έτοιμος να ριχτεί...

Παντρεύτηκε Ελληνίδα πρωταγωνίστρια και δεν το πήρε είδηση κανείς

Η καταξιωμένη ηθοποιός παντρεύτηκε χωρίς να το πάρει είδηση κανείς. Μάλιστα η ίδια έκανε την αποκάλυψη ποστάροντας μια φωτογραφία του γάμο της στο instastory της.

Εξοδούχοι και full in love

Ζευγάρια της showbiz στο Ηρώδειο, στις Νύχτες Πρεμιέρας και...

Παντρεύονται μετά από 18 χρόνια σχέσης και τρία παιδιά

Ραφτείτε γιατί έχουμε γάμο στην ελληνική σόουμπιζ!Μετά από 18...

Εριέττα Κούρκουλου: «Δεν έχω φίλους αντίστοιχης οικονομικής κατάστασης, δεν μου ταιριάζουν»

Η Εριέττα Κούρκουλου εξομολογήθηκε στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» πώς...

Εριέττα Κούρκουλου: «Ο πατέρας μου είχε άγχος να μη μεγαλώσω σε φούσκα»

Η Εριέττα Κούρκουλου έδωσε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στη Νίκη...