Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

O Γεράσιμος Γεννατάς για τη διαφήμιση που αρνήθηκε να γυρίσει

Ο Γεράσιμος Γεννατάς, παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωίαν...

Η Μπέσσυ Μάλφα πώς αντιδρά όταν την αποκαλούν «γυναίκα του Φατσέα»

H Μπέσσυ Μάλφα, παραχώρησε μια συνέντευξη εφ' όλης της...

«Πλαστική» απολογία από την Τζένιφερ Λόρενς

Στα τρολ του διαδικτύου που την κατηγορούν ότι έκανε...

Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης και Θεοδόσης Φυλακτός: «Λασκαραίοι» Kickboxers

Άφησαν για λίγο τον πύργο των Λασκαραίων στη Μάνη...

Κωνσταντίνα Αδάμου: «Με χτυπούν πισώπλατα μήπως μπω στο κόμμα τους»

Έπεσαν οι μάσκες των συναδέλφων της, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε. Αυτό αισθάνεται πλέον μέσα στη Βουλή η 34χρονη βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδάμου, που έφυγε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25, τον Ιούλιο του 2021.

«Χτυπούν ανελέητα πισώπλατα, διότι έχουν θορυβηθεί μην τυχόν ενταχθώ στο κόμμα που ανήκουν και παραγκωνιστούν…» λέει στην «Espresso» η ανεξάρτητη βουλευτής, η οποία έκανε αίσθηση όταν την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε να ψηφίσει την ελληνογαλλική συμφωνία, στηρίζοντας, ουσιαστικά, την κυβέρνηση. Ωστόσο, εκείνη, παρότι παραδέχεται προσέγγιση από άλλα κόμματα, βασίζει την απόφασή της να υπερψηφίσει τη συμφωνία στις γνώσεις της, ως ιστορικού. Υποστηρίζει, λοιπόν, ότι γνωρίζει καλά τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και τη δυναμική της εν λόγω συμφωνίας.

Η Κωνσταντίνα Αδάμου εγκατέλειψε το ΜέΡΑ25, κατηγορώντας τους πρώην συντρόφους της, αλλά και τον Γιάνη Βαρουφάκη, για υποκρισία και συμπεριφορές ψεύτικες, που γίνονται μόνο για τα μάτια του κόσμου.

Η ανεξάρτητη βουλευτής, στέλνοντας τη συμπαράστασή της στη Φώφη Γεννηματά, τοποθετείται στις αρχαιρεσίες του ΚΙΝ.ΑΛ., λέγοντας ότι «ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ο πιο έμπειρος».

Η Κωνσταντίνα είναι μανούλα ενός μωρού μόλις 20 μηνών. Και το παιδί της αλλά και η ίδια κινδύνευσαν από τον H1N1, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Πέρασε δύσκολα, αλλά τα κατάφερε και τώρα ο ρόλος της μητέρας είναι αυτός που βάζει πάνω από όλα, σχεδιάζοντας το μέλλον της.

Υπερψήφισες τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας για την άμυνα. Γιατί αυτό; Ποιο το σκεπτικό;

Λόγω της ιδιότητάς μου ως ιστορικού, με μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές, γνωρίζω πολύ καλά τις βαθιά ιστορικές, πολιτικές, πολιτιστικές και διπλωματικές σχέσεις που ανέκαθεν συνέδεαν τις δύο χώρες και, έτσι, τάχθηκα υπέρ της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας. Θεωρώ ότι θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στις εντάσεις που προκαλούνται εξαιτίας του αναθεωρητισμού του προέδρου Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Είναι γεγονός ότι με την αμυντική στήριξη της χώρας μας από τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης θωρακίζεται η εθνική μας κυριαρχία, ενώ ταυτόχρονα μπορεί -υπό τις νέες αυτές συνθήκες- να εξεταστεί και να αξιολογηθεί η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, πάντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, σε περιοχές για τις οποίες υπάρχει ακόμα το casus belli από τη γείτονα χώρα. Θεωρώ, επομένως, ότι η ελληνογαλλική συμφωνία είναι, επί της αρχής, μία συμφωνία επωφελής για τη χώρα μας και για αυτόν τον λόγο τάχθηκα «υπέρ της αρχής» και «επί του συνόλου», ενώ επί των άρθρων ψήφισα «παρούσα», αφού δεν συμφωνούσα με 2 άρθρα (π.χ. αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ) και δεν παρέχεται η δυνατότητα ξεχωριστής, μεμονωμένης ψήφισης των άρθρων στην ψηφοφορία της Βουλής.

Αυτή η κίνησή σου θεωρήθηκε ως προσέγγιση με τη Ν.Δ. Υπάρχει τέτοιο φλερτ που αναδύεται με τη Ν.Δ. ή, ίσως, με κάποιο άλλο κόμμα;

Η κίνησή μου αυτή, όπως επίσης και όλες μου οι κινήσεις κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής μου θητείας, αλλά και της ευρύτερης πολιτικής μου σταδιοδρομίας, από δημοτική σύμβουλος ακόμη, είχαν και έχουν ως γνώμονα το καλό της Ελλάδας και την ευημερία των πολιτών. Επίσης, ως γνωστόν, σε περιπτώσεις ανεξαρτητοποίησης βουλευτών υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις.

Ποια ήταν αυτά τα αρνητικά του ΜέΡΑ25 που σε έκαναν να φύγεις από αυτό;

Θα σας απαντήσω με μια ερώτηση: Πώς γίνεται ένα κόμμα που διακηρύττει ότι είναι υπέρμαχο της ισότητας των φύλων να ασκεί διαρκώς αντιδεοντολογικές, αντισυντροφικές πρακτικές εκφοβισμού και περιθωριοποίησης σε εκλεγμένη βουλεύτριά του, όταν ήταν εγκυμονούσα, έπειτα λεχώνα και νέα μανούλα, δυσχεραίνοντας διαρκώς το έργο της (μέσα και έξω από τη Βουλή); Η μητρότητα αποτελεί μία επιλογή της κάθε γυναίκας, η οποία πρέπει να προστατεύεται και όχι να πολεμάται. Πώς αυτό το κόμμα θα υπερασπιστεί πραγματικά τη μητρότητα και την κάθε επιλογή των γυναικών στη Βουλή, όταν το ίδιο προβαίνει σε αντίθετες πρακτικές; Διακηρύττουν αξίες περί αλήθειας, ελευθερίας, δημοκρατίας, ισότητας κ.λπ., χωρίς οι ίδιοι να τις τηρούν. Καταπατούν αναφαίρετα δικαιώματα και διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Έτσι, λοιπόν, είδα και βίωσα στο ΜέΡΑ25 το μέγεθος της υποκρισίας τους προς τον κόσμο και την άκρα τοξικότητα που καλλιεργούσαν -μάλλον σκόπιμα- και όλα αυτά με ώθησαν εν τέλει να αποχωρήσω από αυτό. Κρύβονται πίσω από ένα καλοσχεδιασμένο πέπλο που έχουν φτιάξει καθαρά και μόνο για τα μάτια του κόσμου.

Όταν συναντιέστε στη Βουλή με τον Βαρουφάκη, αλλάζεις διάδρομο;

Δεν έχει τύχει να συναντηθούμε μέχρι σήμερα, αλλά διάδρομο ή πορεία δεν αλλάζω για κανέναν.

Πώς είναι να είσαι στη θέση ενός ανεξάρτητου βουλευτή; Οι συνάδελφοί σου, οι ψηφοφόροι σε βλέπουν διαφορετικά;

Δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Πρακτικά και διαδικαστικά κάνω τα πάντα μόνη μου – αλλά, ούτως ή άλλως, μόνη μου έκανα σχεδόν τα πάντα από την αρχή της θητείας μου, οπότε είμαι συνηθισμένη. Στα κόμματα κανονικά υπάρχουν επιτελεία δεκάδων ή εκατοντάδων ανθρώπων για να φέρνουν εις πέρας το έργο. Ωστόσο, δεν μετανιώνω ούτε λεπτό που ανεξαρτητοποιήθηκα και αποχώρησα από το ΜέΡΑ25. Οσοι με γνωρίζουν ως άνθρωπο, βλέπουν μία συνέπεια στις πράξεις μου και αντιλαμβάνονται την ορθότητα της ανεξαρτητοποίησής μου. Σχετικά με τους συναδέλφους, πλέον, άλλοι μου μιλούν περισσότερο και ορισμένοι που με «αγκάλιαζαν και με φιλούσαν» μέχρι και πριν από την ανεξαρτητοποίησή μου τώρα πλέον, όχι μόνο δεν μου μιλούν, αλλά χτυπούν ανελέητα πισώπλατα, διότι έχουν θορυβηθεί μην τυχόν ενταχθώ στο κόμμα που ανήκουν και παραγκωνιστούν. Γενικότερα, πέφτουν οι μάσκες και αυτό είναι καλό, διότι ο καθένας φανερώνει επιτέλους το ποιόν του. Είναι καλό πράγμα η ειλικρίνεια, ακόμα κι όταν διαρκεί λίγο. Ο κόσμος, από την άλλη πλευρά, μου δείχνει πολλή αγάπη και στήριξη -υπάρχει αμοιβαιότητα σʼ αυτό-, και είμαι πολύ ευγνώμων.

Αδάμου και Μπογδάνος, οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές. Πώς αισθάνεσαι;

Οι δύο ανεξάρτητοι, ναι. Αυτή είναι η ομοιότητα. Αλλη ομοιότητα είναι ότι έχουμε το ίδιο όνομα (Κωνσταντίνος / Κωνσταντίνα). Η ουσιαστική διαφορά, όμως, πέραν των πολιτικών θέσεων, έγκειται στο ότι εγώ ανεξαρτητοποιήθηκα αυτοβούλως, επειδή το κόμμα ξεπερνούσε τα όρια (καταπάτησης της αξιοπρέπειας, πρακτικές αυταρχισμού κ.τλ.), ενώ τον Κωνσταντίνο τον διέγραψε το κόμμα που ανήκε.

Πώς κρίνεις τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη αυτά τα δυόμιση χρόνια;

Αυτά τα 2,5 χρόνια της βουλευτικής μου θητείας έχω προβεί σε επανειλημμένη κριτική (για τα κακώς γραμμένα και υλοποιημένα κείμενα) και εποικοδομητική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση. Κυρίως προς τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

Ποιον βλέπεις ηγέτη του Κινήματος Αλλαγής μετά τις εκλογές του;

Καταρχάς, να εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μου στην κυρία Φώφη Γεννηματά. Γνωρίζω εκ πείρας πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεσαι αιφνίδια στο νοσοκομείο για θέματα υγείας παράλληλα με πολιτικές και κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις. Της εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη, ταχεία ανάρρωση και να χαίρει σύντομα άκρας υγείας. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιος θα εκλεγεί, αναμφισβήτητα, όμως, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είναι ο πιο έμπειρος. Εύχομαι καλή επιτυχία και ο νέος πρόεδρος να ασκήσει πολιτικές ομοψυχίας και ενότητας.

Έχεις μωράκι μόλις 20 μηνών. Πώς καταφέρνεις αυτόν τον διττό ρόλο μανούλας και βουλευτή; Τι σε δυσκολεύει και τι σε ενθουσιάζει σε αυτό;

Πιστεύω περίπου όπως τα καταφέρνει η κάθε εργαζόμενη μανούλα. Αδιαμφισβήτητα, το να είσαι βουλευτής έχει πολλές υποχρεώσεις, αλλά, αν σκεφτεί κανείς ότι εκλέχθηκα όταν ήμουν 5,5 μηνών έγκυος, έχοντας ήδη διανύσει -ούσα εγκυμονούσα- δύο προεκλογικές περιόδους ως υποψήφια, στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές, και στους πρώτες μήνες της κοινοβουλευτικής μου θητείας κινδύνευσε και η εγκυμοσύνη μου, όπως επίσης ότι αργότερα -ούσα λεχώνα- πήγα σε υποχρεώσεις του κόμματος και εκεί κόλλησα Η1Ν1, και εν συνεχεία κόλλησε και το νεογέννητό μου, μπορώ να πω ότι πλέον έχω βγει ακόμα πιο δυνατή και τα καταφέρνω μια χαρά, απλώς κοιμάμαι ελάχιστα για να τα προλαβαίνω όλα. Βλέπω πως όσο πιο πολλά κάνω τόσο περισσότερο επιμηκύνονται τα όρια και οι αντοχές μου. Οταν μια γυναίκα θέλει, όλα τα μπορεί!

Ποιος κάνει baby-sitting περισσότερο; Εσύ ή ο σύζυγος;

Δεν το μετράμε. Ανάλογα τη μέρα -ή (και) νύχτα- και την ώρα, όποιος έχει λιγότερες υποχρεώσεις την εκάστοτε στιγμή.

Πώς κρίνεις, ως εκπαιδευτικός, το γεγονός ότι χιλιάδες παιδιά παίρνουν μέρος σε απίθανα τηλεοπτικά ριάλιτι, αναζητώντας το μέλλον τους;

Είναι ευχής έργον το κάθε παιδί να αναγνωρίζει τα ταλέντα και τις κλίσεις του, να τα καλλιεργεί και να πορεύεται στη ζωή του με αυτά. Τον δρόμο που επιλέγει ο καθένας και η καθεμιά για να τα εκδηλώσει είναι δικαίωμα επιλογής του, και, μάλιστα, απόλυτα σεβαστή όσο τον κάνει ευτυχισμένο. Ωστόσο, η Πολιτεία οφείλει να στηρίζει ουσιαστικά τους καλλιτέχνες, οι οποίοι διαρκώς παραγκωνίζονται στην Ελλάδα.

Ως γυναίκα, πώς φροντίζεις την ομορφιά σου; Γυμναστική, shopping; Είσαι θετική στις αισθητικές επεμβάσεις;

Παλαιότερα που είχα χρόνο ήμουν λάτρις της yoga, που συνδυάζει φροντίδα πνεύματος και σώματος. Δυόμιση χρόνια τώρα δεν προλαβαίνω. Εχω απορροφηθεί τελείως με τις βουλευτικές υποχρεώσεις και τις υποχρεώσεις ως μωρομάνα. Κοιμάμαι γύρω στις 4 ώρες το 24ωρο για να τα προλαβαίνω όλα. Οσον αφορά τις αισθητικές επεμβάσεις, είμαι υπέρ του να πράττει η κάθε γυναίκα ό,τι την καθιστά υγιή και ευτυχισμένη.

Ποια η αγαπημένη σου γωνιά ή γειτονιά στη Θεσσαλονίκη;

Τα μέτρα για τον Covid-19 μας έκαναν να ξεχάσουμε τις αγαπημένες μας γωνιές για συναντήσεις. Παρʼ όλʼ αυτά, έχω περιοχές και μέρη που αγαπώ στο Πανόραμα, στη Θέρμη, στον Χορτιάτη, στην περιοχή της Περαίας, αλλά και σε χωριά όπως ο Σοχός, τα Πετροκέρασα, το Λιβάδι και άλλα. Λόγω των βουλευτικών μου υποχρεώσεων έχω έρθει πολύ πιο κοντά στις περιοχές και στους ανθρώπους της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, και έχω εκτιμήσει ακόμα περισσότερο τα πανέμορφα μέρη του τόπου μου. Είμαι φυσιολάτρις και η περιφέρειά μου αποτελείται από περιοχές απίστευτου φυσικού κάλλους! Για εμένα δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από ένα μονοπάτι στο βουνό ή έναν ελληνικό καφέ κάτω από έναν πλάτανο και κουβέντα με γνήσιους ανθρώπους.

Πώς βλέπεις την εικόνα σου μία δεκαετία αργότερα; Πολιτικό, μανούλα, καθηγήτρια ή κάτι άλλο;

Όπως είχε πει και ο Ηρακλειτος, «τὰ πάντα ῥεῖ», δηλαδή όλη μας η ζωή διακατέχεται από μία αέναη μεταβαλλόμενη κίνηση. Εγώ πηγαίνω με τη ροή. Μητέρα θα είμαι πάντα. Οπως, επίσης, πάντα αγωνιζόμουν και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για το κοινό καλό, το καλό της ανθρωπότητας, του περιβάλλοντος και όλων των έμβιων όντων.

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Παγιδευμένοι»: Αυτό είναι το νέο πρόσωπο που εισβάλλει στη σειρά και φέρνει αναταραχές

Ένα νέο πρόσωπο εισβάλλει στη σειρά «Παγιδευμένοι» και φέρνει...

Ματσούκα – Κόκκαλης: Νέες φωτογραφίες από το γάμο τους

Κόντρα στις πληροφορίες που ήθελαν τον γάμο τους να...

Cine Δέσποινα: Επιστολές… αγάπης και φωτογραφίες των σταρ της εποχής με την «κυρα-Γιώργαινα»

Εχοντας περάσει έξι ημέρες από την ταφή της Δέσποινας...

Εξιτήριο από το μαιευτήριο για τη σύζυγο και το γιο γνωστού κυρίου της σόουμπιζ!

Εξιτήριο πήρε από το μαιευτήριο η σύζυγος και ο...

«Ο Ηλίας Ψινάκης έκανε την ανάγκη του μπροστά σε όλους στα διαλείμματα της εκπομπής…»

Μία αποκάλυψη έκανε ο Ανδρέας Μικρούτσικος κατά τη διάρκεια...

Χώρισαν ένα μήνα μετά τον ερχομό της κόρης τους λόγω απιστίας

Ένα μήνα μετά τον ερχομό του παιδιού του γνωστό ζευγάρι της σόουμπιζ χώρισε. Η είδηση του χωρισμού «έσκασε» σαν «βόμβα» καθώς κανείς δεν περίμενε το ζευγάρι που έδειχνε ερωτευμένο και ευτυχισμένο με το μωράκι του θα τραβούσε χωριστούς δρόμου

Παντρεύεται ο Φίλιππος Πλιάτσικας – Η αναγγελία του γάμου του

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας θα ντυθεί γαμπρός δεύτερη φορά στα...