Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Άστραψαν τα φλας σε εκδήλωση εταιρίας ρούχων

Στο event της εταιρίας ρούχων του Νίκολας Γεωργίου συναντήθηκαν...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Η πρωτοποριακή συνεργασία του Lil Koni με το ανθρωποειδές Sophia

Αυτό κι αν είναι είδηση: Ελληνας καλλιτέχνης έκανε ντουέτο...

Aνέστης Μενεξές: Ο party man της Θεσσαλονίκης

Τον Ανέστη Μενεξέ τον γνώρισα ως θαμώνας σε μαγαζί...

Απόστολος Τζιτζικώστας: «H Θεσσαλονίκη θα ξαναγίνει Χόλιγουντ»

O περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αποκαλύπτει ότι θα γυριστούν 6 ταινίες το 2022! Διαψεύδει ότι «μετακομίζει» στην Ευρωβουλή

Ξεκαθαρίζει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για την Περιφέρεια τον Οκτώβριο του 2023, διαψεύδοντας τις φήμες που τον θέλουν να «μετακομίζει» στην Ευρωβουλή. Αποκαλύπτει ότι εντός των επόμενων μηνών η Θεσσαλονίκη θα ξαναγίνει… Χόλιγουντ, αφού θα γυριστούν δύο ταινίες (συνολικά έξι εντός του 2022 με διεθνείς σταρ, τα ονόματα των οποίων ακόμη δεν μπορούν να ανακοινωθούν.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Αυτά κι άλλα πολλά λέει στην «Espresso» ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο ίδιος φιλοδοξεί να κάνει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κομμάτι της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας. Την ίδια στιγμή και ενώ προχωρούν και ολοκληρώνονται όλα τα μεγάλα έργα υποδομών της περιοχής, ετοιμάζεται και η υλοποίηση του σπουδαίου πρότζεκτ για τη δημιουργία του νέου Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης, που «θα αποτελέσει την καινούργια ταυτότητα της πόλης», όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο περιφερειάρχης.

Την προσωπική του ζωή μονοπωλούν ο γιος του Γιώργος, που είναι 4,5 ετών, και η τριών ετών κόρη του Ναταλία. Για χάρη τους χορεύει μέχρι και παιδικά τραγουδάκια: «Τον τελευταίο καιρό χορεύω με τη Ναταλία και τον Γιώργο το “Baby Shark”» είναι τα λόγια του.

Ο κύκλος της Περιφέρειας ολοκληρώνεται; Ισχύουν αυτά που λέγονται, ότι ενδιαφέρεστε για την Ευρωβουλή;

Με την ερώτησή σας μου δίνετε την ευκαιρία για μία ακόμα φορά να ξεκαθαρίσω πως τα διάφορα σενάρια που έχουν ακουστεί όχι μόνο δεν ισχύουν, αλλά θα σας έλεγα και ότι διακινούνται σκόπιμα. Θα επαναλάβω, λοιπόν, ότι τον Οκτώβριο του 2023 θα ζητήσω την εμπιστοσύνη και την εντολή των πολιτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο που κάνουμε ως διοίκηση, χτίζοντας τη Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, «πράσινη» και ανθρώπινη.

Στα τελευταία αυτά μέτρα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ποια έργα ολοκληρώνονται για να είστε συνεπής με τις υποσχέσεις σας στον κόσμο της δικής σας περιφέρειας;

Δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε ούτε λεπτό, παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, και αυτήν τη στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί 8.514 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα, και δράσεις σε όλους τους τομείς και στις επτά περιφερειακές ενότητες. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ορισμένα μόνο έργα, όπως τη νέα Περιφερειακή Οδό Κατερίνης, την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Κιλκίς, την ψηφιακή αναβάθμιση των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και των επιμελητηρίων, την επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, το Νέο Μουσείο στη Βεργίνα και τα έργα προστασίας και ανάδειξης του Τύμβου Καστά και της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, την αντιπλημμυρική θωράκιση 19 πόλεων, την αναβάθμιση μέσω ΣΔΙΤ του δικτύου ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα 18 νέα σχολεία, τους σύγχρονους σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων αλλά και των κατοικιών για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και πρασίνου σε κάθε δήμο και γειτονιά στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και τα κουπόνια «τεχνολογίας» και «καινοτομίας» για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων. Και βέβαια, πέρα από τα έργα που παραδίδουμε, ξεκινήσαμε την υλοποίηση μεγάλων έργων, όπως, μεταξύ πολλών άλλων, τη δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Δυτική Θεσσαλονίκη, την ανέγερση του νέου κτιρίου της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας στη Βέροια, τον καθαρισμό, την αποκατάσταση και την αξιοποίηση του δυτικού μετώπου του Θερμαϊκού. Τέλος, είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε την ανάπλαση της ΔΕΘ, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και το έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη δημιουργία του νέου Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης, που θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη χάρη στις δικές σας επιλογές γίνεται κέντρο χολιγουντιανών παραγωγών. Τι καινούργιο έρχεται;

Πρέπει να σας πω ότι έχουμε δουλέψει πάρα πολύ και μεθοδικά για να δούμε να έρχονται στη Θεσσαλονίκη αυτές οι παραγωγές και οι σπουδαίοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ. Η Κεντρική Μακεδονία ήταν η πρώτη περιφέρεια στη χώρα που δημιούργησε film office πριν από τρία χρόνια, ενώ παράλληλα επισκεφθήκαμε το Χόλιγουντ και οργανώσαμε συναντήσεις με τις μεγάλες εταιρίες παραγωγής, όπου παρουσιάσαμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας. Βλέπουμε λοιπόν, σήμερα, τους καρπούς της δουλειάς μας να αποδίδουν και αυτό που μπορώ να σας πω τώρα με βεβαιότητα είναι ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή, ενώ θα ακολουθήσουν πολλές και σημαντικές παραγωγές από το Χόλιγουντ και την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον τόπο μας, την εξωστρέφεια, τον τουρισμό, τα έσοδα, τη δημιουργία πολλών καλών θέσεων εργασίας. Μάλιστα, τους πρώτους μήνες του 2022 θα γυριστούν στην περιοχή μας δύο ταινίες του Χόλιγουντ με πολύ γνωστούς πρωταγωνιστές, ενώ ο στόχος μας για φέτος είναι να γυριστούν συνολικά έξι ταινίες.

Πώς ετοιμάζεται περαιτέρω η Θεσσαλονίκη για να στηρίξει τέτοιες χολιγουντιανές παραγωγές απαιτήσεων;

Όπως έχω πει, στόχος μας είναι να πραγματοποιούνται γυρίσματα 365 ημέρες τον χρόνο στην Κεντρική Μακεδονία, κάτι που το 2022 έχουμε σκοπό να το πετύχουμε, παρά τις δυσκολίες που μας δημιουργεί η νέα έξαρση της πανδημίας. Από εκεί και πέρα, συνεχίζουμε να προβάλλουμε και τις επτά περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οργανώνοντας επισκέψεις, κατά τις οποίες παρουσιάζουμε τις περιοχές σε κινηματογραφικούς παραγωγούς, ενώ παράλληλα μέσα από το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρέχουμε ένα σύνολο εξειδικευμένων υπηρεσιών για την απρόσκοπτη υλοποίηση κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών παραγωγών.

Μπαντέρας, Γκαρσία, Φοξ, Στέιθαμ είναι διεθνείς σταρ. Τι σας είπαν και τι ζήσατε μαζί τους στα παρασκήνια; Πώς τους φάνηκε η χώρα μας;

Αυτό που θα σας πω είναι ότι όλοι απέκτησαν τις καλύτερες εντυπώσεις για την περιοχή μας, και όχι μόνο οι ηθοποιοί, αλλά το σύνολο των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτές τις μεγάλες παραγωγές. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό, γιατί η μεταφορά της θετικής εμπειρίας τους από την Κεντρική Μακεδονία είναι η καλύτερη διαφήμιση για τον τόπο μας. Οι περισσότεροι, μάλιστα, μου είπαν ότι θα επιστρέψουν με τις οικογένειές τους το καλοκαίρι για διακοπές στην Κεντρική Μακεδονία.

f2 IMG 4322

«Και τον επόμενο σταρ του Χόλιγουντ για… βρόμικο, θα τον πάμε. Είμαστε μερακλήδες, αφού…» ήταν το σχόλιό σας στα social media για τους ηθοποιούς που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Άρα όντως θα τρώμε σουτζουκάκια και δίπλα μας θα κάθονται σταρ τέτοιου βεληνεκούς;

Αυτό που περιγράφετε ήδη συμβαίνει. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που είδαν το προηγούμενο διάστημα να κάθεται δίπλα τους για φαγητό ή ποτό κάποιος γνωστός ηθοποιός του Χόλιγουντ. Μην ξεχνάτε ότι ο τόπος μας έχει κορυφαία γαστρονομία, εξαιρετικούς chef και επαγγελματίες και φυσικά τη μακεδονική κουζίνα. Είναι, άλλωστε, από μόνοι τους λόγοι για τους οποίους αξίζει να επισκεφθεί κάποιος την Κεντρική Μακεδονία.

Θα ζητούσατε από κάποιον, και από ποιον, να προλογίσει προεκλογική σας ομιλία;

Θα ήταν πραγματικά τιμή μου να προλογίσει ομιλία μου μία από τις ηρωίδες νοσηλεύτριες των ΜΕΘ των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας, που δίνουν καθημερινά έναν τεράστιο αγώνα, φροντίζοντας ανθρώπους που δεν έχουν κανέναν άλλο δίπλα τους.

Τι συμβαίνει στην κοινωνία και βλέπουμε παιδιά 20χρονα να καταφέρονται με τέτοιο τρόπο κατά του πρύτανη του ΑΠΘ; Τι άνθρωποι θα είναι αυτοί οι φοιτητές στην κοινωνία αύριο;

Είναι ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο, θα έλεγα το πιο ανησυχητικό από όλα, γιατί συζητάμε για νέους ανθρώπους. Ξέρετε, η πανδημία θα φύγει, η οικονομία θα ανακάμψει, τα πράγματα θα φτιάξουν. Όμως, αυτά τα φαινόμενα έχουν πολύ βαθύτερα αίτια παρακμής και ακραίας πόλωσης, που δυστυχώς θα συνεχίσουμε να τα βρίσκουμε μπροστά μας. Πρέπει άμεσα να αντιληφθούμε και να συμφωνήσουμε συνολικά ως κοινωνία ότι η βία, οι απειλές, τα άκρα δεν έχουν καμία απόλύτως θέση στη δημοκρατία μας.

Πώς ζείτε σε προσωπικό επίπεδο τον κορονοϊό;

Ακολουθώ πιστά τις οδηγίες των επιστημόνων και των ειδικών και φυσικά τηρώ όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Αυτό που περισσότερο είχα και έχω στο μυαλό μου είναι να προστατέψω την οικογένειά μου, τους συνεργάτες μου και τους ανθρώπους που συναντώ, εξαιτίας των πολλών υποχρεώσεών μου και των επισκέψεών μου σε πολλές περιφέρειες και πόλεις της Ευρώπης ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Τι γνώμη έχετε για τον νυν δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον πρώην Γιάννη Μπουτάρη;

Ο κ. Μπουτάρης άφησε το δικό του ξεχωριτό αποτύπωμα στην πόλη μας. Με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα έχουμε μία πολύ καλή και επικοδομητική συνεργασία στα ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη. Αυτό που μας ενώνει, όπως και με όλους τους 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι η κοινή προσπάθεια για το καλό του τόπου μας, για να κάνουμε βήματα μπροστά.

Αντέχει η Ελεάννα το ημερήσιο προγράμμά σας; Τα παιδιά τι ηλικίας είναι;

Ο Γιώργος είναι 4,5 ετών και η Ναταλία τριών ετών. Η Ελεάννα, όπως όλες οι Ελληνίδες μητέρες, είναι η ηρωίδα μας, είναι το στήριγμα της οικογένειάς μας. Παρά το φορτωμένο πρόγραμμα και των δυο μας, φροντίζουμε πάντα να περνάμε χρόνο μαζί μέσα στην ημέρα.

Όταν αναλαμβάνετε τον ρόλο του μπαμπά, με τι ασχολείστε πρωτίστως;

Πέρα από το παιχνίδι, η πραγματική απόλαυση είναι να απαντώ στις αμέτρητες και ασταμάτητες αθώες απορίες του Γιώργου και της Ναταλίας, οι οποίες με χαλαρώνουν απίστευτα, καθώς με κάνουν να βλέπω τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους.

Ποια η τηλεοπτική προτίμησή σας;

Η τηλεόραση ανοίγει το βράδυ, στο γραφείο, στην Περιφέρεια, για τα δελτία ειδήσεων. Στο σπίτι περνάω όσο περισσότερο χρόνο μπορώ με τα παιδιά, και αυτό σημαίνει ότι έχουμε δει και αρκετές παιδικές ταινίες! Προσωπικά προτιμώ, όταν βρίσκω χρόνο, να παρακολουθήσω με την Ελεάννα μια καλή ταινία. Η τελευταία που είδαμε και μας άρεσε είναι το «Don’t look up». Ενδιαφέρουσα και διδακτική από κάθε άποψη.

Με ποιο τραγούδι θα χορεύατε;

Τον τελευταίο καιρό χορεύω με τη Ναταλία και τον Γιώργο το «Baby Shark».

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Ζόρικα τα… πράγματα για τη Χατζίδου

«Δυστυχώς, τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι...