Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Γιάννης Φωστηρόπουλος: Ο «Mr restart» στο checkpoint της Αθηναϊκής Ριβιέρας

«Θα θέσω εκ νέου τον εαυτό μου στην κρίση των συμπολιτών μου» λέει, μιλώντας σήμερα στην «Espresso», ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, ανακοινώνοντας ότι θα είναι ξανά υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

  • Της Βίβιαν Μπενέκου

Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνει ο δραστήριος δήμαρχος, η αναγνώριση από τους δημότες του της προσπάθειας που καθημερινά καταβάλλει είναι για εκείνον η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση.

Διοικεί μία πολύ όμορφη πόλη, με ιστορία που πηγαίνει πίσω, στην κλασική αθηναϊκή ελίτ, απομεινάρια της οποίας βρίσκει ο επισκέπτης παντού, σε κάθε γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου. Αρκεί να κοιτάξει κανείς γύρω του, όπου δεκάδες νεοκλασικά στέκουν όρθια και ξεχωρίζουν τόσα χρόνια μετά.

Αυτό υποστηρίζει ο δήμαρχος, που καταφέρνει, από τη μια, να κρατά ζωντανή την ιστορία του Παλαιού Φαλήρου και, από την άλλη, να τοποθετεί την πόλη του με αξιώσεις στη λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Παραδέχεται ότι στη θητεία του χρειάστηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις, με προσωπικό κόστος, αλλά δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις αρχές του.

«Κανείς δεν είναι πάνω από τους νόμους και τη Δικαιοσύνη», διατείνεται ο ίδιος.

Συζητώντας για τη βία κατά των γυναικών, και καθώς είναι πατέρας κόρης, λέει ότι καθήκον όλων μας είναι να αφυπνίσουμε συνειδήσεις και να αλλάξουμε νοοτροπίες.

Πώς είναι να υπηρετεί κανείς επί τριάντα χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Η ενασχόληση με τα κοινά ήταν για μένα ένας τρόπος ζωής από τα εφηβικά μου χρόνια. Το κίνητρό μου για την παρουσία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ήταν και δεν είναι άλλο από την αγάπη προς την πόλη μου και η επιθυμία να προσφέρω υπηρεσίες στους συμπολίτες μου. Και σε όλα αυτά έρχονται και προστίθενται η συλλογή εμπειριών και η τριβή με τα προβλήματα και τις καταστάσεις, που δεν σε κάνουν απλά καλύτερο, αλλά σε θέτουν σε μια διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση. Με μόνο αντάλλαγμα, την εμπιστοσύνη και την ικανοποίηση των δημοτών για το έργο που έχεις αναλάβει και υλοποιείς. Αυτό είναι το πρότυπο που υπηρετώ όλα αυτά τα χρόνια και αυτές είναι οι αρχές που πρεσβεύω.

Τι σχέδια έχετε για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές; Θα κατεβείτε ξανά ή θα βάλετε πλώρη για την κεντρική πολιτική σκηνή;

Εδώ και δυόμισι χρόνια στο Παλαιό Φάληρο έχουμε σχηματίσει μια ευρεία πλειοψηφία, με ανθρώπους από όλες τις παρατάξεις και συνδυασμούς, με μοναδικό κίνητρο όλων μας το κοινό όραμα που έχουμε για την πόλη. Με ευρύτατες συναινέσεις στη λήψη αποφάσεων και με σύμπνοια, παρά τις αντιξοότητες, προχωρήσαμε σημαντικά έργα και βάλαμε για τα καλά το Παλαιό Φάληρο στον χάρτη της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί. Σε αυτή την κατεύθυνση και με αρχή μου να είμαι πάντα χρήσιμος και αποτελεσματικός, θα θέσω εκ νέου τον εαυτό μου στην κρίση των συμπολιτών μου. Καθαρά και μόνο με αυτοδιοικητικό πρόσημο, υλοποιώντας ευρύτερες συνεργασίες και στοχεύοντας για το Φάληρο της επόμενης δεκαετίας.

Το Παλαιό Φάληρο είναι η αρχή της λεγόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας. Η ανάπτυξη του Ελληνικού σάς βοηθά ή θα σας… κλέψει τουρισμό;

Είναι προφανές ότι όλες οι αναπτυξιακές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο ευρύτερο παραλιακό μέτωπο της Αττικής αλληλοεπηρεάζονται και αλληλοτροφοδοτούνται. Φιλοδοξία μας και στόχευσή μας ως δημοτική Αρχή είναι η πόλη μας σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον να κερδίσει το μερίδιο που της αναλογεί και της αξίζει.

Τι λείπει από το Παλαιό Φάληρο, που του προσφέρετε με τα έργα σας;

Το Παλαιό Φάληρο είναι μία πόλη ξεχωριστή, με τεράστιες δυνατότητες, αλλά και πολλά που πρέπει να γίνουν. Ξεκινήσαμε από την παραλία μας με στόχο να αποκτήσει την παλιά της αίγλη. Τοποθετήσαμε ομπρέλες, αποδυτήρια, ντουσιέρες, διαδρόμους, κιόσκια, παγκάκια, υποδομές για ΑμεΑ και με τις φυτεύσεις μας δημιουργήσαμε μικρούς όμορφους χώρους πρασίνου, απόλυτα εναρμονισμένους με το φυσικό περιβάλλον της παραλίας μας. Επιπλέον, δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο και ασφαλές υπαίθριο γυμναστήριο καλλισθενικής γυμναστικής. Με τις νέες υποδομές διευκολύναμε την πρόσβαση και την αναψυχή για τους λουομένους, αλλά και για τους επισκέπτες της πόλης. Επίσης έχουν δρομολογηθεί δύο πολύ σημαντικά έργα για την πόλη, που θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα της. Ηδη ανακοινώθηκε η έγκριση της χρηματοδότησης του υπόγειου πάρκινγκ στον Φλοίσβο, ενώ αναμένουμε σύντομα και άλλες σημαντικές εγκρίσεις και διευθετήσεις για την ανακαίνιση του κτιρίου του Φλοίσβου. Και φυσικά όλα αυτά, έχοντας πάντα τη ματιά μας και την προσοχή μας στην απαιτητική καθημερινότητα των δημοτών μας.

Σας ανήκει μεγάλο μέρος της παραλιακής οδού, όπου οι νεαροί αναπτύσσουν ταχύτητες με αυτοκίνητα και μηχανές. Αυτό σας πλήττει ως δήμο;

Η παραλιακή λεωφόρος πάντοτε αποτελούσε έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, όπου έχουν σημειωθεί πολλά τροχαία δυστυχήματα. Η οδική ασφάλεια, οι απαραίτητες παρεμβάσεις αλλά και η αλλαγή της κυκλοφοριακής κουλτούρας, ειδικά της νέας γενιάς, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου έχει πολυετή, γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς, συμμετέχοντας και στηρίζοντας όλες τις δράσεις του. Συνεχή είναι τα προγράμματα που γίνονται από κοινού στα σχολεία μας, στέλνοντας το μήνυμα της προώθησης κρίσιμων ζητημάτων κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας. Παράλληλα, όμως, προχωράμε σε σημαντικά έργα και παρεμβάσεις. Μόλις τον Σεπτέμβριο παραδόθηκε προς χρήση από το κοινό η πεζογέφυρα στο ύψος του Τροκαντερό, ένα μεγάλο έργο οδικής ασφάλειας, που προσφέρει άνετη και ασφαλή πρόσβαση στην παραλιακή ζώνη, ενώ διασφαλίζει και την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής έχουν δρομολογηθεί η αντικατάσταση και η τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων τύπου led επί της παραλιακής, τα οποία θα αντικαταστήσουν τους πεπαλαιωμένους και ενεργοβόρους λαμπτήρες νατρίου, προσφέροντας οδική ασφάλεια, οικονομία και περιβαλλοντικό όφελος.

Πώς κρίνετε την έως τώρα πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη;

«Ο Πρωθυπουργός είναι ένας πολύ μορφωμένος και σύγχρονος πολιτικός που έχει κληθεί σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για την χώρα, να διασφαλίσει την ομαλότητα και την κανονικότητα. Έχω την τύχη να τον γνωρίζω από τα πρώτα βήματα του στην πολιτική και παρακολουθώ όλη την εξέλιξη και πορεία του από την στιγμή που ασχολήθηκε με τα κοινά. Είμαι σίγουρος για τις ικανότητες του καθώς διαθέτει μεθοδικότητα, εργατικότητα, διεθνή αναγνώριση και κυρίως όραμα για το που πρέπει να πάει η Ελληνική κοινωνία».

Τι έχει μείνει από την παλιά αίγλη της όμορφης πόλης σας;

Το Φάληρο πάντα ξεχώριζε για τα νεοκλασικά του, τις επαύλεις του και τις εξοχικές καλοκαιρινές κατοικίες των πλούσιων Αθηναίων της παλαιάς εποχής. Αργότερα ήλθε η περίοδος του Μεσοπολέμου και έπειτα ακολούθησε η δεκαετία του ’60 και του ’70, όπου στο όνομα της αλόγιστης οικοδόμησης καταστράφηκαν σημαντικά κτίρια και μοναδικά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα. Ακόμα και σήμερα, όμως, τα νεοκλασικά του Φαλήρου ξεχωρίζουν, καθώς τα περισσότερα είναι προσεγμένα και κατοικήσιμα. Πάνω απ’ όλα όμως η πόλη μας εξακολουθεί και διατηρεί πολλά στοιχεία της γειτονιάς, καθιστώντας τη θελκτική σε ανθρώπους με ξεχωριστές επιδόσεις στον πνευματικό, καλλιτεχνικό, οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Άνθρωποι σημαντικοί, που επέλεξαν την πόλη μας, μεταφέροντας τη θετική τους ενέργεια και που σε κάθε ευκαιρία οι περισσότεροι από αυτούς στηρίζουν κάθε προσπάθεια για το καλό της.

Τι είναι για εσάς η οικογένεια;

Όπως για κάθε άνθρωπο, έτσι και για μένα η οικογένεια αποτελεί το στήριγμα και το καταφύγιό μου. Πραγματικά δεν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω στους απαιτητικούς ρυθμούς που πρέπει να ακολουθώ ως δήμαρχος, εάν δεν είχα την υποστήριξη της οικογένειάς μου. Και δείχνουν μεγάλη κατανόηση και υπομονή, καθώς η ενασχόληση με τα προβλήματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη θέση δεν τελειώνουν ποτέ στο πλαίσιο ενός ωραρίου, αλλά συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, του Σαββατοκύριακου και των αργιών. Είναι απαραίτητο λοιπόν να υπάρχει ένα σταθερό, ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο θα εξασφαλίζει και θα καλύπτει τις ανάγκες μου, και η δική μου οικογένεια το προσφέρει. Είμαι περήφανος για τα παιδιά μου και τον χαρακτήρα που έχουν διαμορφώσει, και η σκέψη τους μου δίνει δύναμη να προχωράω και να δημιουργώ.

Πώς ακούτε όλη αυτή τη βία κατά των γυναικών εσείς ως σύζυγος και πατέρας κόρης; Τι νιώθετε;

Η βία κατά των γυναικών, σε όλες τις μορφές της, αποτελεί ένα φαινόμενο που στις συνθήκες της καραντίνας λόγω της πανδημίας του Covid-19 βρέθηκε σε έξαρση. Και παρότι υπάρχει νομοθετική κατοχύρωση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, το φαινόμενο παραμένει. Στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι, γυναίκες και άνδρες, συλλογικά και ατομικά, κράτος και πολίτες. Αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που μας δίνεται, κάτι που ήδη ως δημοτική Αρχή κάνουμε. Αφυπνίζοντας συνειδήσεις, αλλάζοντας νοοτροπίες και κυρίως υλοποιώντας σημαντικές σχετικές δράσεις.

Ισχύει σήμερα αυτό που κάποτε λέγαμε «τα παράπονα στο δήμαρχο» και, εάν ναι, πόσο αυτό επηρεάζει την ιδιωτική σας ζωή;

Ως δημοτική Αρχή προσπαθούμε να ικανοποιούμε τα αιτήματα των πολιτών, τα οποία αφορούν τα ατομικά τους προβλήματα αλλά και όσα αφορούν τη γενικότερη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην πόλη μας. Τα αιτήματα, τα παράπονα, οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις καταγράφονται, αξιολογούνται και προωθούνται προς επίλυση. Κάθε ζήτημα το εξετάζουμε από την ανθρώπινη και κοινωνική του διάσταση. Για εμάς όμως κανείς δεν είναι πάνω από τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. Ως δήμαρχος έχω πάρει δύσκολες αποφάσεις και έχω κάνει επιλογές που γνώριζα ότι θα έχουν κόστος για μένα. Όμως αυτό πίστευα ότι ήταν το σωστό και αυτό έπραξα. Γιατί αυτό υποδείκνυε η ανεξάρτητη και αντικειμενική άσκηση των καθηκόντων μου και κυρίως η χρηστή διοίκηση.

Τι σας κάνει ευτυχισμένο σε προσωπικό επίπεδο;

Η δουλειά του δημάρχου είναι δουλειά έντασης και πρώτης γραμμής. Είναι η πιο άμεση μορφή άσκησης πολιτικής. Η καθημερινότητά μου είναι γεμάτη προκλήσεις, αποφάσεις και εντάσεις. Σημαντικό είναι στο τέλος κάθε ημέρας να αισθάνεσαι ότι έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες.

Τι άλλο καλό εκτός από τα προφανή έχει η πόλη σας;

Το Παλαιό Φάληρο ξεχωρίζει για τον γαστρονομικό του πλούτο, με πολλές γευστικές γωνιές που αξίζει κάποιος να ανακαλύψει, και γι’ αυτό είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς έναν συγκεκριμένο προορισμό. Σχεδόν όλα τα μέρη έχουν και μια γαστρονομική έκπληξη να αποκαλύψουν στους επισκέπτες και αυτά τα «μυστικά» καλώ τους αναγνώστες σας να γνωρίσουν με μια γευστική εξόρμηση που ικανοποιεί κάθε ουρανίσκο. Το Παλαιό Φάληρο με τις ομορφιές του, την παραλία του, αλλά και τις ποιοτικές επιλογές του είναι ο ξεχωριστός προορισμός, που μέρα με τη μέρα κερδίζει περισσότερους φίλους και επισκέπτες.

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....