Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του...

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Άγριο κράξιμο στην Κιμ Καρντάσιαν για το fake μακροβούτι

Πάλι καλά που η Κιμ Καρντάσιαν δεν καρφώθηκε με...

Γιάννης Ευαγγελίδης: Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Φώσκολου στο «Καλημέρα ζωή» αναπολεί...

«Η δουλειά κάνει τους άντρες». Αυτός είναι ο τίτλος...

Ευαγγελία Λιακούλη: Με τσαγανό κόντρα στους «Αδώνηδες της πολιτικής»

Τι λέει για τη φιλία με τον Νίκο Ανδρουλάκη, για τον πρωθυπουργό και για το κόμμα της που δεν κοιτάζει «δεξιά και αριστερά»

Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω της στη Βουλή στην κόντρα που είχε την περασμένη Πέμπτη με τον Αδωνι Γεωργιάδη. Η Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτής Λάρισας και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ., που μιλά σήμερα και ανοίγει την καρδιά της στην «Espresso», είναι μια μοντέρνα πολιτικός με τσαγανό, που δεν τη φοβίζουν οι «Αδώνηδες της πολιτικής».

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Είναι δικηγόρος, μητέρα δύο αγοριών και φανατική Λαρισαία, που χαρακτηρίζει την Αθήνα το «ταξίδι» και τη Λάρισα το «λιμάνι» της. Στάθηκε και στέκεται στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη, γιατί, εκτός όλων των άλλων, θαυμάζει την ανθρωπιά του. Τη θεωρεί μεγάλο προσόν στην πολιτική. Η Ευαγγελία Λιακούλη ξεκαθαρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ., παρά όσα αντίθετα διαδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν λοξοκοιτάζει ούτε δεξιά ούτε αριστερά».

Σε προσωπικό επίπεδο η βουλευτής Λαρίσης πιστεύει στον Θεό, παίζει ακορντεόν και είναι μάστερ σεφ στη ζαχαροπλαστική. Εχει ιδρύσει εθελοντικό δίκτυο, με το όνομα Κανείς Μόνος, που βοηθά ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στη ζωή της ακολουθεί έναν ξεχωριστό δικό της κανόνα, που λέει ότι κάθε μέρα για να είναι σπουδαία πρέπει να έχει έστω ένα λεπτό επανάστασης.

σελ 12 φ2 4979106

Γιατί με τον Νίκο Ανδρουλάκη; Πώς σφυρηλατήθηκε η φιλία σας;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένας πολιτικός νέος, αλλά έμπειρος, με φρέσκες ιδέες και όραμα για τον τόπο. Από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να διαφυλάξει την ενότητα της παράταξης, μένοντας, ταυτόχρονα, πιστός στις διαχρονικές αρχές και αξίες της. Υπηρετώντας όλα αυτά τα χρόνια την παράταξη από πολλές θέσεις, όπως αυτή του γραμματέα και αργότερα του ευρωβουλευτή, έχει ήδη δώσει σημαντικά δείγματα γραφής.Σε προσωπικό επίπεδο είναι αλήθεια ότι με έχει εντυπωσιάσει, αλλά και πολλές φορές συγκινήσει με την απλότητά του στην καθημερινότητά του και με το γεγονός ότι δεν θα προσπεράσει ποτέ κάτι ανθρώπινο. Θα σταθεί και θα το συζητήσει, θα νοιαστεί και θα προσπαθήσει να εμβαθύνει. Αυτό εγώ το θεωρώ πολύ σημαντικό στην πολιτική.

Οι συριζαίοι σάς κατηγορούν για δυϊσμό, δηλαδή ότι δεν ξεκαθαρίζετε τη θέση σας και παίζετε και με Ν.Δ. και με ΣΥΡΙΖΑ, αναλόγως. Αυτό γιατί;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πανικόβλητος, προσπαθεί να συσπειρώσει τους οπαδούς του, αντιπολιτευόμενος… μετ’ ευτελείας. Τις τελευταίες μέρες η εικόνα που παρουσίασαν ο κ. Τσίπρας και οι βουλευτές του στο Κοινοβούλιο μας θύμισε άλλες εποχές, που δεν περιποιούν τιμή ούτε στους ίδιους ούτε στον κοινοβουλευτικό θεσμό. Το «έπος Φουρθιώτη», που αποφάσισαν να θέσουν ως προμετωπίδα του αγώνα τους εναντίον της κυβέρνησης, εκτιμώ ότι ήταν μια άτυχη επιλογή. Ετσι όμως το μόνο που καταφέρνουν είναι να διώχνουν από τον δικό τους χώρο ακόμα περισσότερο τον κόσμο. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και χιλιοειπωμένη: ακολουθούμε την αυτόνομη πορεία μας, καταθέτοντας τη δική μας πρόταση. Η συνεχής ανοδική μας πορεία ενοχλεί, και αυτό φαίνεται.

Οταν έρθει η ώρα των εκλογών, ποιο κόμμα βρίσκεται πιο κοντά σας για συνεργασία;

Κατανοώ τους ευσεβείς πόθους που τρέφουν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρακολουθώντας τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος, τα ποσοστά και των δύο παρουσιάζονται σημαντικά μειωμένα. Αντιλαμβάνονται, προφανώς, πως οι αριθμοί δεν τους βγαίνουν. Γι’ αυτό και επιδίδονται τις τελευταίες μέρες σε κοκορομαχίες, προσπαθώντας να πολώσουν και να διχάσουν. Εμείς κοιτάζουμε αταλάντευτα μόνο μπροστά, μόνο ψηλά. Δεν λοξοκοιτάζουμε ούτε δεξιά ούτε αριστερά, απογοητεύοντας έτσι και τους δύο, γι’ αυτό και αντιμετωπίζουμε ανοίκειες επιθέσεις, οι οποίες κορυφώνονται εναντίον μας και μάλιστα με πρωτοφανή τρόπο…

Είναι ένα κοινοβουλευτικό μείον για το κόμμα σας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι παρών ως πρόεδρος;

Η παρουσία του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη και όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι ηχηρή και ουσιαστική. Εχουμε την τιμή να προεδρεύει του κόμματός μας ευρωβουλευτής, και αυτό αποτελεί για μένα προνόμιο, όχι μειονέκτημα. Η εμπειρία του είναι πολύτιμη και τα στοιχεία που προσκομίζει σε κάθε συζήτηση είναι πραγματικά σπουδαία. Η κοινοβουλευτική μας «ιδιαιτερότητα» έχει λυθεί με τον καλύτερο τρόπο, αξιοποιώντας όλα τα ικανά και έμπειρα στελέχη της παράταξης και με τον πρόεδρο καθημερινά δίπλα μας, παρόντα και επί όλων των θεμάτων. Είτε εντός είτε εκτός Κοινοβουλίου, η φωνή μας ακούγεται δυνατά και αγγίζει τα αυτιά και τις καρδιές του ελληνικού λαού, αυτό έχει τη μεγάλη σημασία και τίποτε άλλο.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη πώς τον κρίνετε;

Ο κ. Μητσοτάκης για πάνω από δύο χρόνια βρίσκεται στο απυρόβλητο, παρουσιάζοντας την εικόνα του απόλυτα ικανού και επιτυχημένου πρωθυπουργού. Πλασάρεται ως δήθεν κεντροδεξιός και ενίοτε μάλιστα προοδευτικός, ενώ εφαρμόζει τις πιο συντηρητικές πολιτικές, αναβιώνοντας το βαθύ κράτος, επιτελικού δήθεν χαρακτήρα, αλλά άκρως προσωποκεντρικού στην πραγματικότητα. Αυτοπροσδιορίζεται ως μεταρρυθμιστής, τη στιγμή που αναβιώνει τις πιο παλαιοκομματικές πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος της Δεξιάς. Αν ρωτήσετε έναν πολίτη να σας πει για μια μεγάλη μεταρρύθμιση επιπέδου ΕΣΥ, ΚΕΠ, open gov, Δι@ύγεια κ.λπ., θα δυσκολευτεί πολύ να σας απαντήσει, διότι απλώς δεν υπάρχει. Η πραγματικότητα διαψεύδει τον κ. Μητσοτάκη καθημερινά. Η μία αποτυχία διαδέχεται την άλλη, αφήνοντας τον πρωθυπουργό έκθετο για τις πολιτικές επιλογές του και τη διαχειριστική του ικανότητα. Ηδη κρίνεται σε πολλά επίπεδα και το αποτέλεσμα είναι πολύ δύσκολο για τον ίδιο, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει τόση ταραχή, τόσος εκνευρισμός στην παράταξή του και εκφράζεται στο Κοινοβούλιο.

Τι λέτε για την υπόθεση Φουρθιώτη και την εμπλοκή διάφορων κυβερνητικών;

Η περίφημη υπόθεση Φουρθιώτη έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Είναι, όμως, λυπηρό ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, κατ’ ομολογίαν, να συνομιλούν μαζί του, δημιουργώντας σοβαρά θέματα ηθικής τάξης, πρωτίστως. Είναι εξίσου λυπηρό, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για τον τόπο και τους πολίτες, το θέμα αυτό να υπερισχύει άλλων, σοβαρών και ουσιαστικών ζητημάτων, όπως είναι η πανδημία, η ακρίβεια και η ανεργία, που σφυροκοπούν ανελέητα τον λαό μας.

Ποιο είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγροτιά στη Λάρισα;

Ο αγροτικός κόσμος της Λάρισας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια με την πλάτη στον τοίχο και τα μάτια στον Θεό. Η πανδημία, οι συνεχείς καταστροφές των καλλιεργειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν συχνά τον νομό, οι ανατιμήσεις-φωτιά σε προϊόντα, ενέργεια και καύσιμα τους έχουν πλέον γονατίσει. Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση είναι απούσα. Κανένα σχέδιο, καμία ελπίδα. Ούτε τη ματιά της δεν είδαν.

Ως γυναίκα στην πολιτική, έχετε έρθει ποτέ σε δύσκολη θέση από άντρα συνάδελφό σας ή γενικότερα;

Ας μη γελιόμαστε, οι γυναίκες βρισκόμαστε ακόμα στη διαδικασία διεκδίκησης της πραγματικής ισότητας, είτε επαγγελματικής είτε οικονομικής ή κοινωνικής. Ο χώρος της πολιτικής, δυστυχώς, δεν αποτελεί εξαίρεση, παρότι θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο προόδου για όλη την κοινωνία. Πολλές φορές η επίδειξη ισχύος εξαιτίας τρομερών συμπλεγμάτων που καθένας κουβαλάει εκφράζεται με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και με σεξιστικά σχόλια ή με παρενόχληση. Ημουν από τις τυχερές προφανώς, που δεν βίωσα μια τέτοια εμπειρία, αλλά σίγουρα άκουσα πολλά σχόλια με σαφή υπονοούμενα, που εύκολα θα μπορούσαν να διαψευστούν. Αυτό, ξέρετε, είναι το πιο ύπουλο… Οφείλουμε άμεσα να δράσουμε και να αντιμετωπίσουμε όλα τα φαινόμενα που βγαίνουν στο φως, που απασχολούν πλέον τις Αρχές αλλά και την κοινωνία. Εκτός από τα… παλαμάκια όμως της κυβέρνησης στις γενναίες γυναίκες που κατήγγειλαν τους βιαστές τους, οργανωμένη πολιτική ευαισθητοποίησης της κοινωνίας δεν υπάρχει. Ολα ανέξοδα και για το θεαθήναι.

«Κανένας μόνος», αυτό είναι το τελευταίο τραγούδι του Μιχάλη Χατζηγιάννη. Για εσάς αυτός ο τίτλος σημαίνει κάτι άλλο. Θα μου πείτε τι;

Το εθελοντικό δίκτυο Κανείς Μόνος αποτελεί μια πρωτοβουλία μου, για την οποία είμαι εξαιρετικά περήφανη. Η ιδέα της δημιουργίας του μετράει χρόνια ανεπίσημα, όμως το 2019 καταφέραμε να την κάνουμε πραγματικότητα. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του άνθρωποι κάθε ηλικίας και φύλου αγκάλιασαν και στήριξαν την ιδέα μου και στη συνέχεια την προσπάθειά μας. Οι εθελοντές είναι η καρδιά του δικτύου, αφού χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα είχε συμβεί. Με σημαντικές δράσεις και παρεμβάσεις, με πράξεις αγάπης, προσφέρουμε υλική και ψυχολογική στήριξη σε όσες και όσους την έχουν ανάγκη. Είμαστε πλέον μια μεγάλη παρέα, με κοινούς στόχους και κυρίως με όρεξη για προσφορά.

Πιστεύετε στον Θεό; Προσεύχεστε και πότε;

Η πίστη στον Θεό είναι πολύ εσωτερικό ζήτημα και σχετίζεται με τις εμπειρίες καθενός ώστε να συνδεθεί. Προσωπικά πιστεύω στον Θεό και πιστεύω μάλιστα ότι είναι ο Θεός της Αγάπης, όχι ο τιμωρός ή ο βασανιστής. Νιώθω την παρουσία του έντονα σε πολύ δύσκολες στιγμές και ανακάλυψα μέσα από αυτές την ύπαρξή του. Ως βουλευτής, πάντως, χρέος και προτεραιότητά μου είναι να προασπίζω τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισονομία και τις ίσες ευκαιρίες για κάθε ανθρώπινη ψυχή που διαβιοί στον τόπο μας, ανεξαρτήτως θρησκείας, πεποιθήσεων ή οποιασδήποτε φύσης διάκριση. Πάντως, είτε κάποιος πιστεύει στον Θεό είτε όχι, αλίμονο αν δεν έχει «φόβο Θεού» μέσα του! Αγρίμι μπορεί να γίνει…

Αθήνα ή Λάρισα, τελικά;

Δεν θα συνέκρινα με οτιδήποτε άλλο τη ζωή στην αγαπημένη ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Λάρισα. Είμαι ερωτευμένη με τον τόπο μου, με τους ανθρώπους του και, παρά την εξαντλητική κούραση της ζωής ανάμεσα σε δύο πόλεις, όπου κι αν βρίσκομαι, συνεχίζω τη μάχη γι’ αυτούς κάθε μέρα, με περισσότερη όρεξη. Η Αθήνα είναι το «ταξίδι» και η Λάρισα το «λιμάνι».

Πολιτικός, δικηγόρος ή μητέρα; Τι ζορίζει περισσότερο;

Ο σύζυγός μου, πάντα δίπλα μου, με απίστευτη κατανόηση αλλά και αποδοχή, με συμβουλεύει, με στηρίζει, με ηρεμεί. Χωρίς την αγάπη του και τη βαθιά κατανόηση, χωρίς αλλά και δήθεν, δεν θα ήμουν αυτή που είμαι σήμερα. Για τους δύο γιους μου, τι να πω; Είμαι χαζομαμά, ξετρελαμένη μαζί τους, είναι ατίθασοι, ασυμβίβαστοι, σκέφτονται, ακούν, συγκινούνται πολύ, αισθάνομαι πολύ κοντά τους και αυτοί μου λένε το ίδιο… Νιώθω ότι θα είναι χρήσιμοι και καλοί άνθρωποι κι αυτό με κάνει πολύ περήφανη. Οσο για τη δικηγορία και την πολιτική, η μία αγάπη δεν αναιρεί την άλλη. Η δικηγορία είναι το επάγγελμα που επέλεξα να ασκήσω και μου έχει χαρίσει ανεπανάληπτες στιγμές, τις οποίες κρατάω μέσα μου σαν φυλαχτό. Το σαράκι της πολιτικής γεννήθηκε μέσα μου από πολύ μικρή ηλικία. Η ενασχόληση με την πολιτική μού δίνει τη δυνατότητα να στηρίξω τους συμπολίτες μου έμπρακτα. Να κάνω τη φωνή τους να ακουστεί, να φτάσει στα αυτιά αυτών που πρέπει. Κι αυτό είναι ανεκτίμητο.

Γυμνάζεστε, μαγειρεύετε, shopping; Τι από όλα;

Για μένα κρατώ λίγη γυμναστική, χορό, ζαχαροπλαστική, ακορντεόν και βόλτα το σκυλάκι μου, που λατρεύω και μου λείπει.

Το αγαπημένο σας τηλεοπτικό σίριαλ ποιο είναι;

Είναι αλήθεια ότι πλέον τα καθήκοντά μου δύσκολα αφήνουν χρόνο για τηλεοπτικά σίριαλ. Θα ξεχώριζα πάντως τις «Αγριες μέλισσες», όχι μόνο γιατί το σενάριο εκτυλίσσεται με ιστορικό φόντο τον Θεσσαλικό Κάμπο, αλλά και γιατί φέτος αποτυπώνει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παραδείγματα αντίστασης στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας. Ολα αυτά τα επαναστατικά μιλούν μέσα μου κατά έναν τρόπο περίεργο… Η ζωή, έτσι κι αλλιώς, αποτελείται από μέρες που για να είναι σπουδαίες πρέπει να έχουν έστω ένα λεπτό επανάστασης η καθεμιά. Σκεφτείτε το. Αρκεί ένα «όχι» ή ένα «ναι», που πολύ δύσκολα λες, για να τα ανατρέψει όλα.

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας 10-15 ετών

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...