Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Τα μέτρα του Μητσοτάκη είναι ασπιρίνες»

Είναι μια σκληρή αντίπαλος για όσους στέκονται πολιτικά απέναντί της. Είναι «φανατική» Κεφαλονίτισσα, που περπατάει πολύ, κολυμπάει πολύ και είναι ερωτευμένη με την όπερα. Αυτή είναι σε αδρές γραμμές η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως «ξεδιπλώνεται» σήμερα στην «Espresso».

Κι αν κάποιος δοκίμαζε να της αφαιρέσει την αγάπη για την πολιτική, δεν θα μπορούσε με τίποτα να της αφαιρέσει τη λατρεία της για τη Λυρική Σκηνή, τις παραστάσεις της οποίας δεν χάνει ποτέ. Στη ζωή της η πρώην υπουργός έχει μετανιώσει για ένα πράγμα: που δεν αφιέρωσε όσο χρόνο θα έπρεπε σε αγαπημένους της ανθρώπους, οι οποίοι δεν υπάρχουν πια. Αφιερώνει όμως άπλετο χρόνο στην πολιτική και λέει ξεκάθαρα ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως απάντηση στο τσουνάμι της ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση, είναι απλά «ασπιρίνες»!

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, βουλευτής Β1 Βόρειας Αθήνας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζει τα μέτρα αναποτελεσματικά και την αποστολή όπλων στην Ουκρανία λανθασμένη και μονομερή ενέργεια που εμπλέκει τη χώρα μας στις πολεμικές επιχειρήσεις. Η βουλευτής δεν δείχνει να ανησυχεί καθόλου για τη δημοσκοπική ανοδική πορεία του Νίκου Ανδρουλάκη και του Κινήματος Αλλαγής, και υποστηρίζει ότι ο Ανδρουλάκης θα κριθεί από τις πολιτικές του επιλογές απέναντι στη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική. Ως τομεάρχης Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητά να αναγνωριστεί νομικά το έγκλημα της γυναικοκτονίας με την ένταξή του στον Ποινικό Κώδικα, καθώς απασχολεί και την ίδια αυτός ο «κοινωνικός κατήφορος» που βρίσκεται εν εξελίξει τα τελευταία χρόνια.

Θα έχει πολιτικές επιπτώσεις στη χώρα μας ο πόλεμος στην Ουκρανία; Μήπως επισπεύσει εκλογές;

Καταρχάς έχει δραματικές επιπτώσεις στην ειρήνη και τη σταθερότητα της Ευρώπης. Καταδικάσαμε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας και του Διεθνούς Δικαίου, όπως και την επικίνδυνη λογική του αναθεωρητισμού. Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία από την κυβέρνηση της Ν.Δ. αποτελεί λανθασμένη και μονομερή ενέργεια που εμπλέκει τη χώρα μας στις πολεμικές επιχειρήσεις. Η Ελλάδα ιστορικά αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, που προασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και προωθεί τη συνεργασία. Σήμερα, εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, η θέση της χώρας μας σε αυτό το πεδίο αποδυναμώνεται, και σε σχέση με την επόμενη μέρα του πολέμου και τη διασφάλιση της ιστορικής κοινότητας των ομογενών μας στην Ουκρανία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιφέρει δραματικές οικονομικές συνέπειες στην ήδη επιβαρυμένη από την κρίση χώρα μας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, δεν μπορεί να επικαλείται τον πόλεμο για να αποκρύψει τις βαρύτατες ευθύνες της. Η ελληνική κοινωνία επί μήνες πληρώνει βαρύ λογαριασμό εξαιτίας των καταστροφικών κυβερνητικών επιλογών σε σχέση με την εκτόξευση της ακρίβειας και την αυξανόμενη ενεργειακή κρίση. Επίσπευση των εκλογών από τον κ. Μητσοτάκη θα αποτελούσε απόδραση και ομολογία κυβερνητικής αποτυχίας. Οπως γνωρίζετε, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει εκλογές επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι επιζήμια για τη χώρα και την κοινωνία.

Πώς βλέπετε να εξελίσσονται η ενεργειακή κρίση και οι συνέπειές της, ακρίβεια κ.λπ., στη χώρα μας; Τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει για αυτό ο Κ. Μητσοτάκης;

Τα νοικοκυριά υποφέρουν, το εισόδημα των εργαζομένων εξανεμίζεται και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση. Η απουσία ελέγχων στην αγορά, η ανοχή στις εναρμονισμένες πρακτικές και στην αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών και η επίμονη άρνηση διατίμησης στις αυξήσεις ωφέλησαν συγκεκριμένα συμφέροντα εις βάρος της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας. Όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν δραστικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης και ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται πλέον στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας και προτείνει τη φορολόγησή τους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και έβαλε ουσιαστικά πλάτη στο καρτέλ που κερδοσκοπεί και χειραγωγεί τις τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά, ασπιρίνες στο τσουνάμι της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Σήμερα απαιτούνται γενναία μέτρα για να ανακόψουν την ακρίβεια και να στηρίξουν την κοινωνία. Απαιτούνται έλεγχος των κερδών και ρύθμιση της αγοράς ενέργειας με πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, όπως έχουν κάνει 18 χώρες της Ε.Ε., μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής και άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Προτάσεις και δυνατότητες υπάρχουν, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης απουσιάζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ανέτοιμος για τις εκλογές και χαρακτηρίζεται από τους αντιπάλους του λίγος. Δεν εισπράττει καν από την κυβερνητική φθορά. Γιατί αυτό;

Είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές! Καθημερινά δίνουμε τη μάχη στη Βουλή και την κοινωνία. Είμαστε δίπλα στον κόσμο, αναδεικνύουμε τα προβλήματα και προβάλλουμε το εναλλακτικό μας πρόγραμμα. Ευθύνη και επιδίωξή μας είναι με τις προτάσεις και τις δράσεις μας να μετατρέψουμε την κοινωνική αγωνία σε συνειδητή πλειοψηφική δύναμη πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Το συνέδριό μας σε λίγες εβδομάδες θα σημάνει τη νικηφόρα πορεία μας στις εκλογές για την αναγκαία σήμερα πολιτική και κοινωνική αλλαγή και μία ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση.

Είστε τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πόσο κόστισε η πανδημία στους τομείς αυτούς στους οποίους είστε σκιώδης υπουργός;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συστηματικά πλήττει τον κόσμο της εργασίας. Αποκορύφωμα ήταν ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη που κατάργησε το οκτάωρο, θέσπισε απλήρωτες ώρες δουλειάς και πολλαπλασίασε τις φθηνές υπερωρίες, κατέστησε ανεξέλεγκτες τις απολύσεις, διέλυσε την Επιθεώρηση Εργασίας, υπονόμευσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Σήμερα οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την εργοδοτική ασυδοσία και την επισφάλεια στη δουλειά και στις αποδοχές τους. Βλέπουν κάθε μήνα να μειώνεται η αγοραστική δύναμη του μισθού τους από τον πληθωρισμό, την κρίση και την ακρίβεια. Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό μετά βίας τα βγάζουν πέρα. Τον Ιανουάριο η αγοραστική τους δύναμη μειώθηκε κατά 14%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, και αυτό καταγράφηκε πριν αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το 30% των εργαζομένων που αμείβεται κάτω από τον κατώτατο μισθό σε θέσεις μερικής και εργολαβικής απασχόλησης ζει πλέον σε συνθήκες φτώχειας. Γι’ αυτό επιμένουμε στην ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, διότι, αφενός, θα στηρίξει τους εργαζομένους και, αφετέρου, θα ενισχύσει την ενεργό ζήτηση, την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πλήρως αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα.

Συχνά αρθρογραφείτε για την ανάγκη μιας ευρύτερης προοδευτικής πλειοψηφίας. Με ποιους;

Σήμερα διαμορφώνεται το υπόβαθρο μιας προοδευτικής κοινωνικής συμμαχίας των εργαζομένων, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των αγροτών, των ανθρώπων του μόχθου και της παραγωγής, των κοινωνικά αδύναμων και των νέων που αγωνίζονται για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον. Σε αυτήν την κοινωνική πλειοψηφία απευθυνόμαστε με την εναλλακτική προγραμματική μας πρόταση. Αναδεικνύουμε έναν άλλον δρόμο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, στον αυταρχισμό και στις πελατειακές σχέσεις, που είναι σήμερα αναγκαίος και εφικτός, και μία ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να τον διασφαλίσει.

Τον Νίκο Ανδρουλάκη τον φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ ή τον έχει ανάγκη για να δει εξουσία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι με την ψήφο του ελληνικού λαού ο βασικός κορμός του ευρύτερου προοδευτικού και αριστερού χώρου. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι αναγκαιότητα για την αλλαγή πολιτικής και την εφαρμογή ενός προοδευτικού κυβερνητικού προγράμματος. Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Αντικειμενικά, λοιπόν, τίθεται το ζήτημα των προοδευτικών συνεργασιών. Η νέα ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. θα κριθεί από τις πολιτικές της επιλογές και τη στάση της απέναντι στη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική. Εμείς σταθερά απευθύνουμε κάλεσμα διαλόγου σε όλες τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, και δίνουμε τη μάχη μας για τη νίκη στις επόμενες εκλογές.

Πώς ακούτε εσείς, ως πολιτικός, αλλά κυρίως ως γυναίκα, όλα αυτά τα βίαια εγκλήματα που συγκλονίζουν βδομάδα παρά βδομάδα την κοινωνία;

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να οξύνονται συνεχώς η έμφυλη βία, η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση των γυναικών και να πολλαπλασιάζονται οι γυναικοκτονίες. Οφείλουμε να αντιδράσουμε συλλογικά με δραστικό και αποφασιστικό τρόπο. Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Χρειάζονται άμεσα αποφάσεις και μέτρα πολιτικής. Να αναγνωριστεί νομικά το έγκλημα της γυναικοκτονίας με την ένταξή του στον Ποινικό Κώδικα.

Πώς νιώθετε που δεν μπορούμε χρόνια τώρα ως κοινωνία να ηρεμήσουμε από τα συνεχή μεγάλα προβλήματα (οικονομική κρίση, πανδημία, ενεργειακή κρίση, πόλεμος);

Οφείλουμε ως κοινωνία, και θα έλεγα συνολικά ως ανθρωπότητα, να αναστοχαστούμε και να αναδείξουμε ξανά αξίες και ανθρωπισμό. Σε έναν κόσμο χωρίς σταθερές και βεβαιότητες, αντιμέτωποι με πρωτοφανείς και πολύπλευρες κρίσεις, χρειάζεται ριζική αλλαγή πλεύσης. Η πανδημία ανέδειξε ξανά τη σημασία των δημοσίων πολιτικών, του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους. Ανάγκασε την Ε.Ε. να εγκαταλείψει την εμμονή στη λιτότητα και να εφαρμόσει μία επεκτατική οικονομική πολιτική. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε την αδυναμία και την αβουλία της Ευρώπης, την ανάγκη να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία και να διαμορφώσει μια νέα αρχιτεκτονική ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας, χωρίς ψυχροπολεμικούς διχασμούς. Η κλιματική και η ενεργειακή κρίση επιβάλλουν τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μας προτύπου, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, προς όφελος όμως των λαών, και όχι με όρους εργασιακού Μεσαίωνα και διεύρυνσης των ανισοτήτων, όπως επιβάλλουν η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Οπως είπε ο Αντρέ Μπρετόν, «ο άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση».

Πώς περνάτε μια ελεύθερη από υποχρεώσεις μέρα;

Εχω λίγο ελεύθερο χρόνο και προσπαθώ να τον περνώ παρέα με καλούς φίλους. Μου αρέσουν το περπάτημα, το διάβασμα και το κολύμπι. Αγαπώ ιδιαίτερα τη μουσική και την όπερα, και πάντα βρίσκω την ευκαιρία να παρακολουθήσω τις παραστάσεις της Λυρική Σκηνής. Η μεγάλη μου χαρά είναι όταν πηγαίνω στην Κεφαλλονιά.

Αν γυρνούσαμε πίσω τον χρόνο, τι θα κάνατε που δεν έγινε και τι θα αποφεύγατε;

Όταν είμαστε νέοι, δεν έχουμε αίσθηση της αξίας του χρόνου που περνά. Θα ήθελα να είχα αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε αγαπημένους ανθρώπους που δυστυχώς έχουν «φύγει».

Η πολιτική σάς δίνει ευτυχία;

Η πολιτική είναι μία συνεχής μάχη και προσπάθεια απέναντι σε δυσκολίες και προβλήματα. Δίνει όμως στιγμές ικανοποίησης όταν αυτός ο αγώνας φέρνει συγκεκριμένα μικρά ή μεγάλα αποτελέσματα που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων.

Το «Μαρία-Ελίζα» προέρχεται από γιαγιάδες;

Ναι, και στην Κεφαλλονιά συνηθίζονται τα διπλά ονόματα.

Ποιος είναι ο δικός σας άνθρωπος;

Εκείνος που είναι πάντα δίπλα μου στις χαρές και τις δυσκολίες.

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...