Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Ολγα Γεροβασίλη: Η ασυμβίβαστη «σιδηρά κυρία» του ΣΥΡΙΖΑ

Ανήκει στις ισχυρές γυναίκες του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως είναι η ισχυρότερη. Είναι σκληρή Ηπειρώτισσα, ασυμβίβαστη και πιστή στις πεποιθήσεις και στο αίσθημα δικαίου που διαθέτει. Απεχθάνεται τα παχιά λόγια και θεωρεί τα πολιτικά μαγειρέματα καταστροφικά, εάν δεν πετύχει η συνταγή ή κόψει το αβγολέμονο! Η Ολγα Γεροβασίλη είναι όλα αυτά και πολλά ακόμη, που την αναδεικνύουν σε πρωτοκλασάτο και απολύτως σεβαστό από όλους στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • Από την Βίβιαν Μπενέκου

Η βουλευτής Αρτας και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σήμερα στην «Espresso», παρουσιάζει και την άλλη πλευρά της, την προσωπική, παρότι δεν αρέσκεται σε προσωπικές εξομολογήσεις. «Μπορεί να μη φαίνεται εύκολα, αλλά τελικά είμαι και εγώ μια μητέρα του δόγματος “ζακέτα να πάρεις”. Με τρώει καθημερινά η αγωνία για το μέλλον τους» λέει για τα τρία παιδιά της η μαμά Ολγα! Ως μητέρα έχει ακριβώς τις ίδιες αγωνίες με όλες τις μητέρες, διοικώντας ή μη υπουργεία.

Ως μαγείρισσα, όμως, δεν αποσπά περγαμηνές. Έτσι τουλάχιστον διατείνεται η ίδια, λέγοντας, πρώτον, ότι δεν προτείνει τη μαγειρική της και, δεύτερον, ότι «ευτυχώς» δεν θα χρειαστεί να μαγειρέψει για Τσίπρα και Μητσοτάκη…

Στα της πολιτικής και στην κουβέντα που έγινε στο συνέδριο για τις αντιθέσεις των διάφορων ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, η Όλγα Γεροβασίλη υποστηρίζει ότι κακοθελητές μπερδεύουν τον διάλογο με τους καβγάδες. Απαντώντας δε στα λεγόμενα του προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν θα δεχτεί Τσίπρα ή Μητσοτάκη για πρωθυπουργό σε κυβέρνηση συνεργασίας, λέει ότι στις δημοκρατίες τους πρωθυπουργούς πρέπει να τους εκλέγει η κοινωνία. Επίσης «συμβουλεύει», ως πιο έμπειρη, τον Ανδρουλάκη να ασχοληθεί πρώτα με τα βασικά θέματα, που είναι το πρόγραμμά του, κι ύστερα να περάσει στα πιο σύνθετα. Όπως και να έχει όμως, η βουλευτής Αρτας δεν φοβάται τις κυβερνήσεις συνεργασίας και τις προοδευτικές συγκλίσεις. Εκείνη άλλωστε, όταν μπει στο χορό, χορεύει. «Πιο δύσκολο είναι να βρεθεί τραγούδι που θα με αναγκάσει να καθίσω» σημειώνει με νόημα η Ολγα Γεροβασίλη.

Τι γεύση σάς άφησε το συνέδριο; Ισως την ίδια που άφησε στους πολίτες που το παρακολούθησαν, δηλαδή ότι το κόμμα μοιράζεται άγρια μεταξύ προεδρικών και «ομπρελιτών»;

Δεν μοιραζόμαστε την ίδια εντύπωση. Αυτό που εισπράττω στην επικοινωνία μου με την κοινωνία είναι πως το συνέδριό μας ήταν ένα πολιτικό γεγονός με ευρύτερο ενδιαφέρον, που εξέπεμψε πολλαπλά μηνύματα. Ισως κάποιοι, όχι απαραίτητα «καλοθελητές», μπερδεύουν και παρεξηγούν τον διάλογο και τη δημιουργική σύνθεση επιμέρους και συχνά διαφορετικών απόψεων. Μας ενώνει η κοινή μας επιδίωξη για περισσότερη δημοκρατία, για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για το σύνολο της κοινωνίας.

Τι βλέπετε να συμβαίνει στις κάλπες τη 15η Μαΐου;

Οι κάλπες της 15ης Μαΐου δεν θα έχουν νικητές και ηττημένους. Αποτελούν ακόμη μία στάση στη διαδρομή για τον σχηματισμό του ακόμη μεγαλύτερου, πιο ανοιχτού, πιο εξωστρεφούς ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Με ισότιμα δικαιώματα και υποχρεώσεις για το σύνολο των μελών μας. Αυτό το κόμμα κατόρθωσε να πολλαπλασιάσει την εκλογική του επιρροή και να εξελιχθεί στη ρεαλιστική και επιτυχημένη πρόταση αριστερής διακυβέρνησης χάρη στην καθοριστική συμβολή του Αλέξη Τσίπρα. Αξίζει να παρατηρήσει κάποιος τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των συμπολιτών μας σε κάθε επαφή τους με τον Αλέξη Τσίπρα για να αντιληφθεί την αληθινή σχέση μεταξύ του προέδρου και της κοινωνίας.

Έχουν άδικο κάποιοι σύντροφοί σας και γιατί συμπεριφέρονται έτσι; Ποια είναι η άποψή σας;

Είναι λογικό να υπάρχει επιφύλαξη απέναντι σε κάθε αλλαγή. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή στην οποία διαμορφώθηκε η δομή και η λειτουργία μας. Ο κόσμος του 2022 δεν έχει καμία σχέση με εκείνον της προηγούμενης δεκαετίας. Η οικονομία, η τεχνολογία, η επικοινωνία, οι ίδιες οι ανάγκες της κοινωνίας έχουν αλλάξει. Αυτές οι αλλαγές απαιτούν τις κατάλληλες προσαρμογές κάθε κόμματος προκειμένου να παραμείνει επίκαιρο σε σχέση με την κοινωνία. Το κόμμα μας, που διεκδικεί πειστικά τη διακυβέρνηση της χώρας, πρέπει να έχει αποτελεσματική διαδραστικότητα με τους πολίτες, τις άλλες προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και τα κοινωνικά κινήματα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές περιβάλλον. Και όλα αυτά σε χρόνο ενεστώτα, καθώς τίποτε και κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να μας περιμένει.

Πώς θα συνεργαστεί με το ΚΙΝ.ΑΛ. ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο Ανδρουλάκης δηλώνει «Ούτε τον Τσίπρα ούτε τον Μητσοτάκη θα κάνουμε εμείς πρωθυπουργό»;

Στις δημοκρατίες πρωθυπουργούς πρέπει να εκλέγει η κοινωνία. Αυτή η επιλογή συναρτάται από ένα συγκεκριμένο πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο. Οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και η λύση στο ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης θα στηριχθεί στις προγραμματικές συγκλίσεις μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων. Στο συνέδριό μας ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις 5+1 προγραμματικές προτεραιότητές μας με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο. Στο ίδιο πνεύμα, καλό θα ήταν να παρουσιάσει ο κ. Ανδρουλάκης τις προτεραιότητες του ΚΙΝ.ΑΛ. Να καταλήξει, με άλλα λόγια, πρώτα στα βασικά και ας προχωρήσει μετά και στα πιο σύνθετα.

Ξέρετε, ο κόσμος φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει ξεπεράσει τους φόβους και τις ανασφάλειες που άφησε η πρώτη κυβέρνησή του. Αυτό πώς θα ξεπεραστεί;

Σε όλη τη διακυβέρνησή μας είχαμε απέναντί μας μια λυσσαλέα εκστρατεία από αυτό που καταγράφηκε ως αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Στην αιχμή του δόρατος στάθηκαν η τοξική λαϊκιστική ρητορική του δήθεν «φιλελεύθερου» κ. Μητσοτάκη, τα fake news και οι «δολοφονίες» χαρακτήρων των στελεχών μας. Αυτή η οργανωμένη εκστρατεία που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αποφάσεις που επιβλήθηκαν από τους δανειστές και δικές μας παραλείψεις διαμόρφωσαν μια αρνητική εικόνα, εν πολλοίς άδικη σε σχέση με τα αποτελέσματα της διακυβέρνησής μας. Παραλάβαμε μια κοινωνία αποδεκατισμένη από τα Μνημόνια και ένα κράτος με άδεια ταμεία. Παραδώσαμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τα Μνημόνια, με 37 δισ. ευρώ στα ταμεία και μια οικονομία σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, οι πολίτες συγκρίνουν και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Κάθε κρίση που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μετατρέπεται σε μια νέα τραγωδία για την κοινωνία και ευκαιρία για τα συμφέροντα αυτών που πραγματικά εκπροσωπεί. Χιλιάδες συμπολίτες μας θα μπορούσαν να είχαν σωθεί από την πανδημία αν είχε θωρακίσει το ΕΣΥ. Η ακρίβεια έχει πιάσει ταβάνι. Το κόστος της ενέργειας καθίσταται απαγορευτικό για τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τα λειτουργικά έξοδά τους. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ουσιαστικά επιδοτεί τα καρτέλ, αρνούμενη να ελέγξει τις συνθήκες του ανταγωνισμού και να ακολουθήσει άμεσα το παράδειγμα της επιβολής πλαφόν, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Η μόνη σπουδή που επιδεικνύει είναι στο να κάνει απευθείας αναθέσεις άνω των 7 δισ. ευρώ σε «κολλητούς και κουμπάρους». Όπως είναι λοιπόν λογικό και αναμενόμενο, η κυβέρνηση καταρρέει κάτω από το βάρος της απόλυτα δίκαιης κοινωνικής κατακραυγής και αγανάκτησης. Εχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική αλλαγή.

5040390

Πώς περάσατε το Πάσχα; Η Πρωτομαγιά πού θα σας βρει; Ποια είναι τα αγαπημένα σας λουλούδια;

Τις μέρες του Πάσχα βρέθηκα στον τόπο μου, στην Αρτα, δίπλα στην οικογένειά μου και τους φίλους και τις φίλες μου. Καθώς είμαι υποχρεωμένη να βρίσκομαι στην Αθήνα τον περισσότερο καιρό, ο τόπος μου και η οικογένειά μου μού λείπουν πολύ! Ετσι, την Πρωτομαγιά δεν σκοπεύω να ρισκάρω την παραμικρή αλλαγή! Πάλι στην Αρτα! Οσο για τα λουλούδια, όπως και άλλοι, έτσι και εγώ είμαι υπέρ της άποψης να αφήνουμε όλα τα λουλούδια να ανθίζουν! Και στη φύση και στη ζωή!

Λένε για τους ορεινούς ότι είναι «αγύριστα κεφάλια». Εσείς τι έχετε μέσα σας από την καταγωγή σας;

Μπορεί να μην είμαι ορεινή αλλά είμαι Ηπειρώτισσα και, πιστέψτε με, αυτή η περιγραφή μάς ακουμπάει λίγο πολύ όλους μας. Οσοι μάλιστα το λένε, πρέπει να μας έχουν μετρήσει καλά, ιδιαίτερα όταν κάτι ακουμπάει τον πυρήνα των πεποιθήσεών μας και το αίσθημα δικαίου. Εκεί δεν κάνουμε ούτε εκπτώσεις ούτε συμβιβασμούς. Κάτι άλλο με το οποίο δεν τα πάμε γενικώς πολύ καλά ως Ηπειρώτες είναι τα πολλά και παχιά λόγια. Προτιμούμε τις πράξεις, την ουσία. Και ιδιαίτερα στην πολιτική.

Είστε μητέρα τριών παιδιών. Θέλετε να μου μιλήσετε λίγο για την οικογένειά σας; Πώς μπορείτε να είστε μητέρα, σύζυγος και πρώτη πολιτικός;

Εχω τρία υπέροχα παιδιά. Τα δύο μικρότερα σπουδάζουν και ο μεγαλύτερος έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του. Καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα και έχει επιλέξει τη δική του ξεχωριστή διαδρομή. Είναι αυτό που λέμε «καλά παιδιά», με αρχές, ευαισθησίες και είμαι πολύ υπερήφανη γι’ αυτά. Μπορεί να μη φαίνεται εύκολα, αλλά τελικά είμαι και εγώ μια μητέρα του δόγματος «ζακέτα να πάρεις». Φυσικά, με τρώει καθημερινά η αγωνία για το μέλλον τους. Προσπαθώ να κρατώ τις ισορροπίες, σεβόμενη την αυτονομία τους και στέκομαι υποστηρικτικά στις επιλογές τους. Οι σχέσεις, άλλωστε, με τα παιδιά μάς κρατούν πιο γειωμένους με την πραγματικότητα και είναι εξελικτικός παράγοντας τόσο για εκείνα όσο και για εμάς τους γονείς. Οσο για το πώς μπορώ να συνδυάζω όλους αυτούς τους ρόλους, αυτό που μπορώ να σας πω και να το καταλάβει κάθε μητέρα είναι το πόσο πολύ πιο δύσκολη ήταν αυτή η προσπάθεια όσο τα παιδιά ήταν μικρότερα.

Μαγειρεύετε και εάν ναι, τι; Τα πολιτικά μαγειρέματα επιτρέπονται; Στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη τι θα μαγειρεύατε;

Αν η ερώτηση είναι αν μπορώ να μαγειρέψω, απαντώ, ναι, μπορώ. Αν θα πρότεινα σε κάποιον τη μαγειρική μου, θα απαντούσα «καλύτερα όχι». Τα πολιτικά μαγειρέματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Τα αποτελέσματά τους είναι ολέθρια όταν δεν πετυχαίνει η συνταγή ή κόβει το αβγολέμονο. Είναι τεράστια πρόκληση να μαγειρέψεις για δύο προσωπικότητες με μάλλον αντίθετα γούστα. Ευτυχώς, ξέρω πως δεν θα χρειαστεί…

Το τραγούδι με το οποίο σηκώνεστε για χορό;

Οταν η διάθεση συμβαδίζει με την περίσταση, το πιο δύσκολο είναι να βρεθεί τραγούδι που θα με αναγκάσει να καθίσω.

Τι λείπει σήμερα από τη ζωή σας;

Υστερα και από αυτές τις ξεχωριστές ημέρες του Πάσχα, νιώθω ακόμη περισσότερο το πόσο μου λείπει η καθημερινότητα με τον Γιώργο και τα παιδιά.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...