Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Σοφία Σακοράφα: «Η κυβέρνηση κωφεύει στην ενεργειακή κρίση»

Δύο ισότιμους πόλους έλξης έχει η ζωή της. Τον αθλητισμό και την πολιτική. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά η ίδια η βουλευτής του ΜέΡΑ25, αντιπρόεδρος της Βουλής, πρωταθλήτρια στο ακόντιο και νυν πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα, που μιλάει σήμερα στην «Espresso».

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Και στα δύο, άλλωστε, έχει εφαρμόσει και συνεχίζει να εφαρμόζει τον δικό της κανόνα συμπεριφοράς και δράσης, που λέει «ουκ εν τω πολλώ το ευ». Και δεν θα μπορούσε να σκέφτεται διαφορετικά, καθώς υπήρξε πιστή «υπηρέτης» του πρωταθλητισμού. Έριξε ακόντια που… τρύπησαν πολλές καριέρες άλλων οι οποίοι δεν κατάφερναν να τη φτάσουν.
Στο κλείσιμο του πρώτου συνεδρίου του ΜέΡΑ25, που ξεκίνησε στις 12 Μαΐου και τελειώνει αύριο Κυριακή, η Σοφία Σακοράφα μίλησε και μιλάει πολιτικά με ξεκάθαρες θέσεις. Λέει λοιπόν ότι, ενώ το Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι ένας μηχανισμός που ληστεύει καθημερινά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εντούτοις η κυβέρνηση κωφεύει.

Όσον αφορά τις συνεργασίες του κόμματός της με Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει ότι εκείνη δεν βρίσκεται κοντά με κανέναν άλλο, παρά μόνο με τον κόσμο που προσπαθεί να επιβιώσει. Τις τελευταίες αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών του ΜέΡΑ25 τις αποδίδει σε προσωπικές φιλοδοξίες και τις βρίσκει αναμενόμενες.

Ως αντιπρόεδρο της Βουλής τη θέλγουν οι συνάδελφοί της που δεν είναι «στρατιωτάκια» κάθε κόμματος. Συζητώντας για τον Νίκο Ανδρουλάκη επιμένει ότι ο χρόνος θα δείξει το αληθινό του μέταλλο, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα λέει ότι είναι πολιτικός χωρίς αρχές.

Η βουλευτής και αντιπρόεδρος είναι μητέρα δύο παιδιών. Δηλώνει ότι ως γυναίκα την αφήνουν παντελώς αδιάφορη οι αισθητικές επεμβάσεις για την καλαισθησία, αλλά γυμνάζεται όσο μπορεί. Το αγαπημένο της τραγούδι είναι από τη συλλογή του Νικόλα Ασιμου, το «Εγώ με τις ιδέες μου», σε ερμηνεία της Σωτηρίας Λεονάρδου.

Το ΜέΡΑ25 πώς προετοιμάζεται για τις εκλογές; Υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες να μπουν στους κόλπους του;

Για εμάς στο ΜέΡΑ25 οι εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός, είναι το μέσον για να πετύχουμε τους στόχους μας. Το κύριο βάρος το δίνουμε στην καθημερινή μας παρουσία στην κοινωνία. Τούτες τις ημέρες ακριβώς πραγματοποιούμε και το πρώτο μας συνέδριο, που οπωσδήποτε για εμάς είναι ένας σταθμός. Μας δίνει μεγάλη δύναμη το γεγονός ότι, παρά τις δεδομένες αντιξοότητες, έχουμε πάντα καλά μηνύματα από τους ενεργούς πολίτες, και βλέπουμε ότι υπάρχει ανταπόκριση και αναγνώριση για την προσπάθειά μας. Ο κόσμος που έρχεται μαζί μας, κόσμος με δύναμη και αποφασιστικότητα, μας δείχνει ότι τελικά τίποτα δεν πάει χαμένο.

Εάν ζητηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και από τη Ν.Δ., συνεργασία, θα τη δεχτείτε; Με ποιον αισθάνεστε πιο κοντά εσείς προσωπικά;

Εμείς δεν έχουμε σκοπό να ασκήσουμε πολιτική με τον γνωστό τρόπο των πολιτικών παιχνιδιών και των συναλλαγών κορυφής με σκοπό τη συμμετοχή στην εξουσία. Έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για τα προβλήματα της κοινωνίας, όπως π.χ. για το ληστρικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ή για τα «κόκκινα» δάνεια. Οποιαδήποτε συζήτηση, λοιπόν, μπορεί να γίνει μόνο στη βάση αυτών των προτάσεων και μόνο εφόσον υπάρχει αποδοχή ορισμένων από αυτές, τουλάχιστον των πιο κρίσιμων. Δεν έχουμε καμία απαίτηση να επιβάλουμε το πρόγραμμά μας, την πολιτική μας συνολικά στους άλλους. Αφού με ρωτάτε με ποιον αισθάνομαι πιο κοντά, θα σας πω. Ο μόνος με τον οποίο εγώ αισθάνομαι κοντά είναι όλος αυτός ο κόσμος που δίνει καθημερινά τον αγώνα της επιβίωσης.

Πώς βλέπετε τους συναδέλφους σας από το βήμα του προεδρείου της Βουλής; Ξεχωρίζετε κάποιον ή κάποιους από αυτούς;

Οι παρουσίες που έχουν ενδιαφέρον είναι αυτές που δεν αντιμετωπίζουν την πολιτική ως επάγγελμα, που έχουν λόγο ουσιαστικό και θέλουν σαν βουλευτές να έχουν και ουσιαστικό έργο. Δηλαδή, να αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα και όχι να είναι απλά «στρατιωτάκια» με μόνο στόχο την επανεκλογή τους.

Κάποιοι βουλευτές και μέλη αποχώρησαν από το ΜέΡΑ25 καταγγέλλοντας διάφορα. Τι λέτε γιʼ αυτό;

Τα φαινόμενα των μεμονωμένων αποχωρήσεων μπορεί να ήταν και αναμενόμενα για ένα κόμμα που δημιουργήθηκε από το μηδέν και βρίσκεται στη φάση της συγκρότησής του. Δυστυχώς, τα φαινόμενα της προσωπικής φιλοδοξίας και των κινήσεων με βάση αυτή δεν μπορέσαμε να τα αποφύγουμε. Ξέρετε όμως; Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει τη δική του κρίση και μπορεί να αξιολογεί από μόνος του αυτά τα πράγματα.

Καλύτερο το βήμα της Βουλής ή το βάθρο του πρωταθλητισμού;

Το ένα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το άλλο, και δεν μπορώ να τα βάλω σε μια ζυγαριά για να αποφασίσω ότι κάποιο από τα δύο είναι καλύτερο ή χειρότερο.

Έχετε απάντηση στην ακρίβεια και στον χειρισμό των θεμάτων που προκύπτουν από την ενεργειακή κρίση;

Η σημερινή κυβέρνηση είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας πολιτικής που είναι ταγμένη να υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Για την ακρίβεια, τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κ.λπ. Για την ενεργειακή κρίση, την άμεση κατάργηση του νόμου που καθιέρωσε το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενός μηχανισμού που ληστεύει καθημερινά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση κωφεύει στην ενεργειακή κρίση. Προτιμούν να εκτίθενται με αστείες δικαιολογίες παρά να λάβουν οποιοδήποτε μέτρο που θα έπληττε το πάρτι της κερδοσκοπίας ελάχιστων και συγκεκριμένων επιχειρηματιών. Μέχρι και η Γερμανία άλλαξε με νόμο τους όρους λειτουργίας του δικού της χρηματιστηρίου Ενέργειας. Εδώ αρνούνται κάθε ουσιαστικό μέτρο. Το μόνο που κάνουν είναι ύστερα από την πίεση και την αγανάκτηση της κοινωνίας να επιδοτούν και πάλι, δηλαδή με τα χρήματα των φορολογουμένων, και μόνο εν μέρει και εκ των υστέρων, όσα ο κόσμος πληρώνει με αίμα, χωρίς οι κερδοσκόποι να χάσουν ούτε ένα ευρώ.

Ποια η προσωπική σας γνώμη για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Ο χρόνος είναι που δείχνει την αξία και το μέταλλο των πολιτικών προσώπων. Νομίζω ότι για τον κ. Ανδρουλάκη είναι πολύ νωρίς για κρίσεις. Όσο για τον κ. Τσίπρα έχω εκφραστεί επανειλημμένα. Για εμάς η στάση του και μετά το δημοψήφισμα και η επιβολή ενός νέου Μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της βούλησης του ελληνικού λαού είναι χαρακτηριστικά δείγματα μιας πολιτικής χωρίς αρχές. Δυστυχώς, τα πράγματα δείχνουν ότι δεν ήταν αυτό το τέλος των συμβιβασμών για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς προέκυψε αυτή η διχογνωμία με το «βλάχικο» ζήτημα, τη βλάχικη γλώσσα κ.λπ.; Τι συνέβη;

Αυτό είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση διαστρέβλωσης του πολιτικού λόγου από ύποπτους και ύπουλους παράγοντες του δημοσίου βίου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η μόνη πραγματική αναφορά μου, που δεν αφορούσε ούτε εθνικές μειονότητες ούτε τέτοια πράγματα, ήταν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αισθάνεται υπερήφανη για την εξαφάνιση της ιδιαιτερότητας του πολιτισμού και της πατροπαράδοτης γλώσσας των διαφόρων κοινοτήτων της, με βάση ένα φοβικό σύμπλεγμα ότι δήθεν από αυτά κινδυνεύει η εθνική ενότητα ή η εθνική ασφάλεια. Και σε αυτό επιμένω, γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Για τα υπόλοιπα, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ανατρέξει στα πρακτικά της Βουλής.

Πώς φαντάζεστε το μέλλον σας στην πολιτική;

Η πολιτική με ενδιαφέρει μόνο με την έννοια που σας είπα πριν: ενός ενεργού πολίτη. Και ομολογώ ότι η πολιτική συμμετοχή είναι μέρος της συγκρότησής μου, από τα νιάτα μου ακόμα. Αυτό θα συνεχίσω, φαντάζομαι, να κάνω, όσο τουλάχιστον μπορώ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει επ’ ουδενί ούτε προσκόλληση σε αξιώματα ούτε επιδίωξη αξιωμάτων.

Αγαπήσατε περισσότερο τον αθλητισμό ή την πολιτική; Ποιο ήταν έρωτας και ποιο είναι ή έγινε αγάπη;

Οι λέξεις «έρωτας» και «αγάπη» στο μυαλό μου είναι συνδυασμένες με άλλα πράγματα. Aκόμα κι αν το δει κανείς κάνοντας έναν απολογισμό, ο αθλητισμός και η πολιτική συμμετοχή αποτελούν, πέρα βέβαια από την οικογένειά μου, τους κύριους πόλους της ίδιας μου της ζωής. Δύο ισότιμους πόλους, θα έλεγα.

Πώς ένα κοριτσάκι 14 ετών επιλέγει να ρίχνει ακόντιο; Τι παιδικά χρόνια ζήσατε;

Ο μαγνητισμός που μου ασκούσε ο αθλητισμός ήταν ακαταμάχητος. Ηταν η χαρά μου να πηγαίνω κάθε απόγευμα στο στάδιο των Τρικάλων, όπου μεγάλωσα, για να αθληθώ. Αυτό που σκέφτηκα εκ των υστέρων είναι ότι χρωστώ ευγνωμοσύνη γι’ αυτό στους γονείς μου που ποτέ δεν με απέτρεψαν ούτε προσπάθησαν να με αποσπάσουν, παρότι ασφαλώς οι ίδιοι δεν το είχαν καθόλου στο μυαλό τους από πριν.

Μιλήστε μου λίγο για την οικογένεια (σύζυγο, παιδιά). Ασχολούνται με τον αθλητισμό τα παιδιά;

Έχω δύο γιους, αρκετά μεγάλους πια, που τους καμαρώνω, όπως κάθε μητέρα. Και σε αυτόν τον τομέα, της οικογένειας, αισθάνομαι ότι στάθηκα πραγματικά τυχερή. Τα παιδιά μου και όλοι στην οικογένεια έχουμε πάντα την άσκηση στη ζωή μας. Αν ρωτάτε, όμως, αν τα παιδιά μου έκαναν ποτέ πρωταθλητισμό, η απάντηση είναι πως όχι.

Μια ευτυχισμένη ημέρα σας τι περιλαμβάνει;

Ευτυχισμένη είμαι οποιαδήποτε ημέρα καταφέρω να βρεθώ με ανθρώπους που αγαπώ, με μια καλή παρέα φίλων ή συγγενών για μια χαλαρή και ειλικρινή επικοινωνία ή ένα μικρό γλέντι, έστω και για λίγο. «Ουκ εν τω πολλώ το ευ».

Γυμνάζεστε ακόμη; Ως γυναίκα έχετε υιοθετήσει το φυσικό λουκ στα μαλλιά σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν σας αρέσουν οι παρεμβάσεις, πλαστικές ή μη, στις οποίες υποβάλλονται οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες;

Και βέβαια γυμνάζομαι πάντα, αλλά μη φανταστείτε φοβερά πράγματα. Οσον αφορά όλη αυτή τη νοοτροπία των παρεμβάσεων και επεμβάσεων για την εξωτερική εικόνα, είναι αλήθεια ότι προσωπικά με αφήνει εντελώς αδιάφορη. Μάλιστα, κάποιες φορές μπορώ να πω ότι με προβληματίζει κιόλας όταν την αντικρίζω, ιδίως σε ακραίες περιπτώσεις.

Τι σας λείπει στη ζωή;

Μου λείπει η ηρεμία, η χαλαρότητα. Όσο και να προσπαθείς να το ελέγξεις, αυτό είναι ουσιαστικά αδύνατον. Μόνο στις διακοπές μπορούμε να τα έχουμε αυτά. Όταν μπορούμε να κάνουμε και διακοπές…

Ποιο τραγούδι σάς σηκώνει για χορό;

Αυτό που με σηκώνει είναι η διάθεση. Και αυτή τη φτιάχνουν η παρέα, οι αναμνήσεις και το συναίσθημα. Σχεδόν όλα τα είδη ελληνικής μουσικής μού γεννούν συναισθήματα και αναμνήσεις και μου φτιάχνουν τη διάθεση. Από τα αγαπημένα μου τραγούδια, όμως, αυτό που μου έρχεται τώρα στον νου είναι αυτό του Νικόλα Ασιμου «Εγώ με τις ιδέες μου», με την εξαιρετική ερμηνεία της Σωτηρίας Λεονάρδου.

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...