Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η Κάιλι Τζένερ με μπασκετμπολίστα του… κολεγίου

Με νεαρό μπασκετμπολίστα φέρεται ότι ξεπερνά η Κάιλι Τζένερ...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ντου της αστυνομίας σε βίλες του ράπερ «Ντίντι»!

Εφοδο σε δύο σπίτια του Σον Κομπς, γνωστού παλαιότερα...

Γιώργος Παπανικολάου: Ο πολύτεκνος δήμαρχος του 80%

«Ο τίτλος του πολύτεκνου μπαμπά είναι ο πιο σημαντικός της ζωής μου» λέει σήμερα στην «Espresso», λίγες μέρες προτού έρθει στη ζωή το τέταρτο παιδάκι του, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Ο πετυχημένος «δήμαρχος του 80%», έτσι τον χαρακτηρίζουν οι δημότες του που του έδωσαν αυτό το ποσοστό, άλλαξε την όψη της πόλης του με σπουδαία έργα, αλλά ταυτόχρονα άλλαξε και το οικογενειακό του status, καθώς με τα χρόνια έγινε από απλός μπαμπάς… πολύτεκνος πατέρας. Το οφείλει στην Εύα του, την οποία θαυμάζει απεριόριστα, πρώτα γιατί του χάρισε τη Μαρίτα, την Ελενα και τον Παύλο, και ύστερα γιατί συνδυάζει τη μητρότητα με τη δικηγορία άψογα.

Θα λέγαμε «ότι του χρωστάει» χάρη «το… Δημογραφικό», που τείνει να γίνει το νούμερο ένα εθνικό πρόβλημα, όπως χαρακτηριστικά είπε στην τελευταία του ομιλία ο κουμπάρος και προσωπικός φίλος του δημάρχου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. «Ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τον τόπο» παρατηρεί ο Γιώργος Παπανικολάου. Την πολιτική του συνέχεια και το αν θα κατέβει ξανά υποψήφιος για τον Δήμο Γλυφάδας ο δήμαρχος θα τα αποφασίσει το 2023, όταν θα μπαίνει πια η θητεία του στην τελική ευθεία.

20220425 000402

Μέχρι τότε ο ίδιος επιμένει ότι δεν είναι διατεθειμένος να χάσει αυτό το θαύμα που συντελείται καθημερινά μπροστά του, δηλαδή να βλέπει τα παιδιά του να γίνονται ολοκληρωμένοι άνθρωποι. Χαριτολογώντας, μάλιστα, συμπληρώνει πως, ως πολύτεκνος, ανήκει στους πολύ καλούς πελάτες των σούπερ μάρκετ που αναζητούν τις προσφορές στα βρεφικά είδη.

Οσονούπω γίνεστε πολύτεκνος μπαμπάς. Πώς είναι η αίσθηση αυτή; Φόβος, χαρά, ανυπομονησία;

Καταρχάς θαυμασμός! Για την Εύα μου, που καταφέρνει να είναι καταπληκτική σύζυγος, μάχιμη δικηγόρος και υπέροχη μαμά τριών και σε λίγο τεσσάρων παιδιών. Κοιτάξτε, τα παιδιά θεωρώ ότι είναι ευλογία. Ο τίτλος του πολύτεκνου μπαμπά είναι σίγουρα ο πιο σημαντικός της ζωής μου. Μεγάλωσα κι εγώ σε πολύτεκνη οικογένεια και πάντα ονειρευόμουν μια οικογένεια με πολλά παιδιά, που έχει αγωνίες, έχει ανησυχίες, αλλά κυρίως έχει χαρές και πολλή αγάπη. Καθημερινά αγωνιώ να πάνε όλα καλά και να έρθει κοντά μας γερός και δυνατός ο μπέμπης μας, που αναμένουμε μέσα στον Ιούνιο.

Εχετε βαλθεί να λύσετε το Δημογραφικό μόνος σας;

Μπορεί να χαριτολογείτε, αλλά ομολογουμένως το Δημογραφικό είναι ίσως το σπουδαιότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Χιλιάδες νέα ζευγάρια έφυγαν στο εξωτερικό την περασμένη δεκαετία, τα νέα ζευγάρια εδώ αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και, ως αποτέλεσμα, ο δείκτης γεννήσεων στην Ελλάδα μειώνεται διαρκώς. Ασφαλώς για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας χρειάζεται ολοκληρωμένη στρατηγική που θα εμπλέκει όλους τους συναρμόδιους παράγοντες και εφαρμοσμένες πολιτικές που θα αλλάξουν ριζικά τη ζοφερή πραγματικότητα των μειωμένων γεννήσεων στη χώρα μας.

Είστε ένα διαφορετικό ζευγάρι από τα χιλιάδες που δεν επιλέγουν να κάνουν πολλά παιδιά σήμερα. Τι φταίει γι’ αυτό; Οι νέοι είναι λιγότεροι υπεύθυνοι απ’ ό,τι παλιά;

Δεν είμαστε διαφορετικό ζευγάρι σε καμία περίπτωση ούτε περισσότερο ή λιγότερο υπεύθυνοι σε σχέση με άλλα ζευγάρια. Ξέρουμε όλοι καλά ότι οι εποχές έχουν αλλάξει – και, προσέξτε, αυτό είναι θετικό. Οι γυναίκες δηλαδή συμμετέχουν ισότιμα στην αγορά εργασίας -ή, τουλάχιστον, αυτό είναι το ζητούμενο- και αυτό αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προόδου, αλλά τους αφήνει λιγότερο χρόνο για το σπίτι και τα παιδιά. Ολοι δε, γυναίκες και άντρες, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα περιβάλλον στο οποίο υπάρχουν χαμηλότεροι σε γενικές γραμμές μισθοί και ακριβότερα προϊόντα, ενώ μείζον είναι και το ζήτημα της στέγης. Και πάνω απ’ όλα, η αληθινή αγάπη και η συντροφικότητα, που είναι κατά τη γνώμη μου τα θεμέλια για μια ευτυχισμένη οικογένεια, δεν είναι καθόλου αυτονόητα και εύκολο να βρεθούν στις μέρες μας.

Η οικονομική δυσπραγία, η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και η γενικότερη ανασφάλεια παίζουν ρόλο στην υπογεννητικότητα ή το να μην κάνεις παιδιά έχει κυρίως «φιλοσοφική διάσταση»;

Οπωσδήποτε τα οικονομικά προβλήματα και η ανασφάλεια εμποδίζουν πολλούς στο να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας. Σέβομαι απολύτως εκείνους που επιλέγουν για τους δικούς τους λόγους να μην κάνουν παιδιά και προβληματίζομαι βαθιά για την κατάσταση που αφορά πολλούς, οι οποίοι θέλουν να κάνουν παιδιά αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα οικονομικά μέσα για να τα μεγαλώσουν.

FB IMG 1654254882014

Μπαμπάς και δήμαρχος. Πώς μοιράζεται ο χρόνος;

Δύσκολη, πραγματικά, άσκηση! Το μόνο καλό που μου έκανε η πανδημία είναι ότι είχα περισσότερο χρόνο με τα παιδιά και τη γυναίκα μου στο σπίτι. Προσπαθώ καθημερινά να πηγαίνω τα παιδιά νωρίς το πρωί στον παιδικό σταθμό και να τρώμε μαζί το μεσημέρι ή, τουλάχιστον, τα περισσότερα μεσημέρια. Αν κάποια στιγμή δεν θα μπορώ να κρατήσω αυτή την ισορροπία, το βέβαιο είναι ότι δεν είμαι διατεθειμένος να χάσω αυτό το θαύμα που συντελείται καθημερινά μπροστά μου, να βλέπω τα παιδιά να μεγαλώνουν και να γίνονται κάθε μέρα ολοκληρωμένοι άνθρωποι με τη δική τους προσωπικότητα, αλλά και να τα βοηθάω από κοντά να αντιμετωπίζουν όποιο πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, προκύπτει στη ζωή τους.

Ας μιλήσουμε για τα πολιτικά τώρα: Νέα υποψηφιότητα; Τι έργο απέμεινε που δεν έγινε;

Ξέρετε, το 80% των Γλυφαδιωτών που μας ψήφισε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές δεν το έκανε τόσο για να επιβραβεύσει όσα είχαν γίνει στην πρώτη θητεία της δημοτικής μας Αρχής, αλλά για να μας δώσει την εντολή να συνεχίσουμε με τον ίδιο και ακόμα πιο δυναμικό ρυθμό. Καθημερινά προσπαθούμε -μέσα σε δύσκολες συνθήκες, είναι αλήθεια, που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού και εν συνεχεία οι αυξήσεις σε όλες σχεδόν τις πρώτες ύλες- να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη στη Γλυφάδα. Τα έργα και οι παρεμβάσεις που υλοποιούμε σε όλη την πόλη είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ενδεικτικά θα αναφέρω την ανάπλαση του παραλιακού μας μετώπου, καθώς και αναπλάσεις σε πολλά ακόμα σημεία της πόλης, την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων κάθε βαθμίδας, τη δημιουργία πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου σε όλο το μέτωπο της πόλης προς τον Υμηττό, τη δημιουργία νέου πολυχώρου πολιτισμού, την ανάπτυξη νέων αθλητικών υποδομών και ένα έργο για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, τη δημιουργία πρότυπου σχολείου ειδικής αγωγής. Με δεδομένο ότι έχουμε μπροστά μας ακόμη ενάμιση χρόνο δημιουργικής θητείας, επιτρέψτε μου να επανέλθω με τον απολογισμό μας αλλά και τον όποιο προγραμματισμό το 2023.

Πείτε μου μια έκφραση αγάπης δημοτών σας που θυμάστε πολύ…

Σας το λέω ειλικρινά, μέσα στις δυσκολίες και τις εντάσεις που συχνά έχουμε στην καθημερινότητα της πόλης μας η καλή κουβέντα από τους συμπολίτες μας είναι αυτό που μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε. Πολλά είναι αυτά που θα θυμάμαι για πάντα, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να τα μοιραστώ δημόσια, γιατί αφορούν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που καταφέραμε να αλλάξουμε τη ζωή τους προς το καλύτερο. Τη μεγαλύτερη συγκίνηση την αισθάνομαι κάθε φορά που παιδιά της Γλυφάδας μας μου λένε ότι κάνουμε πολύ καλή δουλειά και ότι είναι χαρούμενα με αυτά που φτιάχνουμε. Αλλά και τον γονιό που μου είπε ότι, και να ήθελε να μη με ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές, δεν μπορούσε γιατί το παιδί του απαίτησε να με ψηφίσει.

Ποια η γνώμη σας για την διακυβέρνηση Μητσοτάκη;

Οι κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει την τελευταία τριετία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ίσως δεν έχουν προηγούμενο. Μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες εκτιμώ ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με μεγάλη επάρκεια και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρνει να κρατά σταθερά το τιμόνι της χώρας μέσα στις απανωτές καταιγίδες, κάνοντας παράλληλα πολύ σημαντικά αναπτυξιακά βήματα προόδου για τη χώρα.

Πόσο επηρεάζουν τους δήμους η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση;

Πολύ… και δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες σε μια σειρά από θέματα. Ωστόσο, έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να τις αντιμετωπίσουμε χάρη σε μια πολύ δύσκολη και σύνθετη προσπάθεια ετών: για εξορθολογισμό των δαπανών του δήμου, βελτίωση των εσόδων του, αναδιοργάνωση λειτουργιών που οδηγούν σε σημαντικές οικονομίες κλίμακος, για εξοικονόμηση πόρων και κατάργηση προσαυξήσεων που επιβάρυναν τις χρεώσεις του δήμου. Ετσι, καταφέραμε και από τον περασμένο μήνα μειώσαμε οριζόντια τα δημοτικά τέλη κατά 20%, για όλους στην πόλη μας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό το επίτευγμα, που αποτελεί, εκτιμώ, μια σημαντική συνεισφορά στην αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας και ανατιμήσεων.

FB IMG 1626860487071

Κεφάλαιο «Κώστας Καραμανλής». Ποιον ρόλο τού επιφυλάσσει η Ιστορία;

Η Ιστορία γράφεται πάντοτε πολύ αργότερα, αλλά σίγουρα μπορούμε να πούμε το εξής: Ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τον τόπο μας. Η πρόσφατη, μάλιστα, ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής αποτελεί κατά τη γνώμη μου μια παρακαταθήκη για το πώς μπορείς να προσεγγίσεις τα μεγάλα και κρίσιμα εθνικά ζητήματα με τρόπο νηφάλιο, ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο. Και επειδή συνδέομαι μαζί του με μια προσωπική φιλία πολλών ετών, μπορώ να σας πω μετά υψηλής βεβαιότητας ότι ο Καραμανλής είναι ένας άνθρωπος ακέραιος, ηθικός, ασυμβίβαστος, που σε όλη του την πορεία έβαζε και βάζει πάνω απ’ όλα την αγάπη του για τον τόπο.

Τι άλλαξε για εσάς στην πολιτική από την πρώτη μέρα της ενασχόλησής σας μέχρι σήμερα;

Μπορώ να σας πω ότι πάντα είχα μια αγάπη για την πολιτική, με την αληθινή έννοια του όρου, αυτή δηλαδή της ενασχόλησης με τα κοινά, της συμμετοχής και της προσφοράς. Η πολιτική είναι τρόπος ζωής και όχι επάγγελμα, και εκτιμώ ότι όποιος θέλει να ασχοληθεί πραγματικά με αυτή πρέπει να το βλέπει έτσι.

Η Εύα, για να γίνει μανούλα τεσσάρων παιδιών, προφανώς έβαλε στην άκρη ανάγκες της. Αυτό πώς το χειρίζεται εκείνη, αλλά κι εσείς;

Αποτελεί μια συνειδητή επιλογή και για τους δυο μας. Εγώ τη βλέπω ως πρότυπο γυναίκας και συζύγου, αλλά ειλικρινά σας το λέω ότι θα έλεγα το ίδιο είτε ήταν μητέρα ενός παιδιού είτε τεσσάρων.

Εχετε υπολογίσει πόσες πάνες, γάλατα κ.λπ. χρειάζονται τέσσερα μικρά παιδιά; Χρειάζεται ένα «μίνι υπουργείο Οικονομικών» για αυτά ή υπερβάλλω;

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε πολύ καλοί πελάτες στα σούπερ μάρκετ και στα μαγαζιά με είδη βρεφικών! Ασφαλώς, όπως συμβαίνει σε κάθε σπίτι, οι προτεραιότητές μας οπωσδήποτε αλλάζουν και προηγούνται οι ανάγκες των παιδιών σε σχέση με άλλα πράγματα. Αν θέλετε να σας πω όμως τη μέση τιμή αλλά και τις καλές προσφορές σε πάνες, παιδικά ρούχα και άλλα τέτοια είδη, πλέον τα ξέρω απέξω.

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Εφιαλτική Δευτέρα για τη Χριστίνα Ζάντη! – Ο σύζυγος «δήμιος» της εγκύου τραγουδίστριας

Εφιαλτικές στιγμές για την τραγουδίστρια Χριστίνα Ζαντή στην άλλη...