Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Τα ιστορικά Κούλουμα του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου στο σπίτι ατελιέ κάτω από...

Καθαρά Δευτέρα του 1925. Ενας νεαρός σπουδαστής της Σχολής...

Γιώργος Σαμπάνης: Στο δυναμικό της Panik Records

Στο δυναμικό της Panik Records ανήκει πλέον (και) ο...

Η Κερασία Σαμαρά στο πλευρό του Βασιλόπουλου για το «Κουαρτέτο»

Η Κερασία Σαμαρά πήρε τη θέση της Νάντιας Μουρούζη...

Η «Ναυτεμπορική» έκλεισε 100 χρόνια ζωής, μένοντας πιστή στη δέσμευσή της για...

Τη συμπλήρωση των 100 ετών από την έκδοσή της...

Άννα Ευθυμίου: «Είχα μια δυσάρεστη εμπειρία σεξισμού»

Η βέρα Καλαμαριώτισσα Αννα Ευθυμίου, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., δίνει μάχες στο Κοινοβούλιο για τα δικαιώματα των γυναικών και των νέων

Μια δυναμική μανούλα, του Χρήστου, εννέα ετών και της Αλεξάνδρας, τριών, που συνδυάζει τη Βουλή με τη δικηγορία, αλλά και το «μυστήριο διάβασμα» του Χρηστάκη είναι η Αννα Ευθυμίου, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Από 18 ετών στο κόμμα η Αννα Ευθυμίου, μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται για το νομοθετικό έργο της στις επιτροπές, που έχει βοηθήσει γυναίκες, νέους και ανθρώπους που έχουν ανάγκη να βρουν διέξοδο.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Τα γυναικεία ζητήματα είναι πρώτα στην ατζέντα της, καθώς θυμάται ότι, όταν είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης, της είπαν «ξεδιάντροπα» ότι για να πάει μπροστά δεν θα φτάσουν τα επαγγελματικά της προσόντα και ότι θα χρειαστούν εκπτώσεις! Ομως η Αννα εκπτώσεις δεν κάνει. Δίνει μάχες στο Κοινοβούλιο για τα δικαιώματα των γυναικών.

Είναι βέρα Καλαμαριώτισσα και στο Καραμπουρνάκι, όπου κάποτε έπαιζε η ίδια, τώρα παίζουν τα παιδιά της. Αγαπημένο της άθλημα το κολύμπι και η σανίδα SUP, ένας είδος «γυμναστικού σερφ»… Η Aννα Ευθυμίου, που, όπως μας λέει, τρώει υγιεινά, πίνει αρκετό νερό και πράσινο τσάι, έχει δίπλα της έναν σύζυγο «άγρυπνο και πιστό συμπαραστάτη» σε όλα.

224223F0 605A 4A80 BE6D 9FAE7914FE56

Πώς προετοιμάζεσαι, Αννα, για τις εκλογές που έρχονται; Ετσι κι αλλιώς η χρονιά είναι εκλογική…

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής μου θητείας έχω συνεχή δραστηριότητα. Είμαι διαρκώς παρούσα και στη Βουλή και στον δημόσιο διάλογο και στην κοινωνία με θέσεις και προτάσεις, υποστηρίζοντας τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό έργο. Πλέον έχει ξεκινήσει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Εύλογο είναι να εντατικοποιηθούν οι δράσεις αλλά και οι παρεμβάσεις μου, με σκοπό να μεταφέρω στην κοινωνία το κυβερνητικό έργο, αλλά και να μεταφέρω και στην κυβέρνηση τα ζητήματα της κοινωνίας. Στόχος είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Πού βλέπεις να οδηγεί την κυβέρνηση όλη αυτή η ανασφάλεια για την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια και την επισιτιστική κρίση που λέγεται ότι θα έρθει; Τι φθορά θα έχει;

Το μεγάλο κύμα ακρίβειας και η ενεργειακή κρίση αδιαμφισβήτητα πλήττουν καίρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, η στήριξη της κυβέρνησης είναι έμπρακτη, έχοντας ήδη καταβάλει για τον σκοπό αυτό πάνω από 7 δισ. ευρώ και προβαίνοντας σε αύξηση του εισοδήματος των πολιτών με μία σειρά από παρεμβάσεις. Και το πλέον σημαντικό είναι ότι η στήριξη θα συνεχίσει όσο υπάρχει ανάγκη, κάτι άλλωστε που ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε. Εξαιτίας των πρωτόγνωρων αυτών συνθηκών είναι αδύνατον να μην υπάρξει κάποια φθορά. Ωστόσο, όπως αποτυπώνεται από τις δημοσκοπήσεις, αυτή είναι μικρή. Επομένως, οι πολίτες αξιολογούν από τη μία τη διαρκή μάχη της κυβέρνησης απέναντι στις συνεχείς κρίσεις, όπως Προσφυγικό, Εβρος, πανδημία, ακρίβεια και ενεργειακή κρίση. Και από την άλλη, αξιολογούν και το μεταρρυθμιστικό έργο της, που είναι πολυσχιδές, με μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία, στις επενδύσεις και αλλού.

Φοβήθηκες ποτέ κάτι στην πολιτική; Τον ανταγωνισμό τον υπολογίζεις;

Τα συναισθήματά μου δεν χαρακτηρίστηκαν ποτέ από φόβο. Ομως, με ενοχλούν έντονα οι λαϊκίστικες κορόνες και οι υπερφίαλες και μεγαλόστομες δηλώσεις. Σίγουρα ο πολιτικός στίβος χαρακτηρίζεται από ανταγωνισμό. Ωστόσο, αξιοποιώ τη θετική του έκφανση, προκειμένου να είναι επωφελής και γόνιμος. Είναι βασικό να διεξάγεται στο πεδίο των ιδεών, των επιλογών και των προτάσεων.

9619EAFE 6784 4F9E 993B F5D811A870EC

Τι χαρές και τι λύπες έχει το βουλευτιλίκι;

Πιστεύω ότι οι χαρές σε κάθε περίπτωση υπερτερούν από τις λύπες. Ιδιαιτέρως όταν οι προσπάθειες και οι προτάσεις που καταθέτει ένας βουλευτής γίνονται αποδεκτές και υιοθετούνται ως μέρος της κυβερνητικής πολιτικής. Κατά τη γνώμη μου ο βουλευτής δεν μπορεί να είναι ούτε παρατηρητής ούτε αναλυτής. Οφείλει να παράγει πολιτική με θέσεις και προτάσεις και με μετρήσιμα αποτελέσματα. Και αυτό είναι το πλαίσιο που κινούμαι πολιτικά. Ημουν η πρώτη κυβερνητική βουλευτής που ζήτησα την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση εφάρμοσε μία ιδιαίτερα σημαντική αύξηση από τον Μάιο. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας είχα συνεχή επαφή με μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιμελητήρια, συλλόγους εργαζομένων και μέσα από προτάσεις μου συνέβαλα, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου δυνατοτήτων, στο να βρεθούν λύσεις στα αιτήματά τους. Παράλληλα, τα θέματα ισότητας βρίσκονται για εμένα πάντα σε πρώτο πλάνο, ως μέλος της επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Εχω καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση του εργασιακού εκφοβισμού, της έμφυλης βίας, της ενδοοικογενειακής βίας. Είναι σημαντικό όταν η κυβέρνηση υιοθετεί και εφαρμόζει τις προτάσεις των βουλευτών της. Πρόσφατα αποφάσισε τη μετατροπή της εκδικητικής πορνογραφίας «revenge porn» από πλημμέλημα σε αυτοτελές αδίκημα και μάλιστα κακούργημα. Αυτό με γεμίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση. Ημουν η μοναδική βουλευτής που έγκαιρα είχα επισημάνει τόσο με ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής όσο και με ερώτηση που κατέθεσα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου το νομοθετικό αυτό κενό και είχα προτείνει να γίνει αυτοτελές αδίκημα και να τιμωρείται ως κακούργημα. Επίσης, είχα προτείνει στην επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής τη στήριξη της Πολιτείας στις κακοποιημένες γυναίκες για την ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Πλέον η κυβέρνηση εφαρμόζει προγράμματα του ΟΑΕΔ, όπου δίνεται η δυνατότητα σε κακοποιημένες γυναίκες να βρουν δουλειά.

Μια πολιτικός αντιμετωπίζεται σήμερα ισότιμα από τους πολίτες; Εχεις δεχτεί σεξιστικά σχόλια, όντας στην πολιτική δράση;

Η γυναίκα βουλευτής, όπως και κάθε γυναίκα εργαζόμενη, έχει να αντιμετωπίσει περισσότερες προκλήσεις, δυσκολίες και εμπόδια από τους άνδρες, ιδιαίτερα όταν ταυτόχρονα είναι και μητέρα. Ως εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών αλλά και ως μάχιμη δικηγόρος θεωρώ ότι στην κατεύθυνση της στήριξης της μητρότητας υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια και κινήσεις να γίνουν. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, μια χαρακτηριστική εμπειρία σεξισμού σε βάρος μου ήταν τότε που εκλέχτηκα δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Σε κάποια συνάντησή μου σε δημόσιο μέρος με θεσμικό και πολιτικό παράγοντα, μου τόνισε ότι τώρα που κατάφερα να εκλεγώ δεν φτάνουν για να προχωρήσω μπροστά μόνο το μυαλό, τα επαγγελματικά μου προσόντα, το πλούσιο βιογραφικό μου και η εργατικότητά μου, αλλά θα έπρεπε να κάνω και άλλου είδους παραχωρήσεις και εκπτώσεις. Φυσικά και το απέκρουσα, αφού είμαι ριζικά κάθετα αντίθετη σε τέτοιου είδους μεθόδους. Η εμπειρία αυτή ήταν ιδιαίτερα σκληρή για εμένα. Αλλά με πείσμωσε περισσότερο, με έκανε πιο δυνατή και, καταφέρνοντας να εκλεγώ βουλευτής, δίνω πλέον τη μάχη μου για τα δικαιώματα των γυναικών και μέσα από τις κοινοβουλευτικές μου δράσεις και προτάσεις.

Καλαμαριώτισσα βουλευτής. Τι θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια στην Καλαμαριά;

Θυμάμαι τις βόλτες και τα παιχνίδια μας ως παιδιά στο μοναδικό παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς, στην ονομαζόμενη Ακτή Ντοβίλ, στο Καραμπουρνάκι. Και αυτό που με συγκινεί σήμερα είναι ότι κάνω τις ίδιες βόλτες και τα ίδια παιχνίδια με τα παιδιά μου. Τα συναισθήματα που αντλώ με γεμίζουν ιδιαίτερα. Παράλληλα, όμως, ως βουλευτής έχω την εκπεφρασμένη βούληση να συμβάλω στην αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, ώστε να αποτελέσει έναν πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής για τους Καλαμαριώτες αλλά και έναν αναπτυξιακό μοχλό για την περιοχή.

8371D3D9 FA48 48CF 9D1F 8EAF612ACCF8

Ποιες ανάγκες των παιδιών ζορίζουν τη μαμά Αννα;

Η μητρότητα είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα, το οποίο δεν θα άλλαζα για τίποτα στον κόσμο. Τα παιδιά σε θέλουν πάντα δίπλα τους και, ειλικρινά, προσπαθώ να αφιερώσω τον περισσότερο δυνατό χρόνο. Αυτό που με ζόρισε ιδιαίτερα ήταν το γεγονός ότι ανέλαβα το διάβασμα του Χρήστου στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και ιδίως κατά την τηλεκπαίδευση, όταν τα σχολεία έμειναν κλειστά, ήταν κάτι πολύ δύσκολο.

Τελικά γίνεται ή όχι ο συνδυασμός μητρότητας και σκληρής εργασίας; Μήπως οι γυναίκες δεν λένε όλη την αλήθεια γύρω από αυτό;

Οι γυναίκες καλούνται να αντεπεξέλθουν σε πολλαπλούς ρόλους. Πιστεύω όμως ότι όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος. Φυσικά, απαιτούνται και πολλές θυσίες. Αλλά ο συνδυασμός είναι εφικτός υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Επειδή από πολύ μικρή αγαπώ την πολιτική, με τον σύζυγό μου και στη συνέχεια και ως προς τα παιδιά μας, τα οποία είναι εννέα και τριών ετών αντίστοιχα, θέσαμε τις προϋποθέσεις αυτές και οργανώσαμε την οικογενειακή μας ζωή κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορώ να αντεπεξέλθω στις αυξημένες απαιτήσεις των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων.

Εχεις άποψη για την υιοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών; Επικροτείς;

Θεωρώ σημαντικό που το ζήτημα αυτό πλέον απασχολεί έντονα τον δημόσιο διάλογο. Σε κάθε περίπτωση, τα όρια της δυνατότητας για νομοθετική παρέμβαση συμβαδίζουν κάθε φορά με τα όρια που θέτει η ωριμότητα της κοινωνίας. Η Πολιτεία σε κάθε περίπτωση οφείλει να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε τους έκφανση, αξιοποιώντας τον πλούτο της διαφορετικότητας.

Με ποιο νανούρισμα βάζεις τα παιδιά για ύπνο;

Οταν και τα δυο μου παιδιά ήταν νεογέννητα συνήθιζα να τους νανουρίζω εγώ. Ομως, επειδή στη συνέχεια οι αντοχές μειώνονται, τώρα στην τρίχρονη κόρη μου βάζω τις μελωδίες του Μότσαρτ για μωρά.

Τι δεν θα ήθελες ως μητέρα να ακούσεις από τα παιδιά σου στο μέλλον; Τι θα σε στενοχωρούσε;

Το μόνο που θέλω από τα παιδιά μου είναι να γίνουν σωστοί άνθρωποι. Οι πράξεις τους και οι ενέργειές τους είναι σημαντικό να έχουν στόχευση στο κοινωνικό σύνολο, μακριά από ατομικισμό και αλαζονεία.

Μια γυναίκα που γίνεται μητέρα παύει να είναι γυναίκα; Εσύ πώς φροντίζεις τον εαυτό σου;  
Δεν παύει, αλλά δεν είναι και αυτονόητο, θέλει προσπάθεια. Προσωπικά, λόγω του εξαιρετικά απαιτητικού προγράμματός μου δεν έχω τον απαραίτητο χρόνο για γυμναστική, ούτε για αισθητικές παρεμβάσεις κ.λπ. Τους καλοκαιρινούς μήνες βέβαια, και όποτε οι υποχρεώσεις μου το επιτρέπουν, γυμνάζομαι κολυμπώντας και κάνοντας SUP. Επίσης, προσπαθώ σε καθημερινή βάση να τρέφομαι υγιεινά, να πίνω αρκετό νερό και πράσινο τσάι.

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Ελένη Νταράλα: Στο ψυχιατρείο η αδελφή του Νταλάρα!

Ωρες αγωνίας για την ετεροθαλή αδελφή του Γιώργου Νταλάρα,...

Ζόρικα τα… πράγματα για τη Χατζίδου

«Δυστυχώς, τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Βικτώρια προσπαθεί να κρύψει την ταραχή

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...