Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Άστραψαν τα φλας σε εκδήλωση εταιρίας ρούχων

Στο event της εταιρίας ρούχων του Νίκολας Γεωργίου συναντήθηκαν...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Η πρωτοποριακή συνεργασία του Lil Koni με το ανθρωποειδές Sophia

Αυτό κι αν είναι είδηση: Ελληνας καλλιτέχνης έκανε ντουέτο...

Aνέστης Μενεξές: Ο party man της Θεσσαλονίκης

Τον Ανέστη Μενεξέ τον γνώρισα ως θαμώνας σε μαγαζί...

Η Κωνσταντίνα Αδάμου στην πρώτη της συνέντευξη μετά την ένταξή της στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Λέει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και το αξιακό του σύστημα, που ταυτίζεται με το δικό της, ήταν η αιτία που άλλαξε κόμμα.

Της Βίβιαν Μπενέκου

Η Κωνσταντίνα Αδάμου «έφυγε με κρότο» από το πλευρό του Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25 στο οποίο ανήκε, και πέρασε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη πριν από λίγους μήνες.

Η 36χρονη Θεσσαλονικιά ιστορικός – αρχαιολόγος με εξειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας Κωνσταντίνα Αδάμου, μιλώντας σήμερα στην «Espresso», λέει καθαρά ότι η απόφαση που πήρε να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτα συνειδητοποιημένη, καθώς οι
θέσεις της ταυτίζονταν πάντοτε με αυτό. Η Κωνσταντίνα είναι, εκτός από βουλευτής και «φαν» του Ανδρουλάκη, και μανούλα ενός παιδιού δυόμισι χρονών. Δηλώνει μάλιστα «πολύ στοργική μητέρα». Για χάρη της πολιτικής άφησε πίσω μια άλλη της αγάπη, το θέατρο.

Σπούδασε υποκριτική στη Σχολή Διαμαντόπουλου. Φέτος η βουλευτής δεν πήγε διακοπές εκτός νομού. Πέρασε το καλοκαίρι της στις παραλίες της Θεσσαλονίκης, στον Σταυρό, στην
Επανομή και την Περαία. Αλλωστε δεν συμπαθεί ιδιαίτερα το καλοκαίρι. «Είμαι τύπος της άνοιξης εγώ» μας λέει.

giannis

Πριν από λίγο καιρό αλλάξατε σελίδα στην πολιτική σας πορεία. Πώς νιώθετε στο νέο κόμμα;

Η απόφαση που πήρα να ενταχθώ στο ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτα συνειδητοποιημένη και ήταν λογικό επόμενο, καθώς οι θέσεις μου, οι τοποθετήσεις μου και οι ψήφοι μου στα νομοσχέδια της Βουλής των Ελλήνων ταυτίζονταν με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Επίσης, η απόφαση να ενταχθώ από τη βάση του κόμματος και όχι απλά να μεταπηδήσω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (πράγμα το οποίο μπορούσε να γίνει με μία επιστολή μας προς τον πρόεδρο της Βουλής) αποτελεί πρωτοπορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο και δείχνει τον σεβασμό μου προς τους ψηφοφόρους. Επιπλέον, δηλώνει το πολιτικό μου ήθος που πάντοτε διέπεται από βαθιά προοδευτικές και δημοκρατικές αρχές.

Πλέον είμαι στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος και είμαι πολύ ικανοποιημένη, διότι υπάρχει ενωτική και αγωνιστική διάθεση. Για εμένα και οι αγώνες και η ομόνοια αποτελούν δύο σημαντικότατα χαρακτηριστικά για την επίτευξη του κοινού καλού. Επίσης, με χαροποιεί το γεγονός ότι προτείνουμε πραγματικά ρεαλιστικές λύσεις για τη βελτίωση της πολύ δύσκολης καθημερινότητας των πολιτών, οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και να βελτιωθεί η ζωή όλων μας.

Γιατί διαλέξατε το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη; Τι σας τράβηξε σε αυτό;

Οταν γνώρισα από κοντά και τον Νίκο Ανδρουλάκη, μετά την εκλογή του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., κατάλαβα ότι πρόκειται για έναν διορατικό πολιτικό και αρχηγό κόμματος που διέπεται από ανθρωποκεντρικό αξιακό σύστημα όμοιο με το δικό μου. Πάνω απ’ όλα είδα μία αλήθεια στον Νίκο Ανδρουλάκη και διαπίστωσα ότι έχουμε κοινό όραμα για τη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών, κοινή αντίληψη για τις ρεαλιστικές πολιτικές που έχει ανάγκη η κοινωνία, και κοινή στοχοθεσία για τη βοήθεια των νέων της χώρας μας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποδείξει ότι πιστεύει στις δημοκρατικές και καταστατικές διαδικασίες και το ίδιο ασπάζομαι κι εγώ.

Το ΠΑΣΟΚ πιστεύετε ότι μπορεί με αρχηγό τον Ανδρουλάκη να ανέβει σε ποσοστά; Οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν λιγάκι καθηλωμένο.

Με αρχηγό τον Νίκο Ανδρουλάκη, σε μόλις επτά μήνες το ΠΑΣΟΚ έχει διπλασιάσει τα ποσοστά του. Καταλαβαίνω ότι λόγω της μεγάλης προσδοκίας που έχει γεννηθεί αυτά τα ποσοστά φαίνονται λίγα για το ιστορικό ΠΑΣΟΚ που όλοι γνωρίζουμε, αλλά στη φάση που είμαστε τώρα ο διπλασιασμός του υπάρχοντος ποσοστού είναι πραγματικότητα στις δημοσκοπήσεις. Επιπροσθέτως, είναι γεγονός ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει να συμμετέχουν όλο και πιο ενεργά στο κόμμα, διότι βλέπουν σε αυτό μία δημιουργική αλλαγή. Πιστεύω πως
η πραγματική διεύρυνση του κόμματος -ειδικά όταν συμμετέχουν σε αυτήν άνθρωποι με αξίες, με γνώσεις και κάποια εμπειρία- επιφέρει ευρύτερο καλό στην κοινωνία.

Σε όλη την Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία οργάνωσης της βάσης του κόμματος. Μία διαδικασία που θα μπορούσα τολμηρά να την αποκαλέσω «κοσμογονία συμμετοχής». Ετσι, οι συντονιστικές και νομαρχιακές οργανώσεις διοργανώνουν ομιλίες, περιοδείες και
συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς και πολίτες. Κοινός παρονομαστής και κινητήριος δύναμη όλων είναι η ελπίδα που γεννά η δυναμική επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό προσκήνιο της Ελλάδας και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο εγγυητής αυτής της επαναφοράς.

Μετεκλογική συνεργασία με Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ; Τι λέτε;

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή και την εκλογολογία που αναπτύχθηκε, το συγκεκριμένο ερώτημα τίθεται διαρκώς σε εμάς τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν τίθεται με την ίδια συχνότητα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα μας ενδιαφέρει η προεκλογική και μετεκλογική συνεργασία με τον λαό, με τους πολίτες. Μία συνεργασία που στηρίζεται στην
ειλικρίνεια και στον εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων. Αυτό είναι το ουσιαστικό ζήτημα.

Αντίθετα, το δίπολο Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον λαό από το γεγονός ότι εμείς έχουμε ρεαλιστικές προτάσεις τις οποίες και καταθέτουμε, έχουμε κοστολογημένο και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα, έχουμε επαφή με την κοινωνία, γιατί πολύ απλά προερχόμαστε από την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα λαϊκό κίνημα της κοινωνίας των πολιτών και γι’ αυτόν τον λόγο κατανοεί και μιλάει τη γλώσσα του απλού κόσμου και της νέας γενιάς.

Πού θα είστε υποψήφια;

Υποψήφια βουλευτής θα είμαι με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στη περιφέρεια όπου είμαι ήδη εκλεγμένη βουλευτής, δηλαδή στη Β ́ Θεσσαλονίκης. Αυτός είναι ο τόπος μου με τα 178 χωριά του, όπου στα περισσότερα οι άνθρωποι με ξέρουν με το μικρό μου όνομα. Τους ανθρώπους της Β ́ Θεσσαλονίκης υπηρετώ με όλες μου τις δυνάμεις τρία χρόνια τώρα από τη θέση της βουλευτού και σε αυτούς θα δοθεί εντολή να αποφασίσουν ποιον θέλουν να τους εκπροσωπεί στη νέα συγκρότηση της Βουλής που θα σχηματιστεί μετά τις επόμενες εκλογές.

nikos 3

Εχετε καταλάβει να υπάρχει «ρατσισμός» για τους ανεξάρτητους που αλλάζουν κόμμα;

Καταρχάς έχω προβεί σε μία πρωτοπορία για τα δεδομένα της ελληνικής Βουλής και αυτό γιατί σέβομαι απόλυτα τις ψήφους των Ελλήνων πολιτών. Δεν προσχώρησα με την έδρα μου στην Κ.Ο., αλλά εντάχθηκα από τη βάση του κόμματος, τιμώντας και τηρώντας όλες τις δημοκρατικές και καταστατικές διαδικασίες που διέπουν το κόμμα. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που το αξιακό μου σύστημα ταυτίζεται με το αξιακό σύστημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και έτσι συμφωνήσαμε και οι δύο σε αυτό. Δεν έχω αντιμετωπίσει ρατσισμό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων πολύ μικρής σημασίας, καθώς το κοινοβουλευτικό μου έργο και οι θέσεις μου ανήκουν εμφανώς και ξεκάθαρα στον προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο και τα πραγματικά προοδευτικά μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι ανοιχτά στη διεύρυνση που στηρίζεται σε καθαρές επιλογές.

Ποια τα όνειρά σας στην πολιτική; Τι θέλετε να πετύχετε;

Από πολύ μικρή ήμουν ενεργός πολίτης και προσέφερα στο κοινό καλό. Γι’ αυτό και προέρχομαι από την Αυτοδιοίκηση, όπου είχα εκλεγεί πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος όταν ήμουν 23 ετών. Μεγαλώνοντας, η έκφραση της προσφοράς μου μεταφέρθηκε στην
κεντρική πολιτική σκηνή όπου, σε συνδυασμό με τη 10ετή εμπειρία μου στην Αυτοδιοίκηση και τις επιπλέον γνώσεις που αποκόμισα -εκτός από το Ιστορικό – Αρχαιολογικό- από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές, μπορώ και υπηρετώ το κοινό καλό όλων.

Σκοπός μου είναι με τις πολιτικές που πρεσβεύω αλλά και τις παρεμβάσεις που κάνω να υπηρετώ τους πολίτες και να βελτιώνω το βιοτικό επίπεδο των συνανθρώπων μου – κυρίως της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων ομάδων. Οραμά μου είναι να παραδώσουμε ένα καλύτερο κράτος και μία καλύτερη κοινωνία στις νέες γενιές.

Τι λέτε για την αύξηση της αναπαραγωγικής ηλικίας στα 54 ή για την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλους;

Για το θέμα της βελτίωσης της κοινωνικής θέσης και της επαγγελματικής ζωής της γυναίκας, αλλά και για την ισότητα των φύλων έχω κάνει πολλές παρεμβάσεις στη Βουλή μέσω τοποθετήσεων, ερωτήσεων και κοινοβουλευτικού ελέγχου. Τα δύο αυτά θέματα που θέτετε είναι υψίστης σημασίας, διότι αφορούν τη φροντίδα των παιδιών και είναι γνωστό ότι είμαι
ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε αυτό και λόγω της ιδιότητάς μου ως εκπαιδευτικός, αλλά κυρίως από τη στιγμή που έγινα κι εγώ μαμά. Είναι ζητήματα που δεν μπορούν να εξετάζονται αποσπασματικά και μεμονωμένα, αλλά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που αφορά την ισότητα, τις ίσες ευκαιρίες και την κοινωνική μέριμνα.

Οι αποφάσεις σε αυτά τα θέματα πρέπει να λαμβάνονται έπειτα από σοβαρή και μακροχρόνια διαβούλευση -ανοιχτή σε όλους τους πολίτες και φορείς-, καθώς και έπειτα από βαθιά επιστημονική διερεύνηση και ανάλυση – ιατρική, ψυχολογική κ.λπ. Παράλληλα όμως οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται υπό το πρίσμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με γνώμονα το καλό των παιδιών.

Πού περνάτε το καλοκαίρι σας;

Μέχρι να εκλεγώ βουλευτής, έκανα πολλά ταξίδια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Το καλοκαίρι προτιμούσα τη Χαλκιδική και την αγαπημένη μου Κρήτη (στην Κρήτη πήγαινα μέχρι και τον Οκτώβριο). Τα πολύ συχνά ταξίδια μου σε ευρωπαϊκές πόλεις -και μέσω συμμετοχής μου σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα (εκπαιδευτικά, ιστορικά κ.λπ.) και για λόγους αναψυχής- μου έδωσαν την ευκαιρία να παρακολουθήσω και να μελετήσω τον τρόπο άσκησης πολιτικών σε διαφορετικές χώρες στην Ευρώπη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έκανα και τρία ταξίδια για την έρευνα της διπλωματικής μου στο μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας. Από το καλοκαίρι του 2019 -οπότε και εκλέχθηκα βουλευτής- περνάω το καλοκαίρι μου στις πανέμορφες περιοχές της Β ́ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ανεπανάληπτης ομορφιάς τοπία. Μπορεί κανείς να βρει από όμορφες παραθαλάσσιες περιοχές, όπως είναι ο Σταυρός, η Επανομή, η Περαία και πολλά άλλα δίπλα σε αυτά, μέχρι το πανέμορφο δάσος του Χορτιάτη, του Σοχού κ.ά., αλλά και λίμνες όπως είναι η Βόλβη και η Κορώνεια, ή παραποτάμιες περιοχές, όπως είναι του Δήμου Δέλτα. Η Ελλάδα μας και δη ο νομός Θεσσαλονίκης έχει να μας προσφέρει ασύγκριτης ομορφιάς τοπία, αρκεί να δείξουμε τη δέουσα προσοχή και σεβασμό σε αυτές τις περιοχές.

Πόσο είναι τώρα το παιδάκι σας; Τι μητέρα είστε;

Είναι 2,5 ετών και απ’ ό,τι λένε στο στενό οικογενειακό μου περιβάλλον είμαι μία πολύ στοργική μητέρα που φροντίζει ανελλιπώς τις ανάγκες του παιδιού της.

Ως «καλλιτέχνις» που είστε στο άλλο κομμάτι της προσωπικότητάς σας, εάν σας έκαναν πρόταση να παίξετε κάπου, θα το θέλατε; Εχετε αγαπημένους ηθοποιούς;

Το θέατρο το αγαπώ ιδιαιτέρως, επειδή είναι μία ζωντανή και εξελισσόμενη διαδικασία και προσφέρει πολλά και στους συντελεστές και στους θεατές, αρκεί ο καλλιτέχνης να πηγαίνει με την αλήθεια του και ο θεατής με ανοιχτούς ορίζοντες. Ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο με τις τόσες υποχρεώσεις που έχω και ως βουλευτής και ως μανούλα να βρω χρόνο για να γράψω, να παίξω ή να σκηνοθετήσω.

Είστε καλοκαιρινός ή χειμωνιάτικος τύπος και γιατί;

Είμαι τύπος της άνοιξης. Εξάλλου η άνοιξη φέρνει πάντα την αναγέννηση και τη νέα αλλαγή.

{{-PCOUNT-}}36{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Ζόρικα τα… πράγματα για τη Χατζίδου

«Δυστυχώς, τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι...