Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Κινέζος που για 28 ολόκληρα χρόνια ζούσε διπλωμένος στη μέση είδε τον…...

«Είμαι χαρούμενος, έχω ελπίδα» δήλωσε Κινέζος που πέρασε 28...

Πένθος για την Μπιζόγλη, «έχασε» τον πατέρα της

Πολύ στενόχωρο και δύσκολο θα είναι για την αγαπητή...

Η Σκορδά δεν βλέπει… μέλλον στον Σκάι

Η Σκορδά είναι το πρόσωπο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο...

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: «Ο Ερντογάν τα κάνει όλα για… εντυπωσιασμό»

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξενάγησε την «Espresso» στο Ευρωκοινοβούλιο και μίλησε για θέματα που «καίνε» τους Ευρωπαίους πολίτες

Η καθημερινότητά του στις Βρυξέλλες, η ενεργειακή κρίση και ο Τούρκος γείτονας που απειλεί ότι θα… έρθει ξαφνικά μια νύχτα! H «Espresso» ταξίδεψε στις Βρυξέλλες με την Beautiful People PR events και συνάντησε τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μιλώντας μαζί του εφ’ όλης της ύλης.

Από τον ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αφού μας ξενάγησε στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου, άφησε τελευταία την επιβλητική αίθουσα της Ολομέλειας, όπου μας ανέλυσε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, καθώς και το πώς αυτές εκφράζονται στο σημερινό περιβάλλον των έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων και ανατροπών.

Η θητεία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο Ευρωκοινοβούλιο μετράει ήδη κάτι παραπάνω από τρία χρόνια. Μερικούς μήνες μετά την εκλογή του, μάλιστα, η Ευρώπη μπήκε σε απανωτές περιπέτειες: πανδημία, πόλεμος, ενεργειακή κρίση. Ο ίδιος στο παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου, υπουργός Εθνικής Αμυνας, υφυπουργός Πολιτισμού και βουλευτής. Οπως τονίζει, ωστόσο, στην «Espresso», η διαδρομή του στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που διέγραψε στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας μας.

«Εδώ προσπαθούμε, ανεξαρτήτως κομμάτων, να βρούμε κοινές λύσεις και να συμπέσουμε σε κάποιες προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, ώστε οι αρχηγοί των κρατών να ομοφωνήσουν και να πάρουν τις αποφάσεις που εξυπηρετούν τον Ευρωπαίο πολίτη συνολικά. Ερχόμαστε σε επαφή με τους πολίτες, ερχόμαστε σε επαφή και μεταξύ μας, και αυτό μας βοηθάει να κατανοήσουμε ότι λύσεις μεμονωμένες από εθνικά κράτη δεν αντέχουν πια. Πρέπει όλοι μαζί να συμφωνήσουμε, διότι αλληλοεπηρεαζόμαστε πάρα πολύ» μας εξηγεί.

Αναφορικά με τις απανωτές κρίσεις που ταλανίζουν την Ευρώπη τα τελευταία δυόμισι χρόνια ο ευρωβουλευτής σημειώνει: «Ειδικά την υγειονομική κρίση την αντιμετωπίσαμε γρήγορα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως αντιμετωπίσαμε και τα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση με το να δανειστεί η Ευρώπη συνολικά, να δημιουργηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, να δώσουμε χρήματα σε εθνικές κυβερνήσεις».

«Κοινή πολιτική»

Όσο για την ενεργειακή κρίση που πλησιάζει σαν εφιάλτης μαζί με τον χειμώνα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκφράζει την αισιοδοξία του πως θα βρεθεί μια λύση: «Το μεγάλο πρόβλημα για κάθε χώρα είναι η ενεργειακή πολιτική που ασκεί, γιατί άλλος θέλει περισσότερο πετρέλαιο, άλλος περισσότερο αέριο. Επομένως, το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, ώστε να παρέχουμε ενέργεια σε κάθε μορφή που μπορεί να ζητηθεί.

φ3 ο Βαγγέλης Μειμαράκης με τους συνεργάτες του Πηνελόπη Γαβρά και Δημήτρη Κρεμλή στις Βρυξέλλες

Θα πρέπει να δοθούν μακροπρόθεσμες λύσεις, που σημαίνει να φτιάξουμε τον αγωγό, τις υποδομές, κάτι που δεν γίνεται σε έναν χρόνο, και ταυτόχρονα να μπορούμε να έχουμε ένα οικονομικό βοήθημα ώστε να στηρίξουμε τους αδύναμους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σταθούν. Είναι μια περίοδος με μεγάλη αβεβαιότητα. Θεωρώ όμως η Ευρώπη μπορεί να να βρει λύση».

Από την άλλη μεριά βέβαια υπάρχει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που απειλεί ότι οι Τούρκοι… θα έρθουν ξαφνικά μια νύχτα στην Ελλάδα. «Εμείς ως χώρα θέλουμε να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο, γι’ αυτό και οι κινήσεις μας είναι ανάλογες, δηλαδή πλήρως αποτρεπτικές. Εχουμε συμμαχίες πολύ καλές, έχουμε αναπτύξει σύμφωνα φιλίας και στρατιωτικής συνεργασίας, έχουμε θωρακίσει τη χώρα με τις Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες είναι αξιόμαχες και μπορούν να αντιπαρατεθούν οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί.

Είναι το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας και έχουμε πείσει γι’ αυτό και τους περισσότερους συμμάχους μας, θέτοντας σε υψηλότατο επίπεδο τα ζητήματα. Θεωρώ λοιπόν ότι όλα αυτά είναι ρητορικές του Ερντογάν για εντυπωσιασμό. Νομίζω πως πρόκειται για προεκλογική τακτική από την πλευρά του. Βεβαίως, αυτή η ρητορική είναι ανησυχητική, γιατί είναι και σε μεγάλη ένταση και σε συνεχόμενη χρονική διάρκεια. Δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν τέτοιες συνεχόμενες τακτικές εντάσεις και ρητορικές. Θεωρώ όμως ότι η αποτρεπτική αντίδραση της ελληνικής πολιτικής σκηνής δεν θα του επιτρέψει να κάνει μια τέτοια επιθετική κίνηση» σχολιάζει με την εμπειρία που του χάρισε η παρελθοντική θητεία του ως υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Η καθημερινότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο Βέλγιο κυλάει διαφορετικά απ’ ό,τι στην Ελλάδα. «Η αλήθεια είναι ότι εδώ στις Βρυξέλλες χαίρομαι κάπως την ανωνυμία μου, κι αυτό μου δίνει έναν άλλον αέρα να κινηθώ με τη φόρμα μου και τα αθλητικά μου παπούτσια, να μπω στο μετρό, στο λεωφορείο, να κάνω ποδήλατο, πράγματα τα οποία στην Αθήνα, ακριβώς επειδή τα τελευταία χρόνια ήμουν σε υψηλά επίπεδα πολιτικής και κομματικής ιεραρχίας, δεν θα φαινόταν και ως το πιο φυσιολογικό πράγμα.

Εδώ, όμως, ζω πιο ανθρώπινα. Μαγειρεύω, βρίσκω φίλους, έρχονται σπίτι, είναι καλά… Μου έχουν λείψει βέβαια οι παρέες μου στην Ελλάδα, το θέατρο, το σινεμά, κάνα καλό φαγητό. Διότι εδώ, ξέρετε, τα φαγητά είναι λίγο αλλιώς, έχουν τη δική τους κουζίνα, δεν είναι όπως στην πατρίδα… Θα έλεγα, ωστόσο, ότι πιο κουραστικό απ’ όλα είναι τα δρομολόγια με το αεροπλάνο, και κυρίως το Αθήνα – Βρυξέλλες, που είναι τρεις ώρες» αναφέρει ο ευρωβουλευτής στο κλείσιμο της κουβέντας μας για την «Espresso».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ιωσήφ αντικρίζει πρώτη φορά τον Σίμο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Απόπειρα δολοφονίας αρχινονού έξω από την πίστα της Λιόλιου

Σε διαρκή πόλεμο για την ηγεμονία της νύχτας βρίσκεται...

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του συνταξιούχου στη Σάμο!

Επειτα από σχεδόν 21 μήνες εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...