Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση: «Όσα (δε) λέμε» κάθε Δευτέρα στο...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση και μας προσκαλεί...

Η έκπληξη που ετοιμάζουν παιδιά του συλλόγου «Μουσικό Οραμα» στη «Γιορτή Μητέρας...

Πλησιάζει η ημέρα για τη δεύτερη «Γιορτή Μητέρας Παιδιού...

Δημήτρης Καλλιβωκάς: «Ανάσταση» στην Τήνο!

Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα με την υγεία...

Ο σφυγμός στην Τουρκία εν όψει των εκλογών της Κυριακής – Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κερδίζει έδαφος

Οδοιπορικό της «Espresso» στην Κωνσταντινούπολη!

Με το βλέμμα στραμμένο στις τουρκικές εθνικές εκλογές της 14ης Μαΐου βρίσκεται ο πληθυσμός της γείτονος, με το άγχος ζωγραφισμένο σε όλα σχεδόν τα πρόσωπα, όλων των ηλικιών.

  • Από τον Νίκο Νικόλιζα

Η «Espresso» βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και κατέγραψε όσα είπαν άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, αλλά και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί. Αναμφισβήτητα, είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές όλων των εποχών, καθώς απέναντι στον πάλαι ποτέ πανίσχυρο πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται o Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

tourkia ekloges2
O Νίκος Νικόλιζας στην Κωνσταντινούπολη

Η περιήγησή μας στην Πόλη είχε και τουριστικό αλλά και δημοσιογραφικό χαρακτήρα. Οι φίλοι Τούρκοι που μας υποδέχτηκαν εκεί είχαν μόνιμη έδρα την Aγκυρα. «Εχουμε μπει στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα» μας λέει ο Σερκάν, o οποίος εργάζεται σε πολυεθνική εταιρία. «Στην Τουρκία, οι νέοι δεν θέλουν άλλο τον Ερντογάν. Θεωρούν πως είναι πολύ μεγάλος ηγέτης, όμως ο κόσμος κουράστηκε. Πιστεύουν πως οι νέοι έχουν σειρά στην πολιτική σκηνή. Τους αρέσει πολύ ο τρόπος που χειρίζεται τα πράγματα ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου (σ.σ.: σύμμαχος του Κιλιτσντάρογλου)» μας λέει. Περνώντας έξω από το νέο τζαμί στην πλατεία Ταξίμ, κοντοστεκόμαστε.

tourkia ekloges1
Tο νέο τζαμί στην πλατεία Ταξίμ

«Ο Ερντογάν έκανε μεγάλα έργα και θα μείνει στην Ιστορία. Ομως, νομίζω πως έπρεπε να πάει ένα βήμα παραπέρα και να προσεγγίσει τα θέματα που ταλανίζουν τους Τούρκους. Η τουρκική λίρα είναι στην πιο αρνητική φάση που έχει βρεθεί ποτέ. Υπάρχει φτώχεια στον λαό» προσθέτει και πηγαίνουμε σε ένα ρεστοράν στο κέντρο της Πόλης. Δίνουμε 110 λίρες, που ισοδυναμούν περίπου με 6 ευρώ. Παίρνουμε 4 πιάτα και έναν χυμό.

erntogan
Ταγίπ Ερντογάν

«Για τους τουρίστες είναι η καλύτερη περίοδος για να έρθεις στην Τουρκία. Για τον λαό, όμως, δεν είναι. Με αυτά τα χρήματα δεν παίρνεις απολύτως τίποτα για την οικογένειά σου» μας λέει και μας γνωρίζει τον φίλο του, Αρκέμπ. «Νομίζω πως ο λαός είναι διχασμένος. Οι νέοι της Τουρκίας θα ψηφίσουν άλλο από αυτό που θα ψηφίσουν οι γονείς τους» μας λέει και δείχνει το χάσμα γενεών που υπάρχει στην παλιά και τη νέα γενιά.

kilitsntaroglou
Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Στις γειτονιές, τα πάντα είναι στολισμένα στους προεκλογικούς ρυθμούς. Σημαιάκια παντού, η εικόνα του Ερντογάν παντού και απέναντι είναι τοποθετημένες οι γιγαντοαφίσες του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση πως οι νέοι τους οποίους συναναστραφήκαμε στις 4 μέρες παραμονής μας στην Πόλη έδειχναν να θέλουν αλλαγή πολιτικής πλεύσης. «Οι νέοι από κάθε γωνιά της Τουρκίας έρχονται στην Κωνσταντινούπολη να διασκεδάσουν, γιατί υπάρχει ελευθερία έκφρασης, ελευθερία λόγου. Στην Αγκυρα αυτή η ελευθερία δεν υπάρχει, και αυτό προσπαθεί ο λαός να καταφέρει» λέει ο Αρκέμπ.

tourkia ekloges3
Ο Σερκάν και ο Αρκέμπ μιλούν στον συντάκτη της «Espresso»

Η διασκέδαση στην Κωνσταντινούπολη είναι μαγική και δεν διαφέρει σε τίποτα από τις ευρωπαϊκές πόλεις. «Τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλα πάρτι με ηλεκτρονική μουσική σε τεράστια κτίρια, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Αυτό πρέπει να αλλάξει και στα βάθη της Τουρκίας. Γιατί και η Κωνσταντινούπολη Τουρκία είναι, μόνο που έχει προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά» λέει ο Σερκάν και δείχνει να κλείνει το μάτι στη νέα γενιά πολιτικών.

tourkia ekloges

Στις 4 αυτές μέρες γνωρίσαμε αρκετό κόσμο στην Πόλη. Ολοι είχαν διαφορετικές απόψεις, όμως συνέκλιναν στο γεγονός ότι, αν οι πολιτικοί έχουν ανοιχτές «κεραίες», σίγουρα θα κερδίσουν τις εκλογές της 14ης Μαΐου. «Οι νέοι παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο και θέλουν το διαφορετικό. Ωστόσο, άλλο θα ψηφίσει η Κωνσταντινούπολη και άλλο η Τουρκία» λένε οι δύο φίλοι, δείχνοντας πως ο κόσμος είναι διχασμένος μεταξύ του παλιού και του νέου!

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...