Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Νικήτας Κακλαμάνης: «Αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι μεγάλο σταυροδρόμι»

Οι αλλαγές που βλέπει στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα γούρια του και οι φίλοι του από τον καλλιτεχνικό χώρο που βρίσκονται στο πλευρό του

«Η ενδεκάτη εντολή που ‘ναι ολοκάθαρο γυαλί και κοφτερό μαχαίρι» είναι αυτή που «δικαιωματικά» ανήκει στον Νικήτα Κακλαμάνη, αφού διανύει ήδη την 11η εκλογική του μάχη. Εχει ζήσει έντεκα εκλογές, σε 33 χρόνια πολιτικής ζωής, και αυτό είναι το προσωπικό ρεκόρ του αντιπροέδρου της Βουλής, πρώην υπουργού, βουλευτή και υποψήφιου βουλευτή στην Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

«Αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι μεγάλο σταυροδρόμι. Είναι η ώρα να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις» λέει σήμερα στην «Espresso» ο πιο αγαπητός στους πολίτες αλλά και τους συναδέλφους του Ελληνας πολιτικός.

Θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί θετική έκπληξη για τον κόσμο, ενώ πιστεύει ότι «ο Μητσοτάκης του 2023 σε σύγκριση με εκείνον του 2019 έχει ενισχυμένο θετικό αποτύπωμα στον λαό, εντός και εκτός παράταξης». Ο Νικήτας Κακλαμάνης υποστηρίζει ότι πρέπει πάση θυσία η Ν.Δ. να πάρει την αυτοδυναμία που χρειάζεται, για να συνεχίσει το έργο της. Ο υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθηνών, όταν επιστρέφει το βράδυ, μετά τις περιοδείες, στο σπίτι βάζει τη φόρμα του και απολαμβάνει ταινίες.

nikitas kaklamanis1
Με τη Μάρω Κοντού

Ως νυχτοπούλι που είναι -έτσι αυτοχαρακτηρίζεται-, πολύ θα ήθελε να μιλάει σε κάποιον στο τηλέφωνο, αλλά η μητέρα του, που έπαιζε αυτόν τον ρόλο, δεν υπάρχει πια, και η αδελφή του, ο πιο δικός του άνθρωπος, τις νύχτες κοιμάται! Ομως έχει γύρω του ανθρώπους που δεν τον αγαπούν απλά, αλλά τον λατρεύουν. Δύο τέτοιες αγαπημένες φίλες του τον προλόγισαν στην προχθεσινή κεντρική του ομιλία. Ηταν η θρυλική Μάρω Κοντού και η Ελντα Πανοπούλου. Ο κύκλος του Νικήτα Κακλαμάνη, άλλωστε, είναι γεμάτος από καλλιτέχνες με αποτύπωμα στον πολιτισμό, που λένε «ναι στο ήθος και στην αξιοπιστία του Νικήτα»!

Εκλογική αναμέτρηση «νούμερο 11» για εσάς. Πώς νιώθετε για αυτό;

Οπως είπατε, είναι η ενδέκατη μάχη, κι όμως νιώθω πάντα τη συγκίνηση της πρώτης φοράς. Μοιάζει σαν χθες, πιθανώς γιατί έχω τον ίδιο ενθουσιασμό με το 1990. Η βασική διαφορά μέσα μου είναι ότι με τα χρόνια και την εμπειρία έχω ισχυρή επίγνωση του βάρους της ευθύνης μου. Γιατί πρέπει να υπάρχει πάντα συνέπεια και συνέχεια μεταξύ αυτών που λες και αυτών που κάνεις. Γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύω πως με ξεχωρίζουν εδώ και 33 χρόνια οι συμπολίτες μου.

Τι περιλαμβάνει μια κλασική προεκλογική ημέρα; Ποιο το ρεκόρ σας έως σήμερα;

Ξύπνημα νωρίς, όπως πάντα. Μετά κατευθείαν στο γραφείο, όπου ξεκινάω συναντήσεις, συσκέψεις και τηλέφωνα. Μέσα στη μέρα θα μιλήσω στο ραδιόφωνο ή και στην τηλεόραση, και αυτό μπορεί να πάει μέχρι τη νύχτα. Αν σε όλα αυτά προσθέσετε και την καθημερινή επαφή μου με τον κόσμο, όπως κάνω 365 μέρες τον χρόνο, τότε καταλαβαίνετε τους ρυθμούς μου… Παρά την ταχύτητα όμως, αντί να εξαντλούμαι, ανανεώνομαι. Μέσα σε όλο αυτό δεν μου έχει μείνει ποτέ χρόνος να σκεφτώ προσωπικά ρεκόρ.

Εχουν διαφορά αυτές οι εκλογές από προηγούμενες, ή είναι μια από τα ίδια;

Σε επίπεδο εθνικών εκλογών, αυτή η αναμέτρηση είναι μεγάλο σταυροδρόμι. Είναι η ώρα να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Τέσσερα χρόνια τώρα, παρά τις εξωφρενικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, καταφέραμε να βάλουμε το νερό στο αυλάκι. Ο κόσμος έχει ήδη δει τη διαφορά, τόσο σε εθνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά αυτά δεν αρκούν. Πρέπει πάση θυσία να συνεχίσουμε μαζί, για να κερδίσουμε πολλά περισσότερα. Τώρα, σε προσωπικό επίπεδο, είναι γεγονός πως η εμπειρία που έχω αποκομίσει δίνει προστιθέμενη αξία στη μάχη. Για να έχεις όμως θετικό ισοζύγιο στην πολιτική, πρέπει να έχεις και την έξωθεν καλή μαρτυρία των συμπολιτών σου. Προσωπικά είμαι ευγνώμων και περήφανος για τους ανθρώπους της Α’ Αθηνών. Γιατί τους ξέρω και με ξέρουν καλά όλα αυτά τα χρόνια και με τιμούν πάντα με την ψήφο τους.

Μπορεί να επιτευχθεί αυτοδυναμία με την πρώτη για τη Ν.Δ.; Υπάρχει αυτό το σενάριο;

Γιατί όχι; Σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις, ήδη η απόσταση της Νέας Δημοκρατίας από το δεύτερο κόμμα μετρά παραπάνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες. Θα ήταν, λοιπόν, σημαντικό να πιάσουμε την αυτοδυναμία, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με σιγουριά σε όλα όσα έχουμε πει και προγραμματίσει. Γι’ αυτό λέω πως διανύουμε μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα, που εξαρτάται από την ενότητα της μεγάλης μας παράταξης, αλλά και από την αποφασιστικότητα των πολιτών.

nikitas kaklamanis
Με την Πέγκυ Σταθακοπούλου και τον Γρηγόρη Βαλτινό

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης πώς σας φαίνονται σε αυτή την εκλογική πορεία που σε λίγο ολοκληρώνεται; Είναι καλοί; Λίγοι; Ανεπαρκείς;

Αυτό το αφήνω στην κρίση των συμπολιτών μου. Εγώ προτιμώ να μιλάω για αυτά που όλοι ακούμε και βλέπουμε. Από τη μια, λοιπόν, έχουμε τον Αλέξη Τσίπρα που δανείζεται ιδεολογία από όπου μπορεί: πότε με τον ύμνο του ΕΑΜ, πότε με την «αλλαγή» και το «συμβόλαιο με τον λαό». Φοβάμαι πως και για τις εξαγγελίες που περιλαμβάνονται στο large πρόγραμμά του, θα αναγκαστεί κι εκεί να δανειστεί. Αλλιώς δεν βγαίνουν τα λεφτά για την παροχολογία που έχει διαφημίσει…Από την άλλη, ο Νίκος ο Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ, ενώ έχουν αρκετές κοινές θέσεις με το σχέδιο της Ν.Δ., έχουν εστιάσει όχι στα ζητήματα προς επίλυση, αλλά στο ποιος θα είναι πρωθυπουργός σε περίπτωση συνεργασίας μας. Λες κι αυτό που καίει αυτή τη στιγμή τη χώρα είναι το ποιος θα είναι «χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Ομως αλλού παίζει η μουσική αυτή τη στιγμή για την πατρίδα. Το πρόσωπο του ηγέτη και το πρόγραμμα κάθε κόμματος είναι πάντα δεδομένα και αλληλένδετα. Γι’ αυτό και η ψήφος επικυρώνει και τα δύο μαζί. Δεν μπορείς να τη ζητάς προεκλογικά και να παρουσιάζεις κάτι άλλο μετεκλογικά. Είναι διπροσωπία, αν όχι περιφρόνηση προς τον λαό.

Οι άνθρωποι που σας μιλούν, τον πιστεύουν, τον εμπιστεύονται, τον ανέχονται, θεωρούν ότι είναι ο «μονόφθαλμος στους τυφλούς» ή τι άλλο σας λένε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Είναι δεδομένο πως η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγαλύτερη και πιο πολυσυλλεκτική παράταξη στο πολιτικό φάσμα. Συνεπώς θα ήταν αφέλεια να πούμε ότι όλοι συγκλίνουν σε ένα πρόσωπο. Εκτός αυτού, θα με ανησυχούσε πολύ εάν όλοι συμφωνούσαμε, γιατί τότε δεν θα μιλούσαμε για ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα. Τώρα, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα σας μιλήσω μέσα από τις λέξεις των ανθρώπων που συναντώ καθημερινά. Ανεξάρτητα από προσωπικές προτιμήσεις, τον βλέπουν σαν μια απρόσμενη, θετική έκπληξη. Κι αυτό γιατί κατάφερε να αντεπεξέλθει με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα σε ασύλληπτες συνθήκες. Και τελικά πήγε τη χώρα μπροστά. Ο Μητσοτάκης του 2023 σε σύγκριση με εκείνον του 2019 έχει ενισχυμένο θετικό αποτύπωμα στον λαό, εντός και εκτός παράταξης.

Οταν επιστρέφετε σπίτι το βράδυ μετά τις ολοήμερες περιοδείες ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε; Σε ποιον τηλεφωνείτε μέσα στη νύχτα για να του πείτε «τα της ημέρας»;

Με το που μπαίνω στο σπίτι, κατευθείαν μπάνιο και μετά φοράω τη φόρμα μου. Αν είναι ώρα να χαλαρώσω, τότε είτε θα βάλω μουσική είτε θα δω καμιά ταινία. Η αλήθεια είναι ότι όσο είχα τη μητέρα μου, της τηλεφωνούσα τη νύχτα για να πούμε τα δικά μας. Σήμερα έχω μόνο την αδελφή μου, αλλά επειδή μόνο εγώ είμαι νυχτοπούλι, αποφεύγω να τηλεφωνώ μέσα στη νύχτα, γιατί σίγουρα θα την ανησυχήσω.

Ποια συναισθήματα δημιουργεί η προεκλογική περίοδος; Κλονίζεται καθόλου η ψυχική ισορροπία των υποψηφίων ή η γενικότερη υγεία τους;

Είναι αλήθεια πως πρόκειται για μια απαιτητική περίοδο, η οποία κάποιες φορές μπορεί να πυροδοτήσει ήδη υπαρκτά προβλήματα σε ορισμένους. Ως γιατρός έχω δει πολλά παράδοξα… Για εμένα, πάντως, ναι μεν είναι μια περίοδος φόρτου, αλλά έχω συνηθίσει να κινούμαι κάθε μέρα, όλο τον χρόνο, σε έντονους ρυθμούς. Και όταν σε εμπιστεύεται ο κόσμος, παίρνεις πολλή αγάπη. Αυτό σε «ντοπάρει» για να προσπαθήσεις διπλά για αυτόν.

nikitas kaklamanis kentriki

Ποιο είναι το σύνθημά σας σε αυτές τις εκλογές;

Ξέρετε, συνήθως οι πολιτικοί σκέφτονται 2-3 λέξεις που τους εκφράζουν και τις βάζουν κάτω από το όνομά τους. Στην περίπτωσή μου ανέκαθεν γινόταν «γκάλοπ». Οι λέξεις, δηλαδή, βγαίνουν από τον κόσμο, από τη γνώμη του για εμένα, και γίνονται τελικά σύνθημα. Σε αυτή, λοιπόν, την αναμέτρηση επικράτησαν το «ήθος» και η «αξιοπιστία». Αυτά σκέφτονται οι συμπολίτες μου όταν με φέρνουν στο μυαλό τους. Και περιττό να σας πω ότι για εμένα είναι τίτλος τιμής.

Εχετε γούρι για τις εκλογές; Φοράτε κάποια τυχερή γραβάτα ή σακάκι;

Τα γούρια μου όλο τον χρόνο, όχι μόνο στις εκλογές, είναι ο σταυρός που φοράω πάντα στον λαιμό μου και μια φωτογραφία της μάνας μου με τον πατέρα μου στο πορτοφόλι μου.

Οι φίλοι σας οι καλλιτέχνες σάς ευχήθηκαν «επιτυχία»;

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που με τίμησαν με τη φιλία τους όλα αυτά τα χρόνια τόσοι καλλιτέχνες. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι κοντά μου και μάλιστα από όλο το πολιτικό φάσμα. Αυτό μου δίνει ξεχωριστή χαρά. Φέτος στην κεντρική ομιλία μου είχα επιπλέον την ευτυχία να με προλογίσουν δύο στενές μου φίλες, η Μάρω Κοντού και η Ελντα Πανοπούλου, ενώ κοντά μου βρέθηκαν και βρίσκονται πάντα ο Γιώργος Κατσαρός, η Βάσια Τριφύλλη, η Ελένη Ροδά, η Πέγκυ Σταθακοπούλου, ο Κώστας Σόμμερ, ο Κώστας Βενετσάνος, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, η Μαίρη Λίντα και η Σάσα Ντάριο. Η στήριξη όλων, είτε από κοντά είτε από μακριά, είναι πραγματικά σημαντική. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...