Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 24 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δώστε στο ταίρι σας την ασφάλεια, την προστασία...

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Εκλογές 2023: Βατερλό ΣΥΡΙΖΑ με νταμπλ σκορ από Ν.Δ.

41% για τη Ν.Δ.! 20% για τον ΣΥΡΙΖΑ!

Χωρίς αμφιβολία ήταν μία μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αυτό που ζήτησε από το εκλογικό σώμα, μία καθαρή νίκη με μεγάλη διαφορά, το πέτυχε, ενώ το εύρος της διαφοράς ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες φωνές μέσα στη Ν.Δ. αλλά και κάθε άλλη πρόβλεψη.

kyriakos mitsotakis7889794

Η κυριαρχία της Ν.Δ. με το 41% είναι απόλυτη, καθώς:

  •  Συνετρίβη ο μεγάλος της αντίπαλος ο ΣΥΡΙΖΑ, που περιορίστηκε μόνο στο πενιχρό 20%.
  • Πέτυχε τη μεγαλύτερη διαφορά (21 μονάδες) που είχε η Ν.Δ. και κάθε άλλο κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα σε σχέση με το δεύτερο από το 1977 και μετά.
  • Αύξησε το ποσοστό της σε σχέση με την προηγούμενη νίκη της το 2019, κάτι πρωτοφανές, αφού κανένα άλλο κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα δεν το πέτυχε μετά τη Μεταπολίτευση.
  • Κατέρρευσε το σύστημα της απλής αναλογικής, καθώς απεδείχθη ότι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν υπάρχει έδαφος για να εφαρμοστεί.
  • Εδειξε ότι είναι ένα μεγάλο και συμπαγές κόμμα στα δεξιά, ενώ, αντιθέτως, στον απέναντι χώρο υπάρχει μία πανσπερμία κομμάτων, με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο αλλά πολύ τραυματισμένο. Δημιούργησε μεγάλη ελπίδα από το 2012 και μετά, πλέον όμως έχει το χειρότερο ποσοστό από το 2015.

Είναι σαφές ότι οι πολίτες έριξαν την ψήφο τους με γνώμονα τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης ακόμα και με το σύστημα της απλής αναλογικής, χωρίς να χρειαστεί να γίνουν νέες εκλογές. Μία αυτοδυναμία που δεν επιτεύχθηκε για μόλις λίγες έδρες. Ο στόχος του πρωθυπουργού για αυτοδυναμία είναι δεδομένος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες στο μήνυμά του ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εντολή για αυτοδυναμία και ισχυρή κυβέρνηση, δήλωση που καθιστά σίγουρες τις νέες εκλογές τον Ιούλιο. Το χθεσινό αποτέλεσμα, εξάλλου, του δίνει κάθε δικαίωμα να καταθέσει τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα πάρει σήμερα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να οδηγήσει τη χώρα εκ νέου σε εκλογές για μια ισχυρή αυτοδυναμία. Αν γίνουν νέες εκλογές και πάρει το ίδιο ποσοστό, τότε θα έχει μια Κοινοβουλευτική Ομάδα με περίπου 160-170 βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνετρίβη και το μέλλον του διαγράφεται αβέβαιο μετά το 20% που συγκέντρωσε. Εχασε 11,5% σε σχέση με το 2019. Το «διπλό σκορ» που πέτυχε η Ν.Δ. εις βάρος του θα τον οδηγήσει στις νέες εκλογές – αν αυτές γίνουν- αποδεκατισμένο, μέσα σε πρωτοφανή εσωστρέφεια, με τον κίνδυνο να πέσει ακόμα πιο κάτω να είναι ορατός. Πολλοί εκτιμούν ότι είναι πιθανόν, αν δεν αντιδράσει ψύχραιμα, να χάσει ακόμα και τη δεύτερη θέση από το ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ. Η κατάρρευσή του θυμίζει ως έναν βαθμό την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012, και αυτό φαντάζει πλέον σαν εφιάλτης στην Κουμουνδούρου. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε «θύμα» της απλής αναλογικής που ο ίδιος είχε ψηφίσει το 2016.

Η πρότασή του προς τους ψηφοφόρους για κυβέρνηση συνεργασίας αποδοκιμάστηκε, καθώς ήταν θολή, δεν έδινε προοπτική και ήταν εξαιρετικά αδύναμη σε σχέση με την καθαρή πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για κυβέρνηση αυτοδυναμίας. Αυτή ήταν και η βασική αιτία της αποδοκιμασίας που του επιφύλαξε το εκλογικό σώμα. Πολύ περισσότερο που οι δυνάμει εταίροι του (ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25) τού γύρισαν την πλάτη. Προβληματική αποδείχθηκε και η αρχική του πρόταση να συμπεριλάβει στη συνεργασία και το ΜέΡΑ25, που εξακολουθεί να αμφισβητεί επί της ουσίας το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Εξάλλου, και το ίδιο το ποσοστό του ΜέΡΑ25, που φαινόταν μέχρι αργά να μένει εκτός Βουλής (είχε ποσοστό 2,5% στο 50% της καταμέτρησης), δείχνει ότι τέτοιες θέσεις δεν έχουν ανταπόκριση στο εκλογικό σώμα. Δύσκολη η θέση του κ. Βαρουφάκη στο μέλλον. Στους κερδισμένους και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ κατά περίπου 4,5% (11,7% είχε στο 50% της καταμέτρησης από 8,1%) το επιβεβαιώνει. Πολλοί στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τον δρόμο να αναδειχθεί ξανά το ΠΑΣΟΚ στο αντίπαλο δέος της Ν.Δ. Ακόμα και χθες, και παρά τη μεγάλη νίκη της Ν.Δ., η θέση της Χαριλάου Τρικούπη να μη συνεργαστούν μαζί της ακόμα και στην απίθανη περίπτωση να δεχτούν πρόταση παραμένει σε ισχύ.

Εντύπωση προκάλεσε η ενίσχυση του ΚΚΕ, που κινείται σταθερά πάνω από το 7%, μία ενίσχυση που ήρθε από ψηφοφόρους τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΜέΡΑ25. Σε συνθήκες κατάρρευσης του μεγάλου πόλου της Αριστεράς που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εύλογο ήταν να ενισχυθεί το ΚΚΕ, ομώς το μεγάλο του στοίχημα θα είναι να κρατήσει αυτό το ποσοστό και στις επόμενες εκλογές. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου μπήκε ξανά στη Βουλή αυξάνοντας τις δυνάμεις της, και προσέγγισε το 4,5% από 3,7% παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. αύξησε τις δικές της εντυπωσιακά.

Οι guest εμφανίσεις στα πάνελ των εκπομπών

Παρέλαση από celebrities στην TV λόγω εκλογών! Μεγάλες εκπλήξεις δεν είχαμε μόνο από τα exit polls, αλλά και από τους λαμπερούς συμμετέχοντες που έπιασαν στασίδι στα πάνελ και τα φουτουριστικά σκηνικά που είχαν στήσει όλα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, δίνοντας το «παρών» στους εκλογικούς τηλεοπτικούς μαραθώνιους.

Και ποιους δεν είδαμε… Φυσικά, τις εντυπώσεις έκλεψε η επιστροφή δύο σιδηρών κυριών της δημοσιογραφίας που έχουν αφήσει οικειοθελώς την τηλεόραση τα τελευταία χρόνια. Η Ελλη Στάη, ντυμένη με φούξια κοστούμι, στο πάνελ του Σκάι έκανε τη Σία Κοσιώνη να «χαθεί» μέσα στο λευκό σικάτο σακάκι της, που το έχει συνδυάσει με ένα υπέροχο κόσμημα στον λαιμό της.

olga tremi868546974
Ολγα Τρέμη

Στο Οpen, η Ολγα Τρέμη με μια κομψή άσπρη ζακέτα με κουμπιά κόκκινα λουλούδια έδωσε μαθήματα στιλ δίπλα στον Νίκο Στραβελάκη. Ο ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου, τόλμησε και έδωσε βήμα στον Λάκη Λαζόπουλο, που εξήγησε τα εκλογικά αποτελέσματα ως… γύφτος, θυμίζοντάς μας τις θρυλικές μέρες του «Αλ Τσαντίρι Νιουζ».

lakis lazopoulos84874854
Λάκης Λαζόπουλος

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου παρευρέθηκε και αυτός στον εκλογικό μαραθώνιο του ΑΝΤ1, κάνοντας κοπλιμέντα για το λευκό κοστούμι που φορούσε η Φαίη Μαυραγάνη αλλά και το μαύρο σακάκι της Μαρίας Αναστασοπούλου, τις οποίες ρώτησε αν με αυτή την επιλογή παίζουν τον ρόλο του καλού και του κακού.

grigoris arnaoutoglou8847663
Γρηγόρης Αρναούτογλου

Από τον εκλογικό μαραθώνιο του ΑΝΤ1 δεν έλειψαν ούτε και οι «Ράδιο Αρβύλα», οι οποίοι μπορεί να μας έχουν πει εδώ και καιρό καλό καλοκαίρι, αλλά οι εκλογές τούς έφεραν πίσω έστω και με βίντεο.

antonis kanakis84185416
Αντώνης Κανάκης

O Alpha πρωτοτύπησε και, πέρα από τον Ανδρέα Μικρούτσικο, είχε καλέσει στο πάνελ του και τους νέους αγαπημένους ήρωες του «Σασμού», τον Τόλη (Θάνος Μπίρκος) και τον Μανωλάκη (Στρατής Χατζησταματίου). Στον Alpha, και ο Χάρης Ρώμας αλλά και η Ματίνα Παγώνη.

manolis sasmos
Ο Μανώλης από τον «Σασμό»

Στο Μega, τα ρέστα της έδωσε η Ράνια Τζίμα με την παλ έξωμη μπλούζα της, η οποία υπερίσχυσε σε κομψότητα δίπλα στην Κατερίνα Παναγοπούλου, που προτίμησε να ντυθεί στα γαλάζια. Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος είχε και αυτός στασίδι στο Mega. Στο Star, η Mάρα Ζαχαρέα ντυμένη με μπορντό πουκάμισο είχε καλέσει μέχρι και τον μάστερ σεφ Λεωνίδα Κουτσόπουλο.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...