Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Εθνικές εκλογές 2023: Ο ίδιος αριθμός βουλευτών με το 2019 και η εξολόθρευση της Κεντροαριστεράς

Η λευκή επιταγή στον Μητσοτάκη σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα κρίνεται καθημερινά

Oι χθεσινές εκλογές έδειξαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πλέον ένας πολύ ισχυρός πρωθυπουργός όχι τόσο λόγω του ποσοστού του, αφού το τελικό ποσοστό της Ν.Δ. είναι λίγο πάνω από εκείνο του 2019 και στα ίδια επίπεδα με του Μαΐου, όσο λόγω της κατάρρευσης του βασικού του αντιπάλου, του ΣΥΡΙΖΑ, και της πολυδιάσπασης της αντιπολίτευσης, που του δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσει την πολιτική χωρίς εμπόδια.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., που ορκίζεται σήμερα πρωθυπουργός, πέτυχε τον βασικό στόχο του, να έχει μία άνετη αυτοδυναμία. Ομως η μεγάλη του νίκη σημαίνει ότι δεν θα έχει πλέον στη νέα του πρωθυπουργική θητεία κανένα άλλοθι για να βρίσκει σε αυτό καταφύγιο όταν αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις και δικαιολογίες στην πολιτική, κάτι που είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019. Για τον λόγο αυτό θα κρίνεται κάθε μέρα όλο και πιο αυστηρά από το εκλογικό σώμα, που σε τούτη τη φάση του έδωσε αυτή τη λευκή επιταγή.

Ο κ. Μητσοτάκης, όσο κι αν αυτό φαίνεται απίστευτο, πέτυχε αυτό που δεν κατάφερε κανένας άλλος αρχηγός της Ν.Δ., να «εξολοθρεύσει» την Κεντροαριστερά στο σύνολό της και με όλες τις εκφάνσεις, οδηγώντας την σε μία στρατηγική ήττα, περιορίζοντάς την συνολικά σε ένα ποσοστό γύρω στο 30%, αν αθροιστούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που εκφράζουν αυτόν τον χώρο. Για πρώτη φορά όχι μόνο από το 1974 μέχρι σήμερα, αλλά πριν από το 1967, στην πολιτική ζωή της χώρας δεν υπάρχουν δύο πόλοι εξουσίας, καθώς πάντα το κόμμα της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε υψηλά ποσοστά, που κυμαίνονταν, κατά περίπτωση, από 30% έως και 42,5% (το 2000 η Ν.Δ). Σήμερα αυτό δεν υπάρχει!

kyriakos mitsotakis2606

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες σκιές σε αυτή τη μεγάλη νίκη της Ν.Δ., που όμως δεν μειώνουν το κατόρθωμά της, καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν πέτυχε επιμέρους στόχους που είχε θέσει. Συγκεκριμένα, η κοινοβουλευτική δύναμη της Ν.Δ. είναι ίδια σε αριθμό με εκείνη του 2019 (158). Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης, κρατώντας χαμηλούς τόνους, είχε πει προεκλογικά ότι θα ήταν ευχαριστημένος με μια λειτουργική κοινοβουλευτική δύναμη 158-160 βουλευτών, όμως είναι γεγονός ότι το εκλογικό επιτελείο της Ν.Δ. περίμενε περισσότερους από 160 βουλευτές αλλά και μεγαλύτερο ποσοστό, γύρω στο 42%.

Θυμίζουμε ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε μιλήσει ακόμα και για 180 βουλευτές! Επίσης, παρά την επιθετική προεκλογική του ρητορική και την εκστρατεία που έκανε η Ν.Δ. στη βόρεια Ελλάδα για να μείνουν εκτός Βουλής τα κόμματα που κινούνται δεξιά του, δηλαδή η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ, τα κόμματα αυτά κατόρθωσαν και μπήκαν στη Βουλή, όπως επίσης και οι «Σπαρτιάτες» που στήριξε ο Η. Κασιδιάρης. Τέλος, δεν κατόρθωσε να κερδίσει τη Ροδόπη!

Ιστορικό κεφάλαιο

Ο κ. Μητσοτάκης στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο στην πορεία της χώρας και επισήμανε ότι θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. «Η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο στην πορεία της. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες οι πολίτες δεν έστειλαν μόνο ένα μήνυμα συνέχειας, αλλά μας έδωσαν ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.

Με ηχηρό και ώριμο τρόπο έκλεισαν οριστικά έναν τραυματικό κύκλο ψέματος και τοξικότητας που κράτησαν πίσω τη χώρα και δίχασαν την κοινωνία, και εδραιώνοντας την εποχή της αληθινής προόδου» ανέφερε. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι δεν υπόσχεται και δεν θα ανεχθεί καμία έπαρση και αλαζονική συμπεριφορά. «Οι στόχοι μας είναι υψηλοί, για δεύτερη θητεία με πιο αποτελεσματικό κράτος, καλύτερη υγεία και παιδεία, ισχυρότερη πατρίδα. Από αύριο η νέα κυβέρνηση καλείται να αποτυπώσει σε έργο τη δικαίωση των προσδοκιών που δικαίωσε η κάλπη. Ο λαός μάς έδωσε μια ασφαλή πλειοψηφία, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα» κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, θα έχει πολλά νέα πρόσωπα, πολλές μετακινήσεις πρωτοκλασάτων υπουργών, ενώ αρκετοί θα μείνουν και εκτός κυβέρνησης, σε πρώτη φάση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...