Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Όλγα Γεροβασίλη: «Πρέπει να δώσουμε χρόνο στον νέο πρόεδρο»

Οι αποχωρήσεις στελεχών μετά την εκλογή Κασσελάκη, η δεμένη οικογένεια που τη στηρίζει, και η αποκάλυψη για τις μαγειρικές ικανότητές της

«Είναι λάθος οι αποχωρήσεις, αλλά δεν θα εγκλωβιστούμε σε αριστερή μελαγχολία» λέει στην «Espresso» η Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρτας του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, η ήρεμη δύναμη του κόμματος.

Πιστεύει ότι όλοι πρέπει να δώσουν χρόνο στον νέο πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, συμφωνούν δεν συμφωνούν με τις ενέργειές του, γι’ αυτό και δυσκολεύεται, όπως υποστηρίζει, να κατανοήσει την επιλογή των συναδέλφων της «να αποχωρήσουν από το κοινό τους σπίτι, που το χτίσανε μαζί».

Η Ολγα Γεροβασίλη, σκιαγραφώντας τον Στέφανο Κασσελάκη, λέει ότι «είναι ένας πρόεδρος που ακούει και είναι ανοιχτός στις απόψεις και στους προβληματισμούς». Παραδέχεται τα προβλήματα, αλλά τα αντιμετωπίζει ως εφαλτήριο για νέα αρχή. «Είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα το “τέλος”» επιμένει η βουλευτής Αρτας, που διατηρεί στενή επαφή και συζητά για όλα αυτά τα σοβαρά θέματα, με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα.

Στα προσωπικά της η Ολγα Γεροβασίλη έχει στήριγμα την πολύ δεμένη οικογένειά της, με την οποία θα περάσει την πιο αγαπημένη περίοδο του χρόνου για εκείνη, που είναι τα Χριστούγεννα. Ηδη στόλισε το δέντρο της στο σπίτι και το καραβάκι στο γραφείο της στη Βουλή.

Σε εκείνο το οποίο «πάσχει» λιγάκι, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, είναι η μαγειρική, που βρίσκεται «εκτός του πλαισίου των δεξιοτήτων της»! Γι’ αυτό αν ήθελε να τραπεζώσει τον Στέφανο Κασσελάκη με τον σύζυγό του Τάιλερ Μάκμπεθ, θα προτιμούσε να το αφήσει στα χέρια των ειδικών, «για το καλό όλων», όπως λέει χαρακτηριστικά και με χιούμορ η βουλευτής Αρτας και πρώην υπουργός Ολγα Γεροβασίλη.

348A9753a

Πώς νιώθετε σήμερα, μετά τη μεγάλη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, εσείς που είστε ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του κόμματος;

Είναι δύσκολες στιγμές από κάθε άποψη: πολιτικά, προσωπικά, συναισθηματικά. Δεν είναι εύκολο να χωρίζουν οι δρόμοι σου με ανθρώπους που μοιράστηκες μαζί τους κοινές αγωνίες και δυνατές στιγμές, νίκες και ήττες, χαρές και λύπες, ελπίδες και διαψεύσεις. Την ίδια ώρα, δυσκολεύομαι να κατανοήσω την επιλογή τους να αποχωρήσουν από το κοινό μας σπίτι, που μαζί το χτίσαμε με τόσο κόπο, χωρίς να υπάρχει πειστική πολιτική εξήγηση. Εζησα, ξέρετε, και στο παρελθόν διασπάσεις της Αριστεράς, αλλά τότε υπήρχαν ουσιαστικές πολιτικές διαφωνίες. Σήμερα δεν βρίσκω τέτοιες. Και γι’ αυτό θεωρώ την επιλογή τους λανθασμένη. Παράλληλα, όμως, είμαι βέβαιη ότι δεν μας παίρνει να εγκλωβιστούμε σε μια «αριστερή μελαγχολία». Αντιθέτως, σήμερα αισθάνομαι ακόμη πιο δυνατή την ανάγκη, και προσωπικά και συλλογικά, να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση, να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε για τη χώρα και την κοινωνία.

Δεν έχετε πάρει θέση σε όλη αυτή την αναταραχή. Αυτό σημαίνει άνευ όρων στήριξη στον νυν πρόεδρο Κασσελάκη;

Το αντίθετο, κυρία Μπενέκου. Εχω τοποθετηθεί με σαφήνεια και δημόσια και στα όργανα του κόμματος. Δεν κρύφτηκα. Ποτέ δεν έμαθα να κρύβομαι στην πολιτική μου διαδρομή, πολύ περισσότερο σε κρίσιμες στιγμές, όπως αυτή που περνάμε. Από την αρχή τόνισα ότι όλες και όλοι πρέπει να σεβαστούμε την επιλογή των μελών μας στην εκλογή προέδρου. Μίλησα για την ανάγκη της ενότητας μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση, όπως μάθαμε να κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Ετσι μεγαλούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατάφερε να γίνει από ένα μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Δεν μάσησα ποτέ τα λόγια μου απέναντι σε δηλώσεις ή συμπεριφορές που μας πληγώνουν, από όπου κι αν προέρχονται. Είπα από την πρώτη στιγμή ότι είναι λάθος οι αποχωρήσεις και ότι συμβάλλουν στον κατακερματισμό του αριστερού προοδευτικού χώρου σε μια περίοδο κατά την οποία απαιτείται συσπείρωση δυνάμεων απέναντι σε μια κυρίαρχη Νέα Δημοκρατία. Ετσι αντιλαμβάνομαι την ευθύνη μου ως πολιτικός. Ετσι πορεύτηκα όλα τα χρόνια που υπηρετώ το κόμμα μου από θέσεις ευθύνης.

Πιστεύετε ότι τώρα που έφυγαν οι «ενοχλητικοί» για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει εκείνος να ανθήσει;

Κάνετε καλά και το βάζετε σε εισαγωγικά, γιατί δεν υιοθετώ τον όρο «ενοχλητικοί». Σας είπα και παραπάνω, άλλωστε, ότι διαφωνώ με τις αποχωρήσεις. Από κει και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να ανακάμψει, αν δώσει λύσεις στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και μπορέσει να τους πείσει ότι η ζωή τους πραγματικά θα βελτιωθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση. Εκεί κρίνονται τα κόμματα, έξω, στην κοινωνία. Εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σε αυτή την κατεύθυνση και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

Στηρίζετε όλες τις ενέργειες του νέου προέδρου ή θα λέγατε ότι σας ενόχλησαν ή σας ενοχλούν κάποιες από αυτές;

Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να δώσουμε χρόνο στον νέο πρόεδρο. Πόσο δε μάλλον όταν έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από την εκλογή του. Ο,τι συμβαίνει δηλαδή σε όλα τα κόμματα ύστερα από μια αλλαγή ηγεσίας. Είναι λάθος να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα ή, ακόμη χειρότερα, να αμφισβητούμε τον νέο πρόεδρο από την επόμενη κιόλας ημέρα της εκλογής του. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζω τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως θεωρώ ότι πρέπει να κάνουν και όλα τα στελέχη του κόμματος με εμπειρία και γνώση, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε ή όχι σε όλα. Πιστεύω στη δύναμη της συλλογικής δουλειάς και στα θετικά αποτελέσματα που η σύνθεση και η συνεργασία μπορούν να φέρουν στην πολιτική.

Εχει ζητηθεί η γνώμη σας για ενέργειες που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν;

Είμαι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας καθώς και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, από τον θεσμικό μου ρόλο, καταθέτω τη γνώμη μου και συμμετέχω στις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις. Είχαμε βεβαίως και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο, όπως και άλλα στελέχη του κόμματος, και μπορώ να σας πω ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένας πρόεδρος που ακούει και είναι ανοιχτός στις απόψεις και στους προβληματισμούς.

Εχετε βάλει κόκκινες γραμμές, που αν τις περάσει ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να σκεφθείτε τον εαυτό σας εκτός ΣΥΡΙΖΑ;

Το μόνο που με απασχολεί είναι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τις κρίσιμες πολιτικές μάχες του επόμενου διαστήματος. Εκεί έχω αφιερώσει όλη τη σκέψη μου και τη δουλειά μου. Αν αναλώνεσαι σε υποθέσεις για αρνητικές εξελίξεις, το μόνο που καταφέρνεις είναι να είσαι στάσιμος και αντιπαραγωγικός. Εγώ έχω επιλέξει συνειδητά άλλον δρόμο.

Τι θα γίνει σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τον τίτλο και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Συνεργασία με ΠΑΣΟΚ θα βλέπατε;

Το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι χάθηκε αυτή η ευκαιρία στις εκλογές της απλής αναλογικής. Ενώ εμείς τείναμε το χέρι της συνεργασίας, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε τον δρόμο της περιχαράκωσης και της μονομέτωπης σχεδόν επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον απλή αναλογική δεν υπάρχει, το σύστημα είναι ξανά πλειοψηφικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας με την ψήφο των πολιτών στις εκλογές και ο ρόλος του είναι να βρίσκεται απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στις πολιτικές της. Και από αυτή τη θέση στις επόμενες εθνικές εκλογές θα διεκδικήσουμε τη νίκη και τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η κριτική που γίνεται στον νέο πρόεδρο αφορά τη μεγάλη προβολή της προσωπικής του ζωής, σε αντίθεση με την προβολή πολιτικού λόγου, που σχεδόν δεν υπάρχει ή, όταν υπάρχει, αυτός δεν είναι αριστερός λόγος. Μπορείς να κερδίσεις κόσμο και εκλογές μόνο με επικοινωνία;

Ούτε μόνο με την επικοινωνία μπορείς να κερδίσεις τις εκλογές, αλλά ούτε χωρίς την επικοινωνία μπορεί να μάθει ο κόσμος τις θέσεις σου και να σε εμπιστευτεί. Από κει και πέρα, η κατάσταση που περιγράφετε δεν είναι επιλογή του προέδρου. Θα έλεγα ότι προέκυψε περισσότερο λόγω του γεγονότος ότι ο Κασσελάκης είναι ένα τελείως νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή, άμεσος και με επικοινωνιακά χαρίσματα, που ήρθε από μία άλλη πραγματικότητα και βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος. Είναι, λοιπόν, σε έναν βαθμό επόμενο να έχει στραμμένα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του.

Συζητήσατε ποτέ με τον Αλέξη Τσίπρα τις καταιγιστικές εξελίξεις στο κόμμα; Ανησυχήσατε ποτέ ότι όλο αυτό τελειώνει;

Φυσικά και έχω συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα. Κοιτάξτε, σας είπα και πριν ότι είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Κι άλλες φορές όμως έχουμε περάσει δυσκολίες, και δυσκολίες που δεν αφορούσαν αποκλειστικά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά μια ολόκληρη χώρα. Και αυτό που έχω μάθει είναι ότι στη δυσκολία πρέπει να βρίσκεις την ευκαιρία για μια νέα αρχή. Ποτέ δεν σκέφτηκα το «τέλος», όπως λέτε, αλλά την προοπτική για μια επανεκκίνηση με σύγχρονους όρους.

Πώς είστε αυτή την περίοδο μέσα σας; Τα παιδιά και ο σύζυγος τι λένε; Σας στηρίζουν;

Μπορούν να κάνουν κι αλλιώς; Δεν είναι απαραίτητο να ταυτιζόμαστε πάντα, αλλά όταν υπάρχουν ισχυροί δεσμοί αγάπης και αλληλοσεβασμού, ο ένας κατανοεί τον άλλον και τον στηρίζει. Και μετά τόσα χρόνια παρουσίας μου στην κεντρική πολιτική σκηνή, σε απαιτητικές θέσεις ευθύνης τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, αυτό είναι κάτι που το έχουμε κατακτήσει ως οικογένεια. Αυτή είναι και η δύναμή μου να ξεπερνάω τις δυσκολίες.

Στολίσατε δέντρο;

Βεβαίως. Και ακολούθησα και όλες τις παραδόσεις. Στο σπίτι στόλισα δέντρο, στο γραφείο μου στη Βουλή καραβάκι. Από μικρή για μένα τα Χριστούγεννα ήταν η πιο αγαπημένη περίοδος της χρονιάς.

Τι θα μαγειρεύατε σε ένα τραπέζι στο οποίο θα είχατε προσκαλέσει Κασσελάκη και Τάιλερ Μακμπέθ;

Η μαγειρική είναι εκτός του πλαισίου των δεξιοτήτων μου! Ωστόσο υπάρχουν πολλά καλά εστιατόρια, οπότε ένα τέτοιο τραπέζι θα το άφηνα στα χέρια των ειδικών. Για το καλό όλων!

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...