Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Πέτρος Κόκκαλης: Το οικολογικό όραμά του, η φυγή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ψηφοδέλτιο χωρίς «stars» και το «στοίχημα» με τη σύζυγό του

Ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος και γραμματέας του Κόσμου εξηγεί στην «Espresso γιατί ζητάει πάλι την ψήφο των πολιτών

«Οι ευρωεκλογές θα δώσουν στον Κόσμο τη δυνατότητα να εδραιωθεί στην ελληνική πολιτική σκηνή και σε εμένα προσωπικά να συνεχίσω τη δουλειά που ξεκίνησα πριν από πέντε χρόνια» λέει σήμερα, μιλώντας στην «Espresso», ο ευρωβουλευτής, εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής και γραμματέας του Κόσμου, Πέτρος Κόκκαλης.

  • Απο τη Βίβιαν Μπενέκου

Ο ίδιος ανήκει στην ευρωπαϊκή ομάδα των Πρασίνων που, όπως υποστηρίζει, εστιάζουν στις αιτίες των σημερινών αδιεξόδων και παλεύουν ενάντια στο μοντέλο «που αρκείται, έπειτα από κάθε καταστροφή, στην παροχή αποζημιώσεων και pass».

«Αυτό που ονομάζουμε πράσινο ή οικολογικό κίνημα λοιδορήθηκε ως καταστροφολογικό και ουτοπικό μέχρι που αρχίσαμε να βλέπουμε φωτιές που δεν σβήνουν, περιοχές να πλημμυρίζουν και θερμοκρασίες που διαρκώς ανεβαίνουν» μας λέει ο Πέτρος Κόκκαλης, αποκαλύπτοντας συγχρόνως ότι στο ψηφοδέλτιο του κόμματός του δεν θα υπάρχουν σταρ, αλλά μόνο άνθρωποι «εγνωσμένου κύρους και γνώσης».

Συζητώντας για τη φυγή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μηδενίζει σε καμιά περίπτωση τον χρόνο συνεργασίας του μαζί του. Ομως αποκαλύπτει ότι τον ενόχλησε το γεγονός, και ήταν «το κερασάκι στην τούρτα», ότι δεν συστάθηκε ποτέ επιτροπή μέσα στον νέο ΣΥΡΙΖΑ με αναφορά στο κλίμα. «Ηταν μάντης κακών, αν μη τι άλλο σε ό,τι αφορούσε τις νέες προτεραιότητες» λέει ο ίδιος.

Ο Πέτρος Κόκκαλης «διδάσκει» πράσινη συνείδηση, αλλά την εφαρμόζει κιόλας. Κινείται με υβριδικό αυτοκίνητο, αγοράζει τοπικά ελληνικά προϊόντα ποιότητας και γενικώς… ζει πράσινα! Δεν διστάζει, όμως, να δηλώσει ότι «η μάχη δεν θα κριθεί στο καλαμάκι του καφέ»! Στην προσωπική του ζωή είναι γνωστό ότι πριν από λίγους μήνες παντρεύτηκε με την ηθοποιό Δήμητρα Ματσούκα, το μεγάλο στήριγμα της ζωής του, κατά τον ίδιο. Μαζί της αγάπησε πολύ και το θέατρο. «Ο γάμος δεν αλλάζει τίποτα σε μία σχέση που βασίζεται στην αμοιβαιότητα, στην αγάπη και στον σεβασμό. Είχαμε βάλει ένα στοίχημα, όταν γνωριστήκαμε, και το κερδίσαμε» τονίζει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον Κόσμο, Πέτρος Κόκκαλης.

Με ποιο σύνθημα κατεβαίνετε στις ευρωεκλογές;

Μία από τις πολιτικές καινοτομίες του Κόσμου είναι πως προσπαθούμε να μην πολιτευτούμε συνθηματικά, αλλά να περιγράψουμε το πρόβλημα που καλούμαστε να απαντήσουμε για την ευημερία όλων, σε έναν βιώσιμο για τον άνθρωπο πλανήτη. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως οι Πράσινοι δεν ενδιαφέρονται για τον πλανήτη αλλά για τον άνθρωπο, αλλάζοντας όσα του κάνουν τον βίο αβίωτο. Για πολλές δεκαετίες μπήκαμε σε ένα σπιράλ κακών επιλογών που απογείωσαν τις ανισότητες, έριξαν το βιωτικό επίπεδο των περισσοτέρων, γέννησαν πανδημικά φαινόμενα όπως ο Covid-19, ενώ πλέον φτάνουμε σε ένα σημείο όπου κινδυνεύουμε συγχρόνως από λειψυδρία και πνιγμό από τις νεροποντές, που εντείνονται με γεωμετρική πρόοδο. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα ακόμα παράγωγο αυτού του συστήματος και γι’ αυτό, αν θέλετε, το διεθνές μότο είναι «άλλαξε το σύστημα και όχι το κλίμα».

Τι περιλαμβάνει ο Κόσμος, για το οποίο θα πρέπει να σας ψηφίσουν οι ψηφοφόροι;

Οι Πράσινοι εστιάζουμε στις αιτίες των σημερινών αδιεξόδων, που είναι οικονομικά και κοινωνικά, με περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πιστεύουμε και παλεύουμε για τις λύσεις, αντί του σημερινού μοντέλου που αρκείται, έπειτα από κάθε καταστροφή, στην παροχή αποζημιώσεων και pass που ούτε επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ούτε λύνουν τα ζητήματα. Και, δυστυχώς, σε αυτήν την πορεία είμαστε συχνά μόνοι μας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη Δεξιά, που σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο επιμένει πως όλα πάνε καλά. Πως οι ανισότητες είναι στη φύση του ανθρώπου. Πως, παρά την εξέλιξή μας, πρέπει να επανέλθουμε σε μία πραγματικότητα ζούγκλας, αν όχι φεουδοκρατίας. Οι Πράσινοι δεν ήρθαν για να ανεβάσουν τις τιμές στα προϊόντα ή για να δημιουργήσουν προβλήματα στις κατασκευές δημοσίων έργων, όπως διατείνονται όσοι έχουν λόγους να συνεχίσουμε στο σημερινό αδιέξοδο δίχως να αλλάξει τίποτα. Αντιθέτως, προτείνουμε την επαναφορά της έννοιας του δημόσιου αγαθού για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλο σε αντικοινωνικές πρακτικές αλόγιστης κερδοφορίας -στο νερό, στην τροφή, στην ενέργεια, στην υγεία και την παιδεία-. αλλά και τη ρύθμιση των μετακινήσεων και της στέγης. Πρέπει να δούμε άμεσα πώς θα προσαρμοστούμε στις νέες κλιματικές συνθήκες που, δυστυχώς, δημιουργήσαμε, αλλάζοντας όσα τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή, δίχως να πέσει το βάρος στα συνήθη υποζύγια, που είναι εκ των πραγμάτων οι πιο ευάλωτοι, την ώρα που είχαν τη μικρότερη συμμετοχή στο πρόβλημα. Και μαζί πρέπει να σπάσει ο κύκλος κρίσεων σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο, με τους λίγους που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία τους να βγαίνουν στο τέλος ωφελημένοι από αυτές – είτε μιλάμε για το τραπεζικό σύστημα είτε για το κλίμα και τα ορυκτά καύσιμα. Ο ίδιος μηχανισμός είναι, ή το ίδιο σύστημα, αν θέλετε.

Ολο αυτό που ονομάζουμε «οικολογικό-πράσινο κίνημα» στην Ελλάδα δεν… φτούρησε, που λέει κι ο λαός. Τολμώ να πω ότι λοιδορήθηκε. Τι έφταιξε για αυτό; Αυτοί που το εκπροσωπούσαν ή η μειωμένη οικολογική συνείδηση των πολιτών; Βλέπετε αυτό να αλλάζει τώρα;

Θέλω να πιστεύω πως οφείλεται στον τρόπο λειτουργίας του ευρύτερου πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα και στην αφοσίωσή του στο εφήμερο, παραβλέποντας τον ρόλο του και την πραγματική αποστολή του. Αυτό που ονομάζουμε πράσινο ή οικολογικό κίνημα λοιδορήθηκε ως καταστροφολογικό, ουτοπικό και τελικά έξω από τα προβλήματα του κόσμου, μέχρι που αρχίσαμε να βλέπουμε φωτιές που δεν σβήνουν, περιοχές να πλημμυρίζουν, την ώρα που απειλείται ακόμα και ο τουρισμός από θερμοκρασίες που διαρκώς ανεβαίνουν. Μακάρι να είχαμε αντιδράσει νωρίτερα. Μακάρι να είχαμε προετοιμαστεί. Στην περίπτωση της Θεσσαλίας, για παράδειγμα, τα έργα που θα απέτρεπαν την καταστροφή είχαν κόστος κάτω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Πόσο κόστισε αυτό που εμείς ονομάζουμε κλιματική αδράνεια; Πόσο κάνει η εσωτερική μετανάστευση όσων δεν έχουν τόπο να μείνουν και να καλλιεργήσουν πια; Πόσο κάνει η καταστροφή του 25% της αγροτικής παραγωγής; Πόσο κοστίζει η εισαγωγή τροφών που δεν έχουν ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες σε ό,τι αφορά τα φυτοφάρμακα και την προστασία της υγείας των καταναλωτών; Η κυβέρνηση είπε 3 δισεκατομμύρια, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε πως το πραγματικό κόστος είναι πολλαπλάσιο. Αυτά ποιος θα τα πληρώσει; Νομίζω πως το πρόβλημα έχει αποκαλυφθεί. Συζητείται, όπως και όσο συζητείται, από τα μέσα και τη δημόσια σφαίρα, ενώ οι πολίτες το βιώνουν καθημερινά στην τσέπη τους, στο σπίτι και στη δουλειά. Αυτή είναι η πρώτη διαφορά με το παρελθόν, προτού μπούμε στη συζήτηση όσων καταφέραμε την περασμένη περίοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ενέργεια, την πανδημία, τις αλλαγές που επεξεργαζόμασταν καθημερινά και τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις τους. Είμαι αισιόδοξος πως η Ελλάδα μπορεί να πάει πολύ καλύτερα. Εχουμε όλες τις συνθήκες για να τα καταφέρουμε και να αφήσουμε μία καλύτερη χώρα και έναν βιώσιμο πλανήτη στα παιδιά μας. Στον Κόσμο, αν θέλετε και σε συνέχεια της θητείας μου στο Κοινοβούλιο, κάνουμε την προσπάθειά μας για να εξηγήσουμε τα πραγματικά διλήμματα και τις λύσεις. Ο λόγος τώρα είναι στους πολίτες.

Είναι σημαντικές οι ευρωεκλογές για εσάς και γιατί; Εχετε επώνυμα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο;

Οι ευρωεκλογές θα δώσουν στον Κόσμο τη δυνατότητα να εδραιωθεί στην ελληνική πολιτική σκηνή, και σε εμένα προσωπικά, αν εκλεγώ πάλι, να συνεχίσω τη δουλειά που άρχισα πριν από πέντε χρόνια. Στο ψηφοδέλτιό μας δεν θα έχουμε «stars», αλλά ανθρώπους εγνωσμένου κύρους και γνώσης, ικανούς να προσφέρουν.

kokkalis120442

Τι είδατε που δεν σας άρεσε στον Κασσελάκη και φύγατε από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ποιες οι προοπτικές του κόμματος με αυτόν αρχηγό;

Τίμησα, τιμώ και θα τιμώ πάντα τη συνεργασία μου με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν θα μπω στην κουβέντα για τις προοπτικές ενός άλλου κόμματος πια, αλλά θα μείνω σε μία ευχή, να παραμείνει ένα κόμμα χρήσιμο στους πολίτες, προοδευτικό και αριστερό. Σε προσωπικό επίπεδο, η κατακλείδα ήρθε όταν ανακοινώθηκαν δεκάδες επιτροπές με καμία αναφορά στο κλίμα, με όσα αυτό σήμαινε. Ηταν μάντης κακών, αν μη τι άλλο, σε ό,τι αφορούσε τις νέες προτεραιότητες.

Είπατε «αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα». Αυτή η φράση στην Ελλάδα πώς μεταφράζεται; Και πώς μπορεί το σύστημα να… συνδράμει, με τόσους καύσωνες και ακραία φαινόμενα;

Η πρότασή μας είναι η συθέμελη αλλαγή των σημερινών πυλώνων του παραγωγικού μας μοντέλου, με σκοπό την ασφάλεια και την ευημερία του πολίτη, με πρώτη την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα. Δεν μπορεί ο αγρότης, η παραγωγή και τελικά το νοικοκυριό και ο καταναλωτής να είναι όμηροι της κάθε διεθνούς κρίσης, όταν ο αέρας, ο ήλιος και το νερό είναι δωρεάν πρώτες ύλες για την παραγωγή ενέργειας, και μάλιστα σε αφθονία στη χώρα μας. Δεν είναι φετίχ ο εξηλεκτρισμός, είναι αναγκαιότητα κοινωνική και περιβαλλοντική, αν θέλουμε να συγκρατήσουμε τις αλλαγές στο κλίμα προτού κάνουν τον πλανήτη αβίωτο. Παράλληλα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την παθητική εξοικονόμηση ενέργειας θωρακίζοντας τα κτίριά μας με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Να εκσυγχρονίσουμε τις καλλιέργειές μας, να αλλάξουμε το μοντέλο διαχείρισης των υδάτινων πόρων και να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα. Οι άλλες χώρες έχουν ξεκινήσει, με την Ε.Ε. να πρωτοστατεί διεθνώς. Θα είναι λάθος αν μείνουμε πίσω και αυτή τη φορά, από μία επανάσταση που δυνητικά θα είναι μεγαλύτερη και της βιομηχανικής επανάστασης.

Εσείς ζείτε σύμφωνα με τους «πράσινους κανόνες» στην καθημερινότητά σας; Τι τρώτε; Κινείστε ηλεκτρικά; Πώς ζείτε ως προς αυτό;

Κινούμαι με υβριδικό όχημα, δεδομένου του μικρού δικτύου ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα και τις υποχρεώσεις μου σε όλη την ελληνική επικράτεια, επιλέγω όσο μπορώ τοπικά προϊόντα, και έχω προσαρμόσει την καθημερινότητά μου σύμφωνα με όσα σήμερα ξέρουμε όλοι. Αλλά ας μη γελιόμαστε. Η μάχη αυτή δεν θα κριθεί στο καλαμάκι του καφέ, αλλά στη συλλογική προσπάθεια, από τα μεγάλα μέχρι το καλαμάκι. Κι αυτό απαιτεί ενημέρωση των πολιτών, που με τη σειρά τους θα πιέσουν για πολιτική αλλαγή.

Η Δήμητρα τι λέει για όλα αυτά; Τι άλλαξε στη ζωή σας με τον γάμο;

Η Δήμητρα με στήριξε όσο κανείς στις αποφάσεις μου, στην αναγκαιότητα ο Κόσμος να γίνει κόμμα και να ενώσει τις πράσινες δυνάμεις εντός της χώρας. Ο γάμος δεν αλλάζει τίποτα σε μία σχέση που βασίζεται στην αμοιβαιότητα, στην αγάπη και στον σεβασμό. Είχαμε βάλει ένα «στοίχημα» όταν γνωριστήκαμε και το κερδίσαμε.

Η εμπειρία σας από την Ευρωβουλή τι σας δίδαξε;

Η θητεία μου στην Ευρωβουλή με γέμισε αισιοδοξία. Αυτό που μου επιβεβαίωσε είναι πως αν δουλέψεις, αν αναζητήσεις κοινό έδαφος ακόμα και με αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις στη βάση αξιών και επιστημονικών δεδομένων, τότε μπορείς να φανείς χρήσιμος, να καταφέρεις να αλλάξεις τα κακώς κείμενα. Να αφήσεις κάτι πίσω σου.

Τι περιλαμβάνει μια ημέρα ξεκούρασης για εσάς;

Το πρόγραμμά μου είναι εξοντωτικό τις περισσότερες ημέρες, αλλά προσπαθώ να κολυμπάω ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, διαβάζω πολύ και, φυσικά, πηγαίνω πια συχνά στο θέατρο.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...